KLINIKEN

Serier från andra länder än USA och England i svensk TV var väldigt sällsynta på 80-talet. Frankrike hade bidragit med lite tantsnusksåpor, men annars tycktes det inte finnas andra länder än de båda stora. Men ett undantag var tyska dramaserien "Kliniken", eller "Die Schwartzwaldklinik" som den hette i original. Och läkarserier var inte nåt som var främmande i svensk TV. Och de har alltid lockat storpublik oavsett om de heter "Cityakuten", "General Hospital", "Dr Quinn", "Doktorn kan komma" eller "Chicago Hope". Fråga mig inte varför. Är det de spännande operationsscenerna, är det dramat eller är det snygga skådisar? 
     "Kliniken" handlade om ett privat sjukhus på landbygden, Schwartzwaldkliniken, som drevs av professor Klaus Brinkmann (Klaus Jürgen Wussow). Där fanns också hans väna och snälla hustru syster Christa (Gaby Dohm) och deras son Udo (Sascha Hehn) som var flicktjusare. Sen fick man följa deras vedermödor och operationer på landsorten, inte helt olikt australiensiska "Doktorn kan komma". 
     Serien var intressant i början men tråkade fort ut mig. I Sverige gick serien bara under ett par år på 80-talet slut, men i Tyskland gick serien ända till 1992. Och är man bra på tyska och är intresserad så finns "Kliniken" på DVD.
Intresset för läkarserier har sen dess bara ökat och nu också givit svenska läkarsåpor som "OP7", "St Mikael" och "Vita lögner".


Välj ny TV-serie

Free Web Hosting