DE PROFESSIONELLA

På senare tid har ju brittiska deckare och thrillerserier blivit oerhört populära. På 80-talet hade USA 90 % av marknaden när det gällde spännande serier, men det fanns undantag redan då. "De professionella" ("The professionals") var en serie som kom i skarven på 70- och 80-tal och som till utseende och stil kunde ha varit amerikansk. Den startade 1977 och handlade om en liten grupp agenter ledda under brittiska regeringen och skaparen/ledaren George Cowley (Gordon Jackson). Med sig hade han sina två närmaste agenter, ex-soldaten William Bodie (Lewis Collins) och ex-polisen Raymond Doyle (Martin Shaw). Denna grupp kallades CI5 (Criminal Intelligence 5) och försökte stoppa terrorism och större brottslighet. Dessa var hårda mot de hårda och kunde visa upp riktiga stenansikten mot brottslingarna. Biljakter, skottlossning och slagsmål var vanligheter i denna tuffa serie som varade i fem säsonger till 1983 då den lades ner. Sverige, som alltid varit lite efter sin tid när det gäller sändningsrättigheter, höll först 1985 som bäst på att visa serien på SVT.
     Bäst karriär efteråt fick då "Doyle", Martin Shaw, som blev en av Englands populäraste TV-serieskådisar.
     Som så många andra serier så försökte man även damma av denna serie igen under senare år under namnet "The new professionals", 1998, fast med nya och fler huvudkaraktärer, med intriktning på internationell brottsbekämpning och med amerikaner i rollistan. Serien fick svidande kritik och försvann fort.
     Men flera avsnitt av "The professionals" finns faktiskt utgivna på VHS (och kanske på DVD, det har jag inte kollat upp) även om de kan bli svåra att få tag på i Sverige."De professionella" var en av de populäraste engelska
deckarserierna under 80-talet. Här huvudtrion,
skådespelarna
Martin Shaw, Gordon Jackson och Lewis Collins.
Välj ny TV-serie

Free Web Hosting