EN RÖST I NATTEN

"Goodnight America, where ever you are!" var en fras som alla lärde sig i decennieskiftet mellan 80- och 90-tal. "En röst i natten" var en budskapsfylld deckare som handlade om den amerikanske före detta polisen Jack Killian (Gary Cole) som bryter ihop efter att av misstag skjutit sin partner till döds. Han lämnar polisen och dricker allt mer till dess att radiostations-VDn Devon King (Wendy Kilbourne) knackar på hans dörr och erbjuder honom jobb på hennes station KJCM. Killian ska sända sena nätter och ha ett program betitlat "The Nighthawk" där lyssnarna ska kunna ringa in och prata om allt och Killian ska ge dem råd baserat utifrån hans erfarenheter som ex-polis. Problemet är att allt tycks hända i radion och allehanda mord och skumma vänner från Jacks förflutna dyker upp. I serien tar man upp moraliska och verklighetsbaserade problem där får se hur vardagsamerikanen, i detta fall personifierad av Killian, ska hantera detta. Man har använt sig av våldtäkter, dödshjälp, rasism, korrupta poliser, dödsstraff, USAs vapenlagar o s v och ofta mynnar det ut i demonstrationer utanför radiostationen och nån skum advokat som kräver Killians huvud på ett fat. Men alltid lyckas han lösa allt och har i varje avsnitt med betungande hjärta kunnat sitta i sin studio och stänga sändningen för natten med ett ord på vägen och ovannämnda fras.

     Serien pågick in på 90-talet och Killian blev kär i Devon King som dock sålde stationen och gifte sig med en annan och flyttade till söderhavet. Den nya VDn var en rödhårig tuff tjej vid namn Nicky Molloy (Lisa Eilbascher). Men till slut lades serien ner och Gary Cole gick över till att nästan helt spela teater och syntes sällan i TV.
     "En röst i natten" var typisk amerikansk serie och trots att den nästan helt behandlade hur genomsnittsamerikanen brottades med moraliska problem så rycktes man med och valde snabbt ställning i frågan som avsnittet handlade om. Och se, 2002 så beslutade SVT sig för att öppna det arkiv som man nästan låst igen för gott och man visade "En röst i natten" i repris, sent på tisdagskvällarna.

Gary Cole som den radiopratande expolisen Jack
Killian i deckarserien "En röst i natten".


Välj ny TV-serie

Free Web Hosting