MODILLO

Det finns vissa tveksamheter kring att ha med Mordillo. Dels är den gjord i skarven mellan 70-tal och 80-tal, men eftersom det ändå producerades filmer in på 80-talet så väljer jag att ta med den. Det är dessutom ytterst tveksamt att jag väljer att kalla Mordillo som en TV-serie, eftersom en sån kortfilm sällan är längre än 10-15 sekunder. Man kan jämföra dom med små filmade seriestrippar. Men det är likväl TV-nostalgi för oss svenska 80-talsnostalgiker. Framför allt om man, som jag, spenderade lördagsmorgnarna med "Godmorgon Sverige", där man slängde in Mordillofilmer med jämna mellanrum.
     Mordillo är alltså tecknade kortfilmer om en hel vit liten figur med stor näsa som är uppfinningsrik och med finurlighet visar upp egna lösningar på problem. På Mordillos hemsida, som ni hittar i länkdelen, beskrivs Mordillo av den franske mimartisten Marcel Marceau:
"Jokes are made in rapid succession as in films by Chaplin, Keaton, Laurel and Hardy, or even the Marx Brothers."
Och visst finns det ett visst drag av Harpo Marx eller Charlie Chaplin i denne figurs stil. Men egentligen är det inte figuren som heter Mordillo, även om han kommit att kallas för det. Det är själva filmen som kallas det, efter mannen som skapade figuren; den argentinske tecknaren Guillermo Mordillo, som sen filmades av den slovenske filmaren Miki Muster (ej att förväxlas med rockabillyartisten Micky Muster). Det gjordes totalt 400 filmer mellan 1976 och 1981. Däremellan så gjorde Mordillo en hel del uppskattade teckningar och affischer också med sin figur.
     Mordillo kanske inte är dagsdatum i sin humor, men jag tycker dessa kortfilmer håller än och självklart kan man hitta en uppsjö klassiska Mordillofilmer på Youtube!
Välj ny TV-serie

Free Web Hosting