JACOBS STEGE/CARAMBA

En av 80-talets mest kontroversiella programledare var Jacob Dahlin. Han intervjuade folk som ingen annan vågade intervjua och gjorde saker i TV som få, på den tiden, vågade göra. Detta hade han visat i sina radioprogram "Galaxen" och "Sagtmodigt". Nu fick han ett eget TV-program och där intervjuade han ryska operadivor, popstjärnor och discofjollor samtidigt som han hade kåserier om de mest utflippade saker och gjorde sketcher med sin dåtida parhäst Täppas Fågelberg. Stock-Aitken-Watermans pojkpopsband Big Fun rynkade popexperterna på näsan åt och de fick väldigt lite TV-tid i Sverige, men skulle de dyka upp i något TV-program så var det hos Jacob Dahlin. Han tvekade aldrig att ta med artister som var ansedda som kontroversiella i medierna och hade hand om nyårsprogrammen på sitt sätt. Med tillbakablickar, årets artister i studion och spaningar, samt ett kritiserat "Skål ta mig fan" på slutet, iförd silverglittrig kavaj och hatt och med champagneglaset i högsta hugg. "Jacobs Stege" var bland det mest oförutsägbara programmen i SVTs historia och Jacob Dahlin är en av få kändisar som lyckats leva luxyöst samtidigt som han hade fötterna på jorden och cyklade till jobbet.
     1988 lades "Jacobs Stege" ner och ersattes av "Caramba!", ett liknande program där han parades ihop med Aktuellthallåan och programledaren för dokumentärprogrammet "Magasinet", Annika Hagström, en osannolik kombination som dock höll och programmet var en succé. Och vem minns inte när Jacob Dahlin och Annika Hagström hamnade på Svensktoppen tillsammans med Vikingarna med låten "Tredje gången gillt" som Dahlin dessutom hade skrivit texten till? Jacob Dahlin satt i Moskva och höll på att spränga telefonledningen i Svensktoppen av lycka när Kent Finell ringde upp.
"JAG HAR HAMNAT PÅ SVENSKTOPPEN!!! NU HAR JAG INGET MER ATT LEVA FÖR!!!", ylade han av äkta glädje ut i etern.
     Jacob Dahlin gjorde lysande spaningar i "Metropol" och programinslaget "Spanarna" innan han avled 1991 i AIDS. Jacob Dahlin var dessutom en av de mest udda och hårda kommentatorerna för Melodifestivalen. Men han var kritisk för att han menade det, inte som kommentatorerna idag för att leka coola och hårda.
     Jacob Dahlin kunde vara för bisarr ibland, men i sina bästa stunder var han en lysande programledare!
     Annika Hagström är sen flera år tillbaka medarbetare på TV4s nyhetsredaktion och syns då och då i morgonprogrammen.


Programledaren som rörde upp känslor. Antingen
hatade man Jacob Dahlin eller så gillade man honom.Välj ny TV-serie

Free Web Hosting