TRANSFORMERS

Som ung kille på 80-talet var man antingen ett "Transformers"-fan eller ett "He-Man"-fan och jag var ett gigantiskt fan av Transformers. Transformers var en tecknad serie om en robotsort från planeten Cybertron som kunde förvandla sig till maskiner, bilar och annat. Dessa krashlandar på jorden och ett krig utbryter mellan de goda robotarna, Autobots, ledd av den gigantiske, men genomärlige Optimus Prime, och de onda, Deceptecons, ledd av den grymme Megatron. Efter två säsonger så gjorde man en tecknad långfilm, riktigt bra sådan, för att sätta upp historien för den tredje säsongen, som utspelade sig mestadelen på Cybertron. Optimus Prime är död och Rodimus Prime tar vid och leder Autoboterna vidare, nu i kampen mot den förändrade versionen av Megatron, kallad Galvatron. Optimus Prime var dock saknad hos fansen och på begäran återtogs han i slutet av tredje säsongen. Säsong fyra blev sen bara tre avsnitt lång, i samband med trilogiserien Headmaster, innan man sen dess har stuvat om serien i alla möjliga och omöjliga former.
Med tiden så har serien ändrat form och undertitel i USA så mycket att det är svårt att hänga med allt. Det har funnits allt emellan Transformers Beast Wars (dataanimerad version där robotarna blir djur), Transformers - Robots in disguise (en japansk 90-talistisk technovariant) och Transformers Energon (modern mangavariant). Det ska sägas att Transformers under 80-talet var en serie som aldrig gick i svensk TV, utan visades kabelkanalen Sky Channel. Men det tycktes inte spela nån roll. Transformers under 80-talet blev en stor succé och det släpptes leksaker och serietidningar om Transformers. Än idag är jag ägare av varenda en av dessa serietidningar. Under 80-talet så gjordes det dock ett par videofilmer med dubbade Transformersavsnitt och dessa är ganska lätt att hitta på Second Hand-affärer. 
     Under 2000-talet påbörjades en ny satsning i Europa på Transformers som gav oss den nya varianten, Transformers: Armada och dess efterföljare Transformers: Energon och
Transformers: Universe. Dessa har sänts i Sverige och givit serien en ny ung publik även om jag kanske inte är jätteengagerad av dessa nya versioner utan hellre föredrar de klassiska 80-talsavsnitten. 2007 och 2009 kom dessutom två otecknade långfilmer av Transformers, som bygger på 80-talsfilmerna, med samma klassiska röst till Optimus Prime, skådespelaren Peter Cullen. Filmer som inte alls är dålig, även de egentligen har lite för mycket dataeffekter för min smak.
     Fortfarande så gillar jag alltså Transformers och ser mer än gärna att de tecknade äldre avsnitten går i repris någon gång i framtiden.
    


Optimus Prime, ledare för de goda Autoboterna i
den tecknade serien TransformersVälj ny TV-serie

Free Web Hosting