METROPOL

Metropol, som tillkom 1982, var radiounderhållning på hög nivå. På fredagskvällarna så bänkade man sig vid radion för att höra Niklas Levy och Ingvar Storm som pratade som om de vore enäggstvillingar och spelade bra musik som inte var för hitlistebaserad, men inte heller för svår för den genomsnittlige skivköparen. När programmet startade då varvade man musiken med lyssnartävlingar, skivrecensionshörnan "Veckans vrålvinyl", Susanne Ljungs koll i medierna, Pontus Enhörnings biorecensioner i "Flimmer" samt ibland intervjuer med artister. Dessutom sketcher med Enhörning tillsammans med Peter Dalle.
     Under senare delen av 80-talet bytte programmet skepnad till en något seriösare stil med nya hållpunkter som "Spanarna", där tre kändisar försökte spana in i framtidens trender (en hållpunkt som, till och med, en trendhatare som jag kunde finna nöje i), "Flipp Eller Flopp", där tre musikpersoner (normalt en skivproducent, en journalist och en artist) förskte gissa hur fyra låtar skulle klara sig på hitlistorna och inte minst"Popduellen", som gick under 80-talets mitt där två artister tävlade i popkunskap. Dessutom fanns här tävlingar i massor, "Bums!", där man, under en minut, inte fick säga "ja", "nej" eller "vet inte", "Jackpot", där man skulle känna igen sex låtar på en minut, "Metroulett", där en roulette valde frågesportämnen och "Bonus", som var en frågesport på tid i flera steg.

     Och vem minns inte Göte Johansson, bondläppen som åkte moped och ringde in rapporter från vad som hade hänt "hemmavid", ofta med en viss drift av samhället? Plötsligt ringde telefonen i studion och en grov och stönande röst sa:
"Ja, hej, det ä bara ja, Göte, Göte Johansson, som sagt var..."
Klassiskt är programmet som sändes live från Åre, 1986, då Göte Johansson kommer in på scenen i gipspaket och säger sig ha åkt moped utför Åreskutan.
     1991 lades programmet ner med ett klassiskt program som pågick i hela sex timmar. "Spanarna" existerar fortfarande som enskilt program, fast i P1 och "Flipp Eller Flopp" var ett stående inslag i Sveriges Radios olika fredagsprogram i flera år så visst har haft en påverkan i dagens radiovärld. Radioprogram som Metropol är djupt saknade i dagens radio!
     Metropol gav ut två skivor efter det. En platta som innehåller de bästa skämten, spaningarna (recension finns bland nya skivrecensioner) och annat och ett dubbelalbum med typisk Metropolmusik och ett tjockt häfte med alla fakta man behöver veta om programmet. Därefter sålde man plattan både via skivaffärer och på TV-shop och köpte man plattan via TV-shop så fick man en begränsad specialskiva till med Metropolmusik. Sen har ju Metropol lottat ut t-shirts och klockor i tävlingarna och lyckas man bli ägare till någon av dessa så är man att gratulera! Göte Johansson har dessutom givit ut ett par skivor med klipp från telefonsamtalen i Metropol och egna skrivna sånger.
Välj nytt radioprogram

Free Web Hosting