ROCKPRINTERN

Har du funderat på vart dina favoritartister från 80-talet har tagit vägen? Undrar du vad dansartisterna från 90-talet gör nu eller vilka plattor som är på väg? Här kommer du hitta musiknyheter, hämtade och översatta från internetsidor. Och det är inte nyheter som man redan hört 5 gånger i ZTV Nytt, Aftonbladet, P3, Expressen och överallt annars. Vem i Idol som gjort skandal eller hur mycket kläder Jennifer Lopez eller Christina Aguilera har kastat kommer du inte att kunna läsa här. Här kan du läsa om det gamla favoriterna, som medierna aldrig informerar om normalt. När kommer Tears For Fears nya skiva? Vad heter Nik Kershaws nya låt? Och eftersom de är artister med rötterna i 80-talet så kommer även ännu aktuella artister som Kylie Minogue, U2, Roxette och Depeche Mode att förekomma här. Det ska också sägas att när jag skriver om artister som släpper plattor så skriver jag bara om nya studioalbum, inte ommixade eller återutgivna gamla skivor. Källorna som jag har hämtat nyheterna från är, förutom allmän svensk press, This Is Not Retro (tidigare kallad Remember The Eighties). Håll till godo!


15/2

I
torsdags så avled en av pionjärerna inom 80-talssynthen, Steven Strange (född Steven John Harrington), ledare och grundare av gruppen Visage (tillsammans med Rusty Eagan). Visage kom när synthmusiken var i sin linda 1980 och man gjorde musiken spännande med sin hit "Fade to grey"! Därefter kom ett flertal lysande mindre hits innan bandet splittrades 1984. 2013-14 kom två helt nya plattor med bandet och i torsdags fick Strange en hjärtattack och avled, 55 år gammal. Han var också ägare av flera nattklubbar i England. I Filmbanken har jag lagt upp två filmer som en hyllning till denne ikon inom synthpopen!

Blancmange kommer med ett nytt album 25 mars betitlad "Semi detatched". Ni som befinner er i London den 15 maj på en show på Shoreditch's Red Gallery kan se bandet framföra låtar från den plattan live.

Mer artister som har varit borta en lång tid, under våren kommer den första plattan på 30 år med en av dom hippaste producenterna ujnder 70- och 80-talet, Giorgio Moroder, som har bjudit in en massa artister på sin platta, som Britney Spears, Sia, Foxes, Matthew Koma och så vidare. En singel är släppt från plattan där ingen mindre än Kylie Minogue sjunger. Låten heter "Right here, right now".

The Blow Monkeys är också tillbaka och släpper nya plattan "If not now, when?" i april, som också kommer att följas av en turné.

Devo, bandet som kom med lite speciella förslag i hiten "Whip it" 1980, kommer att släppa liveplattan och konsertfilmen "Hardcore live" nu i februari. Dessa innehåller en show inspelade sommaren 2014 där dom framför flera av sina tidigaste matrial från 70-talet. Filmen innehåller också intervjuer med bandmedlemmarna.

Jimmy Sommerville kommer med ett nytt album 9 mars som heter "Homage" och som är en hyllning till disco-genren.


21/12
Ingen har väl missat nyheten att efter nyår så går 80-talets gigant på topplistor och radiolegenden Kaj Kindvall i pension. En stor röst i radio försvinner därmed som hörts i så många musiksammanhang, från Tio i Top på 70-talet till Poporama fram till 1984 och sen Tracks, Singel, Popsmart och nu senast Kajs Spellista. Jag skulle vilja passa på att tacka Kaj för underbara musikaliska minnen, och även radiominnen, och jag hoppas han får en lugn och stillsam tid som pensionär! Du är saknad, men går att höras på alla våra kvarglömda kassettband, samt på radiogodis.se.


-----

Mer musiknyheter, konserter och skivsläpp kan ni läsa om här.

Free Web Hosting