LILLA SPORTSPEGELN

En sak ska SVT ha beröm för, deras förmåga att försöka ta barn på allvar i sina barnprogram. Bland annat har man ofta lanserat barnvarianter av program som är populära hos vuxna. "Lilla Aktuellt" med nyheter, "REA" för de som är för unga för "Plus" och "Lilla Sportspegeln" för de som sportintresserade. Skillnaden från stora sportprogrammet, förutom jargongen, var att "Lilla Sportspegeln" istället för nyheter gjorde reportage från olika ungdomsföreningar, intervjuer med idrottsstjärnor och tävlingar och visningar av teckningar i studion. Många kanske minns tävlingen där barnen skulle kasta en boll/skjuta en bandyboll genom olika hål av varierande storlekar. Förhoppningsvis lyckades man också övertala en del tittare att börja med nån av idrotterna. Programmen presenterades av samma gäng som gjorde stora "Sportspegeln", alltså Jacob Hård, Christer Ulfbåge, Artur Ringart osv.
     Självklart visades det tecknat också i programmen och mest förekommande var "Tom & Jerry", givetvis dubbat av sportredaktionens populäraste röster. Och då blev agerandet på passande nivå också, av modellen mindre bra. Den tecknade film som sen ersatte "Tom & Jerry" i programmet var den fransk-belgiska "Zoologiska spelen" där olika djur tävlade i idrottsgrenar, allt energiskt kommenterat av Bo A Orm, dubbad av Jacob Hård.
     För oss som var med på 80-talet då så är det nostalgi när man spelar "You can always be number one" av Lora Mumford eftersom det var programmets signatur då. När 90-talet sen började översattes låten på svenska och sjöngs av en då minderårig och ännu icke upptäckt Robyn.
     "Lilla Sportspegeln" var faktiskt ett bra och intressant program för barn som både höll barnen lagom uppdaterad kring de största stjärnorna i idrotten och samtidigt uppmuntrade barn till idrott och visade på ett seriöst sätt upp idrotter på en lätt nivå. Själv minns jag att jag när jag var yngre såg fram emot programmet varje måndagkväll. Och programmet går ju än, även om man lämpat över programledarskapet på andra än kanalens största sportkommentatorer.

Välj ny TV-serie

Free Web Hosting