MUSIKEN

Vill man få tillbaka den ultimata 80-talsfeelingen så är musiken det lättaste sättet. I alla fall det som oftast får folk att reagera med ett leende. Tyvärr har musiken fått ett oförtjänt dåligt rykte och många fnissar, rynkar på näsan eller driver med 80-talsmusiken. Alla artister har nästan fått order av skivbolagen att säga att det de gjorde på 80-talet var skit och ingen kanal vågar spela 80-talsmusik. Går man på flera 80-talsfester så är dessa mest till för att förnedra eller töntstämpla decenniet. Och jag kommer aldrig fatta, det är helt OK att säga att man fortfarande älskar musik från 60-talet och 70-talet, men så fort 80-talet kommer på tal så stammar man alltid fram att detta lyssnade man på DÅ, men inte idag. Men i Retrogalaxen är det fritt fram! Här har musken från vårt förrförra decennium en central roll. För mig är 80-talets musik inte kult, utan lika bra och viktig som alla Idol-artister och hiphop/r ´n b-artister är för freaks av dagens musik (även om det finns kultlåtar även här, som i andra tidsåldrar). Men däremot var jag i brydderier över hur jag skulle lägga upp denna sida. Men till slut blev detta resultatet. Här kan du gå igenom hits, artister och listor år för år. Kolla hur den amerikanska hitlistan såg ut ett speciellt år, läs fakta om några av just ditt års favoritartister och deras hits och få tips om några klassiska album som detta år bjöd på.


1980

Årets hits:

ABBA - The Winner Takes It All:
ABBAs karriär ligger ju först och främst på 70-talet med klassiker som "Waterloo", "Money, money, money" och "Dancing queen", men detta år hade de också ett par hits som skulle komma att få samma legendstatus, dels denna och dels "Super trouper". "The winner takes it all" hade en luftig och skön produktion och en mycket bra text som på ett snyggt sätt beskriver ett förhållande på väg att dö. Kanske bland det bästa ABBA har gjort...

Blondie - Call Me:
Precis som med ABBA så hade även Blondie flera av sina största hits bakom 80-talet. Men "Call me" skulle komma att ligga länge på den svenska försäljningslistan, med en tredje plats som bäst. Kvaliteten på Blondies låtar går lite i ömsom vin, ömsom vatten, men denna är en av de bättre. Svenska The Sounds har ju anklagats för att vara Blondiekopior ibland, men en sak är säker: Det bandet kommer inte i närheten av denna i nån låt och sångerskan Maja ligger klasser efter energin hos Debbie Harry!

Buggles - Video Killed The Radiostar:
Fenomenet med att sjunga genom telefonen var ganska vanlig under 80-talet, men det tycks dock ha totaldött idag, vilket jag inte sörjer. Australiensiska Flash & The Pan var de som lyckades bäst med få det att låta som om man sjöng genom en telefonlur. I denna låt kombinerade detta, tillsammans med det relativt nya och fräscha instrumentet synthen. Buggles var en engelsk "one-hit-wonder"-grupp som gjorde denna låt. Den blev en jättehit och var den första låt som nånsin spelades på MTV. Refrängen innehöll en tjej, som med tillgjord flickröst sjöng:
"VIDEO KILLED THE RADIOSTAAAR!! VIDEO KILLED THE RADIOSTAAAR!!"
Kanske inte den bästa låten under 80-talet, men lyssningsbar.

Lipps Inc - Funky Town:
En låt som på ett finurligt sätt utnyttjade det nya fenomenet synthen var denna låt. Det var ingen renodlad "new wave"-synthlåt, men hade en synthslinga som gick genom hela låten. Dessutom så användes en annan uppfinning som också dog ju närmare 90-talet vi kom; datarösten.   
     "Funky town" blev en listetta i flera länder och har blivit en popklassiker från det tidiga 80-talet. Men jag får dock känslan att låten hade dött och glömts bort om inte australiensiska Pseudo Echo hade gjort låten på nytt 1987 i en ny och häftig version, som jag personligen tycker överglänser Lipps Incs version. Pseudo Echos version blev också en stor hit och väckte intresset hos gemene man för originalet.
     Lipps Inc hördes aldrig mer efter denna hit..

Bill Lovelady - One More Raggae For The Road:
Ska man försöka sig på en karriär så är kanske en smart idé att inte skriva den mest perfekta singelhiten under sommaren för då är risken som allra största att man blir en "One-hit-wonder". Ett sånt fall är engelsmannen Bill Lovelady. Denna låt var en somrig reggaelåt, som kom mitt i juli, och som var perfekt för landsvägarna och för att ha i bandspelaren när man cruisade runt. Låten blev en jättehit och toppade den svenska försäljningslistan. Den gjorde, till och med, en ny vända 1993 när den var med i en reklamfilm. Men kan nån säga vad uppföljaren till låten hette? Nä, tänkte väl det. Den hette "She done me in" och var in och vände i två veckor på singellistan. Sen dess har Bill Lovelady varken hörts eller synts i musikaliska sammanhang. Men låten lever vidare än idag, om än så sönderspelad att jag inte riktigt har samma glädje för den som förr. Så det är inte lätt att bli artist, alla karriärshungriga kandidater till "Idol"...

Barbara Streisand - Woman In Love:
Redan 1980 hade Barbara Streisand en gedigen musikalbakgrund och skådespelarvana. Men detta året så spelade hon in en skiva med Barry Gibb, från Bee Gees, "Guilty" (och av nån anledning så valde man att ha Barry Gibb med på albumomslaget). Från den plattan blev den här balladen en megahit. Den toppade hitlistorna i de stora musiknationerna, inklusive Sverige. Jag lyssnade på låten redan då, vilket bevisar att den tilltalade både yngre och äldre skivköpare. Än idag tycker jag att det är en av de bästa balladerna som har gjorts. Den är avkopplande och svalkande och fantastiskt sjungen. Barbara Streisand har sen dess fortsatt att spela musikaler och skådespela, men hon har däremot lämnat hitlistorna bakom sig.

Gyllene Tider - När Vi Två Blir En:
Julhandeln detta år dominerades av ett ungt svenskt band som med sin första singel pulveriserade all konkurrens på den svenska försäljningslistan. Den toppade de två sista veckorna i december detta år och fortsatte att dominera hela januari och februari 1981. Gyllene Tider hade nobbats av flera skivbolag och det var först när man kom i kontakt med Lasse Lindbom som det blev napp. Denna låt om tonårsförälskelser och "myggbett som svider och gyllener tider" blev starten på en otrolig karriär, dels för bandet och dels för en viss Per Gessle. Även idag så hörs ungdomar sjunga:
"Jag vill känna din kropp emot min. Höra pulsen slå. Din mun tätt emot min. Hjärtat snabbar på!"
Låten har alltså överlevt alla år och är en svensk tonårsklassiker. Runt 1982-83, när Gyllene Tider var som mest i ropet så bildade jag och några kompisar på mitt fritids en popgrupp där vi mimade och spelade på plastkuber till bland annat denna låt och visst, den är ännu en av Gyllenes bättre låtar från den gamla eran.


Andra hits detta år:
ABBA "Super Trouper"
Blondie "The Tide Is High"
David Bowie "Ashes To Ashes"
The Korgis "Everybody´s Gotta Learn Sometime"
Ebba Grön "Staten Och Kapitalet"
Johnny Logan
"What´s Another Year"
The Police "Don´t Stand So Close To Me"
Tomas Ledin "Just Nu"
The Pretenders
"Brass In Pocket"
Queen "Another One Bites The Dust"
Leo Sayer "More Than I Can Say"
Bruce Springsteen "Hungry Heart"
Stevie Wonder "Happy Birthday"
John Lennon "(Just Like) Starting Over"
Don McLean "Crying"
Diana Ross "Upside Down"
OMD "Enola Gay"
Michael Jackson "Rock With You"
The Brothers Johnson "Stomp"


Årets artister:


QUEEN (Eng. rockgrupp)                 
Hits detta år:
- Another one bites the dust

Album 1980:
- The Game

Andra hits i karriären:
- Killer Queen (1974)
- Now I´m Here (1975)
- Bohemian Rhapsody (1976)
- You´re My Best Friend (1976)
- Tie Your Mother Down (1977)
- Good Old Fashion Lover Boy (1977)
- We Are The Champions (1977)
- Spread Your Wings (1978)
- Bicycle Race (1978)
- Don´t Stop Me Now (1979)
- Crazy Little Thing Called Love (1979)
- Under Pressure (tillsammans med David Bowie) (1981)
- Body Language (1982)
- Radio Ga Ga (1984)
- I Want To Break Free (1984)
- One Vision (1985)
- A Kind Of Magic (1986)
- I Want It All (1989)
- The Show Must Go On (1992)
osv.

STEVIE WONDER (Am. soulsångare/pianist/kompositör)               
Hits detta år:
- Master Blaster (Jammin´)

Album 1981:
- Hotter Than July

Andra hits i karriären (i Stevie Wonders fall nämner jag bara de fr o m 70-talet, annars får jag hålla på resten av detta decennium...):
- Superstition (1972)
- You Are The Sunshine Of My Life (1973)
-
You haven´t done nothin´ (1974)
- Sir Duke (1977)
- Isn´t She Lovely (1977)
- I Wish (1977)
- Ebony & Ivory (tillsammans med Paul McCartney) (1982)
- I Just Called To Say I Love You (1984)
- Part-Time Lover (1985)
- Sceletons (1987)
- Get It (tillsammans med Michael Jackson) (1987)
osv. osv. osv.

THE PRETENDERS  (Am/Eng. rockgrupp)
Hits detta år:
- Brass In Pocket
- Talk Of The Town
- Kid

Album 1980:
- Pretenders

Andra hits i karriären:
- Back On The Chain Gang (1984)
- 2000 Miles (1984)
- Don´t Get Me Wrong (1986)
- Hymn To Her (1987)
- If There Was A Man (1987)
- Never Do That (1990)
- Sence Of Purpose (1990)
- I´ll Stand By You (1994)
- Night In My Vains (1994)
- 977 (1994)
- Human (1999)
- Popstar (1999)
- Complex Person
(2001)

DIANA ROSS (Am. soulsångerska)
Hits detta år:
-
Upside Down
- My Old Piano

Album 1980:
- Diana

Andra hits i karriären:
- Why Do Fools Fall In Love
(1981)
- Endless Love (tillsammans med Lionel Richie) (1981)
- Muscles
(1982)
- Pieces Of Ice
(1983)
- Upfront
(1983)
- Touch By Touch
(1984)
- Eaten Alive
(1985)
- Chain Reaction
(1985)
- Working Overtime
(1989)


BLONDIE (Am. popgrupp)
Hits detta år:
- Atomic
- Call Me
- The Tide Is High

Album 1980:
- Autoamerican

Andra hits i karriären:
- Denis
(1978)
- (I´m Always Touched By Your) Presence Dear
(1978)
- Picture This
(1978)
- Hanging On The Telephone
(1979)
- Heart Of Glass
(1979)
- Sunday Girl
(1979)
- Dreaming
(1979)
- Rapture
(1981)
- Maria
(1998)


Amerikanska albumlistan - 1980 års mest sålda album
1 Pink Floyd
"The Wall "
2 Eagles 
"The Long Run"
3 Michael Jackson
"Off The Wall"
4 Billy Joel
"Glass Houses"
5 Tom Petty & The Heartbreakers
"Damn The Torpedoes "
6 Bob Seger & The Silverbullit Band
"Against The Wind"
7 Pat Benatar
"In The Heat Of The Night"
8 Blondie
"Eat To The Beat"
9 Led Zeppelin
"In Through The Outdoor"
10 Kenny Rogers
"Kenny

70-talsartister som var på utförsbacken dominerade årssammanställningen av de mest sålda amerikanska plattorna från 1980. Flera av plattorna är, till och med, utgivna under hösten och julen 1979. Pink Floyd, till exempel, släppte förvisso plattor även efter 1980, men ingen av dem skulle nå upp till succéen som de hade under 70-talet, och framför allt då med denna. Sak samma med Eagles, vars mest säljande platta kom 1977 ("Hotel California"). Detta var deras sista studioalbum på många år eftersom bandet, officiellt, splittrades 1982. Och även band som Blondie och Led Zeppelin gjorde sina sista succér med dessa plattor.
     Billy Joels "Glass houses" är dock en platta utgiven på 80-talet. Detta var en av hans bäst sålda album i karriären, detta i kölvattnet på en stor hit med honom detta år som hette "All for Lena". Sen skulle det dröja hela 9 år innan han fick ett album som skulle sälja i någorlunda
samma storlek.
     Det kanske finns nån som reagerar på Tom Petty & The Heartbreakers och blir förvånad över att de spelade ihop redan då, men deras debutalbum kom redan 1976. Men denna platta var deras stora genombrott i USA. I Sverige kom det större genombrottet först 1985 med plattan "Southern accents".


Engelska singellistan - Februari 1980
1 The Specials "Too much too young EP"
2 Kenny Rogers "Coward of the county"
3 Nolans "I´m in the mood for dancing"
4 Boomtown Rats "Someone´s looking at you"
5 Joe Jackson "It´s different for girls"
6 Madness "My girl"
7 Styx "Babe"
8 Keith Michell "Captain Beaky"
9 The Whispers "And the beat goes on"
10 Jon & Vangelis "I hear you now"

I England vid denna tidpunkt fanns det en massa band som aldrig nådde svenska hitlistor på allvar, som The Specials, som var väldigt stora i början av 80-talet. Bandet spelade skapunk och var bland annat förband till The Clash. Låten "Too much too young" fick mycket kritik och uppmärksamhet för att det gjorde PR för preventivmedel vilket säkert bidrog en del till låtens popularitet. Mest känd medlem i The Specials senare blev Terry Hall som hade framgångar med band som Fun Boy Three och The Colourfield. Annars var just skamusiken enormt stor i England under 80-talet med framgångar även för band som Madness och Bad Manners.
     Kenny Rogers låt "Coward of the county" är för övrigt mer känd i Sverige som Alf Robertsons antimobbinghit "Balladen om Nisse Karlsson".
     Nolans var fyra systrar som gjorde lättare popmusik och vars hit på denna lista var deras största och Joe Jackson är alltså inte Michael Jacksons pappa utan en engelsk musiker i samma skola som Elvis Costello och Graham Parker.
     Låten på åttonde plats är ett bevis på Englands charmiga förmåga att satsa på lite udda låtar som inte tillhör det mest kommersiella, men som folk gillar. Nåt som svenska musikbranschen skulle fundera på idag ? "Captain Beaky & His Band" är en samling på två skivor där kända personer framför tonsatta dikter av poeten Jeremy Lloyd och på öppningsspåret på den första skivan framför australiensiske skådespelaren Keith Michell, vid den här tidpunkten 58 år, just låten/dikten "Captain Beaky". 
     The Whispers är ett av 70-talets Phillysoulband som fick sin största period på 80-talet med ett gäng souldiscolåtar varav denna tidigare etta på listan var deras största. Men den lyckades faktiskt bättre i England än i The Whispers hemland USA.


Melodifestivalen 1980:
80-talets första melodifestival en hel del intressanta namn i startfältet. Det sena 70-talet och tidiga 80-talets version av Robert Wells hette Janne "Lucas" Persson, eller Jannes Lucas som hans artistnamn var. Han ställde upp två vändor i festivalen, 1981 och 1980, även om den första är det som alla minns för "Växeln hallå" har blivit en schlagerdänga som levt vidare genom åren.
     Om man ville tillhöra den verkliga eliten av svensk popmusik på 80-talet så skulle man anlita Lasse Lindbom som producent. Det gjorde artister som Marie Fredriksson, Anne-Li Rydé och Gyllene Tider. I denna festival så presenterades Lasse Lindbom för den stora publiken i en låt som ironiskt nog var skriven av Per Gessle,  "För dina bruna ögons skull". Detta var första gången av två då Gessle, då ännu begynnelsen av Gyllene Tider, figurerade i festivalen. Andra gången skrev han texten till Lena Philipssons "Kärleken är evig", 1986. Sen dess har han helt tagit avstånd från festivalen och stämplat den som tradig. 
     I 1979 års festival så dök det upp en ung tjej med jättekrulligt hår och släpig röst som framförde sin egen låt, "Om jag skriver en sång", till en fin 3:e plats. Denna tjej var med i år också och hette fortfarande Eva Dahlgren. Men denna andra festivallåt lyckades inte lika bra som den första och "Jag ger mig inte" slutade som nummer 7. Eva Dahlgren var inte så pigg egentligen att vara med i tävlingen en andra gång och tröttnade rejält på allt tjat om att hon skulle se gladare ut på scenen. Hon höll inte sin titel efter det utan gav sig. Hon lämnade festivalen och har inte ens varit i närheten av den efter sina succéskivor. 
     Mest uppståndelse skapade artisten med artistnamnet Kenta, en långhårig proggare med jättemustasch och ölmage med kändisskap från filmen "De kallar oss mods". Denne Kenta gick tvärtemot alla andra i klädsel och tog inte på sig det finaste han hade i garderoben. Han tog på sig ett par jeans, en kavaj och en tröja med texten "69 - Try it, you´ll like it", alltså en rent pornografisk text. Sen framförde han sin "Utan att fråga" med festivalhistoriens mest drogade och hesa röst. Normalt brukar detta belönas med jumboplats, men låten hade skapat en stor splittring i landet och många av de yngre i juryn gillade det och låten blev 6:a. 2003 dog Kenta, som hette Gustafsson i efternamn, efter en tids sjukdom.
     Bland andra mer kända ansikten fanns Ted Gärdestad, som kommit hem från sin "satellitresa" till Jerusalem från förra festivalen och ville ha revanch. Han och flickvännen Annica Boller tog antikärnkraftslåten "Låt solen värma dig" till plats 5. Mindre bra gick det för schlagersmörsångaren Paul Paljett, nuvarande sångare i dansbandet Matz Bladhs, som slutade som 9:a med sin "Tusen sekunder". 
     Vann gjorde Tomas Ledin, som snubblat vid mållinjen året innan med låten "Hollywood", men som i år var först med sin rockiga "Just nu".
     Stora festivalen gick i Holland, eftersom Israel inte hade råd att ha festivalen för andra året i rad (man vann ju både 1978 och 1979). För säkerhets skull valde man att inte ställa upp alls (på grund av religiös högtidsdag). Många gånger har man ju ifrågasatt vad Israel har i en musiktävling för Europa att göra, eftersom landet ju tillhör Asien, men 1980 skulle gå till historen för att man då gick ett steg ännu längre. Israel ersattes av Marocko, som ju ligger i Afrika. Samira Bensaid framförde "Bitaqat hob", men Afrikas, hittills, enda bidrag till tävlingen slutade inte så bra, en 18:e plats. 
     Norges bidrag skapade en del diskussioner. Man ställde upp med den äkta samen Sverre Kjelsberg, som till gitarrkomp och sameklädsel gick omkring och jojkade:
"Hej-lo-lo-le-lo-le-lo-lo-le-loa!"
Åter igen ett bevis på att man värnade om det etniska i festivalen på ett helt annat sätt förr än idag. Låten slutade på plats 16.
     Tomas Ledin slutade 10:a och blev utskåpad av en irländare som med tiden skulle bli Schlager-EMs stora kung, Johnny Logan. Han vann 1980 med "What´s another year", som blev en jättehit.
 
1981

Årets hits:

Attack - Oah Hela Natten:
Att ha en storebror som heter Tommy Körberg och försöka slå sig på en sångkarriär kan inte ha varit en lätt uppgift för Rosa Körberg. Så hon bildade en grupp istället och slog sig in på en helt annan musikbranch än Tommy. Hon och hennes mannar fick jackpott direkt när de skrev en rocklåt som skulle komma att hemsöka landet i ett par decennier. För vem har inte skrålat:
"FÖR JAG SKA OAH HELA NATTEN, OAH HELA DAN! OAH HELA NATTEN, SKRÄMMA SLAG PÅ HALVA STAN"
Så även jag, även om det var 20 år sen. Och jag ska medge att det fanns andra låtar med bandet som var bättre och den är idag så sönderspelad att man blir lätt apatisk när den drar igång. Men låten blev en gigantisk landsplåga och undgick nog ingen. Bandet släppte en platta, "Rätt stuk", som sålde hyfsat. Men den efterföljande singeln "Natt och dag" (enligt mig faktiskt bättre än "Oah...") floppade och efter det så valde Rosa Körberg att gå solo och vara med i Melodifestivalen 1984. Där fick hon ju på nöten av Herreysbröderna så efter några år så gick hon tillbaka till Attack och de kör än idag nostalgikonserter, tillsammans med andra tonårsband i samma stuk och tidsera som Magnum Bonum och Factory. Detta kan ju ses som lite imponerande, eftersom Attack ju bara är känd för en enda låt, men OK...

Phil Collins - In The Air Tonight:
Phil Collins hade sen slutet av 70-talet varit både trummis och sångare i Genesis, men 1981 så beslutade han sig för att göra sin första soloplatta, "Face value". "In the air tonight" blev en omedelpar succé. Låten var en lågmäld och stillsam ballad med en ganska spacad video (för att vara 1981, alltså...). Phil Collins sjöng mer tillbakadraget än han borde göra. De flesta minns kanske den välbekanta refrängen:
"I can feel it calling in the air tonight, oh Lord"
Låten har alltid kommit tillbaka som en av Collins största hits genom karriären och gjorde en ny vända under 2000-talet när rapparen Eve använde den i en låt.

Depeche Mode - I Just Can´t Get Enough:
Depeche Mode bildades 1979 redan, men första singeln "Dreaming of me" kom detta år men blev inte nån jättesuccé. Inte heller den andra singeln, "New life", blev nån större hit, men däremot började det röra på sig med den tredje hiten, "I just can´t get enough". Än idag räknas låten som en stor synthklassiker och en milstolpe i synthpophistorien. Vid denna tidpunkt bestod Depeche Mode av Dave Gahan, Martin Gore, Andy Fletcher och Vince Clarke. Detta skulle dock bli den sista låten som Clarke medverkade på, innan han vandrade vidare för att bilda Yazoo, The Assembly och Erasure. New Wavevågen hade precis inletts i Europa och från många låtar på Englandslistan så blipp-bloppades det med synthar, men Depeche Mode visade upp en mer poppig och snygg variant, med Martin Gores låtar i centrum. "I just can't get enough" är kanske den mest spelade Depeche Mode-låten någonsin, men för mig är den inte alls sönderspelad utan jag blir ännu lika glad av den pigga och charmiga synthlåten.


Electric Light Orchestra - Hold On Tight:
ELO hade haft stora framgångar på 70-talet med låtar som "Living thing" och vandrade in i 80-talet med en ny platta som hette "Time". Från den plattan fick de en stor hit med en riktig rockrökare som doftade en blandning mellan 80-talet och 50-talet. Låten har sen dess gjorts i ett otaligt massa covers och spelats på dansbandsställerna under hela 80-talet. Även Samantha Fox har sjungit denna låt som blev en mindre hit från hennes debutplatta från 1986. Jag har dock aldrig varit något större fan av låten eftersom jag har lite svårt för den här hybriden mellan pubrockigt 60-tal och samtidigt välpolerade synthar. Lyssna hellre på "Balance of power" från 1986, som är klart roligare.

Dolly Parton - 9 To 5:
Vid denna tidpunkt var country inte alls främmande på hitlistorna. Dolly Parton sjöng "Island in the stream" med Kenny Rogers till en jättehit och dessförinnan hade hon gjort originalet till Whitney Houstons "I will always love you". 1981 var hon även aktuell som skådis i filmen "9 to 5". Dolly Partons karriär som aktris har väl aldrig fått nån fart, men titellåten till filmen blev en storsäljare. Låten och filmen gav karriärkvinnan ett ansikte där Dolly i blond krullfrisyr flänger omkring med papper varje dag mellan nio till fem, ett jobb som låter ungefär lika roligt som låten., men så har jag aldrig haft något förhållande alls till Dolly Partons musik.

Soft Cell - Tainted Love:
Vid denna tidpunkt så kom några av de mest klassiska synthitsen. Soft Cell bestod av Marc Almond och Dave Ball. Deras debuthit var en enkel och dansant syntklassiker som låg rekordlånga 43 veckor på amerikanska hitlistan och 22 veckor på den svenska listan. Många har säkert hört låten, men vad många säkert inte vet är att låten faktiskt är en cover. Originalet gjordes av Marc Bolans framtida fru Gloria Jones, 1964, men blev en flopp då. Jones version är inte dålig, men långt ifrån så rolig som Soft Cells version, som jag hörde första gången först 1986, men fastnade vid från början och den är än idag en synthikon utan dess like.
     Soft Cell släppte ett par  plattor som aldrig lyfte, men sen var det god natt för bandet. Det gick mycket bättre för Marc Almond som soloartist då han gjorde klassiska popdängor som "Jackie", "The days of Pearly Spencer" och duetten med Gene Pitney, "Something´s got an hold of my heart". 
     Dave Ball lyckades inte så dåligt han heller. Han bildade ett exprimentellt technoband vid namn The Grid som 1994 släppte ett utmärkt album vid namn "Evolver" och fick en stor hit med countrytechnolåten "Swamp thing".
     2002 återförenades Soft Cell och släppte ett nytt album. Singeln "The night" är inte alltför dålig även om bandet har en bit upp till "Tainted love", både i kvalitet och framgångar.

X-Models - Två Av Oss:
Det fanns gott om "One-Hit-Wonder"-hits detta år. X-Models största affisch namn var sångerskan, Efva Attling. Hon sjöng en riktig myslåt som säkert fick många par i det tidiga 80-talet att krypa ännu mer intill varandra. Dock har jag aldrig fastnat för låten. Först och främst så sjöng Efva Attling ganska falskt på denna låt, för det andra så är texten ganska kass och för det tredje är produktionen ett sömnpiller. Låten har ändå växt till en stor svensk 80-talsklassiker med tiden. Men bandet X-Models hördes aldrig ifrån igen. Efva Attling som soloartist nådde aldrig några högre platser på topplistorna, men släppte ett antal plattor som mottogs väl av pressen och den vuxna skivpubliken. Sen gifte hon sig med Niklas Strömstedt och fick barn med honom innan hon klev ut ur garderoben och gifte sig med Eva Dahlgren. Idag är Attling en av Sveriges mest berömda smyckedesigners.

Bengt Pegefelt - Köppebävisan:
Vem som helst kan bli en artist heter det ju idag, men det var inte så särskilt svårt i det tidiga 80-talet heller. Men chanserna att få vara kvar i toppen var lika svår som idag. Bengt Pegefelt var en musiklärare i Dalarna som skrev en barnvisa med barnkör (bestående av flera av hans elever). Av nån anledning blev ett skivbolag intresserad och låten släpptes på singel och blev en monsterhit. Alla gick och nynnade:
"Få´nt ja´ en körv så hoppe´ ja´ i älva´!!"
Givetvis med tydlig daladialekt till. Även jag, märkväl. Då var jag 7 år och tyckte låten var jättekul, vilket kanske förklarar vilken målgrupp som köpte singeln. Givetvis syntes Pegefelt aldrig till på skivdiskarna igen.

Diana Ross & Lionel Richie - Endless Love:
De fem första åren av 80-talet var verkligen de stora åren i Diana Ross solokarriär. Vem minns inte hits som "Muscles", "Why do fools fall in love", "Up front", "Eaten alive" och "Touch by touch", låtar där hon samarbetat med både Bee Gees och Michael Jackson? "Endless love" var dock en ballad av det finaste slaget, som hon gjorde tillsammans med Lionel Richie. Richie var då mest känd som avhoppad medlem i The Commodores som nu gått solo. "Endless love" var USA-etta i en långtid och har blivit en sån populär ballad att när Mariah Carey gjorde den, tillsammans med Luther Wandross 1994, så marcherade även den upp till USA-listans topp. För Lionel Richie så vandrade karriären på, för Diana Ross gick det utför efter 1986. Och ska jag välja så blir det trots allt Mariah Carey och Luther Vandross version. Originalet är inte alls dåligt, men jag lyssnar bra mycket hellre på Mariah Careys ljuva stämma än Diana Ross, vars röst jag aldrig gillat. Hon låter ungefär som den lilla rädda färgade polisen Hooks i "Polisskolan", vilket jag inte tycker är en särskilt bra egenskap hos en sångerska.


Andra hits detta år:
Caramba "Hubba Hubba Zoot Zoot"
Bucks Fizz "Making Your Mind Up"
Kim Carnes
"Bette Davis Eyes"
Tomas Ledin
"Sensuella Isabella"
Blondie "Rapture"
Noise "Dolce Vita"
Duran Duran "Planet Earth"
Dave Stewart & Barbara Gaskin "It´s My Party"
Curt Haagers
"Fågeldansen"
Sheena Easton "For Your Eyes Only"
Hall & Oates "I can´t Go For That (No Can Do)"
Human League "Don´t You Want Me"
Björn Skifs "Fångad I En Dröm"
Kool & The Gang "Celebration"
John Lennon "Woman"
Freestyle "Vill Ha Dig"
Olivia Newton-John "Physical"
Police "Every Little Thing She Does Is Magic"
Queen & David Bowie "Under Pressure"
Shakin´ Stevens
"This Ole House" (Mer känd som Per Myrbergs "34:an")
Ultravox "Vienna"
Kim Wilde "Kids In America"


Årets artister:


THE POLICE (Eng. popgrupp) 
Hits detta år:
- De Do Do Do, De Da Da Da
- Every Little Thing She Does Is Magic

Album 1981:
- Ghost in The Machine

Andra hits i karriären:
- Message In A Bottle (1979)
- Don´t Stand So Close To Me (1980)
- Spirits In The Material World (1982)
- Every Breath You Take (1983)

NOICE (Sv. popgrupp)                
Hits detta år:
- Bedårande Barn Av Sin Tid
- Allting Okey
- Vi Rymmer Bara Du Och Jag
- Dolce Vita (Det Ljuva Livet)

Album 1981:
- Bedårande Barn Av SinTid (Utkom 1980)
- Det Ljuva Livet

Andra hits i karriären:
- Ja Vill Inte Va (Som Alla Andra) (1980)
- I Natt E Hela Stan Vår (1980)
- En Natt I T-Banan (1980)
- Du Lever Bara En Gång (1980)
- Rätt Ljus, Rätt Ljus (1982)

GYLLENE TIDER (Sv. popgrupp)              
Hits detta år:
- Det Hjärta Som Brinner
- (Kom Så Ska Vi) Leva Livet
- Ljudet Av Ett Annat Hjärta

Album 1981:
- Moderna Tider

Andra hits i karriären:
- Flickorna På TV 2 (1980)
- Ska Vi Älska, Så Ska Vi Älska Till Buddy Holly (1980)
- När Vi Två Blir En (1980)
- Sommartider (1982)
- (Hon Vill Ha) Puls (1982)
- Teaser Japanese (1984)
- Småstad (1989)
(gjord under namnet Pers Garage)
- Det Är Över Nu (1995)
- Kung Av Sand (1995)
- Gå Och Fiska (1996)
- Juni, Juli, Augusti (1996)
- Tuffa tider (för drömmare) (2004)

KIM WILDE (Eng. popsångerska)             
Hits detta år:
- Kids in America
- Chequered Love
- Cambodia

Album 1981:
- Kim Wilde

Andra hits i karriären:
- View From A Bridge (1982)
- Child Come Away (1982)
- Love Blonde (1983)
- Dancing In The Dark (1983)
- The Second Time (1984)
- The Touch (1985)
- Schoolgirl (1986)
- You Keep Me Hanging On (1986)
- Another Step (Closer To You) (1987)
(duett med Junior)
- Hey Mr. Heartache (1988)
- You Came (1988)
- Never Trust A Stranger (1988)
- Four Letter Word (1989)
- It´s here (1990)
- World In Perfect Harmony (1990)
- Love Is Holy (1992)
- Who Do You Think You Are (1992)
- If I Can´t Have You (1993)
- Loved (2002)
- Born To Be Wild (2003)

FREESTYLE/STYLE (Sv. popgrupp)                 
Hits detta år:
- Vill Ha Dig
- Fantasi

Album 1981:
- Fantasi

Andra hits i karriären:
- Ögon Som Glittrar (1982)
- Modiga Agenter (1982)
(dessa under namnet Freestyle)
- Telefon (1985)
- Dover-Calais (1986)
- Följ Mig (1986)
- Hand I Hand (1987)
- Run For Your Life (1987)
- Daylight Robbery (1987)
- Empty Bed (1987)
- It´s A Secret (1988)
- Sentimental (1988)
- Stay The Night (2003)
(dessa under manet Style)

ULTRAVOX (Eng. synthgrupp)
Hits detta år:
- Vienna
- The Thin Wall

Album 1981:
- Vienna
- Rage In Eden

Andra hits i karriären:
- Young Savage (1977)
- Reap The Wild Wind (1982)
- Hymn (1983)
- Visions In Blue (1983)
- One Small Day (1984)
- Dancing With Tears In My Eyes (1984)
- Love´s Great Adventure
(1984)
- Same Old Story (1986)
- Brilliant (2012)


Amerikanska albumlistan - 1981 års mest sålda album
1 REO Speedwagon
"Hi Infidelity"
2 John Lennon & Yoko Ono  "Double Fantasy"
3 Kenny Rogers "Greatest Hits"
4 Christopher Cross "Christopher Cross"
5 Pat Benatar "Crimes Of Passion"
6 Styx "Paradice Theatre"
7 AC/DC "Back In Black"
8 Daryl Hall & John Oates "Voices"
9 Police "Zenyatta Mondatta"
10 Bruce Springsteen "The River"

REO Speedwagon är i Sverige känd för enbart en låt, superballaden "Can´t fight this feeling" som toppade trackslistan 1985. Det mesta med bandet efter den låten har floppat och det mesta innan den låten var för amerikanskt och nådde aldrig Sverige. 1981 hade bandet det årets mest sålda album i USA och stod på toppen av sin karriär. Plattan skulle fortsätta att sälja och ge den även en framskjuten placering på 1982 års sammanställning.
     John Lennon däremot var nog i slutet av sin karriär eftersom han hade varit död i ett år när detta album utkom postumt. Detta var alltså albumet han jobbade på innan han blev mördad och som sen med Yoko Onos tillstånd gavs ut till en gigantisk stor skara fans glädje. 
     Christopher Cross var en lightrockare från San Antonio och det var just där, i USA, som han sålde bäst. I Sverige var det filmlåten "Arthurs theme" (från Dudley Moorerullen "Arthur") från detta album som sålde bäst. Under 80-talets andra hälft kantades hans karriär av floppar till dess att såpan "General Hospital" (a k a "Sjukhuset" som gick i TV 4) lanserade hans "Thinking of Laura" till en hit 1989 innan hans försvann i glömska. 
     Pat Benatar var ett vanligt sett namn på de amerikanska hitlistorna förr. Förra plattan "In the heat of the night" hittade ni ju på årslistan för 1980. Benatar var en rocktjej som spelade rock med bra melodier och snygga ljudbilder. Hennes största framgångar i Sverige kom med de efterföljande plattorna, men i USA hade hon varit stor ända sen slutet av 70-talet. 
     Styx var ett amerikanskt symfonirockband som hållit igång ända sen 1963. Men det var först mot slutet av sin karriär som de fick sina största försäljningsframgångar. Detta album är att betrakta som deras största succé i karriären och spenderade till och med 14 veckor på svenska försäljningslistan. 1984 upplöstes Styx efter 21 år. 
     Bruce Springsteens dubbelalbum "The River" var det album som gjorde "The Boss" stor på allvar. På den svenska försäljningslistan befann den sig i nästan ett helt år, dock utan att nånsin vara etta. När den amerikanska försäljningslistan räknades samman så befann "The River" fortfarande på listan och skulle fortsätta att sälja under 1982.


Engelska singellistan - Augusti 1981
1 Shakin´ Stevens "Green door"
2 Royal Philharmonic Orchestra "Hooked on classics"
3 Stevie Wonder "Happy birthday"
4 Spandau Ballet "Chant no 1 (i don´t need this preassure on)"
5 Tight Fit "Back to sixties"
6 Duran Duran "Girls on film"
7 Human League "Love action (i believe in love)"
8 ELO "Hold on tight"
9 The Specials "Ghost town"
10 Sheena Easton
"For your eyes only"

Buggkungen Shakin´ Stevens regerar, men bakom hade nu new wave och synthvågen verkligen släppts lös i England på allvar och stora framgångar kan ses för band som Duran Duran, Spandau Ballet och Human League. Längre ner på listan finns även Soft Cell, Kim Wilde och Depeche Modes andra singel nånsin "New life". 
    Tight Fit är resultatet av en annan gigantisk trend i England vid denna tid, att göra medleys på gamla 60-talshits. Stor succé under sommaren 1981 var Starsounds andra volym av "Stars on ´45" och Tight Fit följde i samma fotspår med "Back to sixties". Ja, i över huvudtaget var det inne att spela gamla hits i ny tappning vilket också Royal Philharminics Orchestras discotappningar av gamla klassiska mästerverk i "Hooked on classics" och Bad Manners härligt kultiga version av "Can can" längre ner på listan visar på.
    
Och även ABBA finns på listan fast längre ner. Under sommaren lyssnade engelsmännen flitigt på "Lay all your love on me".


Melodifestivalen 1981:
Detta år bjöd man in fem specialinbjudna kompositörer som lyckats bäst i Svensktoppen de senaste åren och lät Janne "Loffe" Carlsson presentera en minifestival med fem låtar. Det resulterade i låtar framförda av Janne "Lucas" Persson, Anders Glenmark, Chips (som nu hette Sweets ´n Chips), Björn Skifs och unga stjärnskottet Kicki Moberg. Den sistnämnda hade många stora förhoppningar på, framför allt eftersom hon hade Agnetha Fältskog som skapare av låten, men efter två svensktoppshits så försvann hon helt i glömska. 
     Vann gjorde Björn Skifs för andra gången, nu med en låt som egentligen var menad för hans och Bengt Palmers musikal "Spök" men som passade lika bra i dessa sammanhang. Låten "Fångad i en dröm" har med åren dock hamnat lite i skuggan av Skifs första festivallåt, "Det blir alltid värre framåt natten" från 1978.
     Systemet med specialinbjudna kompositörer har kommit och gått några år och senast förekom det 1997. Något man brukar ta till när festivalen inte är så trendig bland de etablerad namnen. Däremot har man aldrig använt systemet att de specialinbjudna har varit de bästa på Svensktoppen. Kanske lika bra det. Idag hade man nog valt de fem bästa från Trackslistan (huga...).
     Av låtarna från den stora finalen så är det bara vinnaren, engelska Bucks Fizz, som har klarat sig. Jag har tyvärr aldrig heller sett denna festival så därför ska jag inte bli långrandig. Två killar och två tjejer fanns i Bucks Fizz som gjorde typisk buggmusik. Tjejerna var sockersöta i röda och blå knälånga klänningar, som via ett ryck från grabbarna, förvandlades till tyllkjolar av midjelängd. Huruvida denna lättklädda kupp hjälpte låten är osäkert, men gesten hade säkert funkat idag också...
     Av startfältets 20 låtar så hamnade Björn Skifs precis i mitten, som nummer 10.1982

Årets hits:

Electric Banana Band - Banankontakt Av Tredje Graden:
Under 70- och 80-talen så var barnens största idoler Lasse Åberg och Klasse Möllberg, vilket kan ses lite intressant idag med tanke på att Lasse Åberg idag är känd som konstnär, samlare av Musse Pigg och kitch och "Stig-Helmer". 
     Men då gick han klädd i leopardfärgad väst, käkade bananer och gjorde roliga sketcher och program för barnen. Klasse Möllberg var klädd i chimpansdräckt och röd näsa. Tillsammans kallade de sig Trazan & Banarne. Men mot 80-talet så utvecklades detta program till ett helt popband, Electric Banana Band, som spelade calypsobaserad pop med djungeltexter. 
     "Banankontakt Av Tredje Graden" var deras största hit och hade en av 80-talets coolaste texter som ett mycket ungt musikfreak visste då:
"Banankontakt i din takt, banankontakt i min takt, och din kontakt i min takt och min kontakt i din takt!"
För alla föräldrar var det säkert tungvrickning på högsta nivå, men alla barn kunde detta utantill. För mig har denna låt ganska stor betydelse eftersom det var en av de första favoritlåtar jag hade nånsin just på grund av texten och den fräscha produktionen och melodin signerad Janne Schaffer, i bandet kallad "Zebran". Än idag tycker jag låten känns oerhört fräsch för sin ålder. Aftonbladets Jan-Olov Andersson recenserade en samling med bandet på 90-talet med orden:
"Det närmaste vi kommit ett svenskt Kid Creole & The Coconuts!"
Electric Banana Band gör ännu ett par framträdanden per år även om bandet idag har vandrat från hitlistebaserad barnmusik till enbart barnmusik.

F R David - Word:
Fitussi Robert David var en tunisiskfödd fransk artist som blev en äkta "one-hit-wonder" detta år. Under artistnamnet F.R David fick han en megahit med sin tuggummituggande gympingdiscolåt "Words". Det jag minns låten mest från var Susanne Lanefelts gympaprogram på TV där hon enivsades att "knipa" till denna låt. Dessutom gjorde dansbandet Tonix om låten till svenska, året efter, under namnet "Ord". Men visst är det en skönt bubblande poplåt med en bra produktion som håller än. Låten toppade den svenska försäljningslistan under mars detta år och stannade på listan i ett halvår.

Gyllene Tider - Sommartider:
Populariteten för Gyllene Tider tycktes aldrig vilja släppa. Men hur stora "Flickorna på TV2" och "När vi två blir en" än var så hade dessa ingen chans mot det som komma skulle. För några av tidernas mesta sommarklassiker kom detta år. Gyllene Tider skapade den låt som än idag räknas som signatur till alla gatufester och grillpartyn. För jag tror att det snart bara är jag som inte har stått med ena armen i vädret vrålandes:
"SOMMARTIDER, HEJ, HEJ, SOMMARTIDER!!!"
Varenda coverband med självaktning måste spela den på sina konserter och man vet att går man in i ett öltält på vilken festival som helst så kommer denna att spelas.
Jag har dock aldrig gillat låten och idag är den dessutom ganska uttjatad och sönderspelad. Per Gessle sa vid en intervju att han bland sommarplågorna mycket hellre föredrar "Gå och fiska" numera och jag måste klart hålla med honom.

Tomas Ledin - Sommaren Är Kort:
På tal om svenska sommarklassiker... är det nån som har beskrivit den svenska sommaren under 80-talet mer än Tomas Ledin? Självfallet kom låten under sommaren, men blev ingen monsterhit på direkten. Det är på senare tid som den har vuxit till den svenska sommarens officiella soundtrack. Den kan ju beskrivas som totalt söndertjatad genom åren, men här är min åsikt orubblig. Textmässigt har nog ingen låt beskrivit den svenska sommaren bättre än denna låt och ännu är det kanske bland det bästa Ledin nånsin har gjort. Låtens popularitet än idag bevisas av att låten blev vald till tidernas allsångslåt på "Allsång på Skansen" 2002.

Imagination - Just An Illusion:
Ännu en "one-hit-wonder"-grupp, denna gång från England och Västindien. Låten gavs först ut på skivbolaget Arrival, men efter ett tag gavs den ut på nytt på ett annat skivbolag R & B. Därför finns det två olika omslag på denna singel. Att Bert Karlssons skivbolag Mariann var med att distrubuera singeln är det dock säkert få som vet. Låten var en spännande och riktigt bra souldiscolåt med en lättigenkännlig refräng som blev en stor succé och nådde tredje platsen på singellistan. Även albumet, "Body talk", sålde hyggligt, men albumet efter, som kom redan fyra månader efter debuten, blev en flopp och bandet försvann in i glömskan.

Joan Jett & The Blackheart - I Love Rock N' Roll:
"IIII looove rock n´ roll!!! Put a dime in the jukebox, baby" har snart varenda rockcovergäng spelat in, samt Britney Spears. Originalet kom 1975 av gruppen Arrows, men det var först när en rocktjej med kolsvart sprethår och läderklädsel vid namn Joan Jett tog upp den som den blev en hit. Hon hade tidigare varit med i legendariska tjejrockbandet The Runaways och fick nu sitt genombrott med eget band. Låten var en rockklassiker i en tid då rocken strax efter var på väg i dvala. Personligen är jag dock rätt allergisk mot dessa skråliga pubhårdrockslåtar som ska malas på varenda fest och av alla coverband och har aldrig haft nån stor kärlek till denna låt.
1993 gjorde denna låt en ny vända på hitlistorna i och med att den var med i komedin "Wayne´s World".

Nicole - Ein Bischen Frieden:
I årets melodifestival så var segraren totalt överlägsen. Den lilla tyska flickan med den vita gitarren sjungandes om fred på jorden blev en omedelbar succé. Nicoles låt blev en av de mest sålda schlagersegrarna nånsin och till och med de schlagerhatande engelsmännen sprang och köpte skivan, så till den milda grad att låten blev englandsetta. Låten var en skön låt i gränslandet mellan visa, schlager och pop och fanns efter det på varenda dansbands reportoar vid danskvällarna. Även moderna dansgrupper gjorde denna låt i sina egna tappningar. En del kanske minns Rednex massaker i TV-programmet "Melodifestivalen 40 år".
2010 firade Nicole 30 år som artist med en samlingsplatta.

Survivor - Eye Of The Tiger:
"Rocky"-filmerna har ju kommit i sex olika delar och det har släppts ett otaligt massa sountracks till alla filmerna. Men mest kända låten från dessa filmer är nog den till "Rocky III". Amerikanska Survivor hade inte haft många hits innan denna kom, men när "Eye of the tiger" kom så blev de gigantiska. Låten blev en låt som än idag änvänds som partyklassiker och en av den långa rad av söndertuggade rockhits som jag helst duckar för idag. Framför allt försöker alla gitarrister att lära sig det klasisska gitarrintrot.
    
Survivor fick en mindre hit några år senare med låten "Burning heart", som även det var en "Rocky"-låt, men i övrigt så är de en av alla dessa band som lever på sin enda gigantiska superhit.

Ulf Lundell - Öppna Landskap:
Ulf Lundell har ju på senare år inte gjort sig känd för några hits utan det är i första hand hans plattor som sålt bra. Men man kan ju undra om han själv visste hur stor denna låt skulle bli när han spelade in den. Lundells text om frihet, längtan till havet och landskapet lockade miljontals att köpa singeln och låten blev en av de mest kända och största svenska låtarna nånsin. Kan man en låt från 80-talet så kan man "Öppna landskap". Svensktoppen låg ju nere när denna låt kom och man kan ju leka med tanken om inte Hootynanny Singers dåvarande svensktoppsrekord på 52 veckor hade rykt om programmet hade fått överleva. Under några år runt 1994-95 så drog Expressen till och med igång en kampanj för att slopa "den gammelmodiga" "Du gamla du fria" som nationalsång och införa "Öppna landskap" som det istället. Skulle ha varit kul att leka med tanken att en raspig Ulf Lundell vid ett OS sjunger denna låt vid en guldceremoni.
     Men låten skapade också en viss debatt, eftersom texten förespråkade hembränning i textraden "där bränner jag mitt brännvin själv och kryddar med Johannesört". Genom åren har jag varit rätt likgilltig till den, enligt mig då, sega låten, men numera har jag lärt mig att om inte annat gilla stämningen i den natursköna texten. Sen kan man ju idag funderaom den texten riktigt skulle passa in, eftersom det ju inte finns så mycket "öppna landskap" kvar i Sverige. Men det är en debatt för sig.Andra hits detta år:

Chattanoga "Hallå Hela Pressen"
Irene Cara "Fame"
Joe Cocker & Jennifer Warnes "Up Where We Belong"
Culture Club "Do You Really Want To Hurt Me"
Dexy´s Midnight Runners "Come On Eileen"
Frida "I Know There´s Something Going On"
Secret Service "Flash In The Night"
Jon & Vangelis"I´ll Find My Way Home"
Marvin Gaye
"Sexual Healing"
Duran Duran "Say A Prayer"
Duran Duran "Rio"
Eddy Grant "I Don´t Wanna Dance"
J. Geils Band "Centerfold"
Paul McCartney & Stevie Wonder "Ebony And Ivory"
Diana Ross "Muscles"
Tomas Ledin & Agnetha Fältskog "Never Again"
Run DMC "It´s Like That" (alltså originalet...)
Taco "Putting on a ritz"
Steve Miller Band "Abracadabra"
Toto "Africa"
Toto "Rosanna"
Lustans Lakejer "Diamanter (är en flickas bästa vän)"
Lustans Lakejer "En främlings ögon"
The Weather Girls
"It´s Raining Men"


Årets artister:


TOTO (Am. rockgrupp)
Hits Detta År:
- Africa
- Rosanna

Album 1982:
- Toto IV

Andra hits i karriären:
- Hold The Line (1979)
- Holyanna (1984)
- Stranger In Town (1984)
- I´ll Be Over You (1986)
- Stop Loving You (1988)
- Pamela (1988)
- Don´t Chain My Heart (1992)
- Only You (1992)

CULTURE CLUB (Eng. popgrupp)
Hits detta år:
- Do You Really Want To Hurt Me

Album 1982:
- Kissing To Be Clever

Andra hits i karriären:
- Time (Clock Of The Heart) (1983)
- Church Of The Poison Mind (1983)
- Karma Chameleon (1983)
- The War Song (1984)
- Move Away (1986)
- God Thank You Woman (1986)

HUMAN LEAGUE  (Eng. synthpopgrupp)        
Hits detta år:
- Don´t You Want Me

Album 1982:
- Dare (Utkom 1981)
- Love And Dancing (Instrumental version av "Dare", utgiven under pseudonymen The League Unlimited Orchestra)

Andra hits i karriären:
- Love Action (I Believe In Love) (1981)
- Open Your Heart (1981)
- Mirror Man (1983)
- (Keep Feeling) Fascination (1983)
- Life On Your Own (1984)
- Human (1986)
- Heart Like A Wheel (1990)
- Tell Me When (1995)
- One Man In My Heart (1995)

ULF LUNDELL (Sv. rocksångare/kompositör)
Hits detta år:
- Öppna landskap
- Änglarna kommer att landa
- Kär och galen

Album 1982:
- Preskiberade Romanser
- Kär Och Galen

Andra hits i karriären:
- Snön Faller Och Vi Med Den (1978)
- (Oh La La) Jag Vill Ha Dig (1979)
- För Din Skull (1987)
- Skjut Mig Med Din Lyckopil (1989)
- Pojkarna Längst Fram (1991)
- Måne Över Haväng (1993)
- Vi Som Byggde Landet (1996)
- St Monica (2003)
m m

SECRET SERVICE (Sv. popgrupp)
Hits detta år:
- Cry Softly (Time Is Mouring)
- Dancing In Madness
- Flash in The Night (Utkom julen 1981, men återkom till svenska hitlistan ett par gånger fram till april 1982)

Album 1982:
- Cutting Corners
- Greatest Hits

Andra hits i karriären:
- Oh Susie (1979)
- Ten O´Clock Postman (1980)
- Ye-Si-Ca (1981)
- Do It (1983)
- How I Want You (1984)
- When The Night Closes In (1985)
- Night City (1986)
- I´m So, I´m So, I´m So (I´m So In Love With You) (1987)
- Don´t You Know, Don´t You Know (1988)
- Say, Say (1988)

FRIDA (Sv. popsångerska)
Hits detta år:
- I Know There Is Something Going On

Album 1982:
Something´s Going On

Andra hits i karriären:
- En Ledig Dag (1967)
- Fernando (1976) (gavs ut både av ABBA och Frida som soloartist)
- Shine (1984)
- Så Länge Vi Har Varann (1987) (duett med Ratata)
- Även En Blomma (1996)

ROXY MUSIC (Eng. popgrupp)
Hits detta år:
- More Than This
- Avalon

Album 1982:
- Avalon

Andra hits i karriären:
- A Song For Europe (1973)
- Love Is The Drug (1976)
- Both Ends Burning (1976)
- Danceaway (1979)
- Angel Eyes (1979)
- Jealous Guy
(1981)


Amerikanska albumlistan - 1982 års mest sålda album
1 Asia "Asia"
2 The Go-Go´s
"Beauty And The Beat"
3 Foreigner
"4"
4 John Cougar
"American Fool"
5 J. Geils Band
"Freeze-Frame"
6 Journey
"Escape"
7 Loverboy
"Get Lucky"
8 Stevie Nicks
"Bella Donna"
9 Vangelis/Soundtrack
"Chariots Of Fire"
10 Police
"Ghost In The Machine"

Amerikansk rotrock från västkusten sålde stort vid denna tid på 80-talet. Rapmusiken var knappt uppfunnen och pojkband var något ganska främmande, vilket öppnade marknaden för band som Loverboy och J. Geils Band och artister som John Cougar. 
     Men för att börja från början så var supergruppen Aisa störst i USA. Aisa bestod av medlemmar från Yes, Emerson-Lake & Palmer, Buggles, Uriah Heep och Roxy Music. Asia var ingen stor succé i Sverige dock, eftersom flera av banden som medlemmarna kom ifrån, Yes, Buggles och Emerson-Lake & Palmer, var band som inte heller sålde mer än nån singel i Sverige. Med andra ord var de typiska amerikanska succéer.
     Journey var en annan supergrupp, bestående av medlemmar från Santana, Steve Miller Band och Frank Zappas Mother´s Of Invantion. Journey hade dock funnits ända sen slutet av 70-talet och spelade mer symfonisk rock. Inte heller detta band sålde särskilt bra i Sverige, men var mäkta stora i USA.
    The Go-Go´s spelade rock med 60-talskänsla och är mest kända idag som tjejbandet som fostrade Belinda Carlisle. 1985 upplöstes bandet och bara ett år senare släppte Belinda sin första solosingel och resten är historia. En mindre framgång blev det också för gitarristen, Jane Wiedlin, som släppte en näve riktigt bra plattor i slutet av decenniet. The Go-Go´s skördade även framgångar på amerikanska hitlistan med låtar som "Out lips are sealed" och "Vacation".
     Stevie Nicks platta "Bella donna" var hennes första som soloartist. Men att det inte förelåg några problem mellan henne och de andra i Fleetwood Mac märktes eftersom bandet var åter samlat ett år senare för en ny platta. Stevie Nicks är också fortfarande aktiv i Fleetwood Mac, som 2003 släppte den fantastiska plattan "Say you will". 
     Grekiske multiinstrumentalisten Vangelis skördade stora framgångar och fick detta år en monsterhit med balladen "I´ll find my way home" som han gjorde med Yes sångare Jon Anderson. Detta gjorde förstås att hans platta sålde bra. Vangelis har annars varit mest känd som skapare av filmmusik, bland annat det klassiska sluttemat ur "Blade runner", som också kom detta år.


Engelska singellistan - Augusti 1982
1 Dexy´s Midnight Runners "Come on Eileen"
2 Irene Cara "Fame"
3 Yazoo "Don´t go"
4 Hot Chocolate "It started with a kiss"
5 Survivor "Eye of the tiger"
6 Madness "Driving my car"
7 Stranglers "Strange little girl"
8 Kid Creole & The Coconuts "Stool pidgon"
9 Boystown Gang "Can´t take my eyes off you"
10 Bad Manners "My girl lollipop (my boy lollypop)"

Idel kända titlar dominerar englandslistan här. Att hitta Yazoo, Dexy´s Midnight Runners klassiker och Irene Caras "Fame" i toppen är inget sensationellt, inte heller Madness, Survivors boxningslåt eller Hot Chocolates gnälliga låt. Calypsodoftande Kid Creole And The Coconuts hade däremot sin stora period detta år med hela tre låtar bland dom tio översta detta år, med störst framgång för uppföljarsingeln "Annie, i´m not your daddy". Plattan "Tropical gangsters" nådde en tredje plats på albumlistan. Idag bor Kid Creole själv, August Darnell, i perioder i Sverige faktiskt. 
     Boystown Gang var ett amerikanskt discogäng sammansatt av discjockeyn Bill Motley som skapade ett band som skulle passa till San Fransiscos gaydistrikt, men som bara lyckades bli stora i England. Bandet hade sin största hit med föregångarsingeln "Cruisin´ the streets" och en mindre med denna cover på Frankie Vallies 60-talshit. Därefter blev det inte så mycket mer hits för bandet.
     Precis som 1981 så är 60-talet fortfarande hett i England vilket både Hot Chocolates 60-talsinfluerade låt och Boystown Gangs hit visar på och även Bad Manners galna skaversion av Millie Cox "My boy lollypop". Bad Manners, frontad av den storväxte och galne sångaren Buster Bloodwessel, är ett av det tidiga 80-talets piggaste och fräschaste band i England. Men tyvärr skulle detta bli bandets sista top 10-hit i England innan bandet dalade i popularitet. Men bandet finns än och driver sin egen festival i England med ska- och punkmusik kallad "Bad Fest".
     Och synthmusiken fortsätter att växa, med alltså Yazoo i toppen och längre ner Soft Cell, Japan, Visage och Duran Duran.


Melodifestivalen 1982:

Stor kvinnodominans i detta årets festival. Dessutom så var det första året som man använde det numera klassiska systemet med att låta fem låtar gå till final. Fem låtar hamnade på sjätte plats, bland dessa gamle rockräven Little Gerhard som sjöng "Hand i hand med dig" med Yvonne Olsson. Några andra 60-talsidoler lyckades inte heller att ta sig vidare, nämligen Shanes som sjöng "Fender-62". Shanes gjorde ett nytt försök 1992, men det gick lika illa då. 
     Alltså var det bara tjejer som sjöng i finalen, bland dessa Anne-Louise Hansson, som sjöng en låt av Anders Glenmark, "Kärleken lever", vilken blev femma.
     Störst succé efter festivalen blev det för systrarna Kempff i trion Chattanoga som sjöng om killen som man träffat, men slarvat bort och ville hitta igen, i klassikern "Hallå hela pressen". Chattanoga hade dock bara denna hit och hördes aldrig från sen. 
     Festivalen led ännu av den skräck för kommersialism som man hade tampats med under 70-talet. Detta gjorde att festivalen hade lite talangjaktsstämpel över sig och totalt okända namn figurerade i listorna. Vann gjorde dock en grupp med klar identitetskris som var med för tredje året i rad, Chips. Efter att 1980 ha bestått av Lasse Holm och Kikki Danielsson och 1981 av Holm, Danielsson och Elizabeth Andreasson så var det bara "Bettan" och Kikki i år. Holm stod dock för låten, "Dag efter dag".
     I den stora festivalen i England så tycktes segraren var självskriven. En fredssång gjord av en purung tysk sångerska med vit gitarr vann. Hon hette Nicole och låten, "Ein bishen frieden". Och visst blev låten en megahit, så stor att den faktiskt toppade den engelska hitlistan under ett par veckor, något som tyska hits aldrig brukade göra. Tyskland har efter den enda segern alltid varit nära toppen, men aldrig vunnit.
     Israel tävlade med en låt vars titel fått folk att i efterhand fnissa. Avi Toledano sjöng en låt som hette "Hora", men det betydde inte vad man tror, utan det var en israelisk dans. En totalt etnisk låt, sånt ser man inte i dagens festivaler...
     Chips "Dag efter dag" lyckades hyfsat och blev 8:a och efter det så valde tjejerna att tävla var för sig, ända fram till 2002 då man återförenades med Lotta Engberg.1983

Årets hits:
Magnus Uggla - IQ:
Jag säger bara, ska man vara elak och hård i en text så ska man ta i ordentligt. Eller vad sägs om denna kultrad där Magnus Uggla vräker ur sig sitt hat mot krogvakter och utkastare:
"Stratosromeo i rosa tanga, går omkring som sina kusiner på zoo!"
Det blev ju inte bättre av att han längre fram hävdar att de kan räkna till 100 och kan ABC, men däremot inte tugga bubbelgum och gå på en gång och slåss när hjärnan tar slut. Uggla gav en rejäl känga till uppumpade vakter efter att ha blivit utslängd en kväll från Café Opera i denna klassiker från 1983. Nej, visst stämmer det som man brukar säga. Uggla är inte så här elak i dagens texter. Vid denna tidpunkt så skrev ju ingen såna här texter så ett visst ramaskri blev det nog, men Uggla har brytt sig föga genom åren. Vad få nog dock vet om är att denna låt är en cover. Originalet gjordes 1981 av Bruce Wooley från engelska The Buggles och heter då "Blue blue Victoria" och hur mycket jag än gillar Ugglas låt så kan jag inte låta bli att gilla Wooleys sorgligt bortglömda original bättre...

Agnetha Fältskog - The Heat Is On:
1982 så var sagan ABBA historia och alla medlemmarna gick tillbaka sitt. Björn och Benny filade på det som skulle komma att bli "Chess" och Frida släppte detta år en platta producerad av Phil Collins. Agnetha Fältskog skulle också försöka sig på att ta upp sin solokarriär, som hade slutat vid svensktoppshits som "När du tar mig i din famn" och "Om tårar var guld". Hon släppte plattan "Wrap your arms around me" som blev en stor succé och singeln "The heat is on" toppade den svenska singellistan under försommaren 1983. Låten var en somrig reggaelåt med äkta strandkänsla, från den tiden då sommarlåtar verkligen doftade sommar. Mike Chapman hade producerat och bakom mixningen så fanns, självklart, Micke B Tretow. Efter det så gjorde Agnetha en platta med Eric Stewart från 10 CC och ännu en, med Peter Cetera, innan hon drog sig tillbaka för att aldrig synas i medierna igen, eller det var åtminstone det som var hennes mål. 2013 kom dock plötsligt ett helt nytt album betitlad "A".

Assembly - Never, Never:
På 80-talet så måste Vince Clarke ha haft en ordentlig dos av schitzofreni. Han bildade först Depeche Mode och lämnade bandet efter bara ett år. Sen bildade han Yazoo, med Alison Moyet, vilket höll i ytterligare ett år. Sen bildade han Assembly, som aldrig släppte mer än ett par singlar. Vince Clarke hade till sin hjälp Eric Radcliff och de var ett instrumentalband egentligen men hyrde in sångaren i engelska gruppen The Undertones, Feargal Sharkey, för att sjunga på bandets enda hit, "Never never". Låten var en enkel synthpopballad med Sharkeys ljusa röst i centrum och blev en monsterhit i hela Europa. Men Clarke upplöste Assembly väldigt snart och lade mer energi på ett band som skulle bli oändligt mycket mer långlivat, Erasure. Kanske inte ett av synthvärldens stora mästerverk, men den är OK, varken mer eller mindre.

David Bowie - Let´s Dance:
70-talets mest rebelliske och udda popstjärna valde under 80-talet att göra lagom trendig disco och anlitade en producent som hade koll på den genren, Nile Rodgers, som låg bakom flera discodivors framgångar, bland annat Diana Ross, och lät honom ratta inspelningen av plattan "Let's dance", som skapade ett flertal hits, bland annat "Cat people (puttin'  out the fire)", "China girl" och titelspåret, som blev en jättesuccé, Bowies största under 80-talet. Jag är ju då inget större fan av Nile Rodgers, men här måste jag erkänna att han gjort ett mästerverk, för "Let's dance" produktion är spännande och skön. Än idag tycker jag detta är en av Bowies bästa låtar, vilket jag är en av få att tycka. Bowies discoexperiment anses av många vara sångarens hädanfärd på hitlistorna, även om jag som vanligt är motströms och anser att han kom med många bra låtar under detta decennium.

Irene Cara - Flashdance (What A Feeling):
I början av 80-talet var Irene Cara ett ofta sett namn på listorna. Det stora genombrottet kom 1980 när hon sjöng temat till filmen "Fame". Men denna räknas som hennes största hit, för en av de stora filmerna 1983 var den om tjejen som både både svetsade och dansade och som ville dansa på Pittsburgh Conservatory Of Dance. Filmen hette "Flashdance" och låten hette "Flashdance (what a feeling)". Låten toppade den svenska försäljningslistan under tre veckor, sensommaren 1983. Sen hade Irene Cara ett par hits till innan hon lämnade hitlistorna för gott. Men än idag räknas "Flashdance (what a feeling)" som en av de största filmlåtarna från 80-talet. Och visst har den en härlig stämning i sig som gör låten till ett skönt örhänge! 
     Som kuriosa kan nämnas att vår egen Peter LeMarc försökte sig på att sjunga samma låt i SVTs "Måndagsbörsen", samma år. En oförglömlig upplevelse.
. Enligt uppgifter ska detta nästan ha dödat LeMarcs karriär på ett tidigt stadium.

Marvin Gaye - Sexual Healing:
Soullegenden Marvin Gaye var en av de största i sin genre på 60- och 70-talet, innan han flyttade till Belgien av skatteproblem. 1983 gjorde han stor comeback och fick en stor hit med den uppeggande låten "Sexual healing", en klassisk soulballad med snygg produktion och mysig stämning. Låten har dessutom vuxit till en klassiker mycket tack vare att det var Marvin Gayes sista hit innan han sköts av sin far bara ett år senare. Detta är förstås en av soulmusikens största örhängen och med tanke på hur snygg denna soullåt är så hade det varit intressant att höra hur det skulle kunna ha låtit om han hade fått leva. Marvin Gaye i en Michael Jackson låt, i duett med Luther Vandross och med Quincy Jones som producent, vilken tanke!

Kajagoogoo - Too Shy:
Att bli en "one-hit-wonder" måste vara ett dystert öde för en artist som satsar på att bli nåt stort. Hur kul är det då för en grupp att bara vara känd som inledningskarriär för en "One-hit-wonder"-artist? Kajagoogoo var, i alla fall, bandet som gav oss Limahl. Detta engelska band får väl räknas som en "one-hit-wonder" i sig, vilket är rätt orättvist, för bandet gjorde många kanonlåtar under den engelska new wave-eran, förutom denna. 
"Too Shy" tog tid på sig att bli en hit och nådde stora platser på hitlistan först efter två månader efter sitt släpp. Limahl hade en småfemenin och viskande röst när han avslöjande att han var:
"Too shy.shy! Hush, hush! Eye to eye!"
Låten hade en mycket snygg synthmadrasserad bakgrund och var en lysande poplåt, som jag än idag kan höra om och om igen hur ofta som helst. Dock lämnade Limahl bandet efter debutalbumet "White feather" för att få sin egna enda hit, filmlåten "Neverending story". Kajagoogoo försökte vandra vidare och lämnade över sången till Nick Beggs från bandet Ellis, Beggs & Howard. Dessutom kortade man ner namnet till bara Kaja. Det hjälpte dock föga, utan Limahl floppade bandet och gruppen upplöstes 1985. Efter år av bråk så återförenades dock bandet i dess originalsättning 2007 och 2011 kom den första singeln på 18 år med Limahl vid mikrofonen, "Death defying headlines".

Paul McCartney & Michael Jackson - Say, Say, Say:
Paul McCartney hade, efter sina stormiga år med Beatles och Wings, lugnat ner sig och blivit en artist som ville hjälpa hela världen och självklart ville han sjunga duett med Michael Jackson, som på den tiden också var en artist som ville hjälpa hela världen. De gjorde två stycken låtar, denna och "The girl is mine", varav "Say, say, say" är klart bättre. Denna låt var en snygg och lättsam poplåt med en del stänk av soul, signerad Michael. McCartney var nära vän med "The king of pop" i ett antal år. Därefter så gav McCartney ett tips till Jackson att man tjänar mycket pengar om man köper rättigheterna till vissa låtar. Michael var ju inte dum och passade på att köpa upp alla rättigheterna till Beatles låtregister. McCartney blev helförbannad och fick inte igen dessa förrän många år senare och McCartney och Jackson gjorde aldrig nåt ihop igen.

The Police - Every Breath You Take:
The Police, med Sting, hade redan börjat att spricka men valde att göra ett försök till. Under 80-talet hade man haft hits som "Don´t stand so close to me", "Roxanne" och "Message in a bottle", men med denna låt så fick man sin största hit. Och den var dessutom mer städad och normal än deras tidigare hits. Det var också låten som skulle lansera Sting som soloartist till den stora kommersiella marknaden. Den solokarriären körde igång två år senare och Police gjorde bara ett par nostalgispelningar ihop efter det.  Jag har aldrig blivit nåt fan av The Police musik utan alltid långt hellre föredragit Sting som soloartist, men den här får väl ses av mig som bandets klart bästa låt, om än något söndertuggad.
Låten skulle sen göra en vända till på listorna 1997, fast då som bakgrundsmusik till Puff Daddy och Faith Evans monsterhit "I´ll be missing you", enligt mig en massaker på en riktigt bra låt.

René & Renato - Save Your Love For Me:
En totalt udda duett mellan den italienske operasångaren Renato Pigliari och engelska popsångerskan Hilary Lester, eller René som hon kallade sig. René var totalt okänd popstjärna innan hon gjorde denna och Renato var inte heller i samma klass som Pavarotti, Carreras eller Domingo. Låten var en bitterljuv ballad av den smörigaste sorten där René och Renato tittade varandra i ögonen och förklarade sin kärlek till varandra i de ömmaste ord. Och det låter ju småtrevligt, om det inte hade varit för att han mer låter som pappa till René än älskare. En popstjärna med förförisk röst tillsammans med en stor och pompös operastjärna som knappt kan engelska låter snarare som en skämtlåt. Men låten blev englandsetta och en stadig tryckare på dansgolven detta år. Men låten pulveriserade popkarriären för René och låten blev mer känd som dansbandsklassiker hos flera av dåtidens stora orkestrar då man sjöng:
"Om du har en dröm så dröm om mig!!!"
Renato släppte en platta i samband med hiten som inte alls sålde och gick tillbaka till operan.

Andra hits detta år:
Carola "Främling"
Carola "Mickey"
Ratata "Jackie"
Magnus Uggla "Atrologen"
Bananarama "Cruel Summer"
Peabo Bryson & Roberta Flack "Tonight, I Celebrate My Love"
Phil Collins "You Can´t Hurry Love"
Duran Duran "Is There Something I Should Know"
Duran Duran "Union Of The Snake"
Eurythmics "Sweet Dreams (Are Made Of This)"
Flying Pickets "Only You"
Frankie Goes To Hollywood "Relax"
Eddy Grant "Electric Avenue"
Hall & Oates "Maneater"
Michael Jackson "Billie Jean"
Michael Jackson "Beat It"
Billy Joel "Uptown Girl"
Howard Jones "What Is Love"
Madness "Our House"
Man At Work "Downunder"
Mike Oldfield & Maggie Reilley "Moonlight Shadow"
Spandau Ballet "True"
Toto "Africa"
UB40 "Red Red Wine"
U2 "Sunday Bloody Sunday"
Paul Young "Whereever I Lay My Hat (That´s My Home)"
Kenny Rogers & Dolly Parton "Islands In The Stream"Årets artister:


CAROLA (Sv. pop/schlagersångerska/skådespelerska/musikalartist)
Hits detta år:
- Främling
- Mickey
- Hunger

Album 1983:
- Främling

Andra hits i kärriären:
- Tommy Loves Me (Tommy Tycker Om Mig) (1984)
- Det Regnar I Stockholm (1984)
- Don´t Tell Me What To Do (1985)
- The Runaway (1986)
- Brand New Heart (1986)
- Mitt I Ett Äventyr (1990)
- The Girl Who Had Everything (1990)
- I´ll Live (1990)
- Every Beat Of My Heart (1991)
- Fångad Av En Stormvind (1991)
- All The Reasons To Live (1992)
- Guld I Dina Ögon (1994)
- I Believe (2002)

osv. osv

RATATA (Sv. popgrupp)
Hits detta år:
- Jackie
- Soulboy
- Pojkar

Album 1983:
- Äventyr

Andra hits i karriären:
- För Varje Dag (1981)
- Ögon Av Is (1982)
- Doktor Kärlek (1982)
- Någonting (1984)
- Jag Behöver Dig (1984)
- Försent (1984)
- I Dina Ögon (1985)
- Ge Inte Upp (1986)
- Ingenstans Att Gå (1986)
- Se Dig Inte om (1986)
- Så Länge Vi Har Varann (med Anne-Frid "Frida" Lyngstad) (1987)
- Om Du Var Här (1987)
- Glad Att Det Är Över (1989)
- Himlen (1989)
- Honung (2002)

HALL & OATES (Am. rock/soulgrupp)
Hits detta år:
- Maneater

Album 1983:
- H2O  (Utkom 1982)

Andra hits i karriären:
- Private Eyes (1981)
- I Can´t Go For That (No Can Do) (1982)
- Say It Isn´t So (1983)
- Out Of Touch (1984)
- Downtown Life (1988)
- So Close (1991)

MICHAEL JACKSON (Am. soulsångare/dansare/kompositör)
Hits detta år:
- Billie Jean
- Beat It

Album 1983:
- Thriller (Utkom julen 1982)

Andra hits i karriären:
- Don´t Stop ´Til´You Get Enough (1979)
- Off The Wall (1980)
- Thriller (1984)
- I Just Can´tStop Loving You (1987)
- Bad (1987)
- The Way You Make Me Feel (1987)
- Man In The Mirror (1988)
- Dirty Diana (1988)
- Another Part Of Me (1988)
- Smooth Criminal (1988)
- Leave Me Alone (1989)
- Black Or White (1991)
- Remember The Time (1992)
- In The Closet (1992)
- Who Is It (1992)
- Jam (1992)
- Heal The World (1992)
- Give In To Me (1993)
osv. osv. osv. osv.

LIONEL RICHIE (Am. soulsångare/kompositör)
Hits detta år:
- All Night Long

Album 1983:
- Can´t Slow Down

Andra hits i karriären:
- Hello (1984)
- Say You, Say Me (1985)
- Dancine On The Ceiling (1986)
- Ballerina Girl (1987)
- My Destiny (1992)

U2 (Irl. rockgrupp)
Hits detta år:
- New Year´s Day
- Sunday, Bloody Sunday

Album 1983:
- War

Andra Hits I Karriären:
- Pride (In The Name Of Love) (1984)
- The Unforgettable Fire (1985)
- With Or Without You (1987)
- I Still Haven´t Found What I´m Looking For (1987)
- Where The Streets Have No Name (1987)
- Desire (1988)
- Angel Of Harlem (1989)
- The Fly (1991)
- Mysterious Ways (1991)
- Even Better Than The Real Thing (1992)
- Hold Me, Thrill Me, Kiss Me, Kill Me (1995)
- Discoteque
(1996)
- The Sweetest Thing (1998)
- Stuck In A Moment You Can´t Get Out Of (2001)
- Elevation (2001)
- The Perfect Storm (2002)
- Vertigo  (2004)
osv. osv.

PAUL YOUNG (Eng. soul/popsångare/kompositör)
Hits detta år:
- Whereever I Lay My Hat (That´s My Home)
- Come Back And Stay
- Love Among The Common People

Album 1983:
- No Parlez

Andra hits i karriären:
- I´m Gonna Tear Your Playhouse Down (1984)
- Everything Must Change (1984)
- Every Time You Go Away (1985)
- Tomb Of Memories (1985)
- Wonderland (1986)
- Senza Una Donna (med Zucchero) (1991)
- Don´t Dream It´s Over (1991)Amerikanska albumlistan - Sep. 1983

1 Michael Jackson
"Thriller"
2 Men At Work
"Business As Usual"
3 The Police
"Synchronicity"
4 Daryl Hall & John Oates
"H2O"
5 Prince
"1999"
6 Lionel Richie
"Lionel Richie"
7 Jane Fonda
"Jane Fonda´s Workout Record"
8 Def Leppard
"Pyromania"
9 Culture Club
"Kissing To Be Clever"
10 Olivia Newton-John
"Olivia´s Greatest Hits, Volume 2"

Det var lite mjukare tongångar på USA-listan detta år. Rockmusiken fick stå tillbaka lite, framför allt till för mån för pop och soul. Listan kan ses som lite missvisande. Michael Jackson i topp före australiensiska Men At Work, men egentligen så var det Michael Jackson först, sen kom inget, sen kom inget och SEN kom de andra. Michael Jacksons "Thriller", som kom ut redan julen 1982, hade bara börjat sina 122 veckor på listan och till och med de fyra första månaderna in i 1984 så var ingen i närheten av att peta ner Michael som albumetta.
     Tvåan på listan, Men At Work, lyckades med bedriften att få ett storsäljande album baserat på en enda låt. Jättehiten var förstås "Downunder", som toppade singellistan i USA. Att låtar från Australien nådde toppen på USA-listan var inte vanligt, men hela två australiensiska exporter lyckades få amerikanarna på fall 1983, i och med samlingsskivan med Olivia Newton-John. Efter denna succéplatta så syntes Men At Work aldrig på några högre höjder på listorna igen.
     Som synes ovan så kanske det är förståeligt varför The Police hamnade i rockens "Hall of fame". Tre album på tre år och alla tre hamnar bland USAs mest sålda låtar. Men plattan här på listan är sedd att vara bandets "tack-och-farväl"-platta. För bandet hade haft kriser och slitningar under hela året och Sting ville gå solo och att avsluta karriären med sin mest sålda platta nånsin av redan ett antal fantastiskt bra sålda plattor kan väl inte vara helt fel...
     Stort genombrott detta år var det också för Prince som släppt plattor senslutet av 70-talet, men när han sjöng om att partaja som om det vore 16 år framåt i tiden, "1999", så fick folk upp ögonen för denne märklige ljudkonstnär från Minneapolis. Han bildade en egen skola inom soul och funk genom 80-talet och kom ständigt att skapa rubriker för varje verk han gjorde. Vad jag aldrig har fattat dock är denna uppståndelse kring hans namnbyte. Visst är en symbol kanske inte världens smidigaste artistnamn, men om en artist är trött på sitt artistnamn, ska han/hon inte få byta det då? 
     Sjunde platsens Jane Fonda-platta kanske visar att Susanne Lanefelts knippövningar även nått USA. En intressant listnotering, för jag vet inte hur mycket plattan som P1s "Morgonpasset" släppte på 70-talet sålde, men inte blev den landets mest sjunde sålda album inte.
     Def Leppards segertåg hade börjat och det stora genombrottet "Pyromania" blev en storsäljare i USA. Därmed kanske man kan säga att den amerikanska hårdrocken gjorde sitt definitiva intåg på listorna, vilket kanske tydde på att det skulle bli tuffare musik i topp 1984 än det var 1983.. Längre ner på årslistan, som nummer 35, så hittar man dessutom Def Leppards föregående platta "High and dry".

Engelska singellistan - April 1983
1
David Bowie "Let´s dance"
2 Duran Duran "Is there something i should know"
3 Culture Club "Church of the poison mind"
4 JoBoxers "Boxer beat"
5 Tracey Ullman "Breakaway"
6 Michael Jackson
"Beat it"
7 F.R David "Words"
8 Kajagoogoo  "Ooh to be ah"
9 The Style Council "Speak like a child"
10 Eurythmics "Sweet dreams (are made of this)"

Välkända låtar dominerar listan och ingen är väl förvånad att se vare sig Culture Club, Eurythmics "Sweet dreams", David Bowie "Let´s dance", Michael Jackson "Beat it" och.F.R David "Words" i toppen. JoBoxers var ett band av den klassiska engelska poptraditionen med en en glad och gitarrbaserad stil som för tankarna till Madness. "Boxer beat" var deras debut och deras största hit (även om jag personligen föredrar uppföljaren, "Just got lucky"). Bandet varade i två album och splittrades redan 1985.
     60-talstranden började avta, men Tracey Ullman var ett undantag och hade ett stort år 1983. I förd en 60-talslolita stil och sjungandes musik som tydligt influerats av det decenniet så hade hon tre starka hits med uppföljaren till denna låt, "They don´t know", som största hit. Tracey gjorde bara två plattor innan hon konsentrerade sig på skådespelarkarriären och blev en av Englands populäraste kvinnliga komiker under 80- och 90-talet, även om ingen av hennes serier och filmer nådde några succéer i Sverige. 
     Kajagoogoo är i Sverige endast kända för "Too shy", men i England hade man ett par mindre hits till, bland annat denna, uppföljare, "Ooh to be ah". Men det skulle ta bara ett par månader innan sångaren Limahl skulle bli sparkad och därmed var succéframgångarna förbi. Men idag är alla hårda ord glömda och bandet, med Limahl, skriver nya låtar till ett kommande återföreningsalbum.
     Upplösningen av The Jam var inte alls populär hos fansen till det bandet och när Paul Weller från det bandet bildade ett nytt band, The Style Council, så innebar det ett radikalt skifte i musikstil. Bandet pendlade i trakterna av både synth, rock och funk och man hade en stor publik under nästan hela sin karriär till nedläggningen 1989.
     Eurythmics framgångar märks klart på listan. Hela två låtar med bland de 20 översta, förutom "Sweet dreams" också "Love is a stranger" längre ner som nummer 16.


Melodifestivalen 1983:

Hur många låtar kommer ni ihåg ifrån den svenska melodifestivalen 1983? Kan ni fler än en så är ni att gratulera. Jag, som sett nästan alla festivaler mellan 1984 och 2002, kunde också bara en, på rak arm. Givetvis så var alla de andra sidofigurer vid sidan av Carolas "Främling" som formligen sopade mattan med resten. Kikki Danielssons låt "Varför är kärleken röd" kan inte ha haft det lätt på sin andra plats och den är väl inte någon av hennes mest spelade låtar idag. Kikki som här förövrigt försökte sig på en revanch efter 1982 års åttonde plats i den stora festivalen med "Bettan". Men det blev alltså bom stopp direkt, något som Kikki kunnat undvika. Hon blev nämligen först erbjuden att sjunga "Främling", men tackade nej. Och andra sidan kan man undra hur Carolas karriär sett ut idag om Kikki valt att tacka ja till den idag legendariska schlagervinnaren.
     Bland andra namn som var med detta år så fanns Peter Lundblad, som här ännu inte hade släppt sin superhit "Ta mig till havet". Han tävlade i duett med en totalt okänd sångerska som hette Agnetha Olsson i en låt som hette "Vill du ha mig efter gryningen" och som aldrig tog sig till final.
     Karin Glenmark var med och sjöng låten "Se" till en tredje plats och Ann-Louise Hansson, som är en av de artister som varit med flest gånger trots att hon aldrig har vunnit tävlingen, gjorde comeback och sjöng låten "Bara en enda gång", tillsammans med
John Ballard, som på senare tid mest blivit uppmärksammad som mannen som gav barndiscogruppen Bubbles en musikkarriär. Låten blev femma och Ballard skulle revanchera sig redan året efter, 1984, och bli trea. Ann-Louise Hansson skulle ta mycket längre tid på sig innan hon syntes i festivalen igen, nämligen 2002, då hon sjöng tillsammans med Krusty The Clown...förlåt "Baren"-Molle.
     Men 1983 måste ha varit ett ganska kändisfattigt år för i övrigt fanns fantasifulla artistnamn som Kerstin Dahlberg, Karina Rydberg, Maria Wickman (även med 1982) och Nils-Åke Runesson, alla utan finalplats med låtar som man sen aldrig nånsin hört talas om.
     I europafinalen så hade Carola faktiskt segerchans och blev en fin trea. Det var bara att vänta ännu 8 år innan segern skulle komma för henne. 
     Alla som trodde att Jahn Teigen bara var en kalkon som jönsade till sig jumboplats på jumboplats i festivalen trodde fel. Han har faktiskt en bra placering i festivalen. Detta år tävlade han med en lugn låt som hette "Do-Re-Mi" och hade en barnkör på scenen. Låten blev nia och den blev faktiskt en hyfsad hit i Norden. Men, tyvärr Jahn, det är väl som Wille Crawford sjöng i festivalen 1997: "Det är missarna man minns".  
     Israel representerades av en, idag tyvärr bortgången, artist som hade sin egentliga internationella karriär fem år längre fram i tiden, Ofra Haza. Men i sitt hemland så var Ofra Haza stor och det smittade kanske av sig för Ofra Haza blev tvåa i tävligen, precis före Carola. Fröken Häggkvist deppade dock inte, utan gladde sig nog med Ofra Haza. De båda blev nämligen goda vänner privat efter detta.
     Vann gjorde den sista av den långa rad av stora franska ballader som dominerat tävlingen sen 60-talet. Jo, visst fanns balladerna även efter denna, men de vann inte. Corrine Hermes och låten "Si la vie est cadeau" vann och är väl inte den mest ihågkomna segraren genom tiderna. Synd, eftersom den är helt OK.  
     Förutom "Främling" var det inte så många av låtarna som skulle bli ihågkomna för framtiden. Men en låt skulle bli en monsterhit, nämligen 12:e platsens Daniel Popovic från Jugoslavien med "Dzuli". Men Popovic skulle ingen minnas eftersom låten främst hördes när alla skolelever fick lära sig dansa bugg på skollektionerna översatt till engelskans "Julie".
1984

Årets hits:

Bruce Springsteen - Born In The USA:
Bruce Springsteen väckte de ultimata patriotskänslorna hos amerikanerna när han släppte ett album som skulle komma att bli hans största nånsin, till och med större än hans dittills största platta, "The River". "The Boss" ylade på i bästa amerikanska rockstil och brölade med sin gitarr på ett imponerande sätt.
"BOOOOOOOOOORN IN THE UUUUSAAAAA, i was, BOOOOOOOOOOOOORN IN THE UUUSAA!!  I´M A HARDROCKING DADDY IN THE USA!"
Låten är en rockklassiker som blev en solklar superhit, trots en ganska kalkonartad refräng. Dock finns det ännu roligare låtar på plattan "Born in the USA". Både "Glory days" och "My hometown" är lysande låtar! Däremot måste man ju älska den totalt omstuvade och skönt funkiga rapversionen som kom året efter med Stanley Clark Band.

Billy Ocean - Carribean Queen (No More Love On The Run):
Billy Ocean räknas i första hand som en 80-talsartist, trots att en av hans största hits kom på 70-talet, "Love really hurts without you". "Carribean queen" var en lysande soulklassiker som blev en stor hit i hela världen. Skivbolaget och Mr Ocean gjorde till och med en europeisk version på låten, betitlad "European queen". Sån soul som denna görs inte idag, av nån anledning. Billy Ocean hade känsla för denna typ av soul vilket han bevisade i ett antal hits till, senare, "Loverboy", "Suddenly", "When the going gets tough", "Get outta my dreams" och "There´ll be sad songs".

Ray Parker Jr - Ghostbusters:
Populäraste filmen detta år måste ha varit "Ghostbusters" med Bill Murrey, Dan Ackroyd och Rick Morranis. Ray Parker Jr visste nog få vem han var innan denna låt, men soulälskarna hade förstås hört honom och hans band Raydio innan dess. Men nu fick han äran att göra filmtemat, vilket höll på att sluta med kaos då han anklagades för att ha plagierat Houey Lewis & The News aktuella hit "I want a new drug". Men låten "Ghostbusters" var verkligen passande en utflippad komedi, med lallande melodi och en skrålrefräng. När jag var liten så gick de flesta och skrek:
"GHOOOOSTBUSTEEEERS!!!"
Videon till låten var verkligen speciell. Jag menar, hur smart är det inte att betala miljoner till ett antal skådespelare, som Chevy Chase, att stå i två sekunder och skrika ovannämnda fras. Detta trots att de inte har nåt med filmen att göra. Tyvärr spelades låten fullkomligt sönder redan då och ett år efter att jag gillade den så började jag stöna högt när önskeprogram som  "Lordagsbiten" spelade den åter igen.

Limahl - Neverending Story:
Näst populäraste filmen måste ha varit science fictionäventyrsfilmen "Neverending story". Vid denna tidpunkt så var filmmelodierna mer överrenstämmande med vilken typ av film det var. Var det en komedi som "Ghostbusters" så var det en kul och fräsig låt som gällde, var det en romantisk film som "Dirty dancing" så var det romantiska pophits somvar receptet och var det en drömsk äventyrsfilm, som denna, så skulle man ha en drömsk och spännande låt. Idag tycker jag att det viktigaste är att den säljer låten, inte filmen.
     Nå, Limahl var tidigare sångare i Kajagogo och hade nu lämnat sina kamrater i sticket för att göra solokarriär. Hans namn, förresten, Limahl, kanske en del undrar över. Hans riktiga namn var Chris Hamill och om man tar den sista bokstaven L och lägger den först och vänder på namnet så får man...Limahl. "Neverending story" var en vacker sång som vilade på sköna synthmattor och hade som enda nackdel att Limahl lät som en 10-åring när han sjöng.
     Limahl släppte en debutplatta som faktiskt var ganska intetsägande och saknade helt andra hits, så det var kanske inte så underligt att han aldrig hördes från igen.

George Michael - Careless Whisper:
Hur många saxofoner hittar man i dagens kärleksballader, jag bara frågar mig? 1984 släppte George Michaels dåvarande grupp Wham! en riktigt hångelballad från sitt storsäljande album "Make it big". Men av nån anledning så valde skivbolaget att lansera låten som den första solohiten för George Michael. Och var det någon som på 80-talet kunde sjunga om brusten kärlek så var det George Michael, jag menar se på Whams låtar. "Where did your heart go?", "Last christmas", "Everything she wants" och då "Careless whisper". Låten blev en megahit som än idag kan höras på en del dansgolv. Ett otaliga hjärtan tändes nog på tonårsdiskoteken då när denna låt spelades och låten är ett oförglömligt balladörhänge.
     Andrew Ridgely, Michaels partner i bandet, var, enligt vad jag har hört, inte allt för glad och inte förrän hösten 1985 kom Wham! tillbaka med ny singel och knappt ännu ett år senare var Wham! upplöst. Sammanträffande?

Nena - 99 Luftballongs:
Låtar på tyska som blir världshits och toppar den amerikanska singellistan tillhör inte vardagligheterna. Därför måste nog också sångerskan Suzanne Kerner i tyska Nena ha satt i halsen ordentligt när USA blev intresserade av denna hybrid mellan tysk rock och pop. Låten fick göras på engelska, med titeln "99 red balloons" och amerikanerna var mer än nöjda. Att låten just sjungs på tyska gör detta till ett klart udda inslag i det tidiga 80-talets hitlistevärld, trots att Suzanne Kerner låter som om hon tagit en burk sömnpiller innan skivinspelningen.
     Nenas debutalbum är riktigt bra och sålde stort. Senare på året kom uppföljaren, "Feuer & Flame", där Nena försökte låta som Pretenders på tyska, vilket inte blev lika stor succé trots en mycket bra hitsingel kallad "Irgendwie, irgendwo, irgendwann". 1987 upplöstes det egentliga Nena och sångerskan fortsatte ensam med det namnet. 2003 låg Nena på tyska hitlistor tillsammans med en annan ikon från detta decennium, Kim Wilde, i en tysk-engelsk version av "Irgendwie, irgendwo, irgendwann", kallad "Anywhere, anyplace, anytime" (kanonlåt!).

Breakmachine - Streetdance:
En väldigt intressant syn när man gick längst ner Stockholms gränder på det tidiga 2000-talet var att se ungdomar som dansade Breakdance. Lambada, Macarena, Fågeldansen, Ballongdansen och Ketchupdansen har alla passerat. Men Breakdance dansas fortfarande, mer än 20 år efter dess storhetstid. Det var 1984 som denna USAs gatudans spreds över världen. Ungdomar som snurrade på huvuden, virvlade runt på sina ryggar och rörde sig som en blandning mellan Michael Jackson och Robocop. Och, jo, visst dansade även jag Breakdance... nåja, jag försökte i alla fall. 
     Denna låt kan man säga tjänade som signaturmelodi för dansen. En souldiscolåt med tidiga hiphopinslag från USA, med ett tufft och rytmiskt sound som blev en stor hit detta år. 
     Breakdance har sen alltså klarat sig kvar, mycket tack vare en stor hit med Run DMC och Jason Nevins och framförallt finska Bomfunk MCs.

Laura Branigan - Selfcontrol:
Laura Brannigan var en amerikansk sångerska som hade en ljus och ganska säregen röst, men som fick en näve stora hits runt 1984-1985. "Selfcontrol" var den största och dessutom hennes genombrottshit. Hon började som bakgrundssångerska till Leonard Cohen innan hon fick denna hit och sjöng en mer europeiskliknande popdisco. "Selfcontrol" toppade den svenska singellistan i ett stort antal veckor och albumet med samma titel stannade på albumlistan i hela 22 veckor. Sen kom hitsinglar på rad som "Gloria" (även gjord av Carola), "The lucky one", "Spanish Eddie" och "Maybe tonight" innan hennes stjärna dalade. 2004 avled Laura Brannigan i sömnen i sitt hem.

Murray Head - One Night In Bangkok:
Efter alla sina år med ABBA så började Björn Ulfveus och Benny Andersson skriva på sin första musikal, om ett schackspel mellan stormakterna USA och Sovjet. Resultatet blev förstås megasuccéen Chess, som ännu gör succé. Musikalen släppte vid dess uppförande ifrån sig två singlar. Dels den vackra duetten mellan Elaine Paige och Barbara Dickson "I know him so well" och dels denna orientaliskt influerade låt med musikalstjärnan Murrey Head. Murrey Head spelade i första hand domare i musikalen och låtens spännande produktion och orientaliska inramning hjälpte nog till att göra denna till en av de mest berömda musikalnumren i Sverige. För här blev den en jättehit och toppade Trackslistan. Men i England så var man mer förtjust i "I know him so well".

Chaka Khan - I Feel For You:
"Ch-Ch-Chaka Chaka Khan! Chaka Khan! Chaka Khan! Chaka Khan!" inledde rapparen Grandmaster Melle Mel den låt som jag försökte dansa breakdance till. Resten av låten var en fantastisk soullåt med Stevie Wonders munspel som ledande ljudslinga. För att fullborda stjärnskaran så hade Prince skrivit låten (finns på hans andra platta från 1979). Och den amerikanska sångerskan från soulbandet Rufus, Chaka Khan, fick sin första stora hit i Sverige. Och vill man ha en fullbordad soulupplevelse så bör man skaffa plattan "I feel for you"!

Nik Kershaw - I Won´t Let The Sun Go Down:
Engelsmannen Nik Kershaw gjorde en lättsam pop som var väldigt trallvänlig och som hade snygga och eftertänksamma texter. Denna låt var hans genombrottslåt och var en somrig popreggaelåt med en kul refräng. Låten blev en plåga från detta år och Nik Kershaw släppte en riktigt bra platta kallad "Human racing". Plattan släppte även ifrån sig en till hit som hette "Wouldn´t it be good". Året efter kom en annan låt som kanske ännu mer skulle sammankopplas med Kershaw, "The Riddle" och en av tidernas bästa plattor, också med titeln "The Riddle", skulle ge honom en ännu större försäljningssuccé. Och känner man inte igen låten med Nik Kershaw kanske man dock minns coverversionen med Robin Cook från sommaren 1996

Madonna - Like A Virgin:

När denna låt skrevs ville ingen sångerska först framföra den. Den ansågs som stötande och karriärshotande. Men detta brydde sig inte en viss Ciccone om när hon, efter att ha bott på gatan, spelat trummor och jobbat som servitris, tackade ja till låten. Detta var en perfekt parning för den skapade den karriär som idag heter Madonna. Och väldigt liv blev det. Inte minst när sångerskan, i videon, åkte gondol, iförd slampig bröllopsklädsel och skumma smycken, sjungandes:
"Like a virgin, hey, touched for the very first time!"
De äldre förbannade låten och krävde förbud, medan tonåringarna älskade låten och köpte singeln konstant. Resten är, så att säga, historia.


Videokids - Woodpeckers From Space:

En väldigt populär barnfigur på 80-talet var den irriterande hackspetten, Hacke Hackspett. Och musikbranchen har ju aldrig varit främmande för att använda det mest bizarra i sin jakt på nya framgångar och därför var det lätt att komponera ihop en låt om denne figur, även om det aldrig avslöjas i låten  att det är just Hacke. Faktum är att den som sett skivomslaget och videon ser inte en enda hackspett utan nån tecknad seriekille. Förmodligen för att man inte hade rättigheter från Warner att använda nåt som påminde om Hacke.
     Videokids var en holländsk kille-tjej-duo som klädde sig i rymdkläder och som hade en enda hit, denna. Killen i bandet, Peter Slaghuis, fick dock en egen hit fem år senare under namnet Hithouse, "Jack to the sound of the underground". Men på den tiden var detta den coolaste låt som fanns, kanske mest beroende på att man snodde en kul TV-figur och gjorde en tuff rappare av honom. Eller som figuren säger i låten:
"Everybody wants woodpeckerrapping!"
Och då en grupp bygger upp sin stora hit kring en gimmick och det är den som gör låten stor, inte låtens komposition, så är karriären ganska dödsdömd. Men "Woodpecker from space" är fortfarande en av de coolaste discominnerna från 80-talet. 
     1985 försökte Baltimora göra om succén med att hyra in hackspetten till sin uppföljare till superhiten "Tarzan Boy", "Woody Boogie", som blev en hyfsad hit även det.Andra hits detta år:

Laura Brannigan "The Lucky One"
Eva Dahlgren "Guldgrävarsång"
The Cars "Drive"
Phil Collins "Against All Odds (Take A Look At Me Now)"
Depeche Mode "Master And Servant"
Marie Fredriksson "Ännu Doftar Kärlek"
Duran Duran "Wild Boys"
Fun Fun "Colour My Love"
Hall & Oates "Out Of Touch"
Dan Hartman "I Can Dream About You"
Howard Jones "Like To Get To Know You Well"
OMD "Tesla Girls"
Kiss "Heaven´s On Fire"
Frida "Shine"
Paul McCartney "No More Lonely Nights"
Mel Brooks "To Be Or Not To Be (The Hitler Rap)"
Queen "Radio Ga Ga"
Real Life "Send Me An Angel"
Real Life "Openhearted"
Lionel Richie "Hello"
Tears For Fears "Shout"
Tina Turner "What´s Love Got To Do With It"
Twisted Sister "We´re Not Gonna Take It"
U2 "Pride (In The Name Of Love)"
Dan Hylander & Raj Montana Band "Skuggor I Skymningen"
Herreys "Varje Liten Droppe Regn"
Ultravox "Dancing With Tears In My Eyes"
Yes "Owner Of The Lonely Heart"
Stevie Wonder "I Just Called To Say I Love You"
Van Halen "Jump"
Matthew Wilder "Break My Stride"Årets artister:

CYNDI LAUPER (Am. rocksångerska)
Hits detta år:
- Girls Just Want To Have Fun
- Time After Time
- She Bop

Album 1984:
- She´s So Unusual

Andra Hits I Karriären:
- All Through The Night (1985)
- True Colours (1986)
- Change Of Heart (1987)
- I Drove All Night (1989)
- (Hey Now) Girls Just Want To Have Fun (1994)
- You Don´t Know (1997)

HOWARD JONES (Eng. synth/popartist/kompositör)
Hits detta år:
- What Is Love
- Like To Get To Know You Well
- Pearl In The Shell

Album 1984:
- Human´s Lib

Andra hits i karriären:
- Things Can Only Get Better (1985)
- Look Mama (1985)
- Life In One Day (1985)
- No One Is To Blame (1986)
- All I Want (1986)
- You Know I Love You (Don´t You) (1986)
- Everlasting Love (1989)

FRANKIE GOES TO HOLLYWOOD (Eng. popgrupp)
Hits detta år:
- Relax
- Two Tribes
- The Power Of Love

Album 1984:
- Welcome To The Pleasuredome

Andra Hits I Karriären:
- Rage Hard (1986)
- Warriors (Of The Wasteland) (1986)

ALPHAVILLE (Ty. synth/popgrupp)
Hits detta år:
- Big In Japan
- Sounds Like A Melody
- Forever Young

Album 1984:
- Forever Young

Andra Hits I Karriären:
- Jet Set (1985)
- Dance With Me (1986)
- Universal Daddy (1986)
- Jerusalem (1986)
- Romeo (1989)
- Big in Japan ´92 A.D (1992)
- The Impossible Green (1995)
- Wishful Thinking
(1998)

WHAM! (Eng. popgrupp)
Hits detta år:
- Wake Me Up Before You Go-Go
- Freedom
- Last Christmas
- Everything She Wants

Album 1984:
- Make It Big

Andra Hits I Karriären:
- Young Guns (Go For It) (1983)
- Bad Boys (1983)
- I´m Your Man (1985)
- The Edge Of Heaven (1986)
- Where Did Your Heart Go (1986)

PRINCE & THE REVOLUTION (Am. soul/funksångare/kompositör/producent)
Hits detta år:
- When Doves Cry
- Purple Rain

Album 1984:
- Purple Rain

Andra hits i karriären:
- Sexuality (1983)
- 1999 (1983)
- Raspberry Beret (1985)
- Paisley Park (1985)
- Kiss (1986)
- Sign Of The Times (1987)
- Alphabet Street (1988)
- I Show U Heaven (1988)
- Batdance (1989)
- Thieves In The Temple (1990)
- Get Off (1991)
- Cream (1991)
- Diamonds And Pearls (1991)
- Money Don´t Matter 2 Night (1992)
- 7 (1992)
- The Most Beautiful Girl In The World (gjord under namnet Symbol) (1994)
osv. osv.


Amerikanska albumlistan - Maj 1984
1 Soundtrack "Footloose"
2 Lionel Richie "Can´t Slow Down"
3 Van Halen "1984"
4 Michael Jackson "Thriller"
5 Culture Club "Colour By Numbers"
6 Huey Lewis & The News "Sports"
7 The Cars "Heartbeat City"
8 Scorpions "Love At First Sting"
9 Cyndi Lauper "She´s So Unusual"
10 Thompson Twins "Into The Gap"

USA-listan vid denna tidpunkt dominerades mesta dels av soul eller ren rock. Lionel Richies halvårsgamla "Can´t Slow Down" gjorde just vad titeln sa, saktade inte ner. Michael Jackson var nu inne på 1 1/2 år på listan med "Thriller", ett troligen oslagbart reckord, eftersom musiken idag är mer "slit-och-släng"-vara än då.
     Huey Lewis & The News var ett lättrockigt band från västkusten som hade en väldigt stor publik i så väl USA som Sverige. Deras platta "Sports", som innehöll hitsingeln "If this is it", nådde aldrig högre än 5:e plats på USA-listan, men igengälld så stannade plattan i över ett år på listan. Än större framgång skulle man nå med plattan efter, "Fore" från 1986.
     The Cars och sångaren Ric Ocaseck hade en trogen publik över världen fram till 1987 och plattan "Heartbeat City" släppte ifrån sig en singel som skulle bli deras kännemärke, balladen"Drive". Ric Ocaseck har i modernare tid kunnat höras som producent åt svenska The Wannadies. Några av er kanske också minns Ocasecks soloförsök runt 1986.
     Annars framträder ett par nykomlingar och genombrottsartister på listan. Dels Cyndi Lauper, som nyligen hade lämnat bandet Blue Angel, och trion Thompson Twins, som tidigare släppt ifrån sig plattor som passerat förbi med höjda ögonbryn. Deras respektive plattor skulle i USA aldrig nå högre än de placeringar de hade här, men plattorna satte igång ett par framgångsrika karriärer under 80-talets mitt.
     Toppade gjorde filmmusiken till filmen "Footlose", en film som jag faktiskt aldrig har sett, men plattan innehöll rockspår med artister som Kenny Logins och Bonnie Tyler.

Engelska singellistan - Maj 1984
1 Duran Duran "The reflex"
2 Pointer Sisters "Automatic"
3 Phil Collins "Against all odds"
4 Queen "I want to break free"
5 Bob Marley & The Wailers "One love/People get ready"
6 OMD "Locomotion"
7 Flying Pickets "When you´re young and in love"
8 Blancmange "Don´t tell me"
9 Kenny Logins "Footloose"
10 Denice Williams "Let´s hear it from the boy"

Synth i kubik på listan med Duran Duran i topp, OMD längre ner och ännu lite längre ner Human League och Blancmange. Den sistnämnda gruppen nådde aldrig riktigt dom svenska hitlistorna, men hade ett gäng hits i England under ett par år i början av decenniet med låtar som denna, "Living on the ceiling" och "Blind vision". 
     Bob Marleys nya popularitet kom via en samlingsskiva som kom detta år. Hans omarbetning av The Impressions "People get ready" betitlades "One love" och kom ut första gången redan 1977 och skulle i sitt original göra en ny vända på listan, dock betydligt längre ner, ca ett år senare med Jeff Beck och Rod Stewart.
     Flying Pickets största framgång var förstås deras a capellaverison av Yazoos "Only you", som toppade hitlistan ett halvår tidigare. Därefter blev denna cover på The Marvelettes 60-talshit en minde hit innan bandet försvann från hitlistorna.


Melodifestivalen 1984:

Vad vore en melodifestival utan Bert Karlssons mygel och spel? Han hade låtit specialskriva en låt åt tre okända amerikanskättade mormonbröder, en låt som faktiskt aldrig kom med först till festivalen. Men Bert myglade in låten till finalen och där sopade den mattan med resten av startfältet. Givetvis är det Herreys "Diggi-Loo Diggi-Ley" som jag syftar på.
     På andra plats kom ett klassiskt schlagerörhänge med en ung operautbildad sångerska med namnet Lotta Pedersen, som tillsammans med Göran Folkestad sjöng om musikens skyddshelgon Sankta Cecilia, skriven av framtida Roxettekörtjejen och Sommartoppspresentatören Vicky Benkert. Benkert som dessutom blev femma i tävlingen med sitt eget sjungna bidrag "Livet är ett träd".
     Lotta Pedersen skulle sen gifta sig med saxofonisten och producenten Anders Engberg och ställa upp i festivalen 5 gånger till, då under det mer bekanta namnet Lotta Engberg.
     Fyra blev det som ett år senare skulle komma att heta Gemini, syskonen Karin och Anders Glenmark med den utmärkta schlagern "Kall som is". Anders Glenmark hade alltså varit med förr och skulle komma att vara med några gånger till, senast 1989 med Orup..
     Utslagna från tävlingen blev ett antal kända namn som Janne Önnerud, Carolas framtida sångpartner Per-Erik Hallin, Attacks sångerska Rosa Körberg och en bedrövad Elisabeth Andreasson. "Bettan" gjorde ett misslyckat framträdande och hamnade efteråt i en livskris, vilket ledde till landsbyte och deltagande för Norge ett år senare.
     Sist, och enligt mig mest underskattad, blev den helt okände Tomas Lewing, med en kul 80-talsdiscoschlager kallad "Tjuvarnas natt".
     I stora finalen i Luxemburg så var det en barnlek för bröderna Herreys och Sverige vann för andra gången Melodifestivalen, detta trots att låten egentligen inte borde fått vara med. En annars bra Melodifestival, musikaliskt. Däremot så var själva arrangemanget något krystat och trist. Kompositörer, artister, dirigenter och själva låten fick noll presentation eftersom några skådespelare valde att mellan låtarna spela upp påkostade och pantomimliknande sketcher om varje land. Under dessa sketcher skulle alla länders kommentatorer vara tysta och fick jäkta fram presentationen mellan applåderna.  
     Norge ställde upp med två discobimbos som på sin platta skulle försöka sig på att blanda opera med Rolling Stones "Satisfaction", Dollie De Luxe. De framförde sin "Lenge leve livet" med tidernas mest kultförklarade koreografi (jag säger bara Vasaloppet), vilket dock endast räckte till en 17:e plats. Men Jacob Dahlin hade tydligen en förkärlek för Dollie De Luxe, för inte långt efter att tjejerna släppt sitt album så dök de upp i hans "Jacobs Stege" och de lyckades därmed sälja ett par exemplar av sitt album även i Sverige. 
     Danmark tävlade med Soren och Kirsten i Hot Eyes. Kirsten hade schlagervärldens största glugg mellan tänderna och var dessutom gravid. Men Danmarks förmåga att skriva glada och positiva charmlåtar belönades även här och Danmark blev fyra. Bara ett år senare så var paret tillbaka i festivalen och lyckades att bli en plats bättre.
     Tvåa i tävlingen blev Gary Moores kusin, Linda Martin (jo, de är faktiskt kusiner), som 8 år senare skulle vinna hela tävlingen med Johnny Logans "Why me". Detta år sjöng hon den mer dramatiska "Terminal 3", även det en Johnny Logan-komposition..1985 

Årets hits:

Bryan Adams - Heaven:
Kanadensaren Bryan Adams hade ett gott rykte på andra sidan Atlanten och låtar som "Cuts like a knife" och "Run to you" var halvhits i Sverige. Men med denna ballad, som Bryan Adams väste fram med sin speciellt hesa stämma, fick han sitt genombrott även här i Sverige. Ingen låt dansades det så mycket tryckare till som denna och låten blev årets låt på Trackslistan detta år med hela 14 veckors vistelse på listan. Låten gjorde ju, 2002, ett nytt segertåg i Europa, tack vare euroversionen med DJ Sammy.

Duran Duran - A View To A Kill:
Roger Moore tackade ja till ännu en Bondfilm, efter att ha fått ett mångmiljonserbjudande. Då och då satsar ju Bondproducenterna på att ha en relativt aktuell artist som gör Bondtemat och man valde Duran Duran, som vid denna tidpunkt låg i skiljsmässorykten. Låten blev en snyggt producerad Bondpoplåt med en fräck video, som visade hela Bonds kamp i Eiffeltornet med Grace Jones, fast med Duran Duran som gästspelare. Idag anses låten av många recensenter som den sämsta Bondlåten nånsin, men personligen tycker jag att det är en av de bästa. Detta blev det sista som originalsättningen av Duran Duran gjorde på 20 år.

+1 - Nevermore:
+1 var en svensk popgrupp i spretiga frisyrer och konstiga namn som lyckades med bedriften att få den första svenska tracksettan nånsin. Sångaren kallades Tot och deras hitlåt "Nevermore" var snyggt uppbyggd med ett lugnt pianointro med sång, innan dansanta synthar tog över. Bandet satsade även på att ge ut låten i USA, vilket dock inte blev nån större succe. Bandet släppte under hösten, och våren 1986, ytterligare två mindre hits, "(I don´t want to be left alone) Tonight" och "Young europeans", innan de föll i glömska.

Tone Norum - Can´t You Stay:
Marschaktig hårdrockslåt, skriven av Europe, var debuten för, då, 20 år unga Tone Norum, vars bror var gitarrist i Europe. Hårdrock var ju en sak som var väldigt inne runt denna tid, men lyckades
i regel aldrig nå upp till hitlistorna. Så därför var det unikt när Tone tågade på upp till första platsen på hitlistorna med denna låt. Låten var ett av de snyggaste hantverken som kommit ur Joey Tempest huvud och Tone hade en stark röst som lyfte låten till skyarna.

Baltimora - Tarzan Boy:
En av de mest klassiska eurodiscolåtarna detta år. Baltimora var lika med en irländare vid namn Jimmy McShane som hade rött hår och stora glasögon. Låten, som slog knock på alla listor, började med en ylande Tarzan som hördes låten igenom och som varenda en kom ihåg. Baltimora hade en hit till, "Woody Boogie", innan han försvann i glömska och gruppen upplöstes 1987. Jimmy McShane själv avled i aids 1995. Låten gick en ny vända på amerikanska hitlistan 1993, eftersom den användes till en film.


Nolan Thomas - Yo Little Brother:
Denna tracksetta från våren 1985 är totalt bortglömd idag. Tyvärr, ska jag säga, för den är en lysande låt (dessutom den första tracksettan jag nånsin hörde...). En taktfast och rytmisk discohit från USA om lillebrorsan som går sin egen väg och är svår att kontrollera. Nolan Thomas var en ung artist från New Jersey med blond krullfrisyr som fick denna, enda, hit som blev en jättehit i USA och, som sagt, tracksetta precis innan sommaren. Därefter släppte han en OK debutplatta, som floppade och släppte en andra singel, en cover på The Osmonds "One bad apple", som också floppade. Idag driver Marko Kalfa, som han egentligen heter, ett modeföretag i New York. 

Paul Hardcastle - 19:
Samplingen gjorde sitt definitiva genombrott detta år. Mycket tack vare denna låt. Paul Hardcastle var en engelsk multiinstrumentalist som beslutade sig för att göra en låt om Vietnamkriget och använde sig av medelåldern på de amerikanska krigarna i kriget som tema, 19 år. Han tog nyhetssändningar och samplade in dem på ett smart och snyggt sätt och lät dem utgöra stommen i låten. Sen en refräng som ingen glömde:

"Na-na-na-na-na-na-na-nineteen!"

Låten blev en klassiker från 80-talet och sampling har sen dess använts av och till i låtar, men dock är det sällan som dessa utgör majoriteten av låten. Paul Hardcastle blev, liksom Nolan Thomas, en "One-hit-wonder". Trots ett mycket bra och snyggt debutalbum så fick han inga fler hits (för övrigt den första platta som undertecknad nånsin köpte). Dock har han fortsatt att producera snygga soulpoplåtar i samma stil. Plattan "Jazzmasters", från 1993, rekommenderas, till exempel. Den som vill kan också roa sig med att försöka hitta alla alternativa språkversioner som finns utgivna på maxisinglar. Hardcaslte gjorde versioner på tyska, spanska, franska och japanska och den franska och japanska kan man leta sig fram till på Youtube.

Dead Or Alive - You Spin Me Around:
Detta engelska band hade släppt diverse floppade singlar, som "(That´s the way) I like it", innan Stock-Aitken-Waterman steg in på arenan och skrev denna dänga, vilket blev något av genombrottet för den engelska hitfabriken. Dead or Alive hade en mystisk man med burr hår och svart ögonlapp för en ögat, som front figur. Han hette Pete Burns och var den som syntes på alla bilder, oftast i förd allehanda utmanande kläder och inte sällan heller i kvinnokläder. Att han då hade 80-talets kanske kraftigaste mansstämma var svårt att tro. Ingen har väl än glömt refrängen:

"You spin me right round, baby, right round, like a record, baby, right round, round, round!"
Däremot tror jag att många har glömt att detta band gjorde fler lysande discohits, "My heart goes bang", "Lover come back to me", "Into deep" och "Something´s in my house".

Sandra - (I´ll Never Be) Maria Magdalena:
Michael Cretu fick sitt stora genombrott. Dels genom sin egen singel "Samuai (did you ever dream)" och dels när han producerade sin framtida hustru, Sandra, i denna svävande synthdiscoklassiker. Sandra, med efternamnet Lauer, hade en ljus och skön stämma och låten blev en jättehit och hennes enda hit i England. Sen fick hon en stadig publik i Sverige och flera mindre hits, innan hon och Cretu bildade Enigma, som fick en ännu större publik i Sverige. Sandra släpper skivor fortfarande i Tyskland och har spelat in sina gamla hits ett flertal gånger i moderna tappningar.

Opus - Live Is Life:
Nej, detta är inte alls min favoritlåt precis, men den är dock ett 80-talsörhänge. Medan det mesta av musiken gjordes på synthar eller med snygga produktioner så kom österrikiska Opus med en riktig allsångsdänga, när de i en liveinspelning skrålade "Na na na na na, LIIIIIIIVE IS LIIIIIIIIIIFE!!!" till kompet av endast en trumma, en gitarr och klappandet av publiken. Otroligt töntigt, men väldigt speciellt på sin tid. 2002 var låten aktuell igen i en om möjligt ännu värre version med lika österrikiska DJ Ötzi.Opus försvann lika fort som de kom efter denna hit. Och, nej, det är inte på svenska de ropar i början, även om jag håller med om att det låter som om någon skriker "Kooom igen nu dåååååå" i inledningen. "All together now" skriker dom.

Fancy - Slice Me Nice:
Frågar man någon om han/hon vet vem Tess Teiges är så får man ett frågande ansikte tillbaka. Lika så hans riktiga namn 
Manfred Alois Perilano. Däremot vet en del vem han är om man säger hans artistnamn, Fancy. Fancy var en kort tysk synthdiscoartist med en småfemenin och tillbakadragen stil. Han hade en ganska ljus röst och sjöng om brännande och passionerad kärlek, till kompet av mystisk och svävande synthdisco. Det var väldigt säljande och Fancy fick en jättehit med sin första singel "Slice me nice". Mest igenkännande var en blipp-bloppande synthslinga som slog an tonen till låten i intron. Fancy fick ett antal hits till, bland annat "Chinese eyes" och "Bolero". Sen fortsatte han att vara stor i sitt hemland, Tyskland, men från den resterande marknaden försvann han. Fancy gör dock musik fortfarande hemma i Tyskland. Bland annat var han med i den tyska uttagningen till melodifestivalen 2000, men blev där 9:a.

Falco - Rock Me Amadeus:
1982 släpptes första singeln med denne österrikare, med födelsenamnet Johann Holzell. Låten hette "Der Kommisar" och blev en hit i Europa. 1985 släppte han sin hyllning till Wolfgang Amadeus Mozart, under namnet "Rock me Amadeus". Låten blev en omedelbar framgång och nådde, så småningom, USA-listans första plats. Låten var en unik blandning mellan tysk rap och disco. I texten spådde Falco att om Mozart hade levt 1985 så hade han varit en rockstjärna. Och de som spådde att Falco skulle bli en dagslända trodde fel, för sen släppte han singeln "Wienna calling" som blev en hit och inte minst de två låtarna om Jeannie, "Jeannie
part 1" och "Jeannie part 2 - One year later", som båda blev stora framgångar 1986. Det finns också två delar till om Jeannie. Del 3 heter "Where are you" och är riktigt bra. Del 4 är helt på tyska och är OK. Efter det uteblev framgångarna dock och 1998 omkom Falco i en bilolycka i Monaco. I samband med det försökte man skapa en form av ny hype kring den avlidne stjärnan genom att låta Jason Nevins, som tidigare under året fått jättehits med Run DMC, mixa "Der Kommisar". Dock blev det ingen större succé.

Scotch - Delirio Mind:
En italiensk badrumssångare inledde det årets sommardänga. Italienska Scotch var en duo som tidigare lyckats slå med en av de kultigaste italodancelåtarna under 80-talet, den så kallade "hostlåten" eller "Disco band" som låten hette. Uppföljaren blev en lika stor dansklasisker. Låten hade ett stuffigt och dansant sound och sångaren sjöng med en ganska hes röst. Scotch bestod egentligen av fyra personer, men det var
Vince Lancini och Fabio Margutti som var ansikterna utåt i bandet. Dom använde sig mycket av lek vid mikrofonen och småudda jinglar emellanåt. Detta tonade man sen ned i den fortsatta karriären. Gruppen fick en hit till, exakt ett år senare, då man nådde första platsen på trackslistan med "Mirage". Sen efter ett antal mindre hits så hördes bandet aldrig mer, men än idag räknas Scotch som ett av de mest populäraste italodiscobanden i historien.

Band Aid - Do They Know It´s Christmas:
Boomtown Ratssångaren Bob Geldof har alltid varit en av de allra mest engagerade artisterna i frågan kring de fattiga i Afrika. Så han till kallade några av Englands populäraste artister och skrev en av de mest klassiska, moderna, jullåtarna. För er som undrat vilka alla artister är som medverkar på plattan så ska jag rabbla lite namn här. De medverkande är:

Annie Lennox, Bananarama, Duran Duran, Frankie Goes To Hollywood, Heaven 17, Phil Collins, Paul Young, Paul McCartney, Boomtown Rats, Status Quo, Spandau Ballet, Style Council, Sting, Ultravox, U2, Wham, The Young Ones (alltså gänget från serien "Hemma är värst"), Culture Club, David Bowie, Kool & The Gang och Human League

Låten blev en monsterhit och det var då inne att hjälpa de fattiga i Afrika.

     1990 gjorde man en ny version av låten, nu producerad av Stock-Aitken-Waterman och med en hög av dåtidens stora artister (Kylie, Jason Donovan, Bros, Lisa Stansfield, Sonia o s v). Den låten blev också en stor hit, men givetvis inte i samma kaliber som orginaltappningen.
 
     Som om det inte vore nog så gjordes det en del 3 2004 med folk som Robbie Williams, Paul McCartney, Coldplay, Damon Albarn,  The Darkness och Jamelia. I England blev den, förstås, gigantiskt stor, men i resterande delen av världen så vågar jag påstå att den blev spöad av de båda andra versionerna. Inte konstigt. Den var verkligen astrist!

USA For Africa - We Are The World:
...och medan England skördade framgångar i sitt försök att via musik hjälpa Afrikas folk, så ville inte amerikanarna vara sämre. Michael Jackson och Lionel Richie skrev en gospelinspirerad soullåt och övertalade amerikanska stjärnor att sjunga tillsammans. Quincy Jones stod för produktionen. Här var det soulstjärnor som countryartister som rockmusiker. 21 artister sjöng solo på låten och dessa 21 är (...djupt andetag): Lionel Richie, Stevie Wonder, Paul Simon, Kenny Rogers, James Ingram, Tina Turner, Billy Joel, Michael Jackson, Diana Ross, Dionne Warwick, Willie Nelson, Al Jarreau, Bruce Springsteen, Kenny Loggins, Steve Perry (Aerosmith), Daryl Hall (Hall And Oates), Huey Lewis, Cyndi Lauper, Kim Carnes, Bob Dylan och Ray Charles. Dessutom var Bob Geldof, som även var med på Band Aid inspelningen (och singelns ende icke-amerikan), med. Han blev adlad till "Sir" efter sin insats. Låten blev en superhit även den och efter det följde en hel uppsjö av hjälplåtar i USA. Det släpptes även en hel platta till detta tillfälle, som sålde bra och på den plattan fanns även Prince, Pointer Sisters och Chicago med.


Andra hits detta år
Modern Talking "You´re My Heart, You´re My Soul"

REO Speedwagon "Can´t Fight This Feeling"

Eurythmics "There Must Be An Angel (Playing With My Heart)"

Bryan Adams "Summer Of ´69"

Scritti Politti "The Word Girl"
Indochine
"Canary Bay"

Go West "We Close Our Eyes"

Go West "Call Me"

Bad Boys Blue "You´re A Woman"

Chicago "You´re The Insperation"

Narada Michael Walden & Patti Austin "Gimme Gimme Gimme"

Paul Young "Everytime You Go Away"

Agnetha Fältskog "I Won´t Let You Go"

Madonna "Into The Groove"

Madonna "Material Girl"

Simple Minds "Don´t You Forget About Me"

Europe "Rock The Night"

Gary Moore & Phil Lynott "Out In The Fields"

Nik Kershaw "The Riddle"

Howard Jones "Things Can Only Get Better"

Howard Jones "Look Mama"
Pernilla Wahlgren "Piccadilly Circus"
Imperiet "C C Cowboys"
Imperiet "Märk Hur Vår Skugga (Epistel nr 81)"

Katrina & The Waves "Walking On Sunshine"

Bryan Ferry "Slave To Love"
Swedish Metal Aid "Give A Helping Hand"
Artist United Against Apartheid "Sun City"
Svensk Rock Mot Apartheid "Berg Är Till För Att Flyttas"


Årets artister:

TONE NORUM (Sv. rocksångerska)
Hits detta år:
- Can´t You Stay

Album 1985:
- One Of A Kind

Andra hits i karriären:
- Stranded (1986)
- Built On Dreams (1987)
- My Summer With You (med Tommy Nilsson) (1988)
- Point Of No Return (1988)
- How Does It Feel (1990)
- Ordinary Girl (1990)
- Who Needs A Broken Heart (1992)
- Don´t Turn Around (1992)
- You Ain´t Going Nowhere (1996)
- Stepping Out (1996)

STARSHIP (Am. rockgrupp)
Hits detta år:
- We Built This City

Album 1985:
- Knee Deep In The Hoopla

Andra hits i karriären:
- Sara (1986)
- Nothing´s Gonna Stop Us Now (1987)
- Here Comes The Beat Patrol (1987)
- The Burn (1989)

IMPERIET (Sv. rockgrupp)

Hits detta år:
- Fred
- C.C Cowboys
- Märk Hur Vår Skugga

Album detta år:
- Blå Himlen Blues
- 2:a Augusti 1985

Andra hits i karriären:
- Vad Pojkar Vill Ha
(1982)
- Alltid Attack
(1983)
- Du Ska Va President
(1984)
- Peace
(1986)
- Va E´ Vargen
(1986)
- Café Cosmpolite
(1986)
- 19Hundra80Sju
(1987)
- Som Eld
(1988)
- I Hennes Sovrum
(1988)

THOMPSON TWINS (Eng. pop/funkgrupp)
Hits detta år:
- Don´t Mess With Doctor Dream
- King For A Day

Album 1985:
- Here´s To Future Days

Andra hits i karriären:
- In The Name Of Love (1983)
- Doctor Doctor (1983)
- Hold Me Now (1984)
- Into The Gap (1984)
- Lay Your Hands On Me (1984)
- Revolution (1986)
- Nothing In Common (1986)
- Get That Love
(1987)
 

Amerikanska albumlistan - Aug. 1985
1 Tears For Fears "Songs From The Big Chair"
2 Bryan Adams "Reckless"

3 Phil Collins "No Jacket Required"

4 Bruce Springsteen "Born In The USA"

5 Prince & The Revolution "Around The World In A Day"

6 Sting "The Dream Of The Blue Turtles"

7 The Power Station "The Power Station"

8 Motley Crue "Theatre Of Pain"

9 Ratt "Invasion Of Your Privacy"

10 Night Ranger "7 Wishes"

Inga större sensationer här. Det är de stora elefanterna som regerar (Sting, Phil Collins, Bryan Adams, Prince, Bruce Springsteen), förutom Tears For Fears som fick sitt amerikanska genombrott med denna platta.  
     Springsteens "Born in the USA" kom att ligga på listan i nästan ett år och spotta ur sig sex singlar. Samma med Phil Collins, som också skulle befolka listan i nästan ett år. Hur många artister får ligga i ett år på listans topp 10 med en och samma platta idag?

     The Power Station var ett hobbyband av Andy och Roger Taylor från Duran Duran med Robert Palmer som sångare som spelade mycket mer rockigare musik än Duran Duran. Bandet hade en stor publik i USA, allt medan de andra Duran Duranmedlemmarna, Simon Le Bon, Nick Rhodes och John Taylor hade mindre lycka med sitt hobbyband Arcadia. Power Station gick skilda vägar efter denna enda platta och Robert Palmer avled 2003.

     Hårdrock sålde bra i USA, vilket syns på platserna för Motley Crue, Night Ranger och Ratt. Night Ranger var ett rockband som aldrig nådde Sverige, men som hade en stor publik i hemlandet USA.


Engelska singellistan - April 1985
1
Tears For Fears "Everybody Wants To Rule The World"
2 Philip Bailey & Phil Collins "Easy Lover"
3 Frankie Goes To Hollywood "Welcome To The Pleasure Dome"
4 Go West "We Close Our Eyes"
5 Phyllis Nelson "Move Closer"
6 USA For Africa "We Are The World"
7 David Grant & Jaki Graham "Could It Be I´m Falling In Love"
8 Sarah Brightman & Paul Miles-Longston "Pie Jesu"
9 Alison Moyet "That Ole Devil Called Love"
10 Paul Young "Everytime You Go Away"


Tears For Fears regerade också här med en låt som bara ett år senare skulle göra en ny vända med samma band, fast då under titeln "Everybody wants to run the world" som var en välgörenhetslåt till förmån ett evenemang som hette Sports Aid och som samlade in pengar till Afrika. Den versionen skulle bli femma på listan. 
     Phil Collins hade i övrigt en bra period på listan här. Förutom den välkända duetten med Earth, Wind & Fires trummis Philip Bailey så låg han även precis utan för top 10 med balladen "One more night" och plattan "No jacket required" var en storsäljare. 
    Tvärtemot vad man skulle kunna tro så var detta faktiskt Go West största hit på försäljningslistan. Bägge deras två andra välkända hits, "Call me" och "Pretty woman"-låten "King of wishful thinking" stannade under tiostrecket. Däremot sålde bandet hyggligt med album och så sent som 1993 nådde deras samlingsalbum top 5 på albumlistan.
     Phyllis Nelson hade ingen riktigt bra karriär. Hon var en amerikansk soulsångerska som aldrig slog i hemlandet. Och när den här låten släpptes 1984 så floppade den först i England också. Men exakt ett år senare började BBC spela den ofta och plötsligt klättrade låten på englandslistan och blev en hit i övriga Europa också. Däremot blev det tvärstopp sen och nån fler hit fick hon aldrig och blev en one-hit-wonder. 1994 dog Phyllis Nelson i bröstcancer. Hennes son, Marc Nelson, fördes dock familjens musikintresse vidare genom att vara med om att grunda ett av USAs största soulband under 90-talet, Boyz II Men. 
     David Grant och Jaki Graham var också soulartister som aldrig hellre nådde nån större framgång. Grant var sångare i soulbandet Linx i början av decenniet och denna duett blev hans största hit som soloartist, trots ett riktigt bra album till den. Jaki Graham skulle klara sig lite bättre när hon ett år senare tangerade denna plats med discohiten "Set me free". 
     Åter igen visar England på att man inte är främmande att släppa in ickekommersiell musik på hitlistan. "Pie Jesu" här är alltså från Andrew Lloyd Webbers uppsättning av "Requiem" som vid denna tid sålde som smör i solsken. Sarah Brightman är ju en välbekant musikalsångerska, på den tiden dessutom gift med Andrew Lloyd Webber, medan Paul Miles-Longston var en ung talang som vid tiden för denna låt bara var 13 år, men ändå fick jublande applåder för sitt framträdande i musikalen. Idag är han musiklärare vid St Peters School i York.Melodifestivalen 1985:

SVT klagade på för dyra kostnader redan dessa dagar. Men i detta fall för att  man skulle ha råd att arrangera den stora EM-finalen. Alltså gjorde man som i dag, strök orkestern och lät artisterna sjunga till förinspelade band. I siluett kunde man dock se en orkster i bakgrunden, som skulle ändå ge en sorts stämning. Alltså blev det något av en lågbudgetfestival.
     I svenska finalen var det tre låtar som stod i en klass för sig, Kikki Danielssons "Bra Vibrationer", Dan Tillbergs "Ta min hand" och Pernilla Wahlgrens "Piccadilly Circus". Kikki Danielsson var ju en veteran i dessa sammanhang och hade vunnit en gång tidigare. Enligt fröken Danielsson själv så var detta hennes roligaste minne från alla hennes festivaler. Men vad skulle alla utländska länder säga om titeln? Det skämtades friskt om titeln "Bra vibrationer", som ju kan översättas med BH-vibrationer.

     Dan Tillberg var en skånsk sångare som sjöng mycket om passion och längtan och texterna kunde vara ömsom riktigt bra och ömsom rena kalkonverken. Här tävlade han med en kul och poppig sak som blev tvåa och blev en hyfsad hit.

     Pernilla Wahlgren var en ung debutant som hade påbrå så det räckte. Mamman hette Christina  Schollin, pappan hette Hans Wahlgren och storebrorsan hette Niklas Wahlgren. Såsmåningom skulle unga Pernilla bli större än alla sina släktingar ihop. Låten "Piccadilly Circus" blev den som överlevde festivalen bäst, men mest uppmärksamhet fick det kors som hon hade i öronen som många förknippade med ett hakors. Bakom henne dansade två stycken bröder vid efternamn Ingrosso, Emilio och Vito. Den ena, Emilio, blev sedermera Pernillas man medan en annan bror, Nicola, föredrog att dela säng med Charlotte Nilsson, detta trots att Emilio själv var emot det och bojkottade deras bröllop och Pernilla och Charlotte var bästa vänner och... nej, ni får följa såpan själva i "Se & Hör"...
     Senare under året så släpptes det en skiva med låtar som juryn sorterat bort och som inte kom till den svenska finalen, men som man ansåg höll hygglig klass ändå. Bland dessa fanns låtar med Adolphson & Falk, Lotta (Engberg) Pedersen, Style, Göran Folkestad, Anna Book, Stefan Borsch och en massa okända sångare som ville ha en karriär genom festivalen. Man kan säga att även om en del låtar håller riktigt hygglig klass så märks det varför man valde de låtar man valde till finalen. Kikki Danielsson (som förövrigt hade hela två andra låtar med på denna skiva) hade varit ganska ohotad som segrare vilket fall som helst.
     Kikki Danielsson vann och i stora festivalen, i Göteborg, ställde ett riktigt bra startfält upp. Jag är ju då ett fan av den rena schlagerfestivalmusiken och detta var ett år då schlagerfestivalen verkligen lät schlagerfestival. Lill Lindfors tappade kjolen, precis innan omröstningen, och detta skapade eko i hela Europa. Men rösterna var mest positiva, förutom hos röstkontrollanten och EBU-hövdingen Frank Naef och hans fru som tyckte det var opassande att Lill visade trosorna i direktsändning. Därefter ändrades det i reglerna och det bestämdes att generalrepetitionerna och sändningen skulle se exakt likadana ut. Inga överraskningskupper alltså.
     "Bra vibrationer" kom på en hedrande tredje plats, två platser bakom sin forna Chipskamrat Elizabeth Andreason, som tillsammans med norska revysångerskan Hanne Krog, vann för Norge med "La det swinge". Det var knappast en övertygande seger, för Sverige och Västtyskland, som tävlade med Wind och fredslåten "Für alle", var i toppen länge och Norge låg halva omröstningen igenom på 4-5:e plats. Inte förrän det var 5 länder kvar började Norge se ut som segrare. Bobbysocks fick en mittenplats på englandslistan efter detta och Wind fick också en stor hit med sin låt.
    Det sämsta med årets festival får väl anses vara TV-speakern Fredrik Belfrage, som förvisso var kunnig i filmerna mellan låtarna, men han var grymt tråkig och översatte Lill Lindfors engelska för tittarna på ett väldigt slarvigt och ignorerande sätt.1986

Årets hits:
Europe - The Final Countdown:
Joey Tempest fick ett erbjudande att skriva en paussnutt till ett disco på Berns som han tackade ja till. Han satte sig ner och försökte göra nåt riktigt pampigt och kom på det nu klassiska introt till denna låt. Detta blev en låt som numera tillhör en av de mest klassiska svenska hits som gjorts. Låten vandrade upp till första plats på Englandslistan och tredje plats på USA-listan. I Sverige blev den årets låt på tracks och Europe förvandlades till tonårshjältar och "The Final Countdown" var en av de låtarna som förde hårdrocken upp till topplistornas stora höjder, vilket sen följdes senare samma år av band som Bon Jovi och Van Halen. Tonåringar tyckte att Tempest var så häftig när han sjöng låten i TV och hoppade upp och ner med sitt långa burrhår i förd svarta läderbrallor. Tempest själv torde vara mäkta nöjd eftersom han enligt intervjuer redan i skolan satt och tränade autografer. 
     1999 gjorde låten en ny vandring på försäljningslistan, i samband med millenieskiftet, men denna gång i en mer dansorienterad tappning.

Style - Dover Calais:
Redan på den här tiden så var det inte alltid som man pushade mest på vinnaren av melodifestivalen. Style blev trea, men var tittarnas och mediernas favoriter. Style fick sitt stora genombrott, efter Freestyles sammanbrott, genom att vara med i en melodifestivaler där man fick se videor. Undra om låten hade blivit lika stor om det hade varit en vanlig melodifestival? Låten blev en svensk kultklassiker och bara några månader senare så fick man, till och med, Ernst-Hugo Järegård att sitta och läsa:

"Vi såg på varann, när vi närmade oss land, när vi möttes mellan Dover-Calais!"

Och vid samma tid dök en ny parodi upp, denna gång gjord av göteborgsgruppen Di Få Under Bordi (idag känd som Black Ingvars), som sjöng om Domus-Palais och om varmkorvar utanför en korvbar i Göteborg (där kan man snacka om kult).

Samantha Fox - Touch Me (I Want Your Body):
Samantha Fox var en modell som visade brösten på sidan 3 på engelska dagstidningar. Sen kom någon på att hon även skulle kombinera detta med en musikalisk karriär. Huruvida Samanthas bröst var äkta eller inte har aldrig kommit fram, men hon utnyttjade dessa flitigt och man fick se mycket lättklätt på de flesta bilderna i OKEJ.
     Ja visst, ja, hon hade gjort en låt också. "Touch Me" var en discolåt med mycket stönanden och med önskanden om sexuella konfrontationer. Låten klassas idag närmast som en kultlåt som inte borde ha gjorts, men jag måste erkänna att jag ändå tycker att låten har en bra melodi och en snygg discoproduktion. Sen kan man diskutera hennes sångröst, men med tanke på att det idag är helt inne att inte kunna sjunga så finns det klart värre röster. Men med tanke på att låten idag inte har sånt bra rykte så är det intressant att Samantha Fox faktiskt sålde och ansågs vara bra då.

Berlin - Take My Breath Away:
"Top Gun" var årets största filmsuccé, varför vet jag inte för jag tyckte filmen var dötråkig. Däremot gjordes det en hel del bra låtar till filmens soundtrack. "Danger Zone" med Kenny Logins, bland annat. Mest succé blev då filmens kärlekstema, gjord av amerikanska Berlin, som förut var en synthdiscogrupp som inte hade särskilt mycket stora succer. Nu fick de hjälp av superproducenten Georgio Moroder för att göra denna balladklassiker, detta i ett år då ballader verkligen växte på träd. Låten blev en jättehit, men efter den försvann bandet tillbaka i glömskan och sångerskan Terri Nunn sägs ska ha ångrat att bandet nånsin gjorde låten. Och även om jag gillar "Take my breath away" så tycker jag verkligen att Berlin var värda ett bättre öde, för dom hade många fler kanonlåtar också.

Chris De Burgh - The Lady In Red:
Irländaren Chris De Burgh hade gjort ett fåtal låtar, men ingen hade blivit nån storsäljare. Detta år satte han sig och skrev en hyllningssång till sin hustru, klädd i rött. Låten var årets stora tryckare på discoteken detta år och på skoldiscon jag var på så fick man spela låten tre gånger innan mina klasskamrater var nöjda.

    Chris De Burgh fick denna hit och sen inget mer. Men till skillnad mot Terri Nunn, sångerkan i Berlin, ovan, så har De Burgh sagt att han kan sjunga "The Lady In Red" hur många gånger som helst för sina fans.

Madonna - Papa Don´t Preach:
Madonna hade en hel del krav på sig efter den mastodontsuccé som "Like A Virgin" hade haft och både fans och kritiker krävde att uppföljaren skulle bli en lika stor succé. Orden är delade om huruvida denna hit är en självupplevd låt av Madonna. Men enligt låtens kompositör, Brian Elliot, så ska han ha kommit på låten när han stod och tjuvlyssnade på lite tjejsnack utanför ett collage, som handlade om just abort och, av föräldrarna, oönskad graviditet. Låten kom precis mitt i sommaren och blev en stor sommarhit och höll under halva hösten och Madonnas ansikte var räddat. Hon var inte en dagsslända och plattan "True blue" sålde nästan ännu mer än "Like a virgin".

Device - Hanging On A Heartattack:
Device var ett amerikanskt band från Los Angeles, bestående av sångerskan Holly Knight, sångaren Paul Engemann och .gitarristen Gene Black. Bandet gjorde tuffare pop med en touch av både disco och rock och låten var ett snyggt hantverk med bra sång och melodi. Låten blev en oväntat stor hit i Europa och blev trackstrea. Bandet släppte en platta, en riktigt bra sådan, innan de splittrades.

Level 42 - Lessons In Love:
Otroligt snygga låtar var kännetecknet för Level 42. En hit hade man sen tidigare, "Something about you", året innan. Men nu var det stora genombrottet här. "Lessons in love" var en svänging jazzinfluerad poplåt med basisten Mark Kings mogna stämma i spetsen och med pianisten och keyboardspelaren Mike Lindups ljusa röst som en kontrast i bakgrunden. Låten var en sommarklassiker, som höll ända fram till augusti.

Freda - Vindarna:
Smålandsbandet Freda hade släppt ett antal plattor tidigare, som passerade väldigt obemärkt förbi. 1986 släppte de låten "Vindarna", som först inte fick så mycket uppmärksamhet. Men den testades till "Sommartoppen" detta år och låten blev kvar där hela sommaren. Uno Svenningssons ljusa röst och bandets känsla för snygga texter och melodier gjorde att svenska folket fick upp ögonen för bandet, som sen gjorde att både bandet och Svenningsson fick plats i poppen verkliga finrum. Snygg poplåt, med en text som garanterat ger en nostalgiker sommarkänsla!

Andra hits detta år:
Depeche Mode "A Question Of Lust"
Cutting Crew "(I Just) Died In Your Arms"
Duran Duran "Notorius"
Peter Cetera "Glory Of Love"
A-ha "The Sun Always Shines On TV"
Magnus Uggla "Joey Killer"
Pet Shop Boys "Suburbia"
Pet Shop Boys
"West End Girls"
Madonna "Papa Don´t Preach"

Alphaville "Dance With Me"
Imperiet "Var E´ Vargen"
Münchener Freiheit "Everytime"
Eurythmics "Thorn In My Side"
Eurythmics "When Tomorrow Comes"
Bon Jovi "Living On A Prayer"
Cliff Richard & The Young Ones "Living Doll"
Hollywood Beyond "What´s The Colour Of Money"
Roxette "Neverending Love"
Whitney Houston "How Will I Know"
Professorn "Den Makalösa Manicken"
Galenskaparna & After Shave "Macken"
Magnus Uggla "Joey Killer"
Falco "Jeannie Part 1"
Falco "Coming Home (Jeannie Part 2, One Year Later)"
Mr Mister "Kyrie"

Årets artister:

PET SHOP BOYS (Eng. popgrupp)
Hits detta år:
- West End Girls
- Love Comes Quickly
- Opportunities (Let´s Make Lots Of Money)
- Suburbia

Album 1986:
- Please

Andra hits i karriären:
- It´s A Sin (1987)
- What Have I Done To Deserve This (med Dusty Springfield) (1987)
- Rent (1987)
- Always On My Mind (1987)
- Heart (1988)
- Domino Dancing (1988)
- Left To My Own Devices (1988)
- It´s Allright (1989)
- So Hard (1990)
- Being Boring (1990)
- Where The Streets Have No Name (I Can´t Take My Eyes Of You)
(1991)
- Jealousy
(1991)
- DJ Culture
(1991)
- Was It Worth It
(1992)
- Can You Forgive Her
(1993)
- Go West
(1993)
- I Wouldn´t Normally Do This Kind Of Thing
(1993)
- Liberation
(1994)
osv. osv.

 
EUROPE (Sv. hårdrockgrupp)
Hits detta år:
- The Final Countdown
- Cherokee

Album 1986:
- The Final Countdown

Andra hits i karriären:
- Rock The Night (1985)
- Carrie (1987)
- Superstitious (1988)
- Open Your Heart (1988)
- Let The Good Time Rock (1989)
- Prisoners In Paradice (1991)
- I´ll Cry For You (1992)
- Halfway To Heaven (1992)
- The Final Countdown 2000
(1999)

A-HA (No. popgrupp)
Hits detta år:
- The Sun Always Shines On TV
- Train Of Thought
- I´ve Been Losing You

Album 1986:
- Hunting High And Low (kom även 1985)
- Scoundral Days

Andra hits i karriären:
- Take On Me
(1985)
- Cry Wolf
(1987)
- Manhattan Skyline
(1987)
- Stay On These Roads
(1988)
- Touchy
(1988)
- You Are The One
(1989)
- Crying In The Rain
(1990)
- I Call Your Name
(1990)
- Summer Moved On
(2000)
- Major Earth, Minor Sky
(2000)
- Forever Not Yours
(2002)
- Lifelines
(2002)

DEPECHE MODE (Eng. synth/popgrupp)

Hits detta år:
- Stripped
- A question of lust
- A question of time

Album 1986:
- Black Celebration

Andra hitsi karriären:
- Dreaming Of Me (1981)
- Just Can´t Get Enough (1981)
- See You (1982)
- Leave In Silence (1982)
- Everything Counts (1983)
- Love In Itself (1983)
- People Are People (1984)
- Master & Servant (1984)
- Blaspemers Rumours (1984)
- Shake The Disease (1985)
- It´s Called A Heart (1985)
- Strange Love (1987)
- Never Let Me Down Again (1987)
- Little 15 (1988)
- Behind The Wheel (1988)
- Personal Jesus (1989)
- Enjoy The Silence (1990)
- Policy Of Truth (1990)
- World In My Eyes (1990)
- I Feel You (1993)
- Walking In My Shoes (1993)
- Condemnation (1993)
- In Your Room (1994)
- Barrel Of A Gun (1997)
- It´s No Good (1997)
- Home (1997)
- Useless (1997)
- Only When I Loose Myself (1998)
- Dream On (2001)
- I Feel Loved (2001)
- Freelove (2001)
- Goodnight lovers (2001)
osv. osv.


EURYTHMICS (Eng. popgrupp)
Hits detta år:
- It´s Allright (Baby´s Coming Back)
- When Tomorrow Comes
- Thorn In My Side
- The Miracle Of Love

Album 1986:
- Revenge

Andra hits i karriären:
- Sweet Dreams (Are Made Of These) (1982)
- Who´s That Girl (1983)
- Right By Your Side (1983)
- Here Comes That Rain Again (1984)
- Sexcrime (Nineteen Eighty Four) (1984)
- Would I Lie To You (1985)
- There Must Be An Angel (Playing With My Heart) (1985)
- Sisters Are Doing It For Themselves (med Aretha Franklin) (1985)
- Missionary Man (1987)
- Beethoven (I Love To Listen To) (1987)
- Shame (1988)
- Revival
(1989)
- King And Queen Of America
(1989)
- I Saved The World Today
(1999)

SOUND OF MUSIC (Sv. pop/schlagergrupp):
Hits detta år:
- One More Lonely Night
- Eldorado
- Blue Magic Woman
- Self Erection
- Love Me Or Leave Me

Album 1986:
- Sound Of Music

Andra hits i karriären:
- Alexandra (1987)
- Once Again
(1987)


Amerikanska albumlistan - Sept. 1986

1 Madonna "True Blue"

2 Soundtrack "Top Gun"

3 Steve Winwood "Back In The Highlife"

4 David Lee Roth "Eat Em And Smile"

5 Run-DMC "Raising Hell"

6 Genesis "Invisible Touch"

7 Peter Gabriel "So"

8 Janet Jackson "Control"

9 Billy Joel "The Bridge"

10 Billy Ocean "Love Zone"

Madonna lyckades att få ännu en supersäljande platta och "True Blue" spottade ur sig inte mindre än fem singlar som alla blev hitar.
     Soundtracks har alltid gått bra på albumlistorna i USA och givetvis var "Top Gun" inget undantag, trots att plattan släppte endast en egentlig hit, Berlins "Take My Breath Away".

     Noterbart är annars att både Genesis och bandets förre sångare, Peter Gabriel, finns på listan. Peter Gabriels platta "So" innehöll låten "Sledgehammer", som har en av de dyraste och mest uppmärksammade videorna nånsin. Inte mindre än tre skivor på listan är med artister som även varit stora i andra band. Peter Gabriel, då, i Genesis, David Lee Roth, som ju var omsusad sångare i Van Halen och Steve Winwood, som var organist och sångare i både Spencer Davies Group och Traffic.
     Dessutom finns debutplattan av en ung syster Jackson, som nyligen, vid denna tidpunkt, hade lämnat sitt extra knäck som skådis i TV-serien "Fame".


Engelska singellistan - Okt. 1986

1 Madonna "True Blue"
2 Five Star "Rain Or Shine"
3 Communards "Don´t Leave Me This Way"
4 Paul Simon "You Can Call Me Al"
5 Nick Berry "Every Loser Wins"
6 Status Quo "In The Army Now"
7 Cameo "Word Up"
8 Eurythmics "Thorn In My Side"
9 Pet Shop Boys "Surburbia"
10 A-ha "I´ve Been Loosing You"

Madonna åkte segertåg på englandslistan hela 1986, dels genom denna låt och dels genom "Papa don´t preach" som var en monsterhit under sommaren. Samma med soulsyskonen Five Star som hade ett bra år med fyra låtar bland dom tio översta varav denna var den största samt 1, 2 miljoner sålda exemplar av deras (mycket bra) platta "Silk & Steel". 
     Efter flera års frånvaro var så Paul Simon tillbaka med en platta som skulle bli hans bäst sålda soloplatta i karriären, "Graceland", och denna låt skulle bli hans största hit på många år, en låt som tar upp ett problem som många artister sjöng om runt denna tid på 80-talet, situationen i Sydafrika. För att popularisera låten ännu mer engagerades Chevy Chase att vara med i den roliga videon till låten. Samma video gjordes för övrigt i ny version 2003 av Mendez, fast då till hans hit "Teqila" och med komikern Henrik Hjelt i Chevy Chase roll.
     En av de mest sålda singlarna detta år var med skådespelaren Nick Berry som 1986 hade tagit paus från sin TV-serie "Eastenders" för att turnera och satsa på musiken. Just den serien var en av anledningarna till låtens enorma succé eftersom den användes till en story i serien där några ungdomar bildar ett band och spelar bland annat den låten. 
     Cameo var ett amerikanskt soul/funkband som hållit på sen 70-talet och sålt hyffsat i USA, men med denna låt, "Word up", så blev man för första gången riktigt upptäckta även i Europa och låten blev en jättehit som vevades flitigt på MTV. Men man misslyckades att följa upp den framgången och snart försvann bandet från hitlistorna.  
     Under hela året så hade nordisk musik stor framgång i England. A-ha hamnade på top 10 1986 med både "The sun always shines on TV", "Train of thought", "Hunting high and low" och här "I´ve been loosing you" och bara en månad senare sa det pang och Europe stormade in på listan med "The final countdown" som lagom till jul blev etta.

Melodifestivalen 1986:
Den svenska festivalen detta år tillhör nog en av de absolut sämsta som har funnits, inte då musikaliskt utan arrangörsmässigt. Redan då experimenterade man i hur man skulle kunna förnya festivalen och hur den skulle kunna bli billigare. 1985 hade man alltså tagit bort orkestern och nu var nästa steg klart. Man lade festivalen som en del i det då populära lördagsnöjesprogrammet "Razzel", med Lennart Swahn och Tommy Engstrand, och lät alla bidrag vara i form av en rockvideo. Allt ackompanjerad av en Lennart Swahn som mer eller mindre pladdrade sönder föreställningen när han skulle intervjua de nervösa artisterna. Sen plockade man fram de fem finalisterna som juryn hade röstat på och lät dessa framföra låten live i studion till förinspelade band. Röstningsprocedueren presenterades här inte efter olika olika län utan åldersgrupper mellan 16-60. Nu vann Lasse Holm & Monica Törnell med en låt som hette "E de det här du kallar kärlek" och som hade en video där de båda kastade färg på varandra. Men de skulle, för den sakens skull, inte bli den låten som skördade störst framgång. "Razzel" hade redan innan tävlingen samlat ihop ett antal tittare som utgjorde den s k "Razzeljuryn" som fick i uppdrag att bestämma vilken låt som borde ha vunnit och den gav vid handen att en annan låt skulle ha vunnit. För i samma festival fanns ett antal debutanter som här och då fick sina stora genombrott. Först och främst Style som fick sin dittills största framgång, med sin trea "Dover -Calais" och dom vann alltså "Razzeljuryns" pris. Detta fick tidningarna snabbt att gapa att "fel låt vann" och att Törnell och Holm inte alls var tävlingens riktiga vinnare.
.    Dessutom tvåan, Lena Philipsson, som gjorde debut här med låten "Kärleken är evig". Samt gruppen Sound of Music, med bland annat Nanne Nordqvist (idag Grönwall) och Benny Anderssons son Peter Grönwall. Gruppen tog låten "Eldorado" till en fjärde plats. Också fanns en ung 15-årig tjej som skulle göra tidernas mesta kultklassiker, Anna Books "ABC". Dock måste jag erkänna att jag tycker låten är ganska klämmig och charmig! 
     Dan Tillberg, som var tvåa i festivalen året innan, gjorde ett nytt försök i tävlingen med låten "ABCD". Denna fredslåt om barnen i vår värld (ett ganska vanligt ämne i festivalerna då) tog sig aldrig till final och detta var det sista publiken såg av Tillberg innan han försvann i glömska. Låten blev mest känd för att den innehöll en barnkör där framtida soulstjärnan Stephen Simmons ingick.

     Formen med rockvideo och förinspelade band försvann fort och till 1987 var den ordinarie orkestern på plats, detta i en stor lokal. Men idag, då man ännu mer är inställd på att kommersialisera tävlingen och göra allt billigare, så skulle det inte förvåna mig alls om samma koncept en dag kommer tillbaka. Förinspelade band används ju redan, så hur länge innan rockvideorna också är vardag?

     Schlager-EM var, enligt mig, en klassiker. Schlager ut i fingertopparna och tävlingen gick i Bergen, i Norge. Nuvarande chefen för Svenska Filminstitutet, Åse Kleveland, var programledare och sjöng också i inledningen. Däremot vägrade hon att göra en "trusekupp", alltså tappa kjolen som Lill Lindfors gjorde året innan, trots att arrangörerna betalade henne stort för att göra nåt liknande.

     Lasse Holm och Monica Törnells "E de det här du kallar kärlek" framfördes med stor show på scenen och med 60-årige Sten "Gena" Karlberg, barbröstad, spelandes gitarrsolo. Låten belönades med en 5:e plats och Lasse Holm kommenterade det i radio med:

"Bra!!! Det är precis där vi vill ligga!"

Öhhh... åker man inte till en tävling för att ligga först???
Tävlingen i sig blev ingen större rysare för 15-åriga, som sen visade sig vara 13-åriga, Sandra Kim från Belgien charmade hela juryn och hon vann med sin "J´aime la vie", som blev en hyfsad europahit. Därmed var det andra året i rad som ett land som tidigare sällan fått bra placeringar i tävlingen fick vinna.

     Tvåa blev schweitsiska pianisten Daniella Simmons låt "Pas pour moi", en vacker ballad. Simmons skulle också försöka sig på en sångkarriär, med engelska producenter och musiker, men det föll pladaskt. Fast i Bergen gick hon till hårt angrepp mot Lasse Holm som klättrade på ett piano i framträdandet av sin låt. Simmons tyckte att Holm visade bristande respekt mot instrumentet, medan Holm och Törnell ignorerade det hela med orden "musik är glädje".
1987

Årets hits:
John Farnham - You´re The Voice:
John Farnham var sångare i det australiensiska bandet Little River Band. Han hade ett antal mindre lyckade sololåtar bakom sig, men trots det så var han stor i sitt hemland. 1987 skrev han en låt mot våld och rasism och det blev ett stort genombrott. Låten spelades överallt och alla kunde skrika: "WAAAAOOOOOOOO!!!!". Låten till slut blev årets låt på Tracks 1987 och hans platta "Whispering Jack" sålde guld snabbt. John Farnhams karriär flyttade sig snart tillbaka till Australien, men han sjöng, 2000, invigningsmelodin till OS i Sidney, tillsammans med Olivia Newton-John. Men han verkar inte alls ha nåt emot sin enda riktigt stora hit, för han ska ha sagt att han kan sjunga "You´re the voice" hur många gånger som helst. Men i hemlandet så är John Farnham fortfarande stor och hans senaste platta blev som bäst tvåa på den australiensiska albumlistan.

Housemartins - Caravan Of Love:
Engelska mediers nya favoriter under mitten av 80-talet var the Housemartins. Fyra välklädda britter med glimten i ögat som gjorde typisk brittisk melodisk pop i äkta Madnesstil. Men i Sverige var intresset ganska lågt, fram till dess att bandet gjorde en cover på Jasper Isleys låt "Caravan of love" i ren á capellaversion. Låtar utan instrument på hitlistan var definitivt inte vanligt och hade inte förekommit sen Flying Pickets "Only You". "Caravan of love" blev en megahit och var en vacker kärleksförklaring på brittiskt vis med en religiös inramning. Om man än idag tänker på á capellalåtar som blivit stora, så är Housemartins "Caravan of love" den som räknas som den allra största. Men efter ytterligare ett år splittrades bandet. Sångaren Paul Heaton bildade gruppen the Beautiful South, som musikaliskt inte ligger så långt från Housemartins, och som än idag räknas som bland det största band som har funnits i England. Norman Cook bildade dansprojektet Beats International, men blev, förstås, mer känd under 90-talet under namnet Fatboy Slim.

Glenn Medeiros - Nothing´s Gonna Change My Love For You:
18-årige Glenn Medeiros, från Hawaii, ställde upp i en talangtävling hemma på ön, och vann. Han gjorde denna ömma kärlekssång och fick många flickhjärtan att slå. Låten blev en stor kramarfavorit på discoteken och säkerligen tändes många romanser av den. Låten blev en megahit och toppade USA-listan ett bra tag. Efter det gick det dock inte alls bra. 1990 gjorde han en USA-hit med Whitney Houstons man, Bobby Brown, betitlad "She ain´t worth it", men förutom det så har han inte varit förekommande på hitlistorna sen.

Pet Shop Boys - It´s A Sin:
Det mest kritiska för ett band som har sålt miljoner av sitt debutalbum och toppat englandslistan med sina första hits måste vara den andra plattan. Men för Pet Shop Boys var det inga problem. Under sommaren 1987 dök Niel Tennant och Chris Lowe upp med en låt med en pampig inramning och med klara religiösa inslag. Låten "It´s a sin" var ett spännande stycke tidlös popklassiker och blev en megahit och räknas ännu som bandets största hit av alla de har haft. Plattan "Actually" blev bandets bäst sålda. Dessutom lyckades man med bedriften att hålla två låtar igång på listorna samtidigt, för bara någon vecka efter att "It´s a sin" invaderat varenda hitlista så släppte de singel nummer 2, en duett med Dusty Springfield som hette "What have i done to deserve this". Och inte helt oväntat blev den också en jättehit...

Robbie Nevil - C´est La Vie:
Robbie Nevil var en amerikansk producent som suttit och rattat mixerbord åt flera soulmadamer i hemlandet. 1986 gick han in i skivstudion och spelade in sin första egna hitlåt, en popreggaelåt med en spännande ljudbild som hette "C´est la vie". Låten blev en jättehit i USA och nådde snabbt Europa. Och även i Sverige blev man intresserad av denne långhårige gitarrist med den spännande sångrösten. Robbie Nevil fick två hits till detta år med låtarna "Dominoes" och "Wots it to ya" och hans debutplatta sålde bra. Men efter det kantades karriären med floppar och Robbie Nevil är tillbaka som producent.

Aretha Franklin & George Michael - I knew You Were Waiting (For Me):
George Michael hade ett år tidigare lämnat Wham bakom sig och släppte soloplattan "Faith", som gick åt alla möjliga håll, musikaliskt. Men en dröm hade han, att få sjunga med Aretha Franklin, en av sina idoler. Och Aretha tackade ja till denna duett. Men den höll inte på att bli av, eftersom Aretha är fruktansvärt flygrädd och ville att duetten skulle göras i två olika studior och mixas ihop. George Michael blev besviken att inte få sjunga i samma studio som sin idol och lyckades ändå övertala souldrottningen att åka till hans studio i England. Låten blev USA-etta och en jättehit, den största Aretha hade haft på år och dar, så ibland lönar det sig att överkomma sina fobier.

Ratata & Frida - Så Länge Vi Har Varann:
Frida var kanske inte Mauro Scoccos idol, men nog finns det ett litet ABBA-fan nånstans i Scocco. Ratata och Frida träffades på en fest hos Stikkan Anderson och de pratade lite grann. Frida var det då som fick idéen att de skulle göra en låt ihop  Resultatet blev balladen "Så länge vi har varann" som blev Ratatas största hit nånsin på hitlistorna och Fridas största hit som soloartist på decennier. Låten handlade om ett förhållande på väg mot ruinens brant, men där man ändå valde att inte ge upp. Ratata blev invald i den svenska popelitens finrum efter denna låt och 2002 släppte de samlingsskivan "Kollektion" och den nyskrivna låten "Honung". Frida befinner sig också i skivstudion för att göra en ny platta.

Michael Jackson - Bad:
Pressen var stor på Michael Jackson efter mastodonten "Thriller", som ju innehade rekordet i flest antal plattor för ett och samma album. Hur följer man upp en sån framgång? Det förbättrades ju knappast av att medierna vid denna tidpunkt och skrev om plastikoperationer, munskydd, syrgastält och apor. Men han lyckades ändå, med en soulstänkare signerad Quincy Jones och med en video där Jackson och dansanta vänner, klädda i läder och nitar, gick omkring i en tunnelbanestation och såg tuffa ut. "Bad" blev en jättehit och USA-etta och plattan "Bad" blev en storsäljare, även om den, givetvis, inte nådde upp i de siffror som "Thriller" hade. Och visst kan låten låta lite tramsig idag.

"Jag är elak, jag är elak!", sjunger en man med popvärldens pojkaktigaste röst. Men den är ändå en småcharmig soulklassiker. Låten gjordes dessutom samma år av Wierd Al Yankovisch, under titeln "Fat", där Wierd Al lånat exakt samma videoutrustning som Michael, fast några kilo tyngre.

Wax - Bridge To Your Heart:
Engelska duon Wax bestod av Andrew Gold och Graham Gouldman. Gouldman var före detta medlem i 10CC, som hade 70-talshits som "I´m not in love". De släppte ett debutalbum 1986 betitlat "Magnetic heaven" och fick hits på listorna med låtar som "Shadows of love" och "Right between the eyes". Den största hiten fick de dock året därpå med en låt som hade en kul och speciell animerad video och med ett kul och lalligt popsound. Låten "Bridge to your heart" blev en sommarplåga, 1987, och alla sjöng med i:

"Wooooooooooooooooooooooooooooooooooo!!! Building a bridge to your heeeeaaaaart!"
Wax släppte en bra platta som hette "American english" som sålde hyfsat. 1989 släppte de en tredje platta, som floppade, varpå de försvann från listorna.


Andra hits detta år:
Trance Dance "River of love"

Trance Dance "Don´t say go"

Johnny Logan "Hold me now"
Rick Astley "Never gonna give you up"
Starship "Nothing´s gonna stop us now"
Lili & Sussie "Oh mama"
Susanne Alfvengren & Mikael Rickfors "Som stormen river öppet hav"
George Michael "Faith"
George Michael "I want your sex"
Johnny Hates Jazz "I don´t want to be a hero"
Pseudo Echo "Funky town"
Freiheit "Play it cool"
Wilmer X "Teknikens under"
Den Harrow "Don´t break my heart"
Marie Fredriksson "Efter stormen"
Sound of Music "Alexandra"
Orup "Jag blir hellre jagad av vargar"
Living In a Box "Living in a box"
Peter Wolf "Come as you are"
Level 42 "Running in the family"
Mel & Kim "Showing out"
Madonna "La isla bonita"
Pet Shop Boys "Always on my mind"
Gary Moore "Over the hills and far away"
A-ha "The Living daylights"
Stephanie "One love to give"
Bananarama "Love in the first degree"


Årets artister:

JOHNNY HATES JAZZ (Eng. popgrupp):
Hits detta år:
- Shattred Dreams
- I Don´t Want To Be A Hero
- Turn Back The Clock

Album 1987:
- Turn Back The Clock

Andra hits i karriären:
- Heart Of Gold (1988)
- Turn The Tide (1989)

TRANCE DANCE (Sv. popgrupp):
Hits detta år:
- River Of Love
- Don´t Say Go

Album 1987:
- A-Ho-Ho

Andra hits i karriären:
- Joy Toy (1988)
- You´re Gonna Get It (1988)
- Dancing In The Shadows (1988)
- Emergency (1988)
- Push! (1989)
- High Tide Of Love (1989)
- Is This Love? (1990)
- A Glass Of Champagne (1990)

RICK ASTLEY (Eng. popsångare):
Hits detta år:
- Never Gonna Give You Up
- Whenever You Need Somebody

Album 1987:
- Never Gonna Give You Up

Andra hits i karriären:
- My Arms Keep Missing You (1988)
- Together Forever (1988)
- She Wants To Dance With Me (1988)
- Take Me To Your Heart (1988)
- Hold Me In Your Arms (1989)
- Cry For Help (1991)
- Move Right Out (1991)

MADONNA (Am. popsångerska/kompositör/skådespelerska):
Hits detta år:
- Open Your Heart
- La Isla Bonita
- Who´s That Girl
- Causing A Commotion

Album 1987:
- True Blue (kom även 1986)
- Soundtrack till filmen "Who´s That Girl"

Andra hits i karriären:
- Holiday (1983)
- Like A Virgin (1984)
- Material Girl (1985)
- Crazy For You (1985)
- Angel (1985)
- Into The Groove (1985)
- Dress Your Up (1985)
- Gambler (1985)
- Live To Tell (1986)
- Papa Don´t Preach (1986)
- True Blue (1986)
- The Look Of Love (1988)
- Like A Prayer (1989)
- Express Yourself (1989)
- Cherish (1989)
- Dear Jessie (1990)
- Vogue (1990)
- Hanky Panky (1990)
- Justify My Love (1991)
- Rescue Me (1991)
- This Used To Be My Playground (1992)
- Erotica (1992)
- Deeper And Deeper (1992)
- Bad Girl (1993)
- Fever (1993)
- Rain (1993)
- I´ll Remember (1994)
- You´ll See (1995)
- Frozen (1998)
- Ray Of Light (1998)
- The Power Of Goodbye (1998)
- American Pie (1999)
- Music (2000)
- Die Another Day (2002)
- American Life (2003)
- Hollywood (2003)
osv. osv.

WHITNEY HOUSTON (Am. soulsångerska/skådespelerska):

Hits detta år:
- I Wanna Dance With Somebody (Who Loves Me)
- Didn´t We Almost Have It All
- So Emotional

Album 1987:
- Whitney

Andra hits i karriären:
- Saving All My Love For You (1985)
- How Will I Know (1986)
- Greatest Love Of All (1986)
- Where Do Broken Hearts Go (1988)
- One Moment In Time (1988)
- I´m Your Baby Tonight (1990)
- All The Man That I Need (1990)
- I Will Always Love You (1993)
- I´m Every Woman (1993)
- I Have Nothing (1993)
- It´s Not Right, But It´s OK (1999)
- My Love Is Your Love (1999)
-
Whatchalookinat (2002)
osv. osv.


Amerikanska albumlistan - Dec. 1987

1 Soundtrack "Dirty Dancing"
2 Michael Jackson "Bad"
3 George Michael "Faith"
4 Whitesnake "Whitesnake"
5 Pink Floyd  "A Momentary Lapse Of Reason"
6 Tiffany "Tiffany"
7 John Mellancamp "The Lonesome Jubilee"
8 Def Leppard "Hysteria"
9 Bruce Springsteen "The Tunnel Of Love"
10 Whitney Houston "Whitney"

Dansfilmen "Dirty Dancing", där Patrick Swayze iförd trickåer visade sina skådespelartalanger, regerade nästan hela året. Soundtracket spottade ur sig inte mindre än tre hits, "I´ve Had The Time Of My Live" med Bill Medley och Jennifer Warnes, "Hungry Eyes" med Eric Carmen och "She´s Like The Wind" med just Patrick Swayze, tillsammans med Wendy Fraiser. Och Swayzes sångförsök var inte att leka med alltså...
     Amerikanska tonårssångerskan Tiffany, mest känd för balladen "Could´ve Been", hade sin första skiva bland de högsta topparna. Plattan skulle sedan vandra upp till första plats på listan. Men någon mer platta bland de 10 på listan fick hon inte heller.
     John Mellancamps rockplattor sålde alltid bra i USA på 80-talet, men bara där. I Sverige var det väldigt få som brydde sig om denne jeansrockare. Men denne sydstatsartist har faktiskt blivit nominerad till rockens "Hall of Fame".
     Den melodiösa hårdrocken, elakt kallad "pudelrocken", firade stor succé i USA, med Whitesnake och Def Leppard bland de 10. Tittar man längre ner på albumlistan så hittar man namn som Aerosmith, Dokken, Heart och Poison.

Engelska singellistan - Sept. 1987

1 Rick Astley "Never Gonna Give You Up"
2 Fat Boys And The Beach Boys "Wipe-Out"
3 T´Pau "Heart And Soul"
4 Pet Shop Boys & Dusty Springfield "What Have I Done To Deserve This"
5 Cliff Richard "Some People"
6 Sinitta "Toy Boy"
7 MARRS   "Pump Up The Volume"
8 U2 "Where the streets have no name"
9 Black "Wonderful life"
10 Wet Wet Wet  "Sweet little mystery"

Två stora engelska trender från slutet av 80-talet visar sig här, dels housemusikens entré som på listan representeras av House Master Boyz längre ner och inte minst MARRS jättehit "Pump up the volume" som blev lite av signatur för denna genre. MARRS var ett samarbetsprojekt mellan två band, A.R Kane och Colourbox som innan inspelningen av låten kom igång hamnade i bråk och det slutade med att banden spelade in var sin låt och skickade sen den till den andre för mixning och pålägg. Båda spåren hamnade på singeln där ena var "Pump up the volume" och den andra låten "Anitina" som sågs mer som en B-sida. MARRS-samarbetet blev sen bara en singel lång, men housemusiken hade verkligen slagit rot på de engelska dansgolven efter det!  
    Den andra trenden var producenttrion Stock-Aitken-Waterman som radade upp bubbelgumaktiga discolåtar under detta år. På denna lista representeras dom av Rick Astley och Sinitta och under året placerade dom även artister som Mel & Kim, Samantha Fox, Bananarama, hjälpkonstellationen Ferry Aid, Mandy Smith och Dead Or Alive på listan.
     Fat Boys var en rapgrupp som var kända för två saker, dom var minst sagt storväxta och tjocka och dom raggade upp gamla 60-talslegender att sjunga i deras rapversioner av gamla hits. Här hade dom tagit upp gruppen The Surfarians låt "Wipe out" och gjort om den med The Beach Boys på kör. Ett år senare skulle de få en ny hit där dom gjorde rap av Chubby Checkers "The twist", med Checker själv på sång. 1995 dog en av medlemmarna i bandet, "Buff Love" Darren Robinson endast 28 år gammal. Då hade han en vikt på hela 200 kilo!
     "Heart and soul" var den allra första hiten för gruppen T´Pau med rödhåriga karismatiska sångerskan Carol Decker. Låten skulle nå denna tredje plats som bäst, men det skulle inte stoppa där. Uppföljarsingeln skulle nå första platsen, monsterhiten "China in your hand": Hela bandet splittrades 1991, men numera kör Decker runt själv under namnet T´Pau och framträder på shower och nostalgikonserter.
     Black var lika med sångaren Colin Vearncombe och denna egentligen ironiska låt skrevs 1985 när han hade blivit uppsagd från skivbolaget och inget kändes rätt. Men när låten spelades in kontaktade ett annat skivbolag Black för ett kontrakt och det blev en jättesuccé för både låten och albumet med samma namn som låten. 1990 gifte Vearncombe sig med svenska sångerskan Camilla Griesel från bandet One 2 Many.

Melodifestivalen 1987:
Melodifestivalen 1987 var ett mellanår, vad kända artister beträffade, vilket kan ses som lite förvånande eftersom SVT redan då valde friskt och diktatoriskt vilka som skulle få vara med. Man nobbade Ola Håkanssons förslag att låta Lili & Sussie sjunga hans "Dansa i neon" och man nobbade Bert Karlssons förslag att låta pojkbandet The Pinks sjunga det segrande bidraget. Största hitar fick Sound of Music, som för andra året tävlade och blev fyra med sin girlpowerlåt "Alexandra", Arja Saijonma, tvåa med sin kultklassiker "Högt över havet" och Lena Philipsson, som blev femma med sin discoklassiker "Dansa i neon". Lotta Engberg, som varit med och körat och tävlat i flera år under namnet Lotta Pedersen, vann med den calypsosmittande "Fyra Bugg och en Coca-Cola", låten som Bert ville att The Pinks skulle sjunga. Ibland kanske man ska vara glad att det blev som det blev...
     Men låten skapade en viss debatt när man nämnde kända märken som tuggummimärket Bugg (finns det fortfarande?) och Coca-Cola. Låten låg ett par veckor etta på Svensktoppen innan den plockades bort från listan helt av programmets producenter. Kompositörerna Christer Wendt och Michael Lund kröp till korset och ändrade texten till "Boogalo dansa rock ´n rolla" (i vår serie om desperat påhittade låttitlar...).

     I EM så hade den dock inte en chans och blev tolva. Festivalen var ganska bra där allt kretsade kring vinnaren Johnny Logan från Irland, som blev den förste att vinna två gånger. Låten "Hold me now" blev en megahit i Europa och vad jag förstår är den den sista storsäljande vinnaren. 1993 vann han igen, då han skrev Linda Martins segrare "Why me". En mindre hit blev dock Italiens "Gente di mare", sjungen av veteranerna Umberto "Ti amo" Tozzi och Raf. Israel ställde upp med en låt som hyllade latmasken,  "Shir ha'batlanim", sjunga av herrar Datner & Kushnir, eller Lazy Bums som de internationellt kallades. Men just den låttiteln tror jag ingen minns, för låten kallades allmänt för "Hoppa hulle", efter refrängens mest förekommande ord. På svenska skulle den bli Bert Karlssons första, och gudskelov enda, insats som sångare. En oförglömlig upplevelse! Och namnet på Bert Karlssons sångprojekt skäms inte för sig heller... öhhh nåja... eller vad sägs om Bert & His Willis Boys?
     Årets stora plagiat stod Grekland för. Man hade skickat två unga killar under gruppnamnet Bang!, vars låt hade drag av en viss "Wake me up before you go-go". Det rådde inget snack om att Wham! var den solklara inspirationen. Dock lyckades inte kuppen och låten blev knappt 10:a.
1988

Årets hits:

Mauro Scocco - Sarah:
Efter 8 år med Ratata så valde Mauro Scocco att släppa ett soloalbum 1988. Men att hans första sololåt skulle bli en större hit än vad någon av Ratatas hits tidigare varit kunde nog knappast ens han ha räknat med. Det var en förälskelse till en svensk skådespelerska som var Mauros inspiration till låten och 30 år senare kom det fram att det var Ingmar Bergman-skådespelerskan Elin Klinga, då 19 år, som var "Sarah".
     Låten var en lätt och luftig produktion kombinerad med en längtan efter en speciell tjej och en av den svenska popvärldens mest igenkänliga refränger:
"Åh, SAAAAAAAAAAARAAAAAAAAAA, kom uuuuuuuuuuuuut i kväll", ylade Scocco och låten blev årets låt på både Tracks och Svensktoppen 1988. Ratata gjorde en ny sväng 1989 innan Scocco under början av 90-talet blev en av de största succéerna i svensk popmusik.

Enya - Orinoco Flow:
Irländska Enya hade varit keyboardist i gruppen Clannad innan hon gick solo. Denna låt stack ut i jämförelse med det mesta som kom ut på marknaden detta år. En drömsk och vacker låt med en udda och speciell video. Låten blev en superhit i England och man talade om att låten hade kvaliteer att bli den låten som man skulle minnas ifrån året 1988. Enya har sen dess släppt ett par hits till i samma drömska stil och räknas idag som en artist för dessa som vill ha relaxmusik till miditation.

Grace - Inga Kan Älska Som Vi:
1988 dominerade två stycken ungdomsfilmer, "Inga kan älska som vi" och "P.S - Sista sommaren". Filmmässigt är båda ganska amatörmässiga, men "Inga kan älska som vi" är något bättre gjord. Musikmässigt var dock "P.S - Sista Sommaren" bättre (se nedan).
     Grace hade färgade, flintskallige, sångaren Chris Lancelot som centralfigur. Han var en sångare med väldigt ljus och nasalröst, en röst som jag aldrig tålde. Låten "Inga kan älska som vi" var en flummig låt om oändlig kärlek, till en stillsam och drömsk produktion.
     Chris Lancelot ombildade Grace, 1990, och kallade det för Dive och fick en hit med den stilla och mystiska "Captain Nemo". Efter det så försvann Lancelot till det okända, men "Captain Nemo" gjordes på svenska, 1995, till Cecilia Vennerstens debutplatta.

Fleetwood Mac - Everywhere:
Under 80-talet så fanns det en massa band från det glada 60- och 70-talet som fick stor renässens och höll sin karriär vid liv. En av de mest framgångsrikaste var Fleetwood Mac, som 1987 släppte det kritikerrosade och lysande albumet "Tango in the night", vilket släppte ifrån sig hits som "Big love" och "Little lies" under 1987. 1988 kom en tredje singel, som var den av dessa som sålde bäst, "Everywhere". En poppig och lättsam poplåt med Christine McVies gälla röst i toppform.
     Fleetwood Mac släppte sen en platta 1990 som gick acceptabelt och samtidigt också en samlingsplatta som sålde bra. Sen gick de skilda vägar och både Stevie Nicks och Lindsey Buckingham släppte soloplattor. Men då och då samlas de igen och släpper plattor som ännu säljer bra i USA, som den utmärkta plattan "Say you will" från 2003. Dock lär de aldrig komma upp i den karriär som de hade mellan 1968 - 1988.

Tone Norum & Tommy Nilsson - My Summer With You
Som sades ovan, med Grace, så var "P.S - Sista sommaren" en av 1988 års största ungdomsfilmer. Man släppte ett soundtrack som hade flera av de största svenska artisterna under denna tid, Suzzis Orkester, Trance Dance, Orup, Lili & Sussie o s v. Kärlekstemat fick göras av redan meriterade Tone Norum och Tommy Nilsson, som vid denna tid var nyskild från hårdrocksbandet Easy Action. Låten gjordes både på svenska och engelska och båda versionerna spelades på högvarv i radion. På Tracks, som hade den engelska versionen, så var låten etta i flera veckor och på Svensktoppen, som följdaktigen använde sig av den svenska versionen, så blev låten så stor att den länge var en av de tio största låtarna på listan nånsin. En underbart skön låt till en ganska usel film. Efter denna låt fick Tone problem med sin karriär, medan Tommy Nilsson sparkade igång sin.

T´Pau - China In Your Hand:
T´Pau, med rödhåriga sångerskan Carol Decker, var en av 1987 års intressanta nya band då de singeldebuterade med låten "Heart and soul". Den andra singeln, "China in your hand", släpptes under julen 1987, men hade en stor del av sin popularitet under 1988. Låten hade en skön pianoliknande inledning och en bra melodi som gjorde låten till en av de största balladerna under 1980-talet.
     Efter "China in your hand" hade bandet en mindre hit med "Valentine" , innan de föll tillbaka i glömskan och splittrades 1991. Lite oförtjänt, eftersom många av låtarna efteråt var minst lika bra som de stora hitsen.

Alien - Only One Woman:
Den svenska mjukhårdrocken firade, efter framgångarna med Treat och Europe, stora succéer och överallt på tonårsväggar hängde bilder på långhåriga, lockiga, killar med jeans eller skinbrallor. Själv hade jag, en kort tid 1985, en poster på Europe uppe för att jag trodde att de var tuffa synthare som utalades "Eroupe" (detta innan jag hade hört dem). Men vid upptäckten av vad det var och hur deras namn uttalade såg rasade affischen ner fort.
     Nå, tillbaka till Alien. Alien var ett svenskt band ledd av idag inte helt okände schlagersångaren Jim Jidhed och deras cover på The Marbles låt "Only one woman" var en stillsam och, enligt mig, tråkig ballad där Jidhed ylade sig fram i:
"Oooooooooooooonly one woooooooooooooooooooooooman!"
Men låten var en superhit och var en av de 10 populäraste låtarna på Tracks under 1988. En typisk cigarettändarballad på hårdrocksfesterna på 80-talet.
     Jim Jidhed lämnade Alien kort efteråt och blev soloartist. 1989 så hade han lämnat hårdrocken och satsade på att bli popsångare och fick en mindre hit med en cover på The Tremeloes 60-talare "Silence is golden". Sen kom han igen 1991, med snaggat hår, i melodifestivalen sjungandes "Kommer du ihåg mig" till en stor succé. Efter det har festivalen varit de enda tillfällerna då han har hörts.
     Alien försökte vandra vidare utan Jim Jidhed, men det misslyckades och bandet försvann i glömska.

Milli Vanilli - Girl You Know It´s True:
Producenten Frank Farian var tidigare mest känd som mannen bakom Boney M och satsade nu på att lansera två färgade killar med långt och flätat hår och namnen Rob Pilatus och Fabrice Morvan. De kallade sig Milli Vanilli och gjorde hiphophouseinspirerad dansmusik som gick som smör i solsken. Debuthiten "Girl you know it´s true" var en av få i sitt slag på hitlistorna och var faktiskt riktigt bra. Låten blev en storsäljare, discoklassiker och englandsetta 1988. Tyvärr var de efterföljande hitsen inte lika bra och segast var den största hiten de hade här i Sverige, hösten 1989, balladen "Girl, i´m gonna miss you" som var etta över hela världen. Sen sprack bubblan och det avslöjades att Rob och Fabrice inte sjöng en ton själva, utan att det var tre studiosångare som sjöng. Musikvärlden kände stor skam och bandet blev de första som blivit tvungna att åter lämna en Grammis (och Rockbjörn också, vill jag minnas). Vad jag alltid undrat är hur en låt som alla tidigare gillat plötsligt är sämre för att nån annan än omslagsartisten sjunger. Det är ju faktiskt samma låt, oavsett vad sångaren heter...
     Nå, Rob och Fabrice rasade som en sten och de som sjungit på hitsen försökte sig på en karriär som The Real Milli Vanilli, men det var dömt att misslyckas. För Rob och Fabrice gick det allt annat än bra. Rob fick drogproblem och blev kriminell och tog livet av sig 1998 medan Fabrice hankade sig fram med studiojobb, innan han 2003 släppte sitt första soloalbum. Frank Farian, som skapat denna oreda, fortsatte som producent och skapade hits för ett gäng eurodancegrupper under senare delen av 90-talet, No Mercy, La Bouche och LeClick.

Roxette - Listen To Your Heart:
Roxette bildades 1986 och hade siktet ställt högt från början. Man skulle ut i världen och bli störst. Ändå fick man harva med svenska jättehits i några år. 1988 släppte man en låt som skulle bli den första som kunde kallas Roxetteklassiker, "Listen to your heart". En vacker rockballad med ett piano som gick i bakgrunden och med Marie Fredrikssons starka stämma i toppform. Kanske bland det bästa Roxette har gjort i balladväg, kan man ju säga, i dessa tider då Roxettes alla ballader gjort succé på ett samlingsalbum.
     "Listen to your heart" gjorde en nytt segertåg 1989, då den lanserades i USA, vilket resulterade i en andra plats på USA-listan. Efter denna låt så var det dags för "The Look" och som de säger, "the rest is history".


Andra hits detta år:

George Michael "One more try"
Tommy Nilsson "Maybe we´re about too fall in love"
Style "It´s a secret"
Kim Wilde "You came"
Kim Wilde "Never trust a stranger"
Bros
"Drop the boy"
Eric Carmen "Hungry eyes"
Belinda Carlisle "Heaven is a place on earth"
Tiffany "Could´ve been"
Sha-Boom "R.O.C.K"
Pet Shop Boys "Domino dancing"
Taylor Dayne "Tell it to my heart"
Koreana "Hand in hand"
Breath "Hands to heaven"
Richard Marx "Hold on to the nights"
Europe "Supersticious"
Johnny Hates Jazz "Heart of gold"
Whitney Houston "One moment in time"
Orup "Min mor sa till mig"
Erasure "Ship of fools"
Roxette "Dressed for success"
France Gall "Ell´a ell´a"
Eldkvarn "Kärlekens tunga"
Joan Jett & The Blackheart
"I hate myself for loving you"
Sator "Oh mama"
Talk Of The Town "Free like an eagle"
Mori Kante "Yeki yeki"
Yazz & The Plastic Population "The only way is up"
Blue Zone "Jackie"
Michael Jackson "Smooth criminal"
Visitors "Nothing to write home about"
Gloria Estefan & The Miami Sound Mashine "1-2-3"
Björn Skifs "Akta dig!"
Eight Wonder "I´m not scared"
Lili & Sussie "We we´re only dancing"
Ian Matthews "Following every finger"
Toto "Stop loving you"Årets artister:

TOMMY NILSSON (Sv. pop/rocksångare)
Hits detta år:
- My Summer With You (med Tone Norum)
- Maybe We´re About To Fall In Love
- Miss My Love

Album 1988:
- It

Andra hits i Karriären:
- En Dag (1989)
- Too Many Expectations (1990)
- Öppna Din Dörr (1994)
- Dina Färger Var Blå (1994)

GEORGE MICHAEL (Eng. popsångare/kompositör):
Hits detta år:
- Father Figure
- One More Try
- Monkey
- Kissing A Fool

Album 1988:
- Faith (Utkom 1987)

Andra hits i karriären:
- Carless Whisper (1984)
- Different Corner (1986)
- I Want Your Sex (1987)
- Faith (1987)
- Praying For Time (1990)
- Freedom ´90 (1990)
- Don´t Let The Sun Go Down On Me (med Elton John) (1992)
- Too Funky (1992)
- Jesus To A Child (1996)
- Fast Love (1996)
- Freek! (2002)
- Shoot The Dog (2002)

BELINDA CARLISLE (Am. popsångerska):
Hits detta år:
- Heaven Is A Place On Earth
- I get weak
- Circles In The Sand
- World Without You

Album 1988:
- Heaven On Earth

Andra hits i karriären:
- Mad About You (1986)
- Leave A Light On (1989)
- Runaway Horses (1989)
- Summer Rain (1990)
- We Want The Same Thing (1990)
- Little Black Book (1992)
- Always Breaking My Heart (1996)

SHA-BOOM (Sv. rockgrupp):
Hits detta år:
- Don´t Steal My Heart Away
- Wheels Of Rock ´N Roll
- R.O.C.K.

Album 1988:
- R.O.C.K.

Andra hits i karriären:
- Too Hard To Say Goodbye (1989)
- Let´s Party (1990)
- You Bring Me Down (1992)
- R.O.C.K. 2000 (1999)
- Fiiire (2002)

KYLIE MINOGUE (Aus. popsångerska/skådespelerska)
Hits detta år:
- I Should Be So Lucky
- Got To Be Certain
- The Loco-Motion
- Je Ne Sais Pas Pourquoi

Album 1988:
- Kylie

Andra hits i karriären:
- Especially For You (1989)
- Hand On Your Heart (1989)
- Never To Late (1989)
- Better The Devil You Know (1990)
- Step Back In Time (1990)
- What Do I Have To Do (1990)
- Confide In Me (1994)
- Put Yourself In My Place (1994)
- Some Kind Of Bliss (1995)
- Spinning Around (2000)
- On A Night Like This (2000)
- Kids (2000)
- Can´t Get You Out Of My Head (2001)
- In Your Eyes (2002)
- Slow (2003)
- I believe (2004)
o s v. o s v.

LILI & SUSSIE (Sv. popgrupp):
Hits detta år:
- Bara Du Och Jag
- Enkel Resa
- We Were Only Dancing

Album 1988:
- Anytime

Andra hits i karriären:
- Oh mama (1987)
- Robert & Marie (1989)
- Okey, Okey (1989)
- What´s The Colour Of Love (1990)
- Boyfriend (1990)
- Nothing Could Be Better (1991)
- Something In Your Eyes (1991)
- Evelyn (1991)
- Where Eagles Fly (1992)
- Ride On My Love (1992)


Amerikanska albumlistan - Sep. 1988

1 Def Leppard "Hysteria"
2 Tracy Chapman "Tracy Chapman"
3 Guns N Roses "Appetite For Destuction"
4 Stevie Winwood "Roll With It"
5 DJ Jazzy Jeff & Fresh Prince "He´s The DJ, I´m The Rapper"
6 George Michael "Faith"
7 Van Halen "OU812"
8 Richard Marx "Richard Marx"
9 Soundtrack "Dirty Dancing"
10 Gloria Estefan & The Miami Sound Machine "Let It Loose"

Powerhårdrocken fanns överallt och i toppen fanns en av de största vid den här tiden, Def Leppard. Med här fanns också Richard Marx och Van Halen, som folk har sagt inte lyckades med Sammy Hagar vid mikrofonen, men placeringarna på listan för denna platta och föregående platta, "50150", bevisar att tillståndet för bandet var bra.
     Tvåa var en färgad tjej med rastaflätor och kort hår, med namnet Tracy Chapman. Hon spelade en sorts protestpop med ackustisk gitarr och hade en nästan okvinnligt mörk röst. Hennes musik bestod i noll låtar med hitpotential och i slutändan försvann hon från listorna. Men i överhuvudtaget så var det ganska mogen och ackustisk musik som sålde.
     Guns N Roses fick sitt stora genombrott här med plattan "Appetite For Destruction" och öppnade väg för en skitigare och råare hårdrock.
     Och rapmusiken firade sitt genombrott på listorna. Under topp 10 så hittar vi Eric B & Rakim, en rapduo som aldrig slog i Sverige, Run DMC, Fat Boys, som är mest känd för att ha väckt twistkungen Chubby Checker till liv igen, samt den debuterande tjejtrion känd som Salt-N-Pepa. På topp 10 finns så en tidig rapduo som hette DJ Jazzy Jeff & Fresh Prince. Sex år skulle det ta innan de fick ett totalt genombrott med låtarna "Summertime" och "Boom! Shake the room" och Fresh Prince skulle skämta sig in i folkets TV-rutor i sin egen serie, "Fresh Prince i Bell Air". Hela tio år skulle det ta innan Fresh Prince sadlade om till den superstjärna han är idag under sin riktiga namn, Will Smith.
     Gloria Estefan och hennes Miami Sound Machine har alltid haft en stor publik i USA, främst bland den latinoättade delen av nationen. Denna platta var dock den sista där Miami Sound Machine skulle nämnas. I och med nästa platta, "Cuts both ways", så skulle Gloria Estefan stå som soloartist.

Engelska singellistan - Sep. 1988
1 Phil Collins "A Groovy Kind Of Love"
2 Womack & Womack "Teardrops"
3 Brother Beyond "The Harder I Try"
4 Yazz & The Plastic Population "The Only Way Is Up"
5 Hollies "He Ain´t Heavy, He´s My Brother"
6 Bomb The Bass "Megablast/Don´t Make Me Wait"
7 Yello "The Race"
8 Julio Iglesias & Stevie Wonder "My Love"
9 Kylie Minogue "The Loco-motion"
10 Breathe "Hands To Heaven"

Detta är för mig en av de mest spännande och nostalgiska perioderna att gå igenom de engelska hitlistorna på för runt denna tid 1988 så tittade jag flitigt på kabel-TV-kanaler som Sky Channel, Super Channel och MTV med hitlisteshower för att höra all info och videor från de engelska och amerikanska hitlistorna och på så sätt så öppnade jag öronen mer för annan musik än bara det som sålde i Sverige. En låt som där vevades väldigt ofta var Womack & Womacks "Teardrops", som jag minns tyckte var kanonbra som låt, men med en astrist studiovideo. Womack & Womack var en grupp som rörde rejält upp känslor och bjöd på intriger som liknade rena "Dallas". Bandet bestod av det gifta paret Cecil och Linda Womack, varav den sistnämnda är dotter till soulkungen Sam Cooke. Sen tidigare var Cecils bror, Bobby Womack, en än mer känd soulsångare än Cecil, gift med Lindas mamma och Cookes änka Barbara Campbell, som han äktade bara tre månader efter mordet på Cooke. Womack & Womack släppte plattor under tio år till 1993, men denna förblev deras största. 
     Lite udda titlar märkes, Hollies låt var resultatet av att deras gamla 60-talshit användes på nytt i en ölreklam och för både schweitziska Yello och Julio Iglesias var det med hästlängder deras största hits nånsin i detta stora musikland. Annars märks årets överlägset två största trender på listan just nu. Jag minns när jag tittade på kabel-TV runt denna tid att man spelade detta oerhört mycket; den engelska housemusiken och Stock-Aitken-Waterman. Housemusiken gör avtryck bland annat i form av Yazz & The Plastic Populations jättehit, Bomb The Bass och längre ner på listan Inner City med "Big fun" och SAW har här pojkbandet Brother Beyond, vars karriärer totaldog sen när dom några singlar senare lämnade hitfabriken, Kylie Minogue, som här var inne på sin tredje top 10-låt av hittills 30.samt längre ner Jason Donovans mindre kända debuthit "Nothing can divide us".
     Breathe är hemma i England ett one-hit-wonderband som har sin överlägset största hit med denna ballad "Hands to heaven". I övriga världen fick dom en hit till med "How can i fall?", en annan ballad. Men därefter totaldog intresset för bandet, trots ett riktigt bra debutalbum, och när skivbolaget dumpade bandet två år senare splittrades dom.


Melodifestivalen 1988:
Countrysångaren Billy Geson, Annika Burman, Karin Ljung & Michael Nannini och All Of A Sudden. Vad fasen menar karln, undrar ni? Var det bara okända artister detta år? Nej, men dessa var några av de artister som var med och inte nån av dem tog sig vidare i tävlingen och samtliga försvann i det okända efter det.
    Bland de mer kända kan nämnas Paul Rein, som några år tidigare var stor flickidol med hits som "Stop (Give it up)" och "Lady O" och som 10 år senare är mer känd som låtskrivare åt Christina Aguilera. 
     Lotta Engberg, som vann 1987, fick inte nog utan ställde upp igen. Nu var hon i sällskap med en showgrupp som senare skulle få egna program och göra stora krogshower, Triple & Touch. Tripplarna var fyra på den tiden, men skulle knappt ett år senare bli tre. Sen tog det ytterligare 10 år innan Lasse Kronér lämnade gänget för att dela ut vinster i "Bingolotto". Låten, "100 %", skulle bli trea i tävlingen och enligt textförfattaren Monica Forsberg så tog det flera år för henne att knåpa ihop texten till den.
     I övrigt fanns Sten Nilsson från Sten & Stanley med, samt Siw Malmqvist, som gjorde comeback efter ca 15 år i en låt som skulle floppa totalt. Dessutom skulle vi för sista gången få se Lena Philipsson i festivalen på många år och det skulle bli en avslutning som hette duga, med en andra plats för hennes "Om igen".
     1991 var hon tillbaka som kompositör åt Pernilla Wahlgrens låt "Tvillingsjäl", men som sångerska fick vi vänta ända till 2004 då hon ju vann med Oruplåten "Det gör ont".
     Tommy Körberg vann med en låt signerad Py Bäckman kallad "Stad i ljus". Tommy Körberg har sagt en gång att han ställer upp i festivalen vart 19:e år. Det är väl snart dags då, Tommy... hrrrm!
Körberg hade varit tveksam till att ställa upp, eftersom han häcklat festivalen med jämna mellan rum under två decennier, men lyssnade på låten om och om igen i bilstereon till dess han bestämde sig för att acceptera låten. 
     Nå, Körberg fick halsproblem lagom till finalen i Dublin och det var nära att Py Bäckman skulle fått framföra låten själv (intressanta tanke...), men Körberg blev någorlunda frisk. På tävlingen så lät Tommy helt perfekt, men på genrepet fick han en knut på stämbanden, efter förkylningen, och låten blev, oförtjänt, 12:a. Detta års festival skapade varken hits eller skandaler, men var helt OK musikaliskt. Vann gjorde en ung kanadensiska som tävlade för Schweitz och som skulle få vänta ytterligare fem år på sitt stora genombrott, Celine Dion med "Ne parte pas sans moi", enligt mig hennes bästa låt nånsin.
1989

Årets hits:

Christer Sandelin - Det Hon Vill Ha:
1989 gick medlemmarna i Style skilda vägar. Ingen av dem var ovänner, men det tog ett antal år innan Christer Sandelin och Tommy Ekman samarbetade igen. Innan dess drog Sandelin igång sin solokarriär. Först på engelska och fick en liten hit med låten "Mine". När det inte gick riktigt så bra som han väntat sig gjorde han låtar på svenska istället. Det gick åtskilligt bättre och låten "Det hon vill ha" blev en stor hit, trots att hans svenska halkade. Refrängen går:
"Men den hon vill ha, det är jag!", vars språkliga riktighet man kan diskutera. 
     Låten låg väl inte alltför långt det han hade gjort med Style bara ett år tidigare, men var ändå en luftig och kul poplåt, med en text som var ganska vanlig vid den här tiden. Om han som har en tjej som alla vill ha, men som han vet bara vill ha honom. Låter väl inte helt olik Orups "Då står pojkarna på rad", bara några månader bort.

Edelweiss - Bring Me Edelwiess
Att göra ABBA-låtar är något som idag nästan ses som vardagsmat, och Björn och Benny accepterar det, men fattar inte riktigt varför. Men att, 1989, låna några strofer av en ABBA-låt utan tillåtelse var inte lika populärt. Men visst var det inte så lite likt ABBAs "SOS" i österrikiska Edelweiss galna låt.  
     Edelweiss var ett antal galenpannor som gick klädda i läderhåsen, knästrumpor och koskällor. De jodlade och rappade och hade, som en av de mest framträdande medlemmarna, en dvärg. Deras låt om att hitta den blomma som är mest typiskt för Österrike, högst uppe på Alpens top, var en av de galnaste låtar som gjorts, inte minst om man ser på videon. Men låten blev en jättehit i hela Europa, till Björn och Bennys ilska. Inte helt oväntat så blev det mesta bandet gjorde efter det floppar, även om deras andra album, "The Wonderful World of Edelweiss", innehåller en del riktigt bra låtar, inklusive "Bring me Edelweiss". Visst, en inte allt för laglig låt och visst är det mer kul än snyggt gjord, men den är riktigt underhållande!

Chicago - Look Away
1986 så lämnade Peter Cetera Chicago efter nära två succéfyllda decennier. Men vid denna tidpunkt så hade hans solokarriär gått i graven. Chicago levde dock vidare, även om man levde en liten undanskymnd tillvaro mellan 1986 - 1989. 1989 var det dags för deras album nummer 19 och till den anlitade man powerballaddrottningen Diane Warren till att skriva ett antal låtar. Hon skrev låten "Look away" till bandet och man fick sin första USA-etta på mycket länge och sin tredje i historien. Bill Champlin hette sångaren nu, som var en i USA uppmärksammad artist sen 70-talet. Låten, som är en av de skickligaste powerballaderna som gjorts, blev en stor hit även i Europa. Låten hade en bra och stark kärlekstext, om han som försöker acceptera att hans f d flickvän fått en ny pojkvän, men som ändå inte klarar av att se det själv.
     Detta blev den sista stora hit som Chicago hade, men 2002 så fick bandet en renässans när deras samlingsplatta sålde i stora upplagor i Sverige.

Guns ´n Roses - Paradice City
Axl Rose och hans mannar i Guns ´n Roses hade släppt ett par singlar i USA som fått journalister och rockälskare att höja på ögonbrynen. Deras debutalbum hade varit en storsäljare hemma i USA, men ännu var Sverige förskonade. Bandet gjorde rock som aldrig gjorts förr, en skitig blandning mellan hårdrock och punk och med medlemmar som försökte göra sitt bästa att leva upp till rockmyten. Att ett sånt band skulle till slut nå Sverige var ju bara att vänta sig.  
    Och när denna låt kom så ska jag med glädje erkänna att jag lade huvudet i handflatan och undrade VAD som gjorde att detta plötsligt skulle börja sälja. Och det gör jag än. Men "Paradice City" var, onekligen, en av 1989 års hits, oavsett vad jag tycker. 
     "Paradice City" hade en mer skrålvänlig refräng än, till exempel, föregångarsingeln, "Welcome to the jungle". Än idag kan man höra ungdomar som skrålar:
"TAKE ME DOWN TO THE PARADICE CITY, WHERE THE GRASS IS GREEEEN AND THE GIRLS ARE PRETTY"
Guns ´n Roses gjorde nu inte bara dynga. Redan en singel senare (balladen "Patience") så var de klasser bättre och personligen tycker jag bandet var bättre på ballader. Kanske beroende på att Axl Rose då sjunger relativt normalt och inte som en hes Musse Pigg med influensa, som i de snabbare låtarna. 
     Guns ´n Roses terroriserade oss i hela fyra år till innan bandet gick skilda vägar. Bandet har ständigt, sen dess, ryktats om comeback, men osämja mellan Axl Rose och gitarristen Slash har gjort att planerna inte kommit så långt. Bara tanken att Slash har spelat med Michael Jackson får en att undra hur mycket man kan korsa mellan musikens gränser egentligen...

Magnus Uggla - Jag Mår Illa
Det hade gått tre år sen Magnus Uggla släppt sitt förra album, "Den döende dandyn", och världen skakade nu när Uggla gjorde comeback med en ny dos häcklanden och drifter om Sverige och kändisvärlden. Denna första singel från plattan "39-åringen" skapade enorma rubriker, när Uggla formligen vräkte ur sig sitt hat mot kändisar och kändispartyn. Givetvis gick inte detta obehindrat och flera av de kändisarna som nämndes hotade med stämning och åtal, men det blev aldrig av. Några exempel:
"Jag mår illa när Lotta Engberg står i rafset vid sin villa... när Arja Sarja visar upp sin franska frilla (Arja Saijonmaa, alltså...)... när jag ser Körberg jäsa med pudrad näsa... när två finska systrar inte kan stå stilla (Lili & Sussie)... när jag ser Seiltz med lammköt på fest vingla in (Mona Seilitz)... när Emilio står och kysser sin Pernilla (Ingrosso och Wahlgren)". Dessutom kallade han schlagerfestivalen för "skandalen där menlösa får visas upp varenda år", ungefär åtta år innan han ställde upp där själv igen.. 
     Låten började som en megahit och klättrade högt på alla listor. Men sen rasade den som en sten, lika fort som den hade kommit. Men när radioprogrammet Metropol skulle utse 80-talets bästa svenska låt så vann denna låt, ett beslut man kan diskutera. Ett bevis på att Sveriges Radio redan då påminde folket för lite om att det faktiskt fanns ett liv innan gällande år?

Robin Beck - First Time
I forntiden så var det mer vanligt att man skrev låtar endast för reklamsnuttar. Idag är det oftast att man tar en redan existerande låt, som sen gör en ny tur på hitlistorna. Alternativt så skriver man en låt till reklamen som samtidigt släpps som hit. Detta var en låt för Coca-Cola som skrevs för reklamen, men som sen blev så populär i USA att man beslöt sig för att släppa den som singel, givetvis då i en mer "rumsren" version.
     Sjöng gjorde en snygg tjej med kolsvart långt hår vid namn Robin Beck. "First time" var en rockballad av det powerformat som numera var vardagsmat på hitlistorna. Dock var det mesta dels grupper eller manliga soloartister som sjöng in powerballads så det var kanske på tiden med ett trendbrott med en rockande solotjej.
     Robin Beck visade sig dock inte bara sälja för reklamen. Hon hade en musiktalang, vilket visade sig i att hon fick två hits till, "Save up all your tears" och "Tears in the rain" (lysande rockhits!) samt en platta, "Trouble or nothing", som sålde bra. Men efter det var det tvärstopp och hon lämnade hitlistorna. Men hennes andra hit, "Save up all your tears", gjorde två år senare en ny vända på listorna, fast då i Chers tappning.

Alice Cooper - Poison
Skräckrockaren Alice Coopers meddelade 1989 att han nu tog en paus från sin roll som sminkad, transvistitaktigt monster för att bli en mer normal hårdrockare. Tre år hade gått sen hans senaste hit, "(He´s back) The man behind the mask", och som många andra powerrockare så vände han sig till  Desmond Child för att få den ultimata rockhiten. Resultatet blev låten "Poison", där Cooper, i videon, sjöng bland en massa fotomodeller som i stringtrosor klängde bland en massa kedjor. Alice Coopers kultrykte som skräckmonster gjorde nog sin del i pushandet av låten, men låten sålde i otroliga mängder. Till och med min musiklärare på högstadiet satte på Alice Coopers platta vid slutet av lektionen.
     Alice Cooper fick en näve hits till i skarven mellan 80-tal och 90-tal och hade verkligen kommit tillbaka till de stora rocknamnen igen.

Mike & The Mechanics - The Living Years
Genesismedlemmen Mike Rutherford hade, sen 1985, ett hobbyband som hette Mike & The Mechanics, tillsammans med Squeezesångaren Paul Carrack, men fram till detta år så var det inte många fler än engelsmännen som brydde sig. Men på 1988 års sista månad så fick man en mindre hit även i Sverige med "Nobody´s perfect". Och mitt under våren 1989 så kom det stora genombrottet med denna låt. "The Living Years" var en tänkvärd text om att inte skiljas från sina kära medan man är ovänner, för om döden kommer så finns det så mycket man skulle ha sagt. 
     Låten var otroligt snyggt gjord med en skicklig popproduktion och snygg kör i bakgrunden. Låten blev en jättehit och parkerade sig i toppen på englandslistan. 
     Mice & The Mechanics fick sen aldrig nån mer hit, eftersom Mike Rutherford, 1991, gick tillbaka till Genesis och Paul Carrack blev tillräckligt stor som soloartist, via hits som "Don´t shed a tear" och covern på "When you walk in the room".

Svullo & Electric Boys - För Fet
Svensk humor vid denna tidpunkt var mest Helt Apropå, Kurt Olsson och Claes Malmbergs genombrott, Ronny Jönsson. Också då Svullo, Micke Dubois. Efter allehanda smaklösa figurer på folkparkerna så gjorde han och Hans Crispin, senare en av TV4s tidigaste profiler, TV-program under namnet "Agne och Svullo", där Agne (Crispin) var en råtönt som ständigt mobbades av den bullrige, skitige och gapige Svullo. 
     Svullo fick sen eget liv och blev så populär bland tonåringarna att han fick göra en egen skiva. Han tog hjälp av Conny Bloom och de andra i det relativt nya hårdrocksbandet Electric Boys. I låten så skrek Svullo, han rappade, han hade ljudeffekter och han förde ett himlans oväsen, där han hävdade att han var för fet för ett fuck. Men den var en kultlåt bland grabbar i 12-13 årsåldern och den hamnade faktiskt också på Svensktoppen under ett par veckor.
     Jag var väl inte så jätteroad av Svullos TV-program, även om Dubois gamla alter ego, Den Elaka Polisen, kunde vara småkul ibland, men "För fet" var ganska kul med tiden. Men uppföljarsingeln, en mer städad rocklåt under namnet "Ride on", var faktiskt riktigt bra (alltså städad i Micke Dubois-mått mätt...).
     Micke Dubois avled dock 2005.


Andra hits detta år:
Madonna "Like A Prayer"
White Lion "When The Children Cry"
Milli Vanilli "Girl I´m Gonna Miss You"
Simply Red "If You Don´t Know Me By Know"
Belinda Carlisle "Leave A Light On"
So What "I Was Lucky"
Martika "Toy Soldiers"
Ratata "Glad Att Det Är Över"
Roy Orbison "You Got It"
Queen "I Want It All"
Niklas Strömstedt "Sista Morgonen"
Lisa Stansfield "All Around The World"
Titiyo "Talking To The Man In The Moon"
Eriksson - Glenmark "Upp Över Mina Öron"
Ankie Bagger "People Say It´s in The Air"
Ankie Bagger "Where Were You Last Night"
Black Box
"Right On Time"
Lena Philipsson "Tänd Ett Ljus"
Michael Jackson "Leave Me Alone"
Def Leppard "Rocket"
Sha-Boom "Too Hard To Say Goodbye"
Sofia Källgren & Uffe Persson "The Phantom Of The Opera"
Depeche Mode "Personal Jesus"
Jason Donovan "Too Many Broken Hearts"
Bon Jovi "I´ll Be There For You"
Bon Jovi "Born To Be My Baby"
Kaoma
"Lambada"
Jakob Hellman "Hon Har Ett Sätt"
Phil Collins "Another Day In Paradice"Årets artister:

ROXETTE (Sv. popgrupp):
Hits detta år:
- The Look
- Dangerous

Album 1989:
- Look Sharp (Utkom 1988)

Andra hits i karriären:
- Neverending Love (1986)
- Goodbye To You (1986)
- Soul Deep (1987)
- It Must Have Been Love (1987)
- Dressed For Success (1988)
- Listen To Your Heart (1988)
- Joyride (1991)
- Fading Like A Flower (Everytime You Leave) (1991)
- The Big L (1991)
- Spending My Time (1991)
- Church Of Your Heart (1992)
o s v  o s v...

RICHARD MARX (Am. rocksångare/gitarrist/kompositör):
Hits detta år:
- Satisfied
- Right Here Waiting
- Angelia

Album 1989:

- Repeat Offender

Andra hits i karriären:
- Endless Summer Nights (1988)
- Hold On To The Nights (1988)
- Too Late Too Say Goodbye (1990)
- Children Of The Night (1990)
- Hazard (1992)
- Chains Around My Heart (1993)
- Now And Forever (1994)
- Silent Scream (1994)

THE BANGLES (Am. popgrupp):
Hits detta år:
- Eternal Flame
- Be With You

Album 1989:
- Everything

Andra hits i karriären:
- Walking Down Your Street (1985)
- Manic Monday (1986)
- Walk Like An Egyptian (1986)
- Something That You Said (2003)
- Tear Of Your Own Head (It´s A Dollrevolution) (2003)

PAULA ABDUL (Am. popsångerska/dansare/koreograf):
Hits detta år:
- Straight Up
- Forever Your Girl
- Coldhearted
- (It´s Just) The Way That You Love Me

Album 1989:
- Forever Your Girl

Andra hits i karriären:
- Opposites Attract (1990)
- Rush Rush (1991)
- The Promise Of A New Day (1991)
- My Love Is For Real (1995)
- Crazy Cool (1995)

ORUP (Sv. popsångare/kompositör):
Hits detta år:
- M.B
- Då Står Pojkarna På Rad
- Regn Hos Mej

Album 1989:
- 2

Andra hits i karriären:
- Är Du Redo? (1987)
- Jag Blir Hellre Jagad Av Vargar (1987)
- Min Mor Sa Till Mig (1988)
- Trubbel (1988)
- My Earth Angel (1991)
- (If They Say) It´s A Wonderful World (1991)
- Stockholm (1992)
- Nån Annan Kommer Följa Dej Hem (1992)
- Magaluf (1992)
- Vid Min Faders Grav (1993)
- Som Isarna (När Det Blir Vår) (1993)
- Flickan Ovanpå (1996)
- Unga Hjärtan (2000)

TEARS FOR FEARS
(Eng. popgrupp):
Hits detta år:
- Sowing The Seeds Of Love
- Woman In Chains

Album 1989:
The Seeds Of Love

Andra hits i karriären:
- Mad World (1983)
- Pale Shelter (1983)
- Shout (1984)
- Everybody´s Wants To Rule The World (1985)
- Head Over Heels (1985)
- Advice For The Young At Heart (1990)


Amerikanska albumlistan - April 1989
1 Debbie Gibson
"Electric Youth"
2 Bobby Brown
"Don´t Be Cruel"
3 Traveling Wilburys
"Traveling Wilburys"
4 Paula Abdul
"Forever Your Girl"
5 Guns N Roses
"Appetite For Constructions"
6 Roy Orbison
"Mystery Girl"
7 Tone Loc
"Loc-ed After Dark"
8 New Kids On The Block
"Hangin Tough"
9 Living Colour
"Vivid"
10 Fine Young Cannibals
"The Raw & The Cooked"

Soul och hårdrock är det som totalt dominerar USA-listan 1989. Samt Debbie Gibson, en söt ung tjej som väl kan ses som det som Britney Spears var vid början av sin karriär. Debbie hade redan med första skivan, "Out of the blue", fått en stor publik. Nu kom singeln "Lost in your eyes", som blev hennes stora genombrott i resten av världen och plattan "Electric Youth" blev hennes bäst sålda. Idag varvar hon musikalroller med soloplattor, även om hon idag kallar sig för Deborah Gibson. 
     Whitney Houstons nuvarande man, Bobby Brown, fick sitt stora genombrott detta år, efter att ha lämnat sin grupp New Edition 1986. Hans platta "Don´t be cruel" var producerad av mästarna på svänging soul, L.A Reed & Babyface och han spåddes en stor framtid av många soulexperter. Och inte visste han att han 14 år senare skulle hamna i fängelse för bl a rattfylleri.
     Roy Orbisons död lämnade spår efter sig i USA. Dels Roys egna sista album, "Mystery girl", och dels hans hobbyprojekt Traveling Wilburys, som var ett band tillsammans med Jeff Lynne, Bob Dylan, Tom Petty och George Harrison.
     Tone Loc, född Tony Smith, var den största rapparen 1989. Han hade en stora hits detta år med "Funky called medina" och "Wild thing"och hans platta var en av de första rapplattorna som toppade USA-listan. Tone Loc blev sen skådespelare och kan, bland annat, ses i Jim Carreys andra Ace Venturafilm.
     Annars finns även ett par andra intressant namn. Den första plattan från New Kids On The Block blev en supersuccé direkt och därmed var pojkbandslavinen, som senare resulterade i Take That, Backstreet Boys, Boyzone och Westlife, igång. Living Colour nådde aldrig högre än 9:e platsen med sin platta. Detta var ett av de första färgade hårdrocksbanden i USA och de sålde bättre längre fram i karriären. Fine Young Cannibals, med bredkäftade sångaren Roland Gift, hade en trogen publik hela karriären igenom, men denna platta, "The Raw & The Cooked" var deras största framgång, inte minst beroende på hiten "She drives me crazy". Ja, för er som undrar, så hade ju Roxette börjat sin succéresa i USA, fast det var på singellistan. Det var mest singlarna som sålde i USA. Plattan "Look sharpe" nådde "bara" plats 28 på listan och stannade i 17 veckor.

Engelska singellistan - Aug. 1989
1 Jive Bunny & The Mastermixers "Swing The Mood"
2 Kylie Minogue "Wouldn´t Change A Thing"
3 Lil Louie "French Kiss"
4 Alice Cooper "Poison"
5 Sonia "You´ll Never Stop Me From Loving You"
6 Gloria Estefan "Don´t Wanna Lose You"
7 Martika "Toy Soldiers"
8 Bros "Too Much"
9 Bobby Brown "On our own"
10 Shakespear´s Sister "You´re History"

Både under och efter sommaren går England i nån kollektiv dansfeber för dansmusik av alla slag har och kommer dominera hela året, både i form av housemusik, amerikansk hiphop, inte minst italodisco och inte minst Stock-Aitken-Waterman, vars hitar avlöser varandra i toppen på listorna. På denna lista representeras den legendariska discotrion av Kylie, rödhåriga Sonia, med efternamnet Evans som hade ett par bra år kring decennieskiftet, samt längre ner pojkbandet med kastratrösterna, Big Fun och deras cover på Jackson Fives "Blame it on the boogie". 
     Jive Bunny & The Mastermixers vred upp engelsmännens eviga intresse för 60-talets musik på nytt och var ett av dessa projekt som levde på att göra mixar av gamla hits till en låt, som Stars On ´45 och Tight Fit, här då i mer tidsanpassad form med samplingar, mixar och scratchingar emellan. Allt ackompanierad av Jive Bunny själv, alltså en tecknad kanin med skinnjacka och solbrillor. Bakom namnet stod far och son Pickles, John och Andy, även om discjockeyrna och producenterna Doncaster Dj och Les Hemstock var dom som klippte och klistrade ihop låtarna. Tre hits hade dom på listan innan Andy Pickles så småningom bildade houseskivbolaget Tidy Trax.
     Housemusikens högst placerade representant här är Lil Louis, eller Louis Burns som han egentligen heter. Denna hit blev Lil Louis största hit och har sen dess samplats till en hel del låtar i modern tid.
     Martika, som egentligen heter Marta Marrero, fick sitt genombrott med denna ballad som är en låt som propagerar mot droger, efter att i första hand försökt bli känd som souldiscoartist. Yngre läsare kanske mer känner igen Martikas låt från Eminems låt "Like toy soldiers"från 2004. Sen fick hon ett antal mindre hits, bland annat med "Love thy will be done" som var skriven av Prince. Men den som försöker hitta moderna skivor med Martika letar förgäves. Den karriären är lagd åt sidan och numera är hon skådespelerska under det nya artistnamnet Vida Edit. 
     Shakespear´s Sister bestod av förra Bananarama-medlemmen Siobhan Fahey, som också då var gift med Dave Stewart från Eurythmics, och sångerskan Marcella Detroit, som halkade in i bandet på ett bananskal då skivbolaget presenterade det från början solomenade projektet från Fahey som en duo. "You´re history" var bandets genombrott, men man skulle få vänta 2 1/2 år på nästa framgång då man toppade englandslistan med den mer kända balladen "Stay". 1993 splittrades duon och tjejerna har enligt uppgifter inte pratat sen dess och Fahey har försökt driva projektet själv de senaste åren. Marcella Detroit fick en bra start på solokarriären 1994 i och med hiten "I believe". 2008 spelade hon dessutom in låten "My friend misery" tillsammans med svenska Vacuum (samma Vacuum som Alexander Bard en gång startade).

Melodifestivalen 1989:

Orup har benämnt årets tävling som det sista året då alla ville vara med, på några år i alla fall, detta år då tävlingen lades i det nyinvigda Globen. Orup var själv med detta år, tillsammans med Anders Glenmark, och var stor favorit med låten "Upp över mina öron", tvåa i festivalen. Dessutom hade han skrivit tävlingens trea, "Mitt ibland änglar" med Fingerprints, en trio med långhåriga killar som hade en näve bra hits runt 1988-91. Orup, som hatar att förlora, var givetvis inte glad över den uteblivna segern och tävlade inte på 15 år efter det. Men han och Glenmark hade sått ett frö till en konstellation som fem år senare skulle bli mäkta stora, GES.
     Lili & Sussie var med och sjöng, iförda flamencodräkter, "Okey okey" till en femte plats, vilket blev en hyfsad hit.
    Skönaste schlagern stod nog Haakon Pedersen för, när han tillsammans med operasångerskan Elizabeth Berg, sjöng om både "Boheme" och "Rigoletto" i "Nattens drottning". Texten kanske var i desperataste laget, men vilken schlagerkänsla!
     Debut var det för Sofia Källgren, som tillsammans med Visitors sjöng "Världen är vår". Hon hade redan fått ett stort rykte om sig, tack vare hennes ljusa och sköna röst. Denna gång gick det inte så bra och låten blev 7:a, men dagen efter festivalen så gick hon in på Svensktoppen med en annan låt, "Längtans vind", som skulle stanna hela 16 veckor på listan. 1990 var hon med igen och sjöng "Handen på hjärtat", festival-4:a. Sen tog det 14 år innan hon var med i tävlingen igen, när hon 2003 sjöng "My love" med Robert Wells.
     Största pang och dundersuccén stod en blott 18-årig sångerska från Stockholm med soul i rösten för. Hon skulle senare omma att bli en av Sveriges mest säljande artister, Lisa Nilsson. Hennes "Du" blev fyra i tävlingen och låten finns faktiskt med, ommixad, på hennes succéskiva från 1992, "Himlen runt hörnet". Fast hon höll inte på att få vara med i tävlingen till en början. SVT satte munkavle på alla som skulle vara med och inga artister fick ens nämna att de skulle vara med. Men Lisa hade råkat säga i en intervju att hon skulle vara med och därmed var låtens deltagande i stor fara. Men sen det kommit fram att fler artister hade pratat i tidningarna om sina medverkanden så fick SVT se sig slaget och godkände låten.
     Att Tommy Nilsson skulle vinna kändes lite i ryggraden, med tanke på de framgångar han hade haft de två tidigare åren, med "Maybe we´re about to fall in love", "Miss my love " och Tone Norum-duetten "My summer with you". Hans "En dag" hade tidernas största kändiskör, bestående av en massa artister som aldrig snuddat vid tanken att vara med i festivalen, men som här gärna stod i kören för att ge låten lite extra krydda, Jean-Paul Wall, Ankie Bagger, Jerry Williams och Tommy Ekman (ja, OK, han hade väl varit med, då...). Gissa den gemensamma nämnaren? Alla hade samma skivbolag som Tommy Nilsson, Sonet, och bolaget trodde låten skulle klara sig bättre om man kryddade den med känt folk. Och hör man låten idag så har man lite svårt att fatta att Alexander Bard ligger bakom den.
     I EM-finalen i Lousanne så var Tommy Nilsson segertippad och fick faktiskt en riktigt bra fjärde plats för besväret. Dieter Bohlen från Modern Talking fick en rejäl summa pengar för att skriva två av årets bidrag, "Nur ein liet" åt österrikiske Thomas Forstner, som blev femma, och "Fliegen" åt tyske Nino De Angelo, som också blev bland de bästa. Bohlen hamnade i debatt om festivalens moral när tävlingens yngsta deltagare nånsin, Israels Gili Netanael, 12 år, och Frankrikes Nathalie Paque, 11 år, sjöng. Gili Netanael hade tvingats öva på låten varje ledig tid som fanns och en rädd och nervös Gili lyckades inte bära låten. Nathalie Paque lyckades bättre, men Bohlen undrade vem som skulle plocka upp bitarna efter lilla Nathalie när tävlingen var över, medan de franska delegaterna slog till med att Nathalie Paque i alla fall sjöng till orkester, och inte till förinspelade band som Dieter Bohlens artister. En batalj mellan mänsklig moral och kommersiell moral, alltså, där båda har förlorat i dagens festivaler. Både Nathalie Paque och Gili Netanael bröt ihop efter festivalen och efter det satte EBU en åldersgräns på 16 år.
     Vann gjorde Jugoslaviska Rivas bugglåt "Rock me". På bara fyra år hade alltså tre länder, som tidigare var kända för bottennoteringar, vunnit varsin gång. 1990 skulle dessutom, för sista gången, den vackra sidan av Jugoslavien visas upp innan det smällde där.Och vilket är då mitt favoritår från det musikaliska 80-talet? Jo, det är 1985!
Det året kom många av tidernas bästa hits och snyggaste låtar.


Free Web Hosting