NOTKNÄCKARNA

Det fanns musikaliska frågeprogram innan Peter Harryssons "Så ska det låta" och då syftar jag inte på "Musikfrågan" med Sten Broman. Fast de var inte lika flåshurtiga och trallvänliga som idag och inga kändisar tävlade. Notknäckarna var ett program som startades med Carl-Uno Sjöblom och Pekka Langer. På 80-talet så var 85 % av alla frågetävlingar uppbyggda efter "Vi i femman", alltså med en bur och ett lag som satt utanför och programledaren som sa:
"Så kopplar vi bort buren!"
"Notknäckarna" hade ett storband som spelade låtar som det blev frågor kring. På den här tiden så var låtarna mest evergreens, jazzlåtar och visor.
     Pekka Langer var radioman och hade mycket populära program på 60-70-talet. Han lekte med publiken på ett genialt sätt när han uruppförde "Sommartoppen" och lekte i "Svensktoppen". Däremellan skrev han frågesportböcker och var en av dåtidens stora nöjesprofiler. Idag är Pekka Langer död.
     Carl-Uno Sjöblom var revymakare och medlem i Mosebackegänget på 60-talet. Under 70- och 80-talet gjorde han småtrevliga radioreportage och under julaftonsförmiddagarna brukade han ha ett småtrevligt julprogram där han stod på nån julmarknad uppe i norr och berättade om hur hela Sverige var vitt på julafton. Idag är han allvetare och svarar på läsarfrågor i veckotidningar.
     När Pekka Langer slutade "Notknäckarna" så växlade man partners till Carl-Uno Sjöblom, men när 80-tal blev 90-tal så togs programmet bort.Välj ny TV-serie

Free Web Hosting