SKÖNA SÖNDAG/FRÄCKA FREDAG

Medan lördagmorgnar hade "Godmorgon Sverige" så ville SVT göra söndagsmornar till en tid för morgonprogram för kvinnor. Så man tog Catrin Jacobs som programledare och lät henne leda ett fjäderlätt och trivsamt program där man tipsade om skönhet, böcker, mat och kläder. Dessutom lät man Susanne Lanefeldt dyka upp och gympa lite med sina knipdamer och samt att Malena Ivarsson höll en omdiskuterad hörna för sex och samlevnad kallad "Linje Lusta". Sexrådgivaren Malena fick sitt definitiva genombrott här när hon visade en kort sekvens ur en av sina favoritporrfilmer och snackade sex med Catrin och tittarna. Och tittarna var i två läger, de som tyckte att detta inte alls hörde hemma i en lisensfinansierad statlig kanal och de som tyckte att det minsann var på tiden med lite sex i SVT.

     Uppmärksamheten gjorde att SVT utvecklade sexdelen i Sköna Söndag till ett helt program med Malena Ivarsson som hette "Fräcka Fredag". Och nu blev debattens vågor ännu högre. I programmet, som hade samma innehåll som de 15 minutrarna på söndagmorgnarna, så låg Malena i en soffa formad som en pussmun, i klädd en lila nattsärk i siden med tillhörande rock och såg mer ut som en bordellmamma än en sexrådgivare i TV. Givetvis hade hon nedsläckt porrbelysning i studion samt två tillhörande livvakter bakom sig i bar överkropp, stora muskler och lila sidenbyxor. Dessutom fnittrade hon som en skolflicka mellan varje inslag, hade en gigantisk penis bredvid sig och drack rosa champagne. Låter det sjukt och vansinnigt? Det var det också! I Sverige har ju sex och lättklätt alltid varit nåt fult i medierna så då reagerade man mer på de erotiska och sexuella innehållet än att licenspengarna gick till att spöka ut en 40-årig rådgivare till en porrskådis. Men till slut blev kritiken för hög och "Fräcka Fredag" lades i sophinken och överlät det erotiska programmen till de kommersiella kanalerna. Idag ses programmet som det kanske mest kultstämplade och fiaskoartade som SVT nånsin har gjort.
     Sköna Söndag behöll dock sexavdelningen ett tag till i programmet. Till slut bytte man ut Malena Ivarsson mot en tråkig farbror som satt och läste lite tittarbrev.
     Sköna Söndag lades ner när 80-talet blev 90-tal efter alltför låga tittarsiffror. Catrin Jacobs syntes i olika tidningsspalter och renoverar gamla hus i Frankrike idag.
     Malena Ivarsson har efter krashlandningen med "Fräcka Fredag" ändå skaffat sig ett namn och blivit Sveriges mest berömda sexrådgivare, har skrivit massor med böcker och hade till och med ett eget 071-nummer. Idag håller hon sexspalt i Aftonbladets söndagsbilaga. Morgonprogram i TV som företeelse håller än, men nu innehåller de nyheter, inte familjeunderhållning.


Fredagsunderhållning sent på kvällen 1988. Malena Ivarsson
och livvakterna Slatko och Ratko i SVTs fiaskoprogram om
sex, "Fräcka fredag".

Välj ny TV-serie

Free Web Hosting