HASSELSERIEN

Den stora frågan är var man räknar serierna om Roland Hassel. De var långfilmslånga och finns allihop på köpvideo/DVD, men var en serie på TV. Är serien då en film eller en serie?
     Nå, Hasselfilmerna var filmatiseringar av Olof Svedelids böcker om polisen Roland Hassel (Lars-Erik Berenett), genialt regisserade av Mikael Ekman. Hassel var en polis som hade ett hett temperament och som ofta dumdristigt kastade sig in i diverse faror, oftast i sällskap med sin vapendragare, den lugne, trogne och ständigt hungrige Simon Palm (Björn Gedda) och förmanad av sin chef Yngve Ruda (Jan Erik Lindqvist och sedan Leif Liljekrona). Totalt 10 filmer om Hassel gjordes mellan 1985 - 92:
- Anmäld försvunnen
- Beskyddarna
- Slavhandlarna
- Säkra papper
- Terrorns finger
- Offren
- De giriga
- Svarta banken
- Botgörarna
- Utpressarna

Sen blev Lars-Erik Berenett trött på Hassel och serien lades på is fram till 2000 då man gjorde en utmärkt biofilm av Hasselboken "Hassel - Förgörarna", åter med Berenett, som blev en succé på bioduken.
     Hasselserien är en av de mest välgjorda och spännande deckare som gjorts i svenskt TV, inget snack om saken. Man kan säga vad man vill om Kurt Wallanderserien, Brottsvåg eller Martin Beckserien, men Hasseldeckarna är klart bäst gjorda och ett bevis på att SVT har haft en av Europas bästa dramaproduktioner. Dessutom riktigt bra bakgrundsmusik signerad Anders "Varuhuset och Rederiet" Negelin. Plus att Svedelids böcker är väldigt välskrivna och underhållande. Ska man peka på nån nackdel så ska det vara att filmerna ibland inte följer böckerna så väldigt bra. Filmen "De giriga" har till exempel bara titeln överens med boken.

Välj ny TV-serie

Free Web Hosting