SMOKERINGS

Jazzmusiken blomstrade på 80-talet och det fanns en mängd jazzprogram, både i P2 och P3. Söndagskvällarna var givna för program som "Jesses Jazzbar", "Be bop spoken here", "Oerhört" och "Jazz å du". Men Smokerings var ändå det bästa programmet. Programledaren Leif "Smokerings" Anderson var kunnig i jazz och hans whiskeyröst har väl ingen glömt. Han spelade storbandsjazz, småbandsjazz, solojazz och dixielandjazz och enda nackdelen var att han var ganska snål med bebopjazzen. Klassikern var nog när Anderson gjorde en tripp till USA 1988 och sände därifrån under namnet "Smokerings Goes West" och vandrade runt bland de gamla jazzkvarteren som inte längre fanns. "Smokerings" lämnade ett stort tomrum när han dog. Smokerings var, när Leif Anderson dog 1999, det program i Sveriges Radio som hade sänts längst och hela 1786 program gick ut i etern. Smokerings har
dock givit ut CD-skivor på bolaget Ancha där han spelar och presenterar jazz, i samma stil som i Smokerings. Fast lite varning, han pratar på engelska de flesta av skivorna igenom.
     Dessutom sände Leif Anderson jazzprogram i Norge med Knut Borge, som jag lyckades höra via kortvåg, och dessa två gav ut en dubbel-CD med musik från dessa program.
     Sen vevade man några Smokerings i repris innan man lade all gammal jazz i en malpåse och inte förrän 2002 öppnades, efter mycket kritik och brev, ett liknande program, "Stardust" i P2. I SRs webradio.
Välj nytt radioprogram

Free Web Hosting