TRAZAN & BANARNE

Få barnprogram i Sveriges Televisions historia har varit så populära som "Trazan & Banarne". Serien skapades redan 1976 då Lasse Åberg (Trazan) fick i uppdrag att skapa en mängd jullovsmorgonprogram för barn. Resultatet blev en serie om ett radarpar bestående av en människa i Tarzanliknande utstyrsel som hette Trazan Apansson och en apa som hette Banarne. Klasse Möllberg blev sen den som spelade apan och i programmet låg de i en studio med djungelmiljö och åt bananer, spelade låtar, uppfann och filosoferade om livet. Däremellan visade de filmer, både egentecknadeliknande filmer och inköpta filmer, gjorde olika sketcher och visade skämt med olika alteregos. Flera av alteregorna är idag legendariska, som när Banarne dricker av en konstig dryck och förvandlas till busexperten Hemlige Arne eller dom två vitsande bönderna Nicko och Pulver som sitter och drar så dåliga historier att dom trillar av räcket. Formen av sketcher som man gjorde skulle Lasse Åberg senare också använda i ett senare program i TV, "Zvampen"
      Ofta försökte man vara pedagogiska också och lära ut olika saker till barn och den vanligast förekommande i det facket var Ted Åströms karaktär Olyckan, som var en elak person i blåställ och cykelhjul om halsen som skrattade när nån gjorde sig illa, varpå man försökte lära ut hur man gjorde denne hemske person sur istället. 
     Programmet blev en mastodontsuccé och överlägset det populäraste vinterlovsprogrammet genom tiderna. Flera av programmens texter och meningar blev uttryck som gammal som ung använde, som "É bananerna fina?" eller "Filmtajm!". Lasse Åberg och Klasse Möllberg blev folkkära personer som förekom här och var. Lasse Åberg gjorde ett flertal filmer med "Sällskapsresan" och Klasse Möllberg gjorde ett flertal barnprogram i TV under 80-talet.
     På det tidiga 80-talet skapade Trazan och Banarne ett helt popband till det, Electric Banana Band, tillsammans med Janne Schaffer, som blev "Zebran". Bandet spelade en sorts calypsoinspirerad schlagerpop som funkade hos både barn och vuxna och hade refränger och texter satte sig som tuggummi. Bandet hade stora hits med låtar som "Banankontakt av tredje graden"; "Zvampen" och "The Electric Banana Band".
    "Trazan & Banarne" pågick till 1988. Strax därefter skulle SVT radera bort lite band i sitt arkiv och någon bockade för fel kolumn i listan och av misstag raderades de gamla "Trazan & Banarne"-avsnitten från kanalen. Dock hann en hel del av dom ges ut på VHS innan dess. Åberg och Möllberg blev så irriterade av SVTs tabbe att man satte sig ner och skapade snabbt en ny serie program. 
     Electric Banana Band finns än och brukar göra framträdanden ett par gånger per år och släpper då och då plattor, även om man numera nästan helt har barn som målgrupp för låtarna istället för hitlistorna. Man deltog även i Melodifestivalen 2006. Jag måste säga, utan att bry mig om festivalen idag, att jag önskade verkligen att Electric Banana Band skulle vinna tävlingen. Tänk att mitt bland alla lättklädda sångerskor och disconördar skicka ett gäng 50-åriga barnskådisar till Eurovision som utklädda till apor, tigrar och zebror sjunger barnvisor! 
     Jag erkänner gärna att jag är ett stort fan av "Trazan & Banarne" än, fast jag har passerat 30, som dom var förr alltså. Jag gillar fyndigheten i deras texter, deras sköna och underfundiga sketcher, Möllberg och Åbergs underbara samspel och Electric Banana Bands roliga låtar från 80-talet (bandet idag är lite för småbarnsinriktad för mig). VHS-banden som dom gav ut är lätta att hitta på Second Hand affärer och bör avnjutas!


Klasse Möllberg och Lasse Åberg var 70- och 80-talets
barnfavoriter med programmet "Trazan & Banarne".

Välj ny TV-serie

Free Web Hosting