PANTERTANTER

Fyra tanter av olika karaktärer bor "combo" med varandra och man får följa deras vardag och jakt på karlar. Tanterna är den ordentliga och bitska Dorothy (Beatrice Arthur), hennes uppkäftiga mamma Sophia (Estelle Getty), den vampiga och sextokiga Blanche (Rue McClanahan) och den naiva och småkorkade Rose (Betty White) . Damernas vänskap är djup, men skakas om ibland av deras totalt skilda stilar. Dessutom dyker Dorothys hale före detta man, Stan (Herb Edelman), upp ibland, till damernas förskräckelse. Den som inte har sett "Pantertanter" uppmanas verkligen se ett avsnitt med Stan, när Dorothys mamma formligen sprutar ur sig glåpord mot honom. Det som gör "Pantertanter" till en så fantastisk komedi är just deras skilda karaktärer och riktigt bra skådespeleri från skådespelarna! De lyckas verkligen sätta motspelarna på plats med oförskämdheter och glåpord som skulle fått Groucho Marx att applådera i sin grav. Avsnittet som rekommenderas är när Rose har fått jobb på en TV-station och lyckas lura Blanche och Dorothy till ett program om lesbiska par.

     Rose sa sig vara norska och komma från ett ställe som heter St. Olaf, men det är ingen idé att söka efter stället i Norge, för det är påhittat. Klassiskt för den här tidens serier var att om man hade nån skandinav i rollistan så tog man ingen riktig svensk, utan lät en amerikan spela skandinav, och ovetandes om andra städer än Stockholm så hittade man på ett ställe. Här bar norska Rose det svenskklingande namnet Rose Nylund, i "Dynastin" fanns en svensk kokerska som heter Mrs. Hilda Gunnarson (Betty Harford) och där alla älskade hennes "swedish meatballs" och i "Dr Quinn" på det tidiga 90-talet så fanns en svensk emigranttjej som hette Ingrid (dessutom från Stockholm), men där den amerikanska skådespelerskan Jennifer Young ibland kvävde fram ord på fruktansvärd svenska. Detta var kanske bara en parates till "Pantertanter", men lite trevlig info om amerikanarnas syn på Skandinavien.
     Efter "Pantertanter" så är det bara Estelle Getty som hörts i nåt annat sammanhang, då hon spelade med  Sylvester Stallone i komedin "Stopp, annars skjuter morsan skarpt".
     Serien finns numera utgiven på DVD.
Välj ny TV-serie

Free Web Hosting