SÅNT ÄR LIVET

Att driva med situationer i samhället, olika nyheter och sånt som inte är riktigt rätt är en typ av satir som det klart finns för lite av idag. Genom åren så har det funnits många sorters program som använt sig av sketcher för detta, men en av de tidigaste programmen var absolut den torraste varianten. "Sånt är livet" startade 1976 och hade då en panel bestående av Åke Wilhelmsson, Inger Säfwenberg och Anders Gratte samt ibland Henrik S Järrel och dom skulle försöka göra en sorts seriös samhällssatir. Man lät i några sketcher en komiker med mustasch göra bort sig och klanta sig, allt medan programledarna satt i studion och läste olika situationer och på nåt humoristiskt sätt beskrev händelseförloppet. Och kännetecknet var att personerna på flera bilder "inte ville vara med på bild". På papperet låter nu kanske detta som... inte så jättekul och när man ser klipp av detta idag så kan jag säga att det var det inte heller. Henrik S Järrel var TV-hallåa främst då, samt Stig Järrels son. Men komiken hade inte gått i arv direkt och man kan undra ännu vem som fick iden att denne torre framtide moderate riksdagsman skulle kunna vara rolig i ett underhållningsprogram. Men publiken tycktes ha jättekul och programmet höll på i flera år in på 80-talet. Snart duggade dock skandalerna tätt kring några av programledarna. Wilhelmsson och Säfwenberg anklagades i en kvällstidning för att ha ett förhållande, vilket dom stämde tidningen för. När programmet lagts ner så startade Järrel och Wilhelmsson samt Kari Storaekre 1986 programmet "Fantastiskt" som visade knasiga klipp samt rekordförsök från Guinnnes Rekordbok. Norska Kari Storaekre hade varit gift med storspionen Arne Treholt och gifte sig nu med Wilhelmsson istället.
"Fantastiskt" lades ner nästan direkt och man gjorde istället en ny säsong av "Sånt är livet", nu med hovskvallerjournalisten Sten Hedman. Nu blev programmet bara en säsong lång innan både Stoaekre och Wilhelmsson satsade på kabel-TV på heltid. Stoaekre var med och startade Nordic Channel, som med nya ägare skulle bli Kanal 5. Snart bildade man mediaskolan "TV-skolan", som snart blev granskade för att vara oseriösa. Det har alltså alltid blåst hårt kring Åke Wilhelmsson som TV-personlighet under hans storhetsperiod och med tiden har han blivit mer känd för det än för programmen.
"Sånt är livet" hade kunnat bli ett bättre program med roligare och rappare programledare, alternativt sketcher eller intervjuer med personerna i historierna, men vare sig nu eller då förstod jag storheten i det.  Förmodligen för att jag aldrig förstått "seriös samhällssatir".
Välj ny TV-serie

Free Web Hosting