GODMORGON SVERIGE

Kunde man börja lördagsmorgnarna lugnare än liggandes i sängen tittandes på Godmorgon Sverige? Ett lättsamt underhållningsprogram med gäster kring ett bord, musik, tävlingar och tecknat. Programmet gav oss det idag bortglömda, men klassiska, frågesportsredskapet "Hjulet". Programmet hade tre tävlingsdelar, en i början för barnen och två för de vuxna. På den tiden så var många familjeunderhållningsprogram uppdelade så att barnen fick första halvtimmen av programmen och de vuxna resten av tiden.
     "Godmorgon Sverige" startades redan på 1978 av Lennart Hyland och hade de båda dubbelpianisterna Arvid Sundin och Stig Holm som med stora glasögon och bred leenden spelade den klassiska signaturen. 1979 togs programledarjobbet över av skådespelaren Per Ragnar, som höll jobbet i hela fem år innan helt okända programledaren Berit Gullberg (normalt författare och förläggare) ledde programmet i ett år. Sen, 1985, tog mannen som jag än förknippar med programmet över, nämligen Fredrik Belfrage. Under hans ledning så hade man ett kort inslag som jag väntade andlöst på nämligen "Morgonrock", vilket alltså innebar att man visade en rockvideo i veckan. Idag kanske det låter lite överdrivet att längta så efter en musikvideo, men för en ung musikfrälst webmaster i en tid då rockvideor var lika sällsynt som snö i södra Sverige var detta ett välkommet andningshål. 
     1989 tog Lennart Broström över och under 90-talet Janne Jingeryd och programmen blev tråkigare och tappade rejält i intresse. 1995 lades programmet ner och sen dess har "Godmorgon Sverige" blivit namnet på SVTs nyhetsmorgonssändningar. Fenomenet lördagsunderhållning på morgnarna har i det närmaste försvunnit.
     I slutet av 80-talet så kom debatten igång att "Godmorgon Sverige" var för mansinriktat, vilket gjorde att SVT startade ett "Godmorgon Sverige" för kvinnor, mer känt som "Sköna Söndag", men det lades ner betydligt fortare.
     Bland programledarna så är Per Ragnar skådespelare, Berit Gullberg förlagschef på Colombine Teaterförlag, Fredrik Belfrage är moderator i debatter och på seminarier, Lennart Broström jobbar på P4 i Värmland och Janne Jingeryd är TV-producent.Välj ny TV-serie

Free Web Hosting