SVENSKA SESAM

Jim Henson var under många år kungen i USA på området pedagogiska barnprogram. Redan 1969 skapade han ett program där man med hjälp av barn och dockor lärde barnen olika saker. Vad höger och vänster är, orden "Lite, mindre, minst", vad mycket och lite är o s v. Så han skapade dockor som radarparet Ernie och Bert, det gluffsiga Kakmonstret, den klantige och vimsige Grover och samt grodan Kermit,. som faktiskt började sin karriär i Sesame Street för "Mupparna" kom först 1976.
     Sesame Street är det längsta pågående barnprogrammet i världen och det går nya avsnitt dagligen i USA än, trots att Jim Henson dog 1990. 
     Den amerikanska versionen har visats i Sverige, men långt senare för när den först kom till Sverige så ändrades grund handlingen i serien, som enda land i världen, och handlingen här blev en teater som ständigt hotades av rivning. Man anlitade "Fem myrors" tecknare Owe Gustafsson för att skapa papegojan Hansson och flodhästen Fia Jansson som inledde alla program. Man behöll givetvis dockorna, om än i ett begränsat antal i jämförelse med i USA och satte dit sketcher som kretsade kring den hotade teatern, med några av Sveriges skådespelarelit. Magnus Härenstam var den hysteriske "Dirren" som slog sig titt som tätt, Lill Lindfors var hans tuffa sekreterare Millejor, som tröstade Dirren var gång han slog sig med en sång följt av:

"Tulle lille tulle!!!"
Gunilla Åkesson var operadivan Primadonnan och Nils Eklund spelade uppfinnaren Pom-Pom. Bland dockornas svenska röster så fanns flera andra stora skådisar. Gösta Prüzelius var Grover, Ernst Günther var Kakmonstret, Lars Amble var Kermit, Carl Billqvist var Bert och Peter Harrysson var Ernie.
     Sesam kom i filmversioner precis som Mupparna. Om serien nånsin kommer till Sverige igen i en liknande svensk upplaga är tveksamt eftersom numera avlidna Gösta Prüzelius och Ernst Günther var karaktäristiska som Grover och Kakmonstret och nya skådisar inte skulle kännas samma sak.
     Man kan se detta med den amerikanska och svenska versionen av Sesam ur två synvinklar. "Sesame Street" är originalet och så stort och populärt världen över att en svensk version där man spelar upp sketcher med svenska skådisar istället för att visa serien som den är kan ses som lite B. Men och andra sidan så gillade jag aldrig "Sesame Street", främst eftersom det är "Svenska Sesam" som för mig har nostalgivärdet. För som liten var "Svenska Sesam" ett av mina favoritprogram, inget snack. Jag terroriserade mina vänner och min syster som barn med att vilja leka "Svenska Sesam" och figurerna där . När "Sesame Street" till slut visades i dess original i Sverige dök det plötsligt upp dockor som jag aldrig hade sett och inte tyckte alls var roliga eftersom figurer som Big Bird och Greven aldrig användes i Sverige.
     Sesam har givits ut som skiva där flera undervisningssketcher från dockorna finns samt en del barnsånger. Léende nostalgi!Sesam gav oss bland annat Ernie och Bert, här med
Ernies älskade gummianka som han alltid badade med.

 Välj ny TV-serie

Free Web Hosting