SANT OCH SÅNT

Barnprogram där barn får lära sig naturkunskap och kemi har alltid varit uppskattade av både barn och media. Det är inte för inte som "Hjärnkontoret" vunnit Aftonbladets TV-pris två år i rad. Numera är dessa program mer seriösa och lugna, men på 80-talet var det skådespeleri och skämt som lärde barnen. För lika populära som naturkunskapsprogram för barn var Staffan Ling och hans parhäst Bengt Andersson. Staffan Ling är väl bekant för de flesta idag, men Bengt Andersson, för er som undrar eller glömt bort, var en äldre man med bred norrländska och brett hästleende. "Staffan och Bengt" var ett team, där Bengt Andersson var den mer outvecklade och Staffan var den kloke besservissern. De bodde ihop i ett hus, där allehanda saker hände och de fick använda Staffans kloka hjärna att lösa problemen. Personligen tycker jag att det var mer underhållande än att se dessa två än att se en programledare vandra omkring i en fabrik med en massa barn i "Hjärnkontoret". Men det kanske beror på att "Hjärnkontoret" är en ren skola, medan "Staffan och Bengt" var lika mycket underhållning som skola. Hur nostalgi får man inte enbart av höra Staffan Ling gasta:
"Hörru Benke..."
Staffan och Bengt gjorde ett antal framträdanden tillsammans. Bland annat gjorde de en julkalender 1985, som fick på tafsen för att en tomte med pistol fanns i ett avsnitt. Sen gjorde de varsinna roller i "Sällskapsresan 2 - Snowroller", 1986. Då var rollerna omvända och Bengt var den besservisseraktige Brännström och Staffan var den smådumme och blyge Hedlund.
     Sen gjorde de programmet "Skrivklådan", där barn skickade in manus och Staffan och Bengt tillsammans med skådespelare som Bert-Åke Varg, Ingrid Wallin, Sissela Kyle, Maria Johansson och Göran Thorell spelade upp dem.
     Efter det gick de skilda vägar. Staffan Ling var skådis under nåt år, innan han startade frågeprogrammet "Femettan" där Bengt var speakerröst. Femettan vandrade på hela 80-talet igenom och i mitten av 90-talet gick Ling till TV 4 och diverse program som "Kockduellen", "Parlamentet", "Stadskampen" o s v. Numera jobbar han som konsult åt Balticgruppen, medan Bengt Andersson avled 2007. Sista gången duon syntes i TV ihop var i ett matlagningsprogram i TV 4.


Staffan Ling och Bengt Andersson lockar ännu
fram minnen hos folk som i sin ungdom ville lära
sig hur saker och ting fungerade.Välj ny TV-serie

Free Web Hosting