48000-KRONORSFRÅGAN (KVITT ELLER DUBBELT)

"Kvitt eller dubbelt" är ett klassiskt frågesportprogram som började redan på 50-talet fast då som "10 000"-kronorsfrågan med Nils-Erik Berentz som programledare och med mängder av legendariska vinnare som efter sina vinster blev kändisar över en natt och fick figurera som experter i tidningar. Det programmet kan förresten höras i Sveriges Radios webradio för äldre program, SR Minnen, då och då. 
     1987 gjorde programmet comeback fast med högre prissumma, den något udda summan av 48000 kronor, och med Bi Puranen och numera avlidne Bo Rehnberg som programledare respektive domare. Programmet blev en omedelbar succé och hade miljontittarsiffror. Spänningsnivån var verkligen på topp när deltagarna steg in i burarna, fick ett kuvert med frågorna, hade 60 sekunders betänketid och skulle sen leverera minst 90 % rätta svar. En stor del till succén kan också tillskrivas betänketidsmusiken som spelades, Morton Goulds "Proclamation", som piskade upp spänningen ännu mer.
      Däremot lyckades väldigt få av vinnarna att bli klassiska vinnare och rikskändisar i denna moderna upplaga. Kanske beroende på att det inte var nåt större problem att vinna pengarna. 90 % av de som ställde upp i "48 000"-kronorsfrågan nådde finalomgången och vann. För att nämna några som jag vet så vann en tjej vid namn Salme Oja 48000-kronor i ämnet Kiss. Denna tjej är idag sångerska i bandet Captain Heart.
     Den som klarat sig bäst är Staffan Olander som ställde upp både på 70-talet och 80-talet och vann allt båda gångerna. Han tävlade i ämnet Beatles och blev sen medarbetare på Sveriges Radio och sände bl a "Yesterday" med Rune Hallberg flera gånger. 
     Bi Puranen lämnade över staffettpinnen till Jan-Öiwind Swahn 1989 och en ny succé omgång och nya vinnare innan programmet lades i träda några år till i början av 90-talet då Claes Åkesson försökte leda en sorts barnvariant i nöjesprogrammet "7 till 9" 1993. Jag skulle faktiskt inte ha nåt emot en till omgång av vuxenvarianten, som en avkoppling från alla dokusåpor som vevas jämt.Välj ny TV-serie

Free Web Hosting