TRENTERSERIEN

Precis som Hasselserien så var även Trenterserien en serie långfilmslånga filmatiserade böcker som dock får tjäna som TV-serier här. Trenter är alltså Stieg Trenter, legendarisk svensk deckarförfattare som jag började läsa efter att ha sett denna trilogi och gör så än! Trenter skriver om Stockholm på 50-talet om intressanta personer och om brott och har som huvudhjältar i böckerna är fotografen Harry Friberg och kriminalinspektören Vesper Johnson. Trenter har porträtterat dessa två mästerligt som en kvinnotjusare (Friberg) och en besservisser (Johnson). När sen Stieg dog så fortsatte hustrun Ulla Trenter att föra Friberg och Johnson in i 60-talet och att ge Friberg både fru och barn vilket jag personligen inte alls tyckte fungerade.  
     Men nog om Stieg Trenter. De böcker som dessa tre filmer är baserade på är "Idag röd...", "Lysande landning" och "Träff i helfigur". Harry Friberg spelades av Örjan Ramberg och Vesper Johnsons roll gjordes suveränt av Stig Grybe. Jonas Cornell regisserade. 
     I "Idag röd..." hittas en direktör mördad i en bil på botten av en sjö och Fribergo ch Johnson ska försöka hitta mördaren bland direktörens knepiga släktingar.
     I "Lysande landning" så möter Friberg en av sina f d klasskompisar, som äger ett flygföretag. Företagets toppilot störtar under en sen natt och man misstänker sabotage och smuggling.
     Till sist, i "Träff i helfigur", så hittas en berömd författare mördad vid en skjutbana och en maktkamp om författarens succé och böcker startar. 
     Denna trilogi är, enligt mig, några av det bästa i thrillerväg som SVT nånsin har producerat och ett bevis på att SVT en gång hade en av Europas bästa dramaproduktioner! Alla tre filmerna finns att hyra på bibliotek och videotek (och säkerligen att köpa) och rekommenderas varmt här med.Välj ny TV-serie

Free Web Hosting