KALLE OCH CHOKLADFABRIKEN

En av de allra enklaste formerna av barnprogram genom åren har alltid varit ett sätta en skådis framför en mikrofon och läsa en saga medan man får se bokens tecknade bilder. För barnen är det underhållande, beroende på boken, men det är inget som man minns sen när man blir vuxen. Förutom "Kalle och chokladfabriken". Det som skilde detta åt från liknande sagouppläsningar och gjorde det minnsesvärd var att den lästes av Ernst-Hugo Järegård. Järegård läste Roald Dahls klassiska bok med en sån inlevelse som knappast nån glömmer.
Än idag så ser jag detta som en av hans bästa insatser som skådis. 
     Boken handlar alltså om 10-årige Kalle som är utfattig och bor i ett litet hus med föräldrar, farföräldrar och morföräldrar. En dag så lottar chokladmogulen Willy Wonka ut biljetter till en rundvandring i hans stora topphemliga fabrik. Dessa gyllene biljetter är gömda i fem Wonka-chokladkakor. Kalle hittar en av dessa och man får följa han och de andra fyra barnens äventyr i fabriken.

     "Kalle och chokladfabriken" gjordes för övrigt som musikalfilm på 70-talet med Gene Wilder som Willy Wonka. Men de flesta minns nog filmen från 2005 då Johnny Depp tog på sig den höga hatten och de vita handskarna och lyckades göra sin bästa Michael Jackson-imitation. Men känner du för att se denna version med Ernst-Hugo igen så finns den faktiskt att köpa på VHS, uppdelad på två filmer!En av dom mest klassiska sagoinläsningarna i svensk barnprograms
historia; Ernst-Hugo Järegård läste om "Kalle och chokladfabriken" .

Välj ny TV-serie

Free Web Hosting