NORD OCH SYD

Forutom såporna, deckarserierna och komediserierna så fanns det en serie som alla tittade på och som vann den stora publikens hjärtan och det var "Nord Och Syd", serien som blev det stora genombrottet för Patrick Swayze. Serien bygger på John Jakes tre böcker om det amerikanska inbördeskriget och handlar om familjen Main och familjen Hazard, med sönerna Orry (Swayze) och George (James Read) i spetsen, och om deras vänskap genom hela kriget. Problemet är att Mains tillhör sydstaterna och Hazards tillhör nordstaterna. Serien gjordes i tre miniserier med sex avsnitt i de två första och tre avsnitt i den sista. Den första 1985, som utspelar sig före kriget, den andra 1986, som utspelar sig under kriget och den tredje 1994, som handlar om tiden efter kriget. 1994-delen är den som anses som den svagaste länken eftersom de flesta kända namn från de två första delarna, inklusive Swayze, är borta. Men i de två andra från 1985 och 1986 så är det en väldigt stor skådespelarlista, både av tidigare kända namn och såna som senare skulle bli stora i allehanda TV-serier eller vad sägs om Kirstie Alley, Elizabeth Taylor, Gene Kelly, Linda Evans ("Krystle" i "Dynastin"), Lesley-Anne Down, Wendy Kilbourne (senare "Devon King" i "En röst i natten"), Parker Stevenson (som var både livräddare i "Baywatch" och knarkare i "Falcon Crest"), Mary Crosby ("Kristin" i "Dallas"), Terri Garber ("Leslie" i "Dynastin"), Robert Mitchum, Morgan Fairchild ("Racine" i "Modedockorna" och "Jordan Roberts" i "Falcon Crest") och till och med sångaren Johnny Cash. Patrick Swayze var alltså den som fick karriären. För den andre huvudrollsinnehavaren, James Read, gick det inte lika bra och han fick harva i såpor efter detta. Dock lär han nog inte ångra "Nord Och Syd", eftersom han mötte sin nuvarande fru där, nyss nämnda Wendy Kilbourne, som passande nog spelade hans fru även i serien.
     På den tiden tyckte jag att "Nord och Syd" var riktigt bra och spännande och lätt den bästa rollen Patrick Swayze nånsin gjorde och jag tror jag såg alla avsnitten ur del 1 och 2. Jag tycker att serien håller än idag, även om jag kan reta mig på flera skådespelares olika saker, som Wendy Kilbournes usla fejkirländska och Terri Garbers lätt överspelande och löjligt dåliga försök till sydstatsdialekt. Men Kirstie Alleys maniska och galna antirasistkaraktär Virgilia är svår att inte gilla och flina åt.
Seriens popularitet gjorde förstås också att boksviten såldes ännu mer och serien gavs ut på VHS och DVD ett antal gånger.James Read och Patrick Swayze i det historiska
dramat "Nord och syd", en mastodontsuccé på TV.


Välj ny TV-serie

Free Web Hosting