TRACKS

Frågan är om denna sida ens hade funnits om det inte varit för Tracks. Det klassiska topplisteprogrammet som jag spenderade vid lördag efter lördag vid och noterade varje liten nykomling som kom in. Visst har det programmet varit en gigantisk influens till mitt musikaliska intresse, såväl som mitt intresse att sända radio. Kaj Kindwall var en guru när det gällde musikaliska kunskaper och listan var spännande. Dessutom var musiken var varierande. Under 80-talet, alltså.
     Tracks startade i september 1984 och slutade först 2011. Men musiken blev sämre mot slutet. I och med att P3 numera inte längre är en varierad kanal så var inte Tracks heller lika varierande som det en gång var. Men skulle man trots allt höra nån bra låt med en artist man visste inte skulle spelas igen kunde man in i det sista lyssna på Tracks. Den som vill kan också läsa denna krönika som jag skrev i samband med programmets 20-årsfirande 2004.
     För tracksfreaks så finns en hel del information om programmets historia, som alla årslistor, på Tracks och Sveriges Radios hemsida. Dessutom finns två CD-skivor ute betitlade "Ettor på Trackslistan" utgivna 1994-95 som innehåller klassiska tracksettor från 1984-87 samt fakta kring låtarna. Dessutom har det nyligen i samband med 20-årsjubileumet utkommit en box med fyra skivor innehållandes Tracksmusik. Personligen tycker jag att boxen är för inriktad på dagens musik. Men mer om Tracksboxen finns här. Är man ändå inte nöjd så finns dessutom en bok kallad "10 år med Trackslistan" med samtliga låtar och artister som legat på listan samt annan fakta utgiven vid Tracks 10 års jubileum 1994. 1985-86 så lottade Tracks ut t-shirts till röstarna och lyckas man hitta någon av dessa så kan jag bara säga grattis. Dessutom kan man hitta gamla Tracksprogram här och var på loppmarknader bland inlämnade kassettband. 
     Det ska kanske också sägas att jag har själv haft äran att få vara med i detta program. 1994, då programmet alltså firade 10 års jubileum, så ringde Kaj Kindwall till mig och ville ha med mig i en tävling om Trackskunskap och givetvis ställde jag upp. Jag tävlade mot en annan kille, Klas Drejevik, och förlorade med två poäng.
Välj nytt radioprogram

Free Web Hosting