NY VÅG

 "Ny våg" var programmet som spelade punkmusiken och den nya rockmusiken som kom allt mer i Sverige. 1979 startade programmet och fick en rätt blygsam plats i P3s programtablå, en kvart varje måndag till onsdag mellan 16.30-16.45. Tre programledare delade på dessa tider, Ulrika Malmgren, Johan Nilsson och Christian Wigardt. Men trots den korta tid man hade hann man ställa till kaos bland lyssnarna. Genom att spela punklåtar som inte hade helt rumsrena titlar så fick man på sig en hel del radioanmälningar och Sveriges Radio hotade lägga ner programmet, men valde istället att lägga det på en mer normal tid, under en timme på onsdagar.
     Under 1980 fick "Ny våg" den programledare som blev förknippad med programmet, Håkan Persson, som idag är programledare för P3 Rock. I "Ny våg" spelade man allt från punk, industrirock, reggae till vispop och poesi, inte allt för sällan från skivbolag som knappt nån hört talas om. Det viktigaste var att det var långt ifrån topplistemusikens kommersiella musik. Programmet nådde en stor publik bland ungdomar och flera band som spelades fick sina genombrott via programmet. Men trots programmets stora publiksiffra lades det ner 1983, bara för att tillfälligt återkomma under 1985 under namnet "Nya Ny Våg".
     Under 80-talet hörde jag aldrig "Ny våg", mer än nån trailer. Däremot har jag fått möjlighet att höra programmet nu i vuxen ålder och gillar det bitvis. All råpunk kan jag förstås vara utan men mycket av den nya-vågen-rock som kom i början av 80-talet som Commando M Pigg och annat som också spelades var riktigt bra och man fick höra mycket ny intressant musik.


Välj nytt radioprogram

 

Free Web Hosting