SOMMARTOPPSHITS PÅ 80-TALET

Sommaren är till sist kommen och med den alla spekulationer om vilken låt som blir årets sommarplåga eller vilken som blir den mest sönderspelade hiten på Rix FM detta år. Dock fanns det en tid då sommarhitsen lät sommar och dessa inte spelades sönder i radion. Den tid då en sommarplåga hördes endast i Sommartoppen, i önskeprogrammen samt i en och annan sportsändning. Just Sommartoppen gick i 20 år och frågan är hur många sommarhits vi hade haft om inte programmet gjort comeback 1986? Sen kan man ju tycka vad man vill om programmets utseende idag. Men som ett sorts sommarspecial tänkte jag bjuda på lite info om hur sommartoppshitsen såg ut under 80-talet. Följande låtar var stora hits i folkparkerna (för det sändes från folkparkerna då) en viss lördageftermiddag under 80-talets andra hälft. För er som inte var med då kan detta vara också en liten fingervisning om vad som var storsäljande under 80-talets somrar. För att undvika upprepning saknas här flera av låtarna som redan står beskrivna på musiksidan. Minns ni alla hitsen som ni hörde vid beachvolleypartyt, i hängmattan eller vid grillfesterna på 80-talet?

1986
* Eurythmics - Thorn in my side: Totalt sätt var detta Eurythmics sommar. “Thorn in my side” var årets stora sommartoppshit med flera veckor som etta, trots att den inte skulle komma att släppas på singel förrän i slutet av augusti. Hade ju sen tidigare också "When tomorrow comes" ute som ännu sålde som smör.

* Genesis - Invisible touch: Efter en längre tids tystnad var Genesis tillbaka med nytt bra album som hette lika som sommarhiten. Och visst är den en härlig sommarpoplåt, kombinerad med en ganska barnslig, men rolig, video. Fast låten är lite udda här för den hade faktiskt redan hunnit lämna trackslistan redan när den klev in på första Sommartoppen.

* OJJ! 600 – Oo-ee-bim-bam-bop: En bortglömd kultsommarhit detta år. OJJ! 600 var ett hobbyprojekt med Silversurfarn från Dag Vag och låten var 1986 års knashit med en skön rytm och låt som gnagde sig in.

* Big Deal – Du du du kan ge kärlek: Örebros Big Deal fick ett sorts genombrott med denna rocklåt om olycklig kärlek. Bandets sångare Magnus Sjögren hade kraftig och rytande sångröst och lyfte låten högt. Gjordes 14 år senare av Drömhus under namnet ”Du kan ge”.

* Roxette – Neverending love: Per Gessle hade skrivit en låt vid namn “Svarta glas” som han först ville ge till Pernilla Wahlgren. Hon var dock inte intresserad så han valde att starta ett samarbete med kompisen Marie Fredriksson, med målet utlandet. Så Gessle översatte ”Svarta glas” till ”Neverendning love” och Roxette var född. Tänk om Pernilla Wahlgren hade valt att tacka ja till Gessles låt?!?!?!

* Peter Gabriel – Big time: Peter Gabriels platta ”So” var en supersuccé både hos skivköpare och media. Inte minst efter framgången med ”Sledgehammer”, som då innehade rekordet i den dyraste videon.. ”Big time” var uppföljaren som idag är oförtjänt bortglömd men som spenderade alla veckor på listan.

* Pugh Rogefelt - 2 = 1: Pugh Rogefelt släppte en ny platta efter ett tags tystnad. En skön poplåt på svenska i sommarsolen var det, men räknas idag som en av Rogefelts mer bortglömda låtar. Är det månne den smått ologiska titeln?

Programledare 1986: Helén Benno och Janeric Sundqvist


1987

* U2 – I still haven´t found what i´m looking for: U2s platta “The Joshua Tree” hade blivit både publikens och medias favorit snabbt och detta var singel nummer två från den plattan. En låt som med tiden blivit en av U2s mest efterfrågade.

* Millas Mirakel – Rytmen av ett regn: En Niklas Strömstedt-skapelse gjord av en Halmstadsduo som många trodde skulle skörda framgång. Den rytmiskt glada sommarlåten blev en av de låtar som överlevt bäst från denna sommar, även om gruppen inte överlevde mer än denna låt.

* Suzanne Vega – Luka: Mediernas favorit Suzanne Vega gjorde en låt om en flicka som blivit misshandlad av sina föräldrar. Suzanne Vega är ju en artist som föredrar accustisk musik på sina låtar, så låten var en luftig och skön gitarrpoplåt med en text som engagerade.

* Peter LeMarc – Håll om mig: Efter att nästan ha varit död i branschen lyckades Peter LeMarc resa sig och göra en mer ärlig och rak platta än de tidigare. ”Håll om mig” är kanske inte mycket till sommarlåt om man hör på den, men denna djupa och intima poplåt blev hans största hit nånsin.

* Rock Runt Riket – I want you: Ratata, Roxette och Eva Dahlgren lyckades göra en packetturné, långt innan det blev på modet med Rocktågssuccérna. Denna mjuka ballad var en gemensam singel från dessa tre. Och turnén blev en monstersuccé denna sommar och då hade man också en relativt grön Orup som förband.

* Imperiet – 19Hundra80Sju: Årets sommarrockare med Imperiet och Thåström i en låt om 80-talets ungdomsvåg. Kanske det närmaste Ebba Grön som Imperiet kom i sina låtar.

* Sky High – Don´t move: Claes Yngström är idag mest känd som bluesgitarrist och Sky High är mest känd som bandet som fostrade Louise Hoffsten, men 1987 släppte de en bejublad rockplatta med och denna tunggungande rocklåt spelades mycket 1987..

* Robbie Nevil – Wots it to ya: Robbie Nevils debutplatta spelades det mycket ifrån i radio, inte då bara superhiten ”C´est la vie”. Denna reggaepoplåt hade en underlig och svårstavad titel, men var en skön sommarhit och bevis på att Robbie Nevil inte var en ”One-hit-wonder”.

Programledare 1987: Helén Benno och Janeric Sundqvist

1988
* France Gall – Ella ella ´la: Trenden detta år var 60-70-tal och world music. Franska France Gall gjorde comeback efter sina succéfyllda melodifestivalår på ovannämnda decennier. Låten var en hyllning till jazzlegenden Ella Fitzgerald och var en luftig och skön sommarlåt, perfekt för hängmattan eller hammocken. 2008 blev den sommarhit på nytt med Kate Ryan.

* Ian Matthews – Following every finger: På den här tiden tyckte jag att detta år var långt under godkänt när det gällde kvaliteten på låtarna så denna med amerikanska gruppen Ian Matthews kändes som en skön fläkt. En afrikanskinspirerad låt med körer och trummor och en skön refräng som satte sig.

* Icehouse – Electric blue: En bortglömd favorit. Australiensiska Icehouse med sångaren Iva Davies hade sin största succé¨med ”Hey little girl” 1983. Nu fick de en stor sommarhit med denna smårockiga poplåt. Efter detta har Icehouse blivit några av mina personliga favoriter.

* Voice Of The Behive – Don´t call me baby: 60-talet stod alltså högt i kurs. Voice Of The Behive var ett amerikansk One-Hit-Wondergäng som gjorde denna 60-talsinspirerande låt till en sommarplåga.

* Joan Jett & The Blackhearts – I hate myself for loving you: Sen “I love rock ´n roll” hade det varit tyst från Joan Jett, men hon gjorde comeback här med en ny rockare som varenda en kunde sjunga i folkparkerna då. Den har glömts bort med tiden, även om jag tycker den är bättre än ”I love rock n roll”.

* Roxette – Dressed for success: Två låtar stod dock i en klass för sig när det gällde största sommarhiten 1988. Dels denna popdänga från Roxettes andra platta, ”Look sharpe”, som ett år senare skulle bli tvåa på USA-listan. Kanske mer ett sommarminne än Gessles bästa låt.

* Europe – Superstitious: Dels Europes försök att visa att de kunde följa upp monstersuccén utomlands efter ”The Final Countdown”. ”Superstitious” var en typisk Europerockare som skulle ge Joey Tempest och de andra ännu mer pengar på sin nya paradisö i Västindien.

* Tanita Tikaram – Good tradition: Genombrott för en mörkhårig sångerska med mörk och dyster röst. Tanita Tikarams genombrottshit var dock inte dyster utan en pigg pophit med folkmusiktouch, detta etno-world music år, med fioler och allt där till.

* Sator – Oh mama: Hultsfredsaktuella Sator från Eskilstuna fick sitt genombrott med denna tunga och nästan respektlösa rocktolkning av Lili & Sussies halvårsgamla hit. På 80-talet var det inte så vanligt att man gjorde covers som låg relativt nära i tiden så låten var verkligen en udda sak som stack ut då.

Programledare 1988: Helén Benno
(Kultfakta: En då okänd Max Lorentz gjorde ett tidigt framträdande i introtävlingen och lyckades låta som Maurice Gibb i Bee Gees när han sjöng "Staying alive". 1994 skulle han själv presentera Sommartoppen tillsammans med Vicky Benckert.)

1989
* Soul II Soul – Back to life: 1989 hade också ett par tydliga trender, även om det rådde en viss saknad på tydliga sommarplågor. En trend var att den moderna engelska dansmusiken gjorde sitt intåg. Danskollektivet Soul II Soul med Jazzie B och sångerskan Caron Wheeler gjorde en skön soulig sommardanshit som alla nynnade på.

* Sanne Salomonsen – Hvis du förstod: Den andra trenden var dansk musik som sålde som smör denna regniga sommar. Veteranen Sanne Salomonsen släppte en platta på sitt modersmål för en gångs skull och den popiga ”Hvis du förstod” blev en stor hit. En annan dansk superhit denna sommar var Lis Sorensens ”Mine ojne de ska se”.

* Orup – Regn hos mig: Var det just att det var en regnig sommar som gjorde att denna sålde? Eller var det för att Orup var artisten på modet då? Troligen bägge. Orup hade ju ännu framgång med ”Då står pojkarna på rad” när denna kom och hade verkligen den stämning som stämde överens med det årets sommar.

* Lolita Pop – Tarzan on a big red scooter: Lolita Pop var en annan svensk artist på modet då. Örebrogruppen hade länge varit mediafavoriter när de fick en stor sommarhit med denna sköna sommarrockare med den lite knasiga titeln.

* Mavis Staples – 20th century express: Soul- och gospellegenden från gruppen Staples Singers gjorde comeback med en gungande popsoullåt som jag aldrig förstod storheten med då, men som fick folkparken att gunga med.

* New Kids On The Block – Í´ll be loving you forever: Om det var den kvinnliga publiken som röstade mest eller om det var låten vet jag inte, men nåt så somrigt som en ballad med NKOTB har faktiskt toppat sommartoppen i en vecka. Kidsen hade sitt genombrottsår och pojkbandsvågen hade börjat.

* Dag Vag - Du får aldrig nog: Här började dessa plojiga sommarplågor med sexuellt tema dyka upp, som 1990, 1991, 1992 skapade sommarhits för Henzel & Thors, Pelle Almgren och Fredrik Swahn. Dag Vag gjorde comeback efter nära 7 år med denna oemotståndliga dänga som sen blivit deras mest spelade.

* Kjell Höglund – En stor stark: Vardagspoeten Kjell Höglund hade ett stort år försäljningsmässigt med plattan ”Ormens år” sommaren 1989 och framför allt var det hans popdiscofierade begäran efter en starköl som gick hem mest. En otroligt fånig låt enligt mig, men låten toppade sommartoppen två gånger.

Programledare 1989: Lotta Brommé och Anders Lundin

VECKANS JOKER:
Varje vecka presenterades en gammal hit från 10 eller 20 år tillbaka som utmanare, något som försvann till 1990. Här är en förteckning över de gamla hitsen som låg på listan en ny vända under 80-talets sommartoppar. Källa: http://www.df.lth.se/%7Efernbom/tracks/sommartoppen


· Loving Spoonful – Summer in the city (1986)
· Tages – Every raindrop means a lot (1986)
· Jimi Hendrix – The wind cries Mary (1986)
· Box Tops – The Letter (1987)
· Procol Harum – A whiter shade of pale (1987)
· Sex Pistols – Anarchy in the UK (1987)
· Beatles – All you need is love (1987)
· Flamingokvintetten – Happy birthday sweet sixteen (1988)
· John Travolta & Olivia Newton-John – You´re the one that i want (1988)
· Magnum Bonum – Skateboard (1988)
· Ola & The Jangles – Let´s dance (1988)

Jokrarna gjorde aldrig några långa sejourer på listan. De som blev etta (Magnum Bonum, Sex Pistols och Box Tops) åkte ner lika fort och de flesta blev 2-3 veckor långa. Längst låg Loving Spoonful som spenderade 5 veckor på listan med sin 60-talsklassiker ”Summer in the city”

MINA SOMMARKLASSIKER:
Om nån nu undrar vilka jag tycker är de bästa sommarhitsen nånsin så har jag en lista över det också. Alla är inte 80-tal och många har jag oförglömliga sommarminnen till. Dessa är sommar för mig.

1. Lois Lane ”It´s the first time” (1988)
2. Go West ”Call me” (1985)
3. Lisa Nilsson ”Varje gång jag ser dig” (1992)
4. OMD ”Sailing on the seven seas” (1991)
5. Howard Jones ”Life in one day” (1985)
6. Gyllene Tider ”Gå och Fiska” (1996)
7. GES ”När vi gräver guld i USA” (1994)
8. Paradisio ”Bailando” (1997)
9. Nick Kamen ”I promised myself” (1990)
10. Cool James & Black Teacher ”Dr Feelgood” (1994)

Det skall dock sägas att, även om det inte finns fullt så många 80-talshits här som man kanske trodde det skulle vara, så tycker jag att få saker är så somrigt som gamla sköna 80-talsklassiker. Det, plus somriga visor av Taube, Olle Adolphson och Cornelis och klassisk musik.

Äldre artiklar från Kuriosakammaren
Free Web Hosting