GYMPING

80-talet har ju sagts vara ytlighetens decennium då alla tränade och försökte se snygga ut, men säga vad man vill om 80-talet, folk försökte ju i alla fall kämpa sig till kroppen. Det var inte fullt lika vanligt då med att boka en tid hos kirurgen hos "Extreme Makeover". Men därifrån till att på ett intressant sätt försöka visa upp i TV när man tränade var steget långt. Det fanns en hel del olika program där man skulle försöka böja på kroppen och hålla sin kropp i trim, något som nästan självdött idag. Man gjorde morgonövningar i radio i "Morgonpasset", Lill-Babs stretchade i TV, både Jane Fonda och Victoria Principal gav ut böcker och filmer och när en producent på SVT var en av deltagarna på gymnastikläraren Susanne Lanefeldts institut i Stockholm så fick han snilleblixten att hennes nya rörelser skulle passa i TV. Så Susanne fick under fyra år, mellan 1983-1987, ett eget program kallat "Gymping" där hon gymnastiserade med ett gäng av sina kompisar i en helvit studio, alternativ i en skolgymnastiksal, i förd gymnastikdräkt och rosa benvärmare. 
     Man kan ju egentligen driva gäck med detta program. Dels den skrattretande uppsättningen av ca 7-8 tjejer som på militärkommando samtidigt sätter igång framför kamerorna att göra aerobicsövningar, anförda av en skrikande major i gymnastiktrikårer och benvärmare. Plus att man slängt in en stackars karl som skulle vara ansiktet utåt för männen och visa att det inte alls var farligt för män, vare sig för fysiskt eller psykiskt, att göra övningarna. Dels musiken, som oftast bestod av mjuka popdiscolåtar, gärna i reggaetakt, som för all framtid kändes förstörda sen efteråt när man hörde dom i radio. FR Davids "Words" var en av låtarna som användes oftast och i flera år efteråt hade jag svårt, när jag hörde låten i radio, att släppa bilden för mitt inre om hur ett gäng kvinnor gympade och knep till låten. Och givetvis också Susanne Lanefeldts idag klassiska kommandorop: "Kniiiiip stjärten!!! Det är bra!!! Kämpa på!!!". Framför allt var det kul att se hur många som verkligen orkade sitta en hel halvtimme framför TVn och titta på detta. 
     Lanefeldts program lades till slut ner 1987, men tro inte att mardrömmen var över för det. När det startades ett morgonmagasin för kvinnor, "Sköna söndag", så var Lanefeldt en självklar programpunkt och i ytterligare ett par år fick hon knipa loss i rutan innan hon slutligen, när 80-talet var över, lämnade TVn. Lanefeldt har idag passerat 60, men åker runt och håller hälsoföredrag och kunde så sent som 2008 knipa på dansgolvet i "Let´s dance". Själva fenoment med att gympa framför TVn eller radion är alltså nästan helt borta, men minnena lever dock kvar i folks medvetande om tiden då alla låg på mattan i vardagsrummet, lyfte upprepade gånger på underlivet och knep stjärten. Lyssna gärna också nån gång på Michael B Tretows underbara parodi på detta i "Elitgymnasten".


Undra hur många som låg så här framför TVn på 80-talet och
gympade till Susanne Lanefelt och hennes "kniiip".Välj ny TV-serie

Free Web Hosting