RAZZEL

"Razzel" var ett unikt svenskt underhållningsprogram på sin tid eftersom det i stort sätt startade det som under dryga 15 år skulle komma att vara "blockunderhållning", alltså ett program som håller i hela lördagskvällen med gäster, sketcher och stopp för diverse programpunkter och andra program. Man skapade rubriker redan från början genom att ha lottodragningar i direktsändning vilket fick många att rasa, detta drygt 8 år innan "Bingolotto" gjorde entré. Idag, när man klarar av lottodragningar på 5 minuter och Sverige tar fikapaus under tiden, så har åtminstone jag lite svårt att tro att detta en gång tagit en hel lördagkväll som underhållningsprogram.
     Programledarna i "Razzel" var till antalet hela fyra stycken, Lennart Swahn, Tommy Engstrand, regissören Pelle Berglund och Gun Hägglund och programmet gick i tre säsonger, dels på hösten 1983, dels på hösten 1984 och sen våren 1986. Programinslagen som man stoppade in emellanåt var första säsången den idag bortglömda äventyrsserien "Uppdrag Singapore" samt "Gäster med gester". Den andra omgången samsades "Gäster med gester" med deckaren Mike Hammer och omgång tre var det tre serier som delade utrymme: "Állå állå émliga armén", "Snobbar som jobbar" och Rowan Atkinsons "Svarte orm". Dessutom fick man äran i mars 1986 att vara värd för hela det årets melodifestival, vilket nuförtiden kanske inte ses som den mest lyckade festivalen.
     Men Razzel var ändå en gigantisk succé med miljonpublik och räknas som ett av 80-talets mest succéfyllda underhållningsprogram.
Så hur följer man så upp en sån succé utan att man trampar på i samma fotspår? Enkelt, man gör en snarlik uppföljare med ett nytt namn. I detta fall så kom uppföljaren 1988 och hette "Zick Zack". Även här hade man lottodragning som huvudattraktion och samma snurrande bollmaskin drog numren som i "Razzel". Originalidén var också nu att fyra personer skulle dela på programledarskapet, Tommy Engstrand, Bengt Bedrup, Monica Dominique och Pa Neumüller. Här skulle man dessutom ha olika stora tittartävlingar där man kunde vinna stora pengar. Men från idé till handling är steget långt och programmet möttes av enorm kritik när lottodragningen totalhavererade samt att programmets innehåll var för dåligt. Detta ledde till att Bengt Bedrup och Monica Dominique lämnade programmet nästan direkt. När sedan SVT fälldes av Radionämnden för att man otillbörligt hade gynnat Tipstjänst så lade man ner programmet i förtid. En besviken Tommy Engstrand sa som sista ord innan fiaskot "Zick Zack" lades ner:
"Zick Zack är nu slut, en del är glada för det".
Men fenomenet med blockprogram på lördagskvällarna var långt ifrån slut och följdes senare av program som "7 till 9" och "Det kommer mera" på 90-talet.


Tommy Engstrand, Lennart Swahn, Pelle Berglund
och Gun Hägglund var programledare för en av de mest
sedda och omdiskuterade underhållningsprogrammen på
80-talet, "Razzel".


Välj ny TV-serie

Free Web Hosting