KURT OLSSONS TELEVISION / FÅDDA BLOMMOR

Jag ska väl erkänna att jag inte var något stort Kurt Olsson-fan som yngre. En tramsig gubbe som sprang omkring och skrek. Då tyckte jag att skådespelaren Lasse Brandeby var roligare när han visade sig utan sin rollfigur.

     "Kurtan" är alltså besservissern som springer omkring och styr och klantar till det. Under 80-talet hade han, förutom krogshower och skivframgångar, även två TV-program. Dels "Kurt Olssons television" där han hade en egen TV-station och ett TV-program. Han satt i en studio i ett hus och försökte lära barnen och vuxna att göra egna usla hemagjorda saker, visade reportage från de mest "udda" ställerna och kastade glåpord på sin kameraman Arne (Hans Viktorsson). Som barn tyckte jag alltså att det var ganska tramsigt, men som vuxen kan jag i alla fall dra på läpparna åt denne tönt.
     Det andra programmet, "Fådda blommor", var ett sorts samlingsprogram, där man visade liveframträdanden från hans scenshower, kombinerat med intervjuer mellan Kurtan och en kändis i en soffa utomhus. Mest berömd blev intervjun med Patrik Sjöberg där Kurtan fick Sjöberg att erkänna sin koskräck.
     Det kom en långfilm om Kurtan, "Långfilmen om mig själv", som faktiskt inte är så dålig. Dessutom finns två skivor med Kurt Olsson och hans damorkester utgivna, "Kurt Olssons största hittar" och "Kurt Olssons ännu större hittar".
     Men sen blev Hans Viktorsson skadad i en olycka och "Arne" lades på is på obestämd framtid. Brandeby lade Kurtan också på is, namnet alltså, och dök upp i TV4s komediserie "Rena rama Rolf", tillsammans med Robert Gustafsson. Brandebys rollfigur i den serien, spårvagnsföraren Rolf Allan Mjunstedt, har Brandeby själv beskrivit som Kurtans kusin, vilket stämmer. Rolf är en mer verklighetsbaserad variant på Kurt Olsson (så verklighetsbaserad Rolf nu kan bli...).
     Kurt Olsson gjorde 1998 en sex avsnitts-serie där man fick följa Kurtan som pappa och i livet efter succéerna. Kurt.Olsson dök sen upp med jämna mellanrum hela tiden ända fram till Lasse Brandebys död 2011.


Kurt Olsson (Lasse Brandeby) blev ett
vanligt fenomen i de svenska hemmen
under slutet av 80-talet.


Välj ny TV-serie

Free Web Hosting