HÄNDELSERNA

Vi som var med kanske minns det. Vad som sas på Rapport eller Aktuellt under 80-talet. Andra kanske har hört om det bara och andra kanske inte har en aning om vad jag kommer att skriva om. Jag har samlat lite nyheter som hände under 80-talet, blandat med lite egna kommentarer, information om hur man idag ser på det som hände då eller vad som har hänt sen detta hände. Oavsett om ni håller med mig i mina kommentarer eller inte så hoppas jag att ni får en nostalgisk stund i alla fall!

Välj ett årtal att läsa om nedan.
1980

* Ronald Reagan väljs till president.
Vad som får amerikanerna att välja en gammal före detta B-skådis till USAs president kan man ju grunna på. Efter att ha haft generaler, politiker och andra högt uppsatta människor, så skulle USA under 80-talet ledas av en skådis. Ganska skrämmande. Tänk om Bert-Åke Varg skulle bli Sveriges statsminister? Eller ännu värre, Thorsten Flinck? Hugaligen! Reagan var inte så långt ifrån nuvarande president Bush. Även Reagan hade handen ständigt på avtryckaren och satsade mer pengar på försvar än sitt folks välmående. Hotet då hette Sovjet. 2004 avled Ronald Reagan, svårt sjuk i alzheimer.

* John Lennon skjuts till döds utanför sitt hem på Manhattan av Mark Chapman.

* Sommar-OS i Moskva bojkottas av USA, Västtyskland, Kenya och ytterligare ett 50-tal länder.
Man bojkottade spelen för att Ryssland inte hade dragit sig tillbaka från Afghanistan och det skulle ta ännu många år innan det skedde. Politik fick än en gång spela roll i det spel som sägs förena världen. Detta är ganska intressant för USA invaderade samma Afghanistan 2001 och INGEN uppmanade till bojkott av vinter-OS i Salt Lake City 2002.

* En standard-LP kostar cirka 50 kronor.
Hade nån tagit en tidsmaskin tillbaka i tiden och meddelat musikindustrin att en skiva 22 år senare kostar nästan 200 kronor så hade man antingen blivit utskrattad eller satt huvudbry på marknaden.

* Lasse Åbergs "Sällskapsresan" har premiär.

* Efter ett inslag i TV-programmet "Studio S", där man bl a visar delar ur "Motorsågsmassakern", startas en uppmärksammad debatt om videovåld.
På denna tid så var videon i sig fortfarande en samhällsfara och "Motorsågsmassakern" förbättrade knappast den ställningen. Filmen var en kultstämplad film som var totalförbjuden hela 80-talet igenom, men släpptes på video till slut.
     Idag finns debatten fortfarande, men den vacklar både av och an. Ena stunden är allt tillåtet, andra stunden är program som "Gladiatorerna" livsfarliga.

* "Blues Brothers" med John Belushi och Dan Akroyd har premiär.
Filmen gav nytt liv åt gamla soullegender som Aretha Franklin och Ray Charles och intresset för Rhytm & Blues växte. Och många, många år senare skulle brodern James Belushi och Dan Akroyd göra en andra "Blues Brothers"-film.

* I mars hålls en rådgivande omröstning om kärnkraftens framtid i Sverige.
Det skulle vara kul och se vad som skulle hända idag om en rådgivande omröstning ger JA och regeringen väljer att göra tvärtom. Det funkade förr, men hur många dar skulle den regeringen överleva idag?
     Nå, här fanns det tre linjer, antingen:
1) JA
2) JA, men avveckling 2010
3) NEJ
Ja-sidan (med moderater och folkpartister längst fram) i spetsen ansåg att kärnkraften var det enda säkra sättet för framtiden att få energi, Ja-men-avveckling (mesta dels sossar, centerpartister och andra) ansåg att den var nödvändig, men bara till dess man hade hittat nya energiformer och NEJ-sidan (centerpartister och dåvarande VPK) tyckte att kärnkraft var farligt, detta efter att kärnkraftverket i Harrisburg läckt 1979. Så motståndarna marscherade i ur och skur och protesterade högljutt. Men vad hjälpte det? Linje 2 vann och det beslutades att kärnkraft skulle förekomma medan man sökte alternativ.
     Nu är det snart 30 år sen dess och EN reaktor är stängd. Men någon sökning efter alternativ har inte förekommit, trots att vi dessutom redan haft en kärnkraftsolycka (se 1986). Några experiment kring vindkraft eller vattenkraft har inte ens funnits i tankarna. Så man kan säga att löftet från omröstningen ser ut att gå all världens väg. Den ekonomiska vinningen har kommit i vägen för miljön och människans säkerhet.
 
Thorbjörn Fälldin röstade nej till kärnkraft 1980,
men fick ge sig.

* I Vinter-OS i Lake Placid vann Ingemar Stenmark guld i slalom och storslalom och Thomas Wassberg vann guld på 15 km längd bara millimeter före Finlands Juha Mieto.
Juha Mieto förlorade alltså guldet extremt knappt, men strålade som en sol, efteråt, ändå. Detta trots att Wassberg efteråt till och med erbjudit Mieto att dela guldet, men Mieto stod på sig att Wassberg hade vunnit. Faktum är att han aldrig fick vinna ett stort mästerskap, men log från öra till öra ändå. Där är en idrottsman som inte tar idrott som ett tredje världskrig. Stenmark har själv sagt att hans största seger i karriären kom just här i OS, trots att han inte ens höll på att få komma dit. Han testade störtlopp, nämligen, för första och enda gången 1979 och stod på öronen, vilket höll på att kosta hela karriären.
1981
* Den sovjetiska ubåten U137 går på grund utanför Karlskrona.
En sovjetisk ubåt innehållandes kärnvapen strandar utanför Karlskrona. Det startar ett 11 dagar långt nervkrig där svenska regeringen och militären kräver att få förhöra ryssarna ombord, men ryssarna vägrar att låta sig förhöras på svensk mark. Ryssarna hävdar att de navigerat fel och skulle till Polen. Till slut lämnar U137 Sverige och Sovjet ber om ursäkt, utan att förklara varför det funnits kärnvapen ombord. Eller varför ubåten var en spionubåt. Från och med nu kände man på sig att ryssen såg en vart än man gick. Vid denna tid så var det mycket ubåtar i medierna och värre skulle det bli...

* Den första bärbara datorn kommer
På den här tiden var de bärbara datorerna lika stora som portföljer och man kunde inte göra så mycket mer än att skriva på dem. 20 år senare bär man datorerna i handflatan och laddar ner musik från internet.

* Rubriks kub är årets populäraste leksak.
Vissa saker kan man undra hur de uppkommer och försvinner. Rubriks kub var alltså en kub med olika små fyrkanter i olika färger. Sen skulle man flytta olika rader på kuben så att varje sida på kuben var i varsin färg. Den fick sitt genombrott efter att en man lyckats att lösa den på rekordtid, men försvann ganska snart. Sen kom en avart till den som kallades "ormen" där man skulle forma en lång orm i två färger till en oktagon med dessa två färger på sidorna. Kuber kan man hitta på diverse second handaffärer, men hur kommer det sig att man aldrig hittar en orm idag?


Vill man hitta en rubriks kub idag
kan man göra det på loppmarknader.

* MTV startar i USA.
Och som första låt spelade man Buggles med "Video killed the radiostar". Senare blev MTV en vardag i kabelhemmen och en av alla dessa medier som tror man ska påverka vad folk ska lyssna på. Idag har MTV till och med startat systerkanaler som MTV2, VH1 och VH1 Classics. Dock ska sägas att MTV ändå har spelat en stor roll som informationskälla kring vad folk i andra länder lyssnar på. Men Runt 1987-89 så såg jag flitigt på MTV och spelade in rockvideor på band. Är det bara jag som saknar gammelgubben Ray Cooks i rutan? Eller nyhetsuppläsaren Steve Blame, som ständigt såg halvpackad ut?

* Påven Johannes Paulus II skadas svårt i ett attentat.
Påven blev skjuten, men klarade sig. Men skadan ska ha påverkaf påvens hälsa ända tills slutet, även om det knappast var det största problemet han led av.

* Miljöpartiet bildas.
Liknande partier tog plats överallt i parlamenten i Europa. I Sverige så tog det ännu 7 år innan Miljöpartiet fick plats i riksdagen. Idag är "De Gröna" etablerade i Europa, medan de är ännu det minsta partiet i svenska riksdagen.

* Bob Marley dör i cancer, 36 år gammal.
Bob Marley skulle komma att ha många anhängare många år senare och faktum är att han så sent som 2000 låg på top 10 på Trackslistan, tack vare modern teknik och Lauren Hill.

* Filmen "G" har premiär.
I jämförelse med många andra ungdomsfilmer på 80-talet som "PS - Sista sommaren" och "Inga kan älska som vi" så var "G" riktigt bra. Den startade dessutom halvhyfsade karriärer för ett antal artister. Den kvinnliga huvudrollsinnehavaren, Ulrika Örn, bildade fyra år senare en synthpopgrupp med namnet Fake som hade ett par hits, synthpopgruppen Nasa fick sitt genombrott tack vare filmen och Niklas Wahlgren, Pernilla Wahlgrens storebror, blev flickfavorit och toppartist. Av dessa är det bara Niklas Wahlgren som överlevt idag, tack vare såpan "Vita lögner" och barnprojektet "Nikke & Nilla".  Ja, också stärkte Magnus Uggla sin popularitet, trots filmen kanske man skulle säga, för vem har inte drömt om att få se Uggla som femenin med slickat hår och mustasch, gravt överspelande?

* Ronald Reagan blir attackerad och skjuten i bröstet av John Hinckley.
Som en parallell till påvens attentat så klarade sig även Reagan bra.

* Japan passerar USA som världens största biltillverkare.
Detta var ett hårt slag för amerikanerna, som varit störst i många år. Inte ens under 90-talet kom man över det, utan hade nåt slags hemligt affärskrig med japanerna om toppen på bilmarknaden. Detta trots att det amerikanska folket hellre köpte japanskt före sina egna bilar..

* Jan Carlzon utses till VD och koncernchef för SAS.
Jan Carlzon tog SAS till nya höjder och drog ner det igen, och lämnade över det i något lägre siffror än väntat. Dock var SAS i klasser bättre hälsa då än under 200-talet, då företaget haft sin värsta kris nånsin, i kölvattnet på ett otal massa flygplanskrasher i världen och attentatet den 11 september.
1982
* Argentina invaderar den brittiska kronkollonin.

* Donkeykong! Dataspelen för sitt genombrott.
För alla som kanske inte vet vad detta är så kan jag säga att Donkeykong var ungefär som King Kongs datoriserade 80-talskusin. Han hade kidnappat en tjej och en Super Mario-liknande figur skulle rädda henne. Dessa spelades på den här tiden på små hand-TV-spel som kallades Game & Watch. De hade ingen snygg grafik, men var väldigt roliga på sin tid. Dessa dataspel var aktuella många år in på 80-talet och apan fick barn som kallades Donkeykong Jr innan data- och- TV-spelen blev större, kraftigare och dyrare. Numera tycks data- och TV-spelsbranchen mer handla om hur snygg grafiken är, inte hur mycket spelkänsla det är i spelet. Donkeykong lekte med Super Mario i hans första Nintendospel, innan han försvann från marknaden. För er riktiga spelnostalgiker så finns det faktiskt speciella hemsidor, gjorda av Donkeykong fans. En är The Donkey Kong Page. Vill man däremot spela Donkey Kong (och andra klassiska spel med för den delen) så finns denna fantastiska sida, där man helt gratis kan spela både Donkey Kong, Tetris, Pacman, Duck Hunt och andra godbitar från 80-talet!

* Lördagsstängt införs på Systemet.
Det var, senare centerledaren, Karin Söder som var initiativtagare till det efter att ha sett att alkoholkonsumtionen var på väg uppåt. Systemet hölls stängt ända fram till 2002, i en tid då alkoholkonsumtionen är det dubbla mot vad det var 1982. Men nu ser ingen det. Var är du, Karin Söder?

* Michael Jackson släpper albument "Thriller".
Detta album släppte ifrån sig tre gigantiska superhits, "Thriller", "Beat it" och "Billie Jean". Plattan blev den mest sålda plattan nånsin och vad jag förstår så är den det än. Ett klassiskt soulmästerverk från den tiden då soul var soul och Michael Jackson ännu var medias gullegris.

* Steven Spielburgs "E.T" har premiär.
Och nypremiär 2002...


Filmvärldens största gullegris under 80-talet
blev E.T i filmen med samma namn.

* Italien blir världsmästare i fotboll vid VM i Spanien.
Sverige hade misslyckats i VM-kvalet och var inte med det året.

* Uppmärksammade ubåtsspaningar genomförs i Hårsfjärden utanför Stockholm i oktober.
Nya ubåtar hade setts och alla gick man ur huse för att hitta den och sjunkbomber släpptes överallt. Till slut var marinen övertygad om att man hittat en. Men det var inte en superubåt utan en minibåt och ingen känd nation använde såna. Men någon ubåt fick man inte upp till ytan och sökningarna avbröts och en ubåtsskyddskommission tillsattes. Denna kommission gick helt på marinens sida och sa att ubåtar har funnits där. Nu rådde rena spionparanoian.  
     Jag minns att jag gick på fritids detta år och hörde en del om ubåtar på TV. Radio Västernorrland var på besök på fritidset för att intervjua oss barn om "Barn och Kultur" och frågade oss om vad vi tyckte var kultur. Vi var ju inte så bevandrade i det ordet och tyckte att det mesta som var nyttigt var kultur och när det togs upp om ubåtsjakten i Hårsfjärden så utropade alla.
"Ja, det var BRA kultur!!!"
Undra om Palme och Fälldin höll med om det?!

* Den ryske statschefen Leonid Brezjnev avlider och efterträds av Jurij Andropov.
Sovjetunionen var ännu kommunistiskt och endast äldre män, som redan var halvvägs döda, avlöste varandra efter Brezjnev. Andropovs tillkomst skulle alltså inte leda till något nytt för Sovjet.

* Stig Malm blir ordförande i LO.
Stig Malm är väl LOs mest kände ordförande och trots att hans tunga slant titt som tätt och trots att han ibland använde inte alltför rena metoder, så är han nog ännu också den populäraste. Vem minns inte när han stod på 1:a maj och kallade alla vräkiga yuppieyngel med Porse och mobiltelefon för finansvalpar? Framför allt vågade Malm ryta i åt sosseregeringen, något som LO, och framför allt Vanja Lundby-Vedin, dagens LO-bas, borde lära sig...

* Svensktoppen läggs ner.
Sveriges Radio föll undan för den totala kritik som fanns då mot allt vad topplistor hette. Listor som Svensktoppen påverkade skivförsäljningen och vad folk ska lyssna på. Intressanta åsikter, med tanke på hur radion ser ut idag. Nej, topplistorna påverkar inte lika mycket som de musikproducenter som bestämmer vilka låtar som ska testas på dem och som ska spelas i övrigt.
     I sista Svensktoppen så agerade programledarna Britt Lindeborgh och Ulf Elfwing precis som om detta var den sista Svensktoppen nånsin i världshistorien. Svensktoppen ersattes av ett liknande program kallat "Skivstaffetten" (se Radio) där man åkte runt till familjer och lät dem presentera en lista över svenska låtar. Svensktoppen togs dock i nåder 1985 och rullade på och firade 2002 40-årsjubileum.

* Olof Palme tar över som statsminister efter valet 1982.
Centern tappade enormt och Thorbjörn Fälldin fick lämna in. Folkpartiet gjorde ett uselt val och Ola Ullsten sa tack och adjö som partiordförande efter det. Palme triumferade igen och sossarna skulle behålla makten i hela 9 år framåt.

* 17-årige Mats Wilander blir den yngste hittills att vinna de öppna franska tennismästerskapen.
Tennisvärlden var i behov av en ny stjärna eftersom Björn Borg var på väg att lämna tennisen, så svenska tennisfans hoppade nog av lycka när Wilander slog till.
1983

* 15-åriga Carola Häggkvist vinner den svenska uttagningen till Eurovision Song Contest.
Detta startade en Carolafeber i Sverige och schlagerfestivalen fick plötsligt en revivle efter att ha varit ett hatobjekt på 70-talet. Det var förstås "Främling" som slog och den blev trea i EM-finalen. Jag erkänner att även jag rycktes med i Carolafebern, på den tiden, och lyssnade flitigt på "Främling"-skivan. Och i en tid då det förflutna nästan är fult och artister kommer och går, så är det roligt att Carola ändå har stått sig genom åren. Och, visst, jag plockar mer än gärna fram "Främling"-plattan idag.


Inget snack, en svensk schlagerklassiker,
Carolas debutplatta, "Främling"!

* Irak invaderar Iran.
Iran leddes av Ayatollah Komeini, en gammal man med långt vitt skägg som ville försvara islam mot den västerländska kulturen. Irak leddes redan då av Saddam Hussein och han beslutade sig för att attackera Iran för att skydda världen från den aggressiva iranska fundamentalismen. Iran visade sig vara en hårdare nöt än Saddam trott och kriget pågick i 8 år. Saddam Hussein gjorde sig skyldig till otrolig grymhet mot människor och gasade en hel by, som han misstänkte samarbetade med Iran. 5000 människor dog, totalt, under kriget. Två dårpannor mot varandra och deras oskyldiga folk in klämda emellan, oj, oj, oj..
.    Men nånstans tycker jag mig känna igen Saddams orsak till attack. Låter misstänkt lik det USA gör i sin kamp mot terrorism nu. Det är bara det att USA hjälpte Irak på den tiden. Nu när Saddam står inför rätta för dessa folkmord ska det bli intressant om de som fångade honom, USA, tänker få nån skuld i detta krig.

* De första världsmästerskapen i friidrott arrangeras i Helsingfors.

* Bengt Westerberg blir ny folkpartiledare.
Ett val som FP troligen aldrig kommer att ångra. Partiet hade rekordusla siffror i valet 1982, men i och med att Westerberg kom så gjorde partiet ett enormt upp sving i mätningarna. Jag vet inte vad det är som gör att allt Westerberg rör blir guld, men när OS Sveriges friidrottare nu sopar mattan med övriga världen så heter dess förbundsordförande... Bengt Westerberg. Och på den här tiden fick partiet ett uppsving på grund av en bra politiker som många ansåg kunde framföra åsikter. Idag har samma parti fått ett uppsving på grund av ett populistiskt förslag, baserat på folkets skräck (alltså svenska prov för invandrare...).

* Justitieminister Ove Reiner avgår efter att det avslöjats att han ägnat sig åt skatteplanering.
Det var Göran Skytte, som då var ekonomisk journalist på Aftonbladet, som under en undersökning av hur mycket Sveriges miljonärer betalade i skatt och kom fram till att det var chockerande lågt. Dåvarande justitieministern Ove Reiner, till exempel, betalade bara 10 % i skatt. Det utbröt ramaskri och Ove Reiner fick utstå enorm kritik och ideliga undersökningar. Till slut såg statsminister Olof Palme inget val än att entlediga honom från sin post, vilket han gjorde med orden:
"Min kärlek till media är nu begränsad"
Reiner hamnade i högsta domstolen, men skattehistorien blev värre och värre och Palme fick plocka bort honom även därifrån. Idag är Ove Reiner död, medan Göran Skytte fick Stora Journalistpriset för sin upptäckt och vandrade mot andra höjder.

* Björn Borg spelar sin sista turnering.
Vilket var en halvsanning för fem år senare försökte han på nytt, men föll pladask. Sen blev det veterantouren för Borg, vilket inte gick det heller. Idag är det sonen Robin som får försvara familjens färger.

* CD-skivan har kommersiell premiär.
Det skulle ta ytterligare 10 år innan CD-skivan tog över helt. Och ytterligare nästan 10 år innan dess framtida existens började diskuteras.


1984
* Gunde Svan vinner längd 15 km och Thomas Wassberg 50 km vid OS i Sarajevo. Båda ingår dessutom i det segrande stafettlaget. Thomas Gustafsson tar guld på 10.000 meter skridsko.
Ser man på Sarajevo idag så har man svårt att tro att det en gång varit ett OS där. För Gunde Svan var detta hans första internationella mästerskapsseger och den seger som skulle bli startskottet för en otrolig karriär. Dessutom var det det sista individuella mästerskapsguldet på ett mästerskap av Wassberg. I stafettlaget som segrade fanns vid den här tiden Svan, Wassberg, Erik Östlund och Benny Kollberg.

* Bröderna Herrey vinner Eurovisionsschlagern med "Diggi-Loo Diggey-Ley".
Ja, jag erkänner. Jag var Herreyfan under ett år, efter att ha sett dem vinna. Bröderna Herrey skapade en hysteri kring sig själva och deras debutplatta köptes av alla. Ingen visste vilka de var innan, tre mormonbröder med amerikansk bakgrund. Fast innan den svenska festivalen var det inte meningen att de ens skulle få vara med i festivalen, men Bert Karlsson lyckades mygla med dem till den svenska finalen. Så småningom skulle två av bröderna, Per och Louie, lämna musiklivet helt, på många år, medan bror Richard skulle bli musikalstjärna och schlagertolkare. 2002 fick jag äran att se "Diggi-Loo, Diggey-Ley" live, både på Melodifestivalen och Gatufesten i Sundsvall och visst kändes det mäktigt på någotvis.

* Den indiska premiärministern Indira Gandhi skjuts till döds av sina sikhiska livvakter.
Att heta Gandhi i Indien har inte varit en fördel. De flesta känner kanske till ödet för Mahatma Gandhi. Indiras son, Rajiv Gandhi, tog över efter Indira, men mördades även han, flera år senare. Indira dödades av sina egna livvakter, som straff för att hon beordrat stormning av Gyllene Templet i Amritsar, efter en terroraktion. 1984 var, i överhuvudtaget, ett katastrofår för Indien, för samma år inträffade historiens värsta gasolycka och 2500 människor dog.

* Carl Lewis vinner båda sprintloppen, längdhoppet samt stafetten över 4 x 100 meter vid OS i Los Angeles.
Carl Lewis var friidrottskungen framför alla och fick mig att bostavligen bänka mig vid varje OS och VM. En naturtalang som alla till slut kunde namnet på. Hur många såna produceras idag? Visst, Michael Johnson är en sån och Marion Jones ligger väl nära till, men numera är konkurrensen så hård att det är svårt att vara lika överlägsen som Lewis en gång var. Sverige tog, ska jag säga, ett guld i detta OS, i kanot via Agneta Andersson och Anna Olsson.

* Marvin Gaye skjuts på sin 45-årsdag till döds av sin egen far.

* Den sovjetiske statschefen Jurij Andropov avlider och efterträds av Konstantin Tjernenko.
Den ene gammelgubben i Sovjet efterträder den andre. Tjernenko skulle sitta ännu kortare tid och göra ännu mindre för landet än Andropov.

* "Fanny och Alexander" får fyra Oscars, bl a blir den bästa utländska film.
Av någon anledning så har utlandet alltid gillat Ingmar Bergmans filmer. Varför kommer jag aldrig att förstå. För mig är Ingemar Bergman ett sömnpiller. Men ändå har "Fanny och Alexander" utnämnts till en av de bästa svenska filmer nånsin.

* Yvonne Ryding blir Miss Universum.
Senaste gången en svenska tog den titeln. Ryding blev dock kvar på jorden, hemma i Sverige. Medan flera av de andra svenska vinnarna, Mary Stavin, Kristina Wayborn och Anita Ekberg, blev Hollywoodstjärnor, så stannade Yvonne Rydin kvar i Sverige som modell. Sen dess har tävlingen vunnits mest av USA, Indien eller nåt sydamerikanskt land.

* Bruce Springsteen släpper plattan "Born in the U.S.A".
Bruce Springsteens stora kommersiella genombrott till den stora publiken. Plattan sålde gigantiska summor i ett par år och
6-7 singlar släpptes och alla sålde, "Born in the USA", "Dancing in the dark", "Cover me", "Glory days", "I´m going down" och "My hometown", har jag glömt nån...? En svåråtkomlig raritet idag är för övrigt rapversionen av "Born in the USA", som kom bara ett år efter originalet, gjord av Stanley Clarke Band. Verkligen värd ett öra!

* Madonna släpper plattan "Like a virgin"
Madonnas stora genombrott, efter en debut som inte sålde i allt för stora summor. Nile Rogers, som ritat ihop David Bowies succé "Let´s dance" några år tidigare, producerade och titelspåret "Like a virgin" blev den låt som tog Madonna upp till stjärnorna. Det var en låt som ingen annan, egentligen, ville göra, men som Madonna älskade. Precis som med Springsteenskivan släppte även denna platta ifrån sig en hel hög med singlar, "Like a virgin", "Material girl", "Crazy for you", "Angel", "Into the groove" och "Dress you up" var alla stora hits från plattan. Madonna väckte stor debatt med sin gimmick som många äldre kallade slampig och hemsk, men Madonna satte näsan i vädret och gick sin egen väg. Nånstans visste hon väl kanske att framtidens artister skulle vara än mer lättklädd än vad hon var då. Och ännu, nästan 20 år efter debuten, så är Madonna en av popvärldens giganter.


Idag är Madonna katolsk tvåbarnsmor och gör nya
hits hela tiden. 1984 slog hon
igenom med en helt
annan gimmick.

* Norske diplomaten Arne Treholt grips, misstänkt för spioneri för Sovjetunionen
Treholt fälldes också, men släpptes fri för några år sen för att hans fru blivit sjuk. Det är tur att ingen av de svenska livstidsdömda krävt nåt sånt än.
1985

* Sovjetunionens ledare Konstantin Tjernenko avlider och ersätts av Michail Gorbatjov.
Till sist fick Sovjetunionen nåt som liknade en förnuftig ledare. Gorbatjov ledde Sovjet mot nya förhandlingar med Reagan och Bush d.ä och tog Sovjet åt ett nytt håll. Men när de forna länderna Estland, Lettland och Litauen ville gå fri så fick han kalla fötter och började starta inbördeskrig. Men det hjälpte föga och Boris Jeltsin fick Sovjet och Gorbatjov på fall.
 
* Sverige avskaffar femöringen och tjugofemöringen.

* Världens dittills  största rockgala, "Live Aid", arrangeras i London och Philadelphia till förmån för de svältande i Etiopien.
I TV visades chockerande bilder på hur det afrikanska folket svalt och barnen levde undernärda och plötsligt ville alla rockstjärnor, både i Sverige och internationellt, hjälpa dem. England samlade sina populäraste artister och spelade in "Do they know it´s christmas" och de amerikanska stjärnorna gjorde sitt med "We are the world". Allt blev till slut en gigantisk föreställning som visades via satellit i både USA och England där artister som Bob Dylan, Hall & Oates, U2, Ultravox, Alison Moyet, Paul Young, Queen, Howard Jones m m, m m framträdde. Intressantast var soulstjärnan Patti La Belle som fick sin konsert förstörd av att strömmen gick, men hennes röstresurser räckte ändå till att kunna fortsätta konserten som om inget hade hänt. 
     Jag var sommarbarn i Bergeforsen utanför Sundsvall när galan sändes och var lycklig för att jag skulle få fara hem den dagen. Galan gick i TV från förmiddagen och sen hela kvällen och hela natten, zappande mellan Kanal 1 och Kanal 2, till framåt 03 då Bob Dylan avslutade allt. Initiativtagaren var Boomtown Ratssångaren Bob Geldof, som adlades för detta.
2005 försökte Bob Geldof göra en ny gala med målet att världens ledare skulle eftersänka statsskulderna för världens fattigaste länder. Galan fick namnet "Live 8", men uppslutningen till trots aå var det mer intresse för hur artisterna framträdde än själva ändamålet och galan sågades i pressen. Idag svälter fortfarande Afrika, men är det NÅGON som bryr sig nu i konsumeringens och kommersialismens tidevarv? Tyvärr har människan en alltför stor vana att bry sig om det som är trendigast för stunden och sen glömma det när intresset falnat. Hos många ses idag 80-talets hjälpvåg som ett stort skämt och även om det för många artister var en mer affär än en välvilja att hjälpa så måste väl ändå ändamålet ses som helt OK...?


Ganska mäktigt, "Live Aid" gick hela dan över hela världen
13 juli 1985, där flera av världens största artister som sjöng  för
de fattiga i Afrika.

* "Max Headroom" blir TV-succé i först England och sen resten av världen.
Max Headroom var en 3D-dataanimerad yuppie med slickat hår och solbrillor som skulle vara så cool som möjligt med fräcka ord och glimten i ögat. Dataanimationen var riktigt bra, för sin tid vill säga, och MTV pluggade Headroom hårt i sin kanal. Han spelade även in låtar och mest känd blev låten "Paranomia", som gjorde tillsammans med plojmusikerna i Art of Noise. Men han var också en fluga, som gick över fort, och två år senare var det ingen som brydde sig om honom mera. Personligen förstod jag mig inte riktigt på hans humor, men det var en snygg grafik och cool röst.


En äkta 80-talsfluga var datafiguren Max
Headroom, som var munvig och cool.

* Två tragiska dödsfall med förnamnen Tage, förre statsministern Tage Erlander  avlider, liksom komikern och professorn Tage Danielsson.

* Upplandsbanken och Sundsvallsbanken går samman till Nordbanken.

* Karin Söder blir ny partiledare för Centern.
Karin Söder blev historiens första svenska kvinnliga partiledare. Hon blev dock inte långvarig på posten.
     Företrädaren Torbjörn Fälldin, fick avgå efter att centern noterat rekordlåga opinionssiffror, siffror som dock Maud Olofsson idag önskar att hon hade. Men så hade partiet en helt annan politik på den tiden. Karin Söder blev kortvarig och avgick efter bara två år.
1986

* Statsminister Olof Palme mördas den 28 februari i hörnet av Tunnelgatan och Sveavägen i Stockholm.
Paret Olof och Lisbeth Palme hade varit och sett "Bröderna Mozart" på bio när en okänd figur i mörk rock sköt ner dem och en taxichaufför blev vittne till det. Mitt i natten, i radio, bröt hallåmannen Staffan Schmidt alla sändningar och nyheten om mordet kablades ut. Vi har väl alla, som var med, nåt minne till vad vi gjorde den dagen då vi hörde om Palmemordet. Jag själv väntade på "Godmorgon Sverige" i TV och var inte glad när Tracks hade ställts in den lördagen. På SVTs hemsida kan man just nu på deras arkivsida se den första Rapportsändningen om mordet från natten mot 28 februari 1986.
     Men detta startade ett av de största fiaskoinsatserna som svensk polis gjort i svensk historia. Hans Holmér sattes som spaningsledare och det faktum att han även var deckarförfattare säger en hel del om hur han ledde spaningarna. Efter att PKKs grundare Abdullah Öcalan fått nobben att komma in i Sverige och därefter hotat Olof Palme misstänkte Holmér PKK och kurder och ville även få tillstånd att avlyssna dessa. Men ingen trodde på det och PKK-spåret dog helt ut efter misslyckade gripanden. Holmér fick foten och sen blev det en ordentlig karusell som kommer att nämnas längre fram bland årtalen.

     Idag är mördaren ännu inte gripen och jag tror inte att han grips heller. Senaste uppgiften var när Christer Pettersson, som blev misstänkt för mordet redan 1989 men släpptes, tog på sig mordet 2001 efter att Expressen viftat med 5000 kronor till honom och bästisen Gert Fylking. Sen när han fått pengarna tog han tillbaka erkännandet och räckte lång näsa till tidningen.

* Olof Palme efterträds av Ingvar Carlsson.

* USA:s rymdfärja "Challanger" exploderar strax efter start från Cape Caneveral i Florida, hela besättningen omkommer.
Rymdfärden var menad att vara historisk med Judith Resnik och Christa McAuliffe som de första kvinnorna i rymden. Istället blev de alltså offer för en av de största rymdkatastrofer nånsin.

* Penninglotteriets nya spelform "Triss" har premiär.

* Björn Gillberg avslöjar att Fermentachefen Refaat El-Sayed ljugit om sin doktorsexamen.
1986 var Refaat El-Sayed den populäraste invandraren i Sverige. Han sa sig ha doktorsexamen i mikrobiologi på ett universitet i Florida och hans företag Fermenta förhandlade med Pehr G Gyllenhammar och hans Volvo. Han blev till och med utsedd till "Årets Svensk" i Rapport i TV. Men sen föll korthuset när det kom fram att det påstådda universitetet inte alls hade haft någon Refaat El-Sayed bland sina elever. Hans doktorshatt var falsk och El-Sayeeds aktier föll som en sten. Han hade lurat hela svenska folket! Han hamnade till slut i fängelse för ekonomiska brott, men har sen dess kommit ut därifrån och driver idag ett mindre aktienoterat bolag. Sen dess har titeln "Årets Svensk" främst delats ut till ickekända personer som gjort en insats och inte kändisar som har ett rykte och välsmord trut.


Från årets svensk till årets bluffmakare,
som hamnade i fängelse, Refaat El-Sayed.

* Ett radioaktivt moln från en kärnkraftsolycka i Tjernobyl, Ukraina, sprids i slutet av april över Sverige.
Sex år efter att vi folkomröstat om att behålla kärnkraften så kom ett hårt slag mot energiformen. Först trodde man att det radioaktiva molnet kom från ett av våra egna kraftverk, Barsebäck, men sen visade det sig att det var ett kärnkraftverk i Tjernobyl som hade havererat. Det radioaktiva molnet befann sig främst över trakterna runt mellersta Sverige, men det satte hela landet i kollektiv skräck och överallt talade man om att det var livsfarligt att äta kött och annat som innehöll ett visst antal beckerell. Älgjakten spoilerades av att man fick slänga tusentals kilo kött på soptippen. Idag så är vi mer orolig för att det ska finnas cancer i maten. Tjernobylolyckan ses idag som en tråkig tragedi för 16 år sen, men inte tänker vi på att samma olycka skulle kunna hända igen.

* "Glasnost", öppenhet, blir Michail Gorbatjovs nya slagord under förändringen av Sovjetunionen.
Glasnost skulle ge folk insyn i de ekonomiska problem som Sovjet hade och folket skulle mobiliseras till en förbättring och uppryckning. Man lade också till en snällare inställning mot västvärlden för att man inte skulle få några misstankar på sig. Och folk var först glada åt Gorbatjovs vilja att förändra Sovjet. Gorbatjov besökte länder i väst till folks glädje. Men Glasnost slog snarare mot de sovjetiska politikerna själva och Glasnost spred sig till andra kommunistregimer i Europa och till slut föll Sovjet ihop.

* 20-årige Mike Tyson blir tungviktsmästare i boxning, den yngste någonsin.
Här kom genombrottet för en boxare som alla till slut kände till och hade en åsikt om. Efter några år var han dock mer känd för annat än boxning. Det jag retade upp mig på var att Tyson blev så stor att alla idrottsfreak såg honom som helig. Vad tuff han var för att han boxades! Han hamnade i fängelse för våldtäkt, men folk såg ändå upp till honom och inte förrän han blev anklagad för fler våldtäkter så gick det upp för folk att han ändå kanske var skyldig. Om en normal idrottsman blir förklarad skyldig för nåt i Sverige så är denne stämplad och idiotförklarad för tid och evighet. 2007 dömdes Mike Tyson till fängelse och rehabilitering för att ha kört bil under påverkan av kokain.

* Argentina vinner fotbolls-VM i Mexico.
Diego Maradona fick sitt stora genombrott och när man spelade fotboll på skolan så ville man vara antingen Maradona eller Frankrikes Michelle Platini (och jag var Platini). Men som för många andra idrottsmän så blev livet utanför planen lite för gott och både knark, mat och dryck kom i vägen för träningarna och ett tag var han nära döden. Idag försöker han betala tillbaka en gigantisk skatteskuld på 37 miljoner euro till den italienska staten. Bättre gick det för Platini som ju blev förbundskapten för hela franska landslaget.

* Under "Irangate-affären" avslöjas att USA gjort vapenaffärer med Iran.
Reagans amerikanske säkerhetsrådgivare Oliver North tog på sig allt och erkände i en amerikansk domstol, och blev hjälte. Skandalen Irangate (eller Iran/Contras-skandalen) 1986–1987 ledde till kongressförhör och utredningar, men Reagan själv kunde inte bindas till den hemliga vapenhandel till Iran som hade genomförts av Reagans närmaste män. Denna handel skedde helt utan kongressens kännedom, i strid med kongressens uttryckliga regler. Pengarna från vapenhandeln slussades vidare till Contras, högergerillan som bekämpade sandinisterna i Nicaragua. Även detta skedde i strid mot kongressens demokratiskt fattade beslut. USA är som en TV-spelsfigur, oavsett hur många gånger som man sparkar ner dem så kliver de upp och vandrar på ändå.
1987

* Hans Holmer tvingas avgå som spaningsledare i jakten på Olof Palmes mördare.
Holmér ville få tillstånd att gripa 58 kurder som man misstänkte hade koppling till PKK och Palmemordet. Åklagaren var ytterst tveksam och tillät 20 som alla fick släppas samma dag.  Det visade sig att den man man misstänkt PKK skulle mörda inte alls var Palme utan en avhoppad PKK-medlem. Därefter fick Holmér sparken. Han fick en tjänst av FN och blev också en kultfigur i TV med TV3 programmet "Holmér" som var en sorts föregångare till dagens "Efterlyst". Han avled i september 2002.


Så här såg det ut i de flesta nyhetssändningar
mellan 1986-88. Nyheter om Palmemordet på
en eller det andra sättet. Här Aktuellts Mats Hådell.

* Sverige blir världsmästare i ishockey för första gången på 25 år.
Sverige spelade sig inte till seger utan vann efter att Ryssland, som låg efter Sverige, slagit Kanada, som behövde förlora med ett visst antal mål för att Sverige skulle få guld. Efter segern så brast spelarna ut i en nästan osvensk segeryra och den då store hockeykungen Håkan Södergren skrek rakt ut i sportradion:
"HÅKAN SÖDERGREN, 28 ÅR, FÖRSÄKRINGSTJÄNSTEMAN, VÄRLDSMÄSTARE OCH JAG MÅSTE HÄLSA TILL MAMMA OCH PAPPAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!"

* Marie-Helen "Billan" Westin vinner damernas 20 kilometerslopp vid skid-VM i Oberstorf.
En anledning till att skidframgångarna de senaste åren uteblivit är att när man får upp en segrare så rider man på den framgången i all evighet. Man mjölkar den mästaren år ut och år in, utan att försöka smida medan järnet är varmt och ta fram nya förmågor i samma stil. Sen om världsmästaren råkar förlora lopp så nästan stenar man denne och säger att han/hon är slut som idrottsman, istället för att fortsätta att stötta denne. "Billan" är ett typiskt exempel. Hon hade ett superår 1987 och var 6:a i den slutliga världscupssammanställningen. Hon var nu den stora skiddrottningen och skulle rädda svensk damskidåkning. En sån talang hade man inte sett sen Toini Gustavssons dagar. Åren efter vann hon inte ett enda lopp, utan plockade ett antal platser mellan 6-11. Enda undantaget var VM i Lahtis 1989 där hon tog ett silver. Skidförbundet passade inte på att följa upp detta utan när det sen skulle bli stafett så såg förvånade experter hur damlandslaget hamnade på de vanliga platserna, 7-10, eftersom talangerna efter Billan var långt bakom. Plötsligt tappade Billan i kraft och alla sa att svensk damskidåkning var slut och Billan fick nästan ensam bära hundhuvudet för att hennes efterföljare inte orkade hänga med i toppen. Ändå hade man tjejer då som Carina Görlin, Lis Frost, Anne-Marie Karlsson och Magdalena Wallin (idag skidskytte-Forsberg, ett annat typ-exempel) som med satsning och pushning hade kunnat slåss i toppen.
     Billan fick problem med hjärtat, gifte sig med staffettexperten Erik Östlund och slutade med skidor ca 5 år senare.
     Ändå var denna period, 1987-89, en klart rolig tid att vara skidintresserad. Inte bara för att Sverige skördade succé, utan för att man då snackade idrott och inte doping, 15 år innan Johann Mühlegg och Larissa Lazutina (OK, Lazutina var ju faktiskt med på den här tiden också, men hon hade inte börjat med EPO än...).

* Ett västtyskt sportflygplan med Mathias Rust vid spakarna landar på Röda Torget i Moskva.
Och för er som ännu undrar, nej, det var inte han som spelade med i "Fucking Åmål"... möjligen "Fucking Moskva".

* Modeskaparen Sighsten Herrgård träder fram offentligt och ger AIDS ett ansikte.
Redan 1982 hade man upptäckt aids, men då främst i Afrika och bland bögställerna i USAs slumområden. Nu bestämde sig Herrgård sig för att träda fram för att han ville visa hur farlig sjukdomen är. Sjukt egentligen att nån måste offra sig och träda fram i TV för att man ska ta nåt på allvar i landet idag. Och alla reagerade på exakt samma vanliga sätt: Alla blev skräckslagna. Törs man kyssas? Får man AIDS om man städar en skitig toalett? En del till och med trodde att man fick AIDS om nån andades på en. Till slut fick man ändå lugn på Sverige och konstaterade att AIDS enbart smittar via blodöverföring eller sexuella kontakter. Efter ett tag så blev det självklart för alla att skydda sig vid samlag och information gick ut i tusental från RFSU.
     Men idag så tycks ingen bry sig. Folk skyddar sig mindre och mindre och man ser AIDS som en fluga från 80-talet. Som vanligt har man hittat andra saker att oroa sig för, akrylamid i chips och annat. Vad som dock är verkligt är att antalet smittade i sexuellt överförbara sjukdomar har ökat i en rasande takt i Sverige sen denna tid.

* Den livstidsdömde spionen Stig Bergling flyr vid en permission.
Hur man kan komma på idéen att ge en livstidsdömd spion permission är ju en diskussion i sig. Dåvarande justitieminister Sten Wickbom fick foten av Ingvar Carlsson och ersattes av Anna-Greta Leijon. Bergling bytte identitet och sa sig heta Eugen Sandberg. Han kom dock tillbaka till fängelset av sig själv, men släpptes då han bara avtjänat 11 år av sitt fängelsestraff (också finns det de som tror på att livstid är livstid...). Idag heter han Eugen Sydholt och ska bo i trakterna runt Solna/Sundbyberg med en 20 år yngre dam, som varit löjtnant i polska armén. 2006 gick Bergling med i Vänsterpartiet till allmän skräck och lämnade den samma inte långt därefter. Radioprogrammet Metropol och Göte Johansson gjorde en skön parodi på hela Berglinghistorien i ett program och hittar ni den så är ni lycklig.

* TV 3, den första svenska reklamfinansierade TV-kanalen, premiärsänder.
Jan Stenbeck, som startade kanalen, ville skrämma upp SVT och regeringen ordentligt och Maj-Britt Theorin, som var ett vanligt förekommande namn inom socialdemokratin då hotade med böter, fängelse och bojkott av parabolantenner. Men TV 3 har aldrig varit nåt större hot mot SVT. Under 80- och 90-talet främst för att få kunde se den och idag för att deras program genom historien knappast kunnat kallas för seriösa. Däremot ska kanalen ha en eloge för att man vågar visa repriser av gamla SVT-favoriter, som folk vill se, men SVT är för stolta för att visa.

* Olof Johansson efterträder Karin Söder som ordförande för Centerpartiet.

* Patrik Sjöberg sätter världsreckord i höjdhopp med 2,42.
Dessutom gjorde han det i Sverige på DN-galan och hela stadion kokade av lycka. Inte minst radiosportens Åke Strömmer, vars referat är klassiskt när han ylar:
"KLARARRR, KLARARRR!!!!!! SLÅR VÄRLDSREKORD I HÖJDHOPP!!! PATRIK SJÖBERG, SVERIGE!!!"
Sjöberg hamnade sen på kant med allt och alla, men var Sveriges bäste friidrottare ända fram till 1995 då han slutade och bor idag i Brasilien.


1987 var ett bra idrottsår som kröntes
av ett höjdhoppsrekord av en glad Patrik Sjöberg.

* Centern och moderaterna i skånska Sjöbo kräver en folkomröstning om flyktingar ska få bosätta sig i kommunen.
I folkomröstningen säger majoriteten "NEJ", flyktingar ska inte få bosätta sig i Sjöbo. Sven-Olle Olsson hette centerpartisten som låg bakom detta och det måste vara ren tur att Centern i sig inte blivit förknippad med detta för all tid och evighet. Sjöbo däremot blev för alltid förknippad med rasism och jag minns än ett reportage i nyheterna där en tjej som varit i Sverige i 10 år (!!!) skulle få flytta. Då var rasism nåt som stod ganska lågt i kurs i kölvattnet på kampanjer som "Rör inte min kompis" och annat och man skakade väl mest på skallen åt Sjöbo och idiotförklarade stan. Hade detta skett idag däremot så hade det blivit en skräckstämning i hela landet med tanke på att främlingsfientliga partier fått succé i hela Europa. Med detta menar jag att informationen om rasism, trots omröstningen, var något bättre då än idag. Nu är det viktigare med Svennis senaste romans och diskutera på dokusåporna.
     Sjöbo tog bort beslutet 2000 och välkomnade flyktingar igen.

* Visdiktaren Cornelis Wreeswijk avlider.

* Det palestinska upproret, "intifadan" utbryter på Västbanken och i Gaza.
16-årige Hatem Abu Sisseh dödades av israeliska soldater när han kastade stenar på dem. Han blev det första offret för intifadan. Mellan 1987 - 1994 dödades 1306 palestinier av israelerna och 192 israeler dödades av palestinierna.

* Genombrott för faxen.
Men fram till 90-talet var det mest proffsiga företag som använde dem. Sen kom e-mailen och resten är historia.

* Reagan och Gorbatjov undertecknar ett nedrustningsavtal.
Och 14 år senare började Bush d.y rusta upp vapnen igen.
 
1988
* George Bush väljs till USAs president efter Reagan
Av nån anledning så lyckades faktiskt Reagan sitta alla de 8 år som en president i USA får sitta. George Bush Sr var, hur otroligt det än låter, inte fullt lika dålig som hans son blev senare.

* Bröderna Örjan och Anders Blomqvist delar på segern i Vasaloppet, nåt som aldrig hänt.
Lidingöbrorsorna Blomqvist hade gett sig den på att de skulle dela priset. De hade kranskullan gemensamt på axlarna och när en domare ändå ville ge segern till Anders, som var en millimeters skidlängd före, så hotade bröderna att avsäga sig titeln. Äkta syskonkärlek! Idag är Örjan Blomqvist död medan Anders Blomqvist är längdkommentator i SVT.

* Justitieminister Anna-Greta Leijon tvingas avgå på grund av sin roll i den s k "Ebbe Carlsson-affären".
Ebbe Carlsson var en talför och inställsam bokförläggare som hade jobbat åt regeringen på 70-talet och som journalist.  "Politikergroupie" kallade nån honom och han hade kontakter med flera politiker i toppskiftet och hade hjälpt regeringen och politiker med flera skandaler. En av hans närmaste vänner var Hans Holmér. När Holmér avgick som Palmespanare så tynade det spår som han byggt upp kring att PKK och kurderna hade mördat Olof Palme bort. Men Irans president dåvarande Ali Khamenei var sur efter att Sverige nobbat en vapenexport och sa sig veta vem som mördade Olof Palme. Hans Holmér bodde inneboende hos sin vän Ebbe Carlsson under en period och på så sätt fick förläggaren information om PKK-spåret. Ebbe Carlsson fick i uppdrag att i hemlighet utreda PKK trots att både det spåret och Holmér var bortkopplade från fallet. Problemet var att Ebbe Carlsson ännu var privat person och för att få möjlighet att kolla med utländska underrättelsetjänster så skrev han rekomendationsbrev som både justitieminister Anna-Greta Leijon och Holmérs efterträdare som länspolismästare, Nils-Erik Åhmansson godkände. Han fick även egen livvakt, som greps av tullen för att ha försökt smuggla in en olaglig avlyssningsutrustning. När sen EbbeCarlsson försökte få hjälp av medierna att granskahemlig dokument och dessa gav honom nobben så uppdagades allt och pressen målade ut det för folket istället. Leijons inblandning i detta fick hård kritik av medier och opposition och fick avgå.
     Riksdagens konstitutionsutskott beslöt att hålla utskottsförhör i fallet i riksdagens andra kammare. Frågan var hur mycket regeringen egentligen kände till och huruvida man uppsåtligen hade främjat privat spaningsverksamhet vid sidan om egentliga spaningen och ignorerat lagöverträdelser. Media utmålade detta som en del i Palmemordet och all uppmärksamhet koncentrerades kring Ebbe Carlssonaffären. Följdaktigen kunde Olof Palmes mördare i lugn och ro packa sin eventuella resväska och planera sin utlandstripp. OK, det var förstås inte bra att en bokförläggare med 007-koplex kan bedriva egna spaningar och komma åt rikets hemligaste dokument, men VARFÖR ägnade man sån uppmärksamhet åt detta fallet, istället för att ordentligt söka efter Palmes mördare? Utskottsförhören bjöd på en klassisk debatt mellan vice KU-ordförande Anders Björck och dåvarande SÄPO-utredare Carl Lidbom, en annan av EbbeCarlssons närmaste vänner, där Lidbom sa det enda riktiga ordet om denna soppa:

"Det är trams!"
Leijon blev Skansenchef efter detta och Ebbe Carlsson dog i aids bara ett par år senare, 1992. 

* Kanadensaren Ben Johnson vinner 100 meter vid OS i Söul på världsrekordtiden 9.79, men diskvalificerades senare p g a doping.
Ben Johnson nekade först all kännedom kring doping, sen fick hans tränare Charlie Francis hela skulden. Men sen avslöjade Ben Johnson att han hade använt dopingmedel, bara för att ta tillbaka allt igen och skylla på sin tränare (samma tränare som också tränade Marion Jones).
     Johnson diskades i fyra år och gjorde comeback lagom till friidrotts-VM i Göteborg. Där kom han till semifinal. Men sen var det färdigt igen och han visade sig dopad vid en GP-gala. Och hur man kan vara så korkad att man först dopar sig, åker fast, får en andra chans och dopar sig igen övergår mitt förstånd.
     Efter det fick friidrotten en riktig törn i trovärdighet och det tog bra många år innan man tordes lita på en vinnare på 100 meter igen.


Alla gapade när Ben Johnson pulveriserade reckordet på 100 meter
vid OS i Söul, men han visade sig vara en gigantisk fuskare.


* Miljöpartiet kommer in i riksdagen, det första parti på 70 år som lyckas med det.

Efter det har ytterligare två partier, Ny Demokrati och Kristdemokraterna, lyckats med den bedriften. Miljöpartiet var heta efter rapporter om oljeskadade fåglar och oroande rapporter om ozonskiktets uttunnande. Dessutom hade man Birger Schlaug som språkrör, som var en politiker som var bra på att prata och bjöd på sig själv. På den här tiden hade man också den enda som ens kommit i närheten till att vara lika populär som Schlaug, nämligen Åsa Domeij. Sen när både Schlaug och Åsa Domeij trappade ner från partitoppen så försvann också partiet från riksdagen 1991.
     1994 tog man sig tillbaka till riksdagen igen. Då hette ett av språkrören också Birger Schlaug. 2001 lämnade Schlaug posten och tiden var åter mörk för partiet. Men man har man lyckats hålla sig kvar i riksdagen med Maria Wetterstrand och Peter Eriksson i spetsen och Wetterstrand har faktiskt blivit populär som politiker på kuppen.

Christer Pettersson häktas som misstänkt för mordet på Olof Palme.
Efter att ha tramsat klart med Ebbe Carlsson så försökte Palmeutredarna gå tillbaka till jobbet och började med att rikta misstankarna på alkoholisten Christer Pettersson. Även det visade sig vara ett villospår för Pettersson släpptes i brist på bevis och fick dessutom ett gigantiskt skadestånd på många miljoner, pengar som han dock lyckades supa upp snabbt. Sen dess har Pettersson åkt ut och in på listan över de mest misstänkta. Bland annat lanserade brottaradvokaten Pelle Svensson en teori om att det var bombmannen Lars Tingström som anlitat Christer Pettersson för att döda Palme, och varför en brevbombsexpert som Tingström plöstligt skulle få för sig att börja att skjuta folk, och dessutom anlita någon annan när han inte litade på någon alls i samhället, fattar jag inte. Senare lyckades Pettersson, tillsammans med Gert Fylking, lura hela Expressen genom att för 5000 kronor erkänna hela mordet, för att sen ta tillbaka det när han hade fått pengarna. 2004 dog Christer Pettersson och om Pettersson skulle visa sig vara skyldig så måste han antingen vara komplett korkad eller smart uträknande hur korkad polisen skulle vara. För att mörda sitt lands stadsminister och stanna kvar i landet och vandra på som om inget hänt kan inte vara smart. Nej, åter, tro mig. Mördaren finns inte kvar i landet...1989
* David Lynch TV-serie "Twin Peaks" blir kultserie.
Det skulle dock ta ännu ett år innan serien nådde Sverige. Jag såg själv aldrig mer än ett avsnitt av serien och blev inte alls intresserad. Att ta på sig 30 avsnitt för att lösa ett mord som sen förvandlas till nåt annat kändes oengagerande. Däremot är detta ett intressant bevis på schitzofrenin hos många människor. Då såg alla Twin Peaks och på rasterna talades det jämt om Twin Peaks och vem som mördade Laura Palmer. Idag ser man på serien som "Ja, den var bra de första 10 avnsitten, sen var den inte så bra".

* Lambada blir årets dansfeber.
För er som inte vet vad Lambada var så var det en sorts salsaliknande dans från Sydamerika där man dansade tätt och erotiskt tillsammans. Kaoma hette den fransk-västindiska gruppen som med dragspel och sydamerikanska toner lockade oss till denna dans. Tidningarna var fyllda av ömsom danstips ömsom kritik mot att dansen var för erotiskt eggande. Det höll i två månader, sen var dansen mer kultförklarad än aktuell.

* Boxaren Anders "Lillen" Eklund går upp mot Tim Whitherspoon i Atlantic City i USA. Eklund blir knockad efter 71 sekunder.
Det hade gått 4 år sen "Lillen" var europamästare varpå han satsade på att bli proffs. Sen tog han ett break och gjorde comeback i denna match. Whitherspoon, som sen inte alls nått några framgångar, slog ner "Lillen" efter 1 minut. Mest minnesvärt var Eklunds kommentar efter matchen:
"Jag tycker att det funkade bra..."
Och det är ju klart, det beror ju på vilka mål man har med sin comeback. Men "Lillen" tog sitt förnuft till fånga och lade av med boxningen nästan omgående.

* Globen invigs i Stockholm.

* Nya svenska stridsflygplanet JAS 39 Gripen kraschar vid en provflygning i Linköping.
Regeringen hade stora förhoppningar kring JAS och presenterade den stolt vid Älvsjömässan 1987. Nu fick allmänheten se den för första gången och det första den gjorde var att dimpa rakt ner i backen i Linköping. Händelsen filmades också och i TV-rutan kunde man höra en röst som ylade:
"NEEEEEEEEEEEEEEEEJ!!! JÄÄÄÄVLAR!!!! JÄÄÄÄÄVLAR!!!! JÄÄÄÄÄÄVLAR!!!!"
.
Med den skammen så drog försvaret in JAS och gick tillbaka till ritbordet. Förhoppningarna kring planet var dock stort hos regeringen och när Jan Scherman, då nyhetsreporter, försökte ställa försvarsminister Roine Carlsson mot väggen om planet så tog ministern av sig mikrofonen och lämnade ilsket intervjun. Och fyra år efter första kraschen, 1993, så trodde man att planet var färdigt för att flyga igen. Nu testade man planet på Stockholm Water Festival, mitt på Långholmen. Men det gick likadant. Planet smällde i backen och snurrade flera varv. Men av nån anledning så har regeringen ändå förtroende för JAS och exporterar planet till utlandet. Däremot så har vi andra svenskar noll förtroende för planet och JAS är numera ett skrattobjekt. Man kanske skulle exportera JAS-plan till George W. Bush så kunde man sova lugnt varje gång som USA hotar med krig. Det vore underbart att se Bush i TV-rutan ylandes:
"NOOOOOOOOOOOOOOOOO!!!! F*** SHIIIIIT!!!! F*** SHIIIIIIT!!!! F*** SHIIIIIT!!!!!"
En ny sorts krigslist kanske? Släppa hela plan på fienden istället för bomber?

* Roxette blir USA-etta med "The Look".
Endast Blue Swedes "Hooked On A Feeling" och ABBAs "Dancing Queen" hade lyckats nå USA-listans tron. 1988 var en amerikansk utbytesstudent i Sverige och hörde "The Look" och tog med sig ett exemplar av låten hem till staterna. Han spelade upp låten för radiostationerna som tände till direkt och där igenom så skapades en marknad i USA för Per Gessle och Marie Fredriksson. Bandet var etta i en vecka innan den petades ner av Bad English hårdrocksballad "When I See You Smile". Men fröt var sått, Roxette fick tre ettor till och ett par andra placeringar. Och studenten, som tog singeln till USA, fick guldskivan av "The Look".

* Kinesiska studenter skjuts till döds av militär på Tiananmen-torget, efter att ha demonstrerat för demokrati.
Kina, hela världens stoltaste demokrati, visade musklerna! Unga människor ville se en ändring av den diktatur som landet befunnit sig i sen urminnes tider och för det så mejades de ner mitt på torget. Tänk om man hade gjort samma sak på 1 maj i Sverige. Intressant är att Kina sitter på en stor mängd kärnvapen, men USA har inte ens gjort ett försök att avväpna dem. Och andra sidan kanske det är tur, för då vet jag inte om jag ens hade suttit här och skrivit detta. Och lagom till OS i Peking 2008 var allt detta bortglömt och förlåtet...

* DDR öppnar gränserna och över en miljon östtyskar besöker Västberlin.
Och på nyårsaftonen så rivs Berlinmuren, något som startade hela frihetsdebatten mot diktatur och slutet för kommunismen. Under hela 1990 gick hela Europa i frihetsrus och tänkte föreningstankar, detta utan EUs inblandning och utan regler.


Berlinmuren såg ut som en klottervägg innan den revs 1989. Men när
den revs så skapade det frihetstankar i hela Europa.


* Salman Rushdie hotas av konservativa muslimer efter att han har skrivit boken "Satansverserna".
Engelsmannen Salman Rushdie skrev en inte allt för positiv bok om islam och Ayatollah Khomeini gjorde som sin sista uppgift i livet att utfästa en belöning på 20 miljoner kronor till den som mördade Rushdie. Boken var enligt Iran kränkande mot islam. Rushdie fick efter det gå med ständigt polisbeskydd.
     1998 så upphävde Irans premiärminister
Mohammad Khatami
den officiella dödsdomen mot Rushdie, men däremot kan Khatami inte upphäva den religiösa dödsdomen som Komeini utfärde. Enligt islam kan bara Khomeini själv göra det och han dog senare under 1989. Därför finns det islamska fundamentalister och fanatiker som ännu vill döda Rushdie. Så en visit hos Uusama Bin Ladin vore inte sån bra idé av författaren.

* "Sektledaren" Hans Scheike dömd till sex års fängelse.
Hans Scheike är en gammal man med jultomteskägg som anser att man når välmående och godhet om man blir piskad i stjärten då och då. Han själv leder en sekt som håller sig gömd djupt inne i skogen och omkring sig hade han runt denna tid han ett antal kvinnor som hjälpte honom och trodde på allt han sa. På Scheikes hemsida, som jag inte tänker länka till, står följande:
"Nyfiken på smisk?
Överraskande smisk, intensivt smisk,
lekfullt smisk, dynamiskt smisk.
Ja, smisk har många nyanser och innebörder."
Han får det att låta som om det vore en ny glassort på GB som man recensera. Här hade han våldfört sig och smiskat ett gäng minderåriga flickor till tre av dom fick nog och rymde och polisanmälde honom och hans kvinnor. Han och hans damer åkte in på kåken, han för ett sex års långt fängelsestraff och damerna på mellan några månader till ett års fängelse.
I en dokumentär i TV3 under 2002 så satte man en hemlig kamera på en kvinna och kameran visade bland annat hur Scheike satt med särade ben och smiskade en tjej med ett ris medan hon utförde oralsex på honom. Denna människa får
nästan Hitler att framstås som relativt funtad i huvudet. Han är nu ute igen och piskar folk som om inget har hänt, över 80 år gammal. 
                                                                                                                                                     
* Rumäniens president Nicolae Ceasescu störtas.
Ceasescu var en diktator som redan vid 15 års ålder hade suttit hela sin tonårsperiod i fängelse och koncentrationsläger för sina kommunistiska åsikter. 1967 blev han statschef för Rumänien och ledde detta på ett sätt som bara kunde jämföras med Hitler. Han byggde vräkiga och lyxiga slott och byggnader och sig och sin hustru Elena medan det rumänska folket svalt. Dessa lyxprojekt finansierade han genom att exportera mat till utlandet. Mat som behövdes till att föda sin befolkning. Barnhemmen fylldes med svältande och sjuka barn och detta blev en vardagssyn i 80-talets Rumänien. Ceasescu planerade att göra flera av dessa barn till billig arbetskraft för Rumänien. Men 1989 så reste sig en religiös man vid namn Fader Laszlo Tokes upp och röt i åt Ceasescus styre, vilket resulterade i att han blev förflyttad från sin position i den kyrka som han jobbade i som ägdes av diktatorn. Folket blev uppretade och Ceasescu skickade militär och bandvagnar på dem. Diktatorn och hans hustru fångades in och avrättades dan innan julafton 1989. Rumänien var den sista kommuniststaten att lämna sitt förflutna. Efter det gällde det nu att städa upp efter Ceasescu och Rumäniens barnhemsbarn var i stort behov av hjälp. Och i början av 90-talet var det också en stor vilja från hela Europa att hjälpa Rumänien. Men som vanligt så dök det snart upp nåt som var viktigare och landet fick klara sig själv. Frågan är bara om det är nån större skillnad mellan Ceasescu och dagens samhälle. Stora skrytbyggnader byggs även idag i Sveriges kommuner, om än inte för en galen människa, allt medan människor behöver hjälp. I Sundsvall gick kommunen in med 18 miljoner till byggandet av en stor Colloseumliknande idrottspark, medan de gamla vanvårdas och skolorna går på knärna och får meddelandet att det inte finns pengar. Så vem är vår tids Fader Laszlo Tokes som reser sig upp mot Sveriges kommuner?


Tillbaka till början

Free Web Hosting