POPORAMA / DISCORAMA

Innan det fanns Tracks, så fanns det "Poporama". Kaj Kindwall, med ibland inhopp av Leif Wivatt, presenterade detta program. Programmet hade en ganska lätt idé. Man spelade låtar och presenterade fakta om artister och plattor. Heta Högen, som ingick i Poporama, var föregångaren till Tracks och byggde också på att lyssnarna skrev in och röstade på olika låtar som spelades i programmet. Sen presenterades de sex mest flest antal röster. Programmet var menat att vara en ersättare till 60- och 70-talets topplisteprogram "Tio i Topp" som lades ner 1974. Men under 70-talet rådde en total skräck mot allt vad kommersialism hette så man presenterade inte låtarna i listform
utan spelade dem utan inbördes ordning. Man ansåg nämligen att genom att avslöja vad lyssnarna lyssnade mest på så påverkade man marknaden och konsumenterna. Inte förrän det sista året, 1984, så började man avslöja vilken av låtarna som hade mest poäng. En sak bestod dock alltid, "Veckans Smashhit" som var Heta Högens svar på Trackslistans "Veckans Raket", alltså den högst placerade nykomlingen.
     Samtidigt sändes också ett systerprogram till Poporama som hette "Discorama
", som fungerade ungefär som programmet "Singel" gjorde i moderna P3, alltså ett sidoprogram med Kaj där man fick höra alternativ skivmusik från England och USA.
Flera av låtarna vandrade sen över till Poporama och in på Heta Högen.
     Det finns faktiskt en bok utgiven, som heter "Poporama - Heta Högen 1974 - 1984" skriven av Stefan Heiding som berättar vilka låtar som legat på Heta Högen genom åren. Även gamla Poporamaprogram är lätta att hitta på loppmarknader. Däremot är det omöjligt att hitta program från Discorama.


Välj nytt radioprogram

Free Web Hosting