MÅNDAGS- LÖRDAGS- OCH ONSDAGSBITEN

Önskeprogram har alltid funnits i P3 på ett eller annat sätt. Fast det var ju fler som lyssnade när dessa gick på kvällstid och inte, som idag, mitt på dagen. Framför allt så var medelåldern på de som önskade yngre. Bengt Grafström presenterade detta program och spelade låtar som ungdomar önskade. Programmet startade redan 1976 och hoppade mellan dagarna under 80-talet. Runt 1985 låg programmet på lördagkvällarna och hette "Lördagsbiten" och sen så låg det på onsdagkvällarna och hette "Onsdagsbiten". Grafström var runt 40 och gjorde sitt bästa för att låta poppig och kul för ungdomarna. 
Jag tackar för övrigt Bengt Grafström själv som var snäll nog att maila mig och berätta följande historiska bakgrund till dessa "bitar":


"Lördagsbiten startade mycket riktigt 1976 och sändes mellan kl. 13 och 14. Ja, från början tror jag till och med att det bara var en halvtimma långt, men det ska jag låta vara osagt. Populärt blev det i alla fall, så till den milda grad att det var Sveriges Radios näst mest avlyssnade program när det sändes på lördagseftermiddagarna! Jag vill minnas att "Ring så spelar vi" låg etta. Till programmet kom c:a 1.000 önskebrev i veckan och det gjorde att posten gav programmet ett eget postnummer för att förenkla sorteringen både för posten själva och vaktmästeriet på SR i Malmö.

Lördagsbiten flyttades sedan till bl.a. både måndagar, och torsdagar.

Onsdagsbiten var faktiskt ett "Livemusik-program" med publik. Sänt från Studio 7 i radiohuset i Malmö. Programmet hade tidigare hetat "Fredag med Ungdomsredaktionen i Malmö". När det byttes ut hamnade det på onsdagar och bytte då även namn till "Onsdagsbiten". Kanske en smula förvirrande, men tanken var att Onsdagsbiten skulle vara ett komplement till det andra skivbaserade programmet. Live kontra skiva alltså.

I de livemusikprogrammen har halva mängden av dagens svenska musikelit medverkat. Allt i från Mikael Wiehe och Hoola Bandoola Band till Janne Schaffer, Kim Larsen, Secret Service, Totte Wallin, Staffan Hellstrand.... you name it!"


Åter igen, tack, Bengt, för informationen!

1991 så bytte programmet programledare till radiosportens Gunnar Brink och dag till måndagar (och blev följdaktigen "Måndagsbiten"). Bengt Grafström var ganska påläst om artister och låtar, men Gunnar Brink lät mer som om han läste direkt ur ett lexikon. P3 var redan då mitt i sin föryngringsperiod och programmet satte en åldersgräns på 15 år, passande precis när dess målgrupps ordinarie önskeprogram "Upp till 13" precis gått i graven. Dessutom fick Gunnar Brink för sig att om man inte spelar hela låtarna så hinner man med flera önskningar. Kort sagt så klippte han av introt och 3/4 av låten, med förklaringen:

"Låtarna hör ni ju så mycket av ändå i radion"
Som om det inte vore nog så fick han också nog av lyssnarnas långa listor av hälsningar och satte en gräns på max 3 hälsningar per brev. Kanske onödigt att säga att programmet därmed inte överlevde P3s omstrukturering 1993. Så ett tips till alla radiomänniskor som vill starta önskeprogram, låt lyssnarna få höra den låt de har önskat i sin helhet, hur mycket den än spelas i radio och låt dem hälsa till de som de vill hälsa till! 
     Bengt Grafström skriver att han idag jobbar som frilansare och har ett eget bolag, Grafström Media HB samt sänder i SR Kalmar
.


Välj nytt radioprogram

Free Web Hosting