MACAHAN

Detta är en serie som väl knappast behöver nån närmare presentation. Genom åren har det funnits en mängd westernserie som har handlat om en familj som bryter mot det hårda westernlivet och börjar tänka mer i futuristiska och smarta banor. "Dr Quinn" var 90-talets populäraste och "Lilla Huset på prärien" är en annan. Detta var en amerikansk westernserie om familjen Macahan (i USA betitlat "How the west was won"), som flyttade runt i USA. Nu kanske några varför Macahan tas upp här, serien spelades ju in i slutet av 70-talet, men för oss svenskar är nog Macahan mer 80-tal eftersom det var under det decenniet som serien hade sin största popularitet i landet. 
     Fadersgestalten var den smarte, grove, mustaschprydde och långe Zebulan Macahan (James Arness) som kunde prata med indianer, ställde upp för indianer och som hjälpte de som hade det svårt. En annan huvudrollsinnehavare var flickfavoriten Luke Macahan (Bruce Boxleitner). Medan hans farbror Zeb hade ett gott rykte så hade Luke ett hemskt rykte. Han hade deserterat från inbördeskriget efter att ha sett sin far dödas och vådaskjutit en kamrat samt dessutom blivit oskyldigt anklagad för mordet på en domare. I de första avsnitten hade Luke och hans tre syskon en mamma, men hon dödades och deras bestämda och hårda moster, Molly Culhane
(Fionnula Flanagan), dök upp och gav den goda kvinnan ett ansikte. Hon kunde efterliknas som en tuffare variant av "Miss Ellie" i "Dallas". Serien var ingen såpa av normala mått, men flera historier förblev hängande till framtida avsnitt.
     En riktigt bra serie, med hjärta, spänning och värme. Jag är ingen fan av westerngenren, men Macahan var ett klart undantag! Seriens storhet kan bevisas genom att SVT visade serien varje sommar under ett par år i slutet av 90-talet, och gudarna ska veta att det krävs mycket innan SVT repriserar nåt som är äldre än 10 år!
Välj ny TV-serie

Free Web Hosting