VARUHUSET

Varuhuset var en såpopera som gick mellan 1987-88 och som handlade om familjen Öhmans kamp om ett varuhus betitlat "Öhmans". Liksom i de flesta serier så fanns det en godhjärtad patriark som styrde över familjen och huset, i detta fall hette han Gustav Öhman (Sven Holmberg) och var inte helt olik Rederiets Reidar Dahlén. Han stod i tur att lämna över VD-posten till en yngre förmåga och istället för sin egen dotter, Margareta (Christina Schollin), så valde han en utomstående talang vid namn Karin Fors (Marika Lindström). Detta gjorde Margareta ilsken och en kamp om VD-posten började. Svinn, mord och ekonomisk bedrägeri gick igenom hela serien och en ständig jakt på en bov som kallades för Pelikanen (Fredrik Ohlsson).
     Ständigt visade det sig att personer i ledningsgruppen var inblandade i allehanda skumma affärer. Och givetvis kärlek, intriger och otrohet. Serien var väldigt långlivad, för sin tid, och nådde otroliga tittarsiffror. Man kan säga att Varuhuset var urmodern till "Rederiet" med sin form av action, kärlek och dramatik. En lång radda ur dåtidens stora skådespelarelit medverkade (förutom ovannämnda, även Lars Lind, Kjell Ahrle, Henry Bronett, Lena Endré, Görel Crona, Sharon Dyall, Johan Hedenborg och Heinz Hopff.)
     En serie jag bänkade mig framför varje vecka och var det närmaste Sverige kom de utländska actionsåporna Falcon Crest och Dynastin. En serie som finns utgiven på DVD, men som jag gärna ser en reprisering av!

Margaretha Öhman (Christina Schollin), Rune Hägglund (Lars Lind)
och Öhmans skumme ex-VD K.A Linde (Haakon Svensson) ur SVTs
klassiska såpopera "Varuhuset" från 1987.Välj ny TV-serie
Free Web Hosting