NATTRADION/STJÄRNORNAS MUSIK

Det var på 60-talet som Sveriges Radio kom på att radion aldrig skulle vara tyst utan låta på nätterna också. På den tiden skulle programmen vara mer innehållsrika och man hade aktualitetsmagasin mitt i natten. Men efter intriger och gräl så lades den redaktion som jobbade med detta ner och programmet fick det utseende man är mer van vid, ett melodiradioprogram som gick hela natten lång med programledare som försökte låta musiken tala, men som ändå gjorde sitt bästa för att mellan låtarna ändå låta så mysigt lågmälda och trevliga som möjligt. Under slutet av 80-talet så till kom programinslaget "Stjärnornas musik" som pågick de första två timmarna som skulle vara mer inriktad på nyare och mer samtida musik. Signaturen till "Stjärnornas musik" får väl anses ha en av Sveriges Radios bästa och mest passande radiosignaturer genom åren, Paris France Transits "Paris France". Därefter kom en timme med önskemusik  Ändå kan man säga att Nattradion har kännetäcknats som den tiden på dygnet då Sveriges Radio spelar sånt som aldrig annars kommer fram i etern och musiken är ändå oftast anpassad för natten med mer lugnare musik.
     Mest kända Nattradiosändningen är förstås natten mot 1 mars 1986 då hela programmet bröts för att nyheten om Olof Palmes mord kablades ut. Därefter började Sveriges Radio med att ha nyhetssändningar varje timme även nattetid. Oftast är det Sveriges Radios eget folk som sänder och bland de som sänt ett antal gånger under natten finns folk som Gry Forsell, Pekka Heino, Pär "Rockbox" Fontander, Gunnar "Kulan" Kugelberg, Alicia Lundberg, Marika Rennerfeldt, Staffan Schmidt och Rolf Arsenius samt en stor hög av de som agerat hallåor i radion under åren.
     2000 ersattes Nattradion av programmet Nattliv som till skillnad mot föregångaren har mer intervjuer, stoj, tävlingar och annat.
     1999 så var jag på ett antagningsprov till en folkhögskola i Kaggeholm utanför Stockholm. Där träffade jag en kille som älskade att höra Nattradion just för att det kändes som om det bara var han i hela Sverige som lyssnade och lite så var det nog för en del av dom som lyssnade på programmet på nätterna och även för mig. Nattliv, som går idag, är jag inte alls lika intresserad av, främst förstås för att musiken som spelas i radion idag är ointressant, men även för att jag hellre vill ha det lugna i natten.
Det var nåt speciellt över Nattradion med stämningen och den lågmälda klangen i programmet och det faktum att det sändes i en spännande tid på dygnet då en väldigt liten utvald skara lyssnade.

Välj nytt radioprogram

Free Web Hosting