MORD OCH INGA VISOR

Av någon anledning så har jag fått någon uppfattning att engelska deckare ständigt försöker gå efter Agatha Christie-modellen, åtminstone dom som förekom kring 80- och det tidiga 90-talet. Men även i USA började den brittiska deckardrottningens stil bli en populär att använda i serier. I denna stillsamma deckare var influensen rätt tydlig, huvudrollsinnehavaren var en äldre kvinna (om än yngre än Miss Marple) och seriens originaltitel, "Murder, she wrote", har också fått sitt namn efter en Christiedeckare betitlad "Murder, she said". Här var centralfiguren Jessica Fletcher (Angela Lansbury), en 50-årig änka och deckarförfattare med stor nyfikenhet som löste mordfall och till sin hjälp hade hon scheriffen Amos Tupper (Tom Bosley) och läkaren Seth Hazlitt (William Windom). Serien utspelade sig i delstaten Maine och var skapad av "Columbos" skapare Rickard Levinson och William Link. Den blev en av de deckarserie som gått flest antal säsonger, hela tolv stycken mellan 1984 till 1996, och Angela Lansbury nominerades till en Emmy varje år som serien gick, dock utan att få en enda. 
     Mot slutet av serien så tog Jessica Fletcher ett steg tillbaka i serien och lät diverse gästskådespelare sköta merparten av mordutredningen, vilket bidrog till att serien tappade i popularitet. Under sista säsongen krockade serien i TV-rutan med den ett par nummer större serien "Vänner" vilket blev det dödsstöten för serien som lades ner med ett avsnitt som bar den ilskna och ironiska titeln "Död via tittarsiffror" samt fyra långfilmer.
     Angela Lansbury, som spelade mot Ingrid Bergman i "Gasljus" redan 1944, är idag 83 år och gjorde sin senaste roll så sent som 2004.Flerfaldigt Emmynominerade
Angela Lansbury i "Mord och
inga visor".
Välj ny TV-serie

Free Web Hosting