FILMBANKEN

Äldre klipp finns i Filmarkivet

På denna sida kan du få se klippen från 80-talet som du trodde du hade glömt, allt tack vare den fantastiska uppfinning som kallas Youtube. Jag kommer att lägga upp en del klipp från Youtube här på främst musik, men även TV-inslag som du längtat efter eller drömt mardrömmar om. När det gäller musikvideor så försöker jag i första hand hitta sakerna som man inte ser så ofta, är riktigt sällsynta och speciella eller som kanske aldrig har visats i Sverige. A-has "Take on me", Europes "The final countdown" eller Michael Jacksons "Bad" som visas och spelas med jämna mellanrum kommer inte att visas så mycket här. En del av filmerna här är också klipp där låtarna är bra, men där det eventuella livframträdandet eller videon är så dålig att man idag direkt får tanken: "Hur tänkte dom här egentligen?!". Om någon av länkarna inte skulle fungera eller om filmen tagits bort från Youtube så meddela mig så tar jag bort den eller lägger upp en ny. Håll till godo och njut! MUSIK:
När det är jul så vill man ju helst ha nya och fräscha saker i sina paket så jag hade tänkt att göra något speciellt. För en gångs skull ska jag inte ge er gamla 80-talsklipp i min julklapp till er utan nya låtar, men med  gamla artister. Många gamla stjärnor från förr är ju ännu aktiv, alternativt har gjort comeback med ny musik, och därför tyckerj ag att det vore kul att för en gångs skull få visa på lite bra ny musik med 80-talets stjärnor! Dessa är ju låtar som aldrig annars kommer fram i svenska medier och därför vore det en välgärning att låta er får chansen att upptäcka att många artister är minst lika bra idag som då. Lägg dock märke till hur många artister har animerade videor eller dylikt och inte själva förekommer i dom, förmodligen för att dom inte vill spoilera musikupplevelsen för alla 80-talsfans med att visa deras åldrade ansikten. Håll till godo!

OMD (Orchestral Manouvers In The Dark): Metroland - Dresden
För ca 5 år sen återförenades till sist Andy McClasky och Paul Humphries igen efter att Andy i flera år drivit OMD-namnet ensam. Man släppte det lysande albumet "The history of modern" och 2013 kom det nya albumet "English electric" och från den plattan kommer dom här två låtarna, "Metroland" och "Dresden". Bandet gör alltså ännu bländande synthpop i samma stil som förr, men samtidigt med en modern glans runt produktionen och musiken.

Midge Ure: Become
För två år sen kom Ultravox comeback-platta med den passande titeln "Brilliant", för den var verkligen det! En av dom bästa återkomstplattor på länge! Sen dess har Midge Ure samtidigt jobbat på sin egen karriär och släppte nyligen det nya albumet "Fragile". Från den är detta en riktigt bra och skön synthlåt, "Become", som har en avkopplande och riktigt snygg produktion!

Spagna: The magic of love - The magic of love (live)
Här är en av dom mer överraskande comebackerna i år. Inte för att det är förvånande att hon gör plattor, för italienska Spagna har fortsatt att släppa plattor sen glansdagarna med italohits som "Easy lady" och "Call me", samt dagarna med bandet Fun Fun. Däremot var det förvånande att det var så bra, för hennes nya singel "The magic of love", som kom i år, är en riktigt skön discodänga med en kanonbra produktion som sitter! Däremot är videon riktigt hemskt, så när ni har arbetat in låten i hjärnan kan ni ta en titt på när hon framför låten live istället från Milano där ett fan gjort en OK filmning medan hon framför sin nya hit, och man kan ju inte säga annat än att Ivana Spagna har god rytm än, trots sina 58 år.

Simple Minds: Blindfolded - Honest town
Efter fem år är Jim Kerr och Simple Minds tillbaka med nytt albim, "Big music" och här bjuder jag på två av låtarna. Dels den lysande singeln "Blindfolded", som både har fångat Simple Minds med synthiga förflutna och deras mer välbekanta stora och bombastiska ljudbild från 80-talets slut. Det hörs också i bandets andra låt, "Honest town", också det en höjdare!

Claudia Brücken: Nevermind

Claudia Brücken var alltså sångerskan i Propaganda, Tysklands största bidrag till synthpopvärlden. "Duel" och "P-mashinary" är idag legendariska 80-talsklassiker med hennes spännande röst i fokus. Den idag 51-åriga Brücken har sen dess försökt göra soloplattor samt ett samarbete med OMDs Paul Humphires i bandet One-Two och nu är det dags för ett nytt soloalbum. Tyvärr verkar hennes mystiska och lysande sångröst har veknat med åren och hon låter lite mer som en vardaglig sångerska, men nya singeln "Nevermind" är ändå riktigt bra och lyssningsbar!

Chrissie Hynde: 2000 miles
Jag kan ju inte helt ignorera att det är jul. 1983 kom Pretenders med en jullåt som var tillägnad deras avlidna gitarrist James Honeyman-Scott och som var tämligen befriad från bjällerklang. Ändå är låten en lysande, men ändå bortglömd julklassiker. Det känns lite som att låten är mer till för oss som vill peka på ett alternativ i julmusikjungeln. Det har dock inte hindrat bandets sångerska, Chrissie Hynde, att spela in en helt ny version av låten, numera inte bara avskalad från bjällerklang utan också en stor del instrument. Men fortfarande är den riktigt lysande gjord och kanske ännu mer julmysig. Sen kan jag tycka att man kanske kunde ha gjort en mer spännande video. Det ser mer ut som om någon filmat en kvarglömd skärmsläckare på någon dator. Men låten är ju fortfarande guld!

Pet Shop Boys: Axis - Thursday
Att Pet Shop Boys ännu håller på kanske inte är någon större överraskning, men jag tänkte ändå bjuda på ett par spår från deras senaste platta från i fjol, "Electric", som är mer dansorienterad än tidigare. Plattan är riktigt snygg och bra, även om jag tvekar att deras danstechnostil håller för ännu en till platta. Det känns ibland som att den mer liknar deras mixplattor "Disco". Men lyssna till exempel på den lysande och sköna, nästan instrumentala låten "Axis", vilket är rätt unikt, för mig veteligt är det första gången bandet släpper en singel och video på en nästan instrumental låt.
Den andra låten, "Thursday", låter mer som normal Pet Shop Boys i sin stil och är gjord med engelske artisten Example och är en riktigt snygg poppärla! Det är också första videon på länge där Niel Tennant faktiskt visar ansiktet. Det är svårt att tro att den här mannen numera fyllt 60 år!
----
13 februari avled en av 80-talssynthens och brittiska new wave-erans pionjärer Steven Strange från Visage 55 år av en hjärtattack. Jag tror många av oss höjde ögonbryen rejält när vi hörde "Fade to grey" första gången, oavsett om man hörde den 1980, när den kom, eller, som jag, långt i efter hand. Detta var ju så otroligt bra och häftigt! För att hylla denna legend har jag valt att länka till två klassiska Visage-låtar. 
Tack Steven Strange, för det du har gjort för musiken!

Visage: Fade to grey - Never enough

På min skivblog Stafrins Skivguide kan ni läsa en recension av bandets mest kända platta, den självbetitlade debuten från just 1980 och där kan ni se videon till "Fade to grey". Därför hade jag tänkt att här visa en sällsynt alternativ video av samma låt från samma tid
För att knyta an till temat ovan, med gamla artister med nya låtar, så hade jag tänkt att ta ett spår från Visage nya platta som kom 2013, "Heart and knives". Detta är en lysande synthdiscolåt som heter "Never enough". 


TV
Top Of The Pops  1 augusti 1985 - 3 augusti 1989
För ovanlighetens skull blir det inga svenska program här idag utan jag hade tänkt att ge er två program av englands mest inflytelserika popprogram genom alla år, Top Of The Pops. Programmet startade redan 1964 och lades ner först 2006. Det finns nog ingen internaitonel artist som inte minst en gång spelat på TOTP eller en engelsk musikintresserad som inte sett minst ett program under alla år. Programmet brukade räkna ner dom mest säljande singlarna i England under veckan och varva det med liveframträdanden av aktuella artister inför en entusiastisk publik. Så njut i julefriden av hela program av TOTP från augusti under två skillda år, 1985 och 1989.REKLAM:
Titta även på några reklamspottar jag gjort på Youtube för Retrogalaxen och Stafrins Skivguide!

JörgenS - music & records (Min Youtube-kanal)

Jag visar även skivor på Youtube i min egen kanal JörgenS som en del av Vinyl Community. Vinyl Community är en massa skivsamlare världen över som visa skivor för varandra. Jag har visat väldigt mycket 80-talsskivor ur min samling där genom min webkamera, men kolla gärna in också flera andra samlare av 80-talsskivor! Klicka på bilden för att komma till min kanal!
 

OBS! På grund av den allt mer växande högen av gamla klipp har jag beslutat mig för att flytta alla äldre klipp till en separat sida, Filmarkivet. Gå gärna dit för att titta på fler fantastiska filmer från 80-talet!

Free Web Hosting