TROLLTYG I TOMTESKOGEN

Kultförklarad är denna holländska tecknade film från 1981 som sändes under ett flertal tillfällen runt annandag jul på 80-talet. Det ska sägas även denna hamnar i facket för svenska filmer, eftersom den med svensk dubbning närmast blivit som en svensk klassiker. Filmen handlar om ett gäng tomtar som bor i en skog och där en av dem, Tor, ska gifta sig med en tomteflicka vid namn Lisa. Men i samma skog bor en hel del troll också, mindre smarta men dock, som hatade tomtarna. Trollen leddes av en stor trollmamma, som hade väldigt styr att hålla ordning på minstingen i familjen, Fjant. Den mest ihågkomna repliken från denna serie är utan tvekan när trollmor ropade på Fjant med tidernas gnälligaste röst, signerad Fillie Lyckow.
Morsan: "Vart är Fjant!"
Fjant (med pipröst från nåt undangömt hörn): "Här, mamma!!!"
Nå, trollen planerar att kidnappa Lisa för att stoppa bröllopet och få bort de små eländiga tomtarna.
     Bland de övriga skådespelarna som dubbade fanns Kjell Bergkvist, Anders Beckman och Ragna Nyblom.
     Då tyckte jag att filmen var rolig, inte minst gillade jag den ryske tomten Onkel Kostja som kom i kosackklädsel åkandes på en stor varg från Sibirien. Med tiden tycker jag dock att filmen kanske blivit en mer utnött och tjatig film, som överlevt mest på grund av ovan nämnda ordväxling.
     Dock är filmen oerhört populär och ännu en av de mest efterfrågade repriserna i historien. Men länge fick man se i månen efter en reprisering. SVT ville visa den, men efter en konkurs så var det oklart om vem som ägde rättigheterna till filmen och om inte det gjordes upp så kunde SVT inte visa den förrän upphovsrätten hade upphört. Julen 2010 var den långa väntan dock över och folket kunde åter bänka sig för att se Tor, Lisa och Fjant i rutan igen!


Välj ny TV-serie

Free Web Hosting