MISSION IMPOSSIBLE

Redan på 60-talet så bildades gruppen IMF (Impossible Mission Force), då med Daniel Briggs (Steven Hill) som ledare, en serie som blev omåttligt populär. I Sverige hette serien då "På farligt uppdrag". Efter en säsong byttes Briggs ut mot Jim Phelps (Peter Graves, för övrigt lillebror till Zeb Macahan, James Arness) som ledare för den topphemliga organisation som på uppdrag av USAs regering löste uppdrag över allt i världen. Uppdrag som inga andra kunde klara av. Medlemmarna från början varierade beroende på uppdragets karaktär. Briggs valde ut de som passade för just det uppdraget. När programmet gjorde comeback på 80-talet var gruppen mer fast och programmet var betydligt mer actionspäckat än vad det
nånsin varit. Jim Phelps är den som var med längst och det är numera klassiskt när han går till någon undanskymd bakgård och får sitt uppdrag genom en superhemlig dator och allt avslutas med:

"Om du eller någon av dina MI-Force medlemmar skulle bli fångade eller dödade, kommer regeringen att förneka allt om dennes och eran existens. Den här skivan förstörs om 5 sekunder."
En enda gång under 80-talet så användes dessa ord praktiskt och det var när medlemmen Casey Randall (Terry Markwell) dödades. Terry Markwell var en pinsamt dålig skådis och hon ersattes av den mycket bättre Jane Bladler, som förre journalisten Shannon Reed..Nånstans kan jag tycka att det fanns en anledning till att Markwell inte hade så jättemånga repliker per avsnitt under Caseys existens i serien.
.    I övrigt så minns man gängets bedövningspistoler som var så små att de rymdes i handflatan, de pyttesmå sändarna och maskeringsmaskinen, där man bara matade in data om en person och vips så brände den en perfekt mask av denne personen att klä ut sig i.
     80-talsvarianten blev ingen samma mastodontsuccé i hemlandet som 60-talsversionen, men hade en trogen publik världen över. 1989 lades programmet ner efter två säsonger.
     För de som undrar när det gäller filmerna "Mission Impossible" med Tom Cruise så har de bara signaturen och namnet gemensamt med TV-serien, samt Jim Phelps-karaktärens medverkan, dock i gravt förändrad form. Med risk att låta gnällig så tror jag säkert att Peter Graves lite undrade vad manusförfattarna till filmen var på väg med hans gamla aristokratiske hjälte när han såg filmen.
Välj ny TV-serie

Free Web Hosting