SVEPET

Under 80-talets senare del så experimenterade man vilt med hur man skulle kunna komma bort i från det traditionella sättet att göra aktuella och seriösa pratprogram, alltså att man intervjuar en person i en fåtölj eller sitter och är gravallvarlig i en studio med en stel publik. Ett av de mer intressanta försöken kom 1988 när man skapade programmet "Svepet" med John Chrispinsson som programledare. I programmet så samlade man publiken i en studio runt ett flertal barbord pratandes, och vid ett bord kunde en av programmets gäster stå var på Chrispinsson trängde sig fram i det minglande publikhavet till gästen och intervjuade denne. Under intervjun så visade man även information om personen i fråga i små blå skyltar i rutan, ifall man ville veta nåt som programledaren inte hann fråga om. Ibland var det så trångt på folk att kameramännen hade problem att ta sig fram och höll på att snava på kablarna, samtidigt som Chrispinsson ibland kunde verka rätt stressad och ointresserad av gästen i fråga, vilket gjorde att programformen var ett lätt offer för satir. Både Helt apropågänget och Galenskaparna & After Shave gjorde sina träffsäkra parodier på programmet och båda deras sketcher "Släpet" respektive "Stöpet" finns i Filmbanken.
     Mest omdiskuterat blev en intervju där man skulle intervjua Stellan Skarsgård och Jan Guillou om den då kommande första filmen om Carl Hamilton, "Coq Rouge". Chrispinsson frågade Jan Guillou om han hade vapenkomplex var på denne ilsket skällde ut programledaren och gick sin väg i direktsänding. Skönast i det inslaget måste vara John Chrispinssons reaktion på detta, när han cool lugnt vände sig om till Skarsgård och bara sa konstaterande inför skådespelaren:
"Han gick nu alltså..."
Svepet lades ner efter ett par år och John Chrispinsson gick vidare till att presentera kultur i TV, bland annat i bokprogrammet "Röda rummet". Formen med publiken som en kuliss i ett diskussionsprogram blev aldrig nån hit fortsättningsvis i TV vilket jag inte sörjer. John Chrispinsson är en skicklig programledare, inte snack, men Svepet kändes som ett sätt att göra intervjuerna mer krystat coola och tuffa än intressanta och lärorika för tittarna.

 


John Chrispinsson intervjuar en ung Jonas Gardell 1989, med
publiken samlandes runt om de runda barborden i "Svepet",
ett av 80-talets mest parodierade program.
Välj ny TV-serie

Free Web Hosting