HAJK

Inget program har väl gett Värmland sån reklam som "Hajk". Programmet som gjorde Bengt Alsterlind känd som Sveriges svar på MacGyver är i första hand ett sommarlovsprogram som gick på morgnarna för sommarlovslediga barn. Alsterlind var ute i trädgården och visade hur man kunde fixa saker, en cykelpump, göra upp eld, snickra o s v. Däremellan visade han tecknat. På 80-talet var det stenålderspojken Goliat som gällde (en seriefigur som efter det närmast dött ut). Mest minnesrik var avsnitten där Goliat för första gången mötte de fyra elementen, jord, eld, vatten och vind.
     Programmet hade ett tag en ganska bisarr ställning i medievärlden. Programmet fanns ända fram till millenieskiftet, men gick vartannat år. Och att tillåta ett 80-talsprogram att gå vartannat år i en tid då det gamla sopas bort ständigt utan att hotas av nedläggning är ovanligt.
     Men i modern tid så hade Sven-Ingvars blivit husband i programmet vilket kan ses som ännu mer udda eftersom programmets målgrupp knappast är Sven-Ingvars ordinarie målgrupp. 
     Dessutom blev Goliat utbytt mot Tom & Jerry. Men det finns faktiskt en köpvideo med Hajk gjord 2002 och med Goliat som tecknat inslag.

     Alsterlind har emellan dessa program också lett ett antal uppskattade Caféprogram och annat och är idag konfrancier på diverse dansgalor.
Välj ny TV-serie

Free Web Hosting