TV-SPEL PÅ 80-TALET


Nåt som alltid dyker upp när man diskuterar 80-tal med folk är hur datorer och TV-spel har förändrats med åren och där måste jag hålla med om att det är som natt och dag. Framför allt tycker jag att det är skillnad på varför man spelar spel. På 80-talet var spelen mer till som underhållning och man gillade hur rolig spelen var, oavsett om grafiken inte kanske direkt var hi-fi. Idag är data- och TV-spel långa filmer där det viktigaste är hur verklig spelen ser ut och snygg grafiken är. Är spelet roligt är det givetvis också ett plus. Ett gammalt Nintendo kanske inte är snyggt, men det är trots allt spelkänsla utan dess like...
     Första datorerna jag använde runt 1987-88 var dels en speldator hos en kompis som kallades MSX. Det var väl inte den vanligaste typen av dator i Sverige, men spelen är ännu stor nostalgi. Dels ett datamärke som idag känns som mer svordom än nostalgi, Compis, som fanns på mitt högstadium och som inte kunde göra nåt. Det enda jag kunde spela var ett urlätt textbaserat mattespel som jag själv hade programmerat in och jag svor åt dom gigantiska floppydisketter jag var tvungen att använda och som var så ömtålig att man knappt fick ta i dom med handen. Men C64 ägde jag faktiskt ingen utan jag blev mer av en TV-spelsmänniska än dataspelsmänniska som ung. Jag hade tänkt att ägna denna Kuriosakammare till att skriva om, i första hand, TV-spel som är minnesrika från 80-talet. Jag hade också tänkt visa på några av de spel som jag spelade på MSX i slutet av 80-talet. Länkarna till spelen går till bilder på spelen och det finns också länkar här till sidor där du kan spela gamla TV- och dataspel online! Mycket nöje!

NINTENDO 8-BITS
Nintendo har kommit med många olika konsoler genom åren, men de mest kända hos folk än idag som kanske inte är alltför insatt i TV-spelsbranschen är nog ändå antingen den stationära 8-bitarsspelen eller den bärbara Game Boy (som kom 1989). Låt mig också få bara nämna den kultmaskin som Nintendo gav ut och som kallades Game & Watch, som var en handdator med antingen en eller två fönster och där man spelade relativt lätta spel som Donkey Kong eller dylikt. 
     Game Boy däremot har jag ingen som helst relation till på så jag har hållit mig till 8-bitarsspelen. Här kan vi snacka underhållande spelkänsla! 8-bitsvarianten introducerades i Europa i september 1986 och höll till 1991-92 då uppföljaren, Super Nintendo, tog över.

Super Mario Bros
Super Mario och hans bror Luigi (som introducerades i Super Mario Bros 2) är väl TV-spelens Mike Tyson. Kan man inget annat TV-spel så kan man i alla fall Super Mario. I spelet så ska Mario rädda den kidnappade prinsessan Toadstool från den onde kungen Koopa. Detta genom att ta sig förbi olika banor innehållandes sköldpaddor och annat. Dock har han hjälp av olika föremål som gör honom starkare. En svamp gör honom till den större Super Mario, en blomma gör att han kan kasta eldbollar och en stjärna gör honom ödödlig ett tag. Däremellan ska man ta sig ner i olika tunnlar och samla mynt. Självklart spelade man Super Mario och givetvis är spelet nostalgi, även om det ibland känns som om Nintendo mjölkat figuren en gång för mycket och jag själv spelat den en gång för mycket.

Ice Climber
Ice Climber är ett av mina favoriter bland Nintendospel och ett spel jag spelade mycket som barn. Popo och Nana ska klättra upp för ett berg och ska hela tiden akta sig för istroll, som fyller igen alla håll man hackar, och hackspettar. Sen när man kommit upp ett berg så får man en bonusrunda där man ska hoppa runt och plocka frukt och grönsaker för extra poäng. Popo och Nana dök upp i ett par senare spel och Ice Climber släpptes åter 2004 till Game Boy Advance.

Little Nemo: Dream Master
Little Nemo: Dream Master är baserad på en japansk tecknad film, "Little Nemo: Adventure In Slumberland", och går ut på att leda den lille pojken Nemo, som befinner sig i drömmarnas värld i Slumberland för att rädda kungen Morpheus från den onde Nightmare King. Till sin hjälp kan han mata grodor, mullvadar och gorillor med godis och få skjuts på dom.

Castlevania
Musiken till 80-talets spelvärld har ju blivit väldigt omtalad och populär genom åren och jag måste säga att musiken till Castlevania har alltid varit en av mina favoriter, tillsammans med spelet. Castlevania är väl ett av dom spel som, tillsammans med Super Mario och Zelda, klarat sig bäst genom åren och som finns än. Det senaste kom 2008 till enheten Nintendo Wii och hette "Castlevania: Judgement".
     Men det klassiska Castlevania kom till Europa 1987 och handlade om fejden mellan familjen Belmont och Dracula, där Simon Belmont går igenom ett slott, genom skelett, demoner och fladdermöss, för att ta kål på Dracula och rädda världen. Bara ett år senare kom andra delen "Castlevania: Simon´s Quest" och resten är historia.

Duck Hunt
Detta var ett unikt spel på sin tid eftersom det var det första spelet som använde sig av en s k NES Zapper, en ljuspistol som man sköt mot TV-skärmen. Spelet gick ut på att du skulle skjuta ankor som flög förbi och din hund sen hämtade din fångst. 1987 kom "Duck Hunt" till Sverige och får väl räknas som ett riktigt 80-talsspel.

Zelda
Detta är ännu ett klassiskt spel från förr som överlevt i alla år och som finns än. "The Legend Of Zelda: Spirit Tracks" heter det senaste spelet i Zeldaserien och släpptes till Nindendo DS 2009. Spelet blev unikt på 80-talet av flera anledningar; dels så var spelkassetten guldfärgad, dels blev musiken snabbt berömd och dels så innehöll spelet en batteribackup sim gjorde att hela tre spelare kunde spara samtidigt. Men framför allt  behövde man inte följa en viss ordning, som i de flesta spel på den tiden, utan kunde välja fritt vilken grotta eller värld man kunde gå in i, vilket var nåt helt nytt då. Spelet går ut på att den unge pojken Link i landet Hyrule ska rädda prinsessan Zelda från den onde Ganon genom att hitta dom åtta delarna i modets trekraft. Själv spelade jag Zelda inte mer än två gånger och lockades aldrig av det spelet.

Ghost ´N Goblins
Vissa spel blir så stora att andra spelenheter konverterar spelet och Ghost ´N Goblins är ett av dom och finns till både Amiga, Nintendo och C64. Fast egentligen började spelet som ett arkadspel på spelhallar, men blev sen så populärt att man sen gjorde TV-spel av det. "Ghost N Goblins" fick 1987 en efterföljare som blev lika berömt, "Ghouls 'N Ghosts".
     I spelet så ska karaktären Arthur rädda prinsessan Prin-Prin från djävulen själv genom att ta sig igenom zombier, demoner och andra skrämmande varelser.

Punch-Out
Idrottsspel var populära redan då och boxningsspelet Punch-Out var ett av dom största och började som ett arkadspel, men gjorde sen för Nintendo. Du iklär dig rollen som en boxare som ska försöka besegra dina större motståndare för att i slutet möta självaste Mike Tyson. För att besegra motståndaren så måste du hitta den svaga punkt som varje motståndare har och som du sen kan använda dig av om och om igen. Personligen tyckte jag att spelet var otroligt förutsägbart och tråkigt, framför allt när man väl hittat motståndarens akilleshäl och behövde sen bara slå där om och om igen.

Mega man
Mega man var ännu ett plattformsspel och man styrde där roboten Rock som skulle besegra robotar för att komma till den onde Dr Albert Willy. Det finns sju olika Mega Man-serier. Ett rätt kul spel på sin tid!

Spela Nintendo 8-bit online!


SEGA MASTER SYSTEM

Sega Master System var Nintendos konkurrent som kom ungefär samtidigt, men kom inte i närheten av samma popularitet på den tiden och idag är det lättare att hitta en Nintendo 8-bit än att hitta en Sega Masterspel. Sega Master var ändå mer avancerad än Nintendo och hade sin största publik i Europa och Brasilien.
   I slutet av 80-talet så ersattes Masterkonsolen med det nya Sega Megadrive och är det nåt som för mig framkallar nostalgi från gymnasietiden så är det Megadrive och framför allt spelet Altered Beast från 1988 som var flaggspelet med Mega Drive från början. Ljudet i Altered Beast är idag verkligen uselt och spelet i sig är väl inte det snabbaste heller, där man får i uppdrag av självaste Zeus att rädda Atena. Efter tre uppgraderingar
så förvandlas man till varulven Altered Beast. Nå, tillbaka till Sega Master, jag ägde en sån i början av 90-talet under några år, men utöver det har jag inte haft samma förhållande till Sega som till Nintendo. Men eftersom det ändå är ett klassiskt TV-spel från 80-talet kommer här ändå några av de mest klassiska Sega-spelen.

Alex Kidd In Miracle World
Alex Kidd var den som var Segas variant på Mario, alltså flaggskeppet för företaget på 80-talet. Alex Kidd är en 14-årig pojke med apliknande utseende som bor på ett berg. En dag blir hans bror prins Egle och dennes flickvän prinsessan Lora kidnappad av Janken The Great som vill ta makten i riket Radaxian och Alex ger sig ut för att befria dom. Ett rätt kul spel på sin tid, vill jag minnas. Alex Kidd försvann sen när Sonic The Hedgehog kom och blev Segas huvudfigur.

Hang-On
Hang-On får väl inte räknas som en av de mest fantasifulla spelen, men ett av de som kräver mest kontroll. Du styr en motorcykel och ska genom att köra så fort som möjligt på tid klara olika steg. Spelet skapade dock lite debatt när det i arkadversionen av spelet förekom reklam för cigarettmärket "Marbor", en parodi på märket Marlboro.

Safari Hunt

När Nintendo gjorde stor succé med Duck Hunt (ovan) och fenomenet NES-zapper så var Sega inte sämre utan lanserade 1986 en mer utvecklad variant där man skulle använda en s k Sega Light Phaser och skjuta ner olika djur under en safari. Och ju längre du kommer i spelet ju farligare blir djuren. Man plockar poäng genom att skjuta djuren och man har begränsat antal kulor på sig.

Wonderboy
Wonderboy var en av Segas populäraste spel och har överlevt ända till våra dagar. 2008 släppte Nintendo ett Wonderboy-spel till sin konsol Wii och spelet finns även till C64. Kritik kom dock mot arkadversionen som ansågs vara en ren plankning av Super Mario.
     Wonderboy, som heter Tom-Tom, är en liten grottmannaliknande pojke vars flickvän Tanya kidnappas av ett monster. Nu måste Tom-Tom rädda sin flicka från dessa monster genom att gå igenom flera olika landskap och förgöra alla monster. Det hann komma hela två uppföljare till Wonderboy under 80-talet, Wonderboy In Monsterland 1988 och Wonderboy III: Monster Lair 1989. Jag ägde Wonderboy In Monsterland som var ett riktigt underhållande spel, även om den är en aning för lik Super Mario.

Phantasy Star
Phantasy Star som kom 1987 var ett annat av Segas stora mastodontsuccéer och var ett av de första spelen som lämnade plattformstänkandet. I Phantasy Star har en ond tyrann, Ling Lassic, släppt lös en massa hemska monster i solsystemet Algol. Du iklär dig rollen som flickan Alis, en av TV-spelsvärldens första kvinnliga huvudrollsfigurer, och styr, genom att se allt genom hennes ögon, henne genom olika gångar, tunnlar och världar för att få hämnd på Lassic och döda monstren. Spelet är ännu ett av dom spel som har överlevt till 2000-talet och det finns två spin-offspel ute som heter Phantasy Star Online och Phantasy Star Universe.

Fantasy Zone
Fantasy Zone är ett spel som finns på en uppsjö olika konsoler och i olika varianter, bland annat Nintendo, MSX, Playstation och Game Gear. I spelet så Så har onda makter på planeten Memon börjat själva pengar från andra planeter för att bygga ett stort fort. Rymdskeppet Opa-opa skickas ut för att stoppa den invanderande armén och ta reda på vem som leder hela operationen. Som sagt så är detta också ett spel som överlevt både 80- och 90-talet. 

Spela Sega Master System online!



MSX
Om det är lätt att hitta ett Nintendo 8-bits i Sverige på diverse second handaffärer så är det svårare att hitta en MSX. Datorn var japansk och vad förkortningen står för vet ingen riktig. Det finns många olika förklaringar. Spelen hade två utformningar. Antingen hade man Nintendoliknande kassetter som man tryckte in i datorn direkt eller så hade man vanliga kassetter som man programmerade in och laddade upp i bandspelare, som en C64. 
     Spelen som var på MSX var inte alltid så komplicerade och snygga och Nintendo slog nog grafiken i flera fall ganska stort, men det var på 80-talet en riktigt rolig dator. Här kommer några av dom spel som jag spelade på den datorn: Tyvärr har jag inte lyckats hitta nån sida där man kan spela MSX-spel online.

Alien 8
Grafiken i detta spel är inte snyggt, men spelet är kul och med mycket tänkande. Det är en uppföljare till ett ännu äldre spel som heter "Knight lore". En liten robot, Alien 8, får i uppdrag att väcka de sista överlevande på en döende planet till liv igen och ska gå igenom en labyrint av korridorer, fiender, vassa väggar och stenar som åker upp och ner. Musiken är nästan obefintlig utan allt man hör är när roboten går i rummen.

Nemesis
Om musiken i "Alien 8"  var obefintlig så gillade jag musiken till "Nemesis". I original hette spelet "Gradius", men när det släpptes i Europa så bytte man namn. Nemesis är ett av de mest kända MSX spelen och kom i flera olika uppföljare senare. I spelet styr du rymdskeppet Vic Viper på sin färd genom rymden där det dyker upp fiendeskepp, statyer och skott som är farliga och för varje sak du skjuter ner så uppgraderas dina vapen allt eftersom med både laser, messiler, sköldar samt extra skepp som hjälper dig. Vill du se mer själv så finns denna Youtubevideo där en nyare version av spelet finns inspelad. En modernare musik tyvärr, men samma spel.

Gunfright
Gunfright var ett vilda västernspel från 1986 där du är sheriff i staden Black Rock och ska ta fast några av dom värsta skurkarna som anlänt till stan, med namn som Billy The Kid, Sundance Kid, Jesse James och Sundance Kid i spetsen. Spelet går helt enkelt ut på att du ska rida runt och leta efter dessa, antingent till fots eller till häst. Men se upp för tjejerna. Går du på en kvinna så är allt slut. När du sen får tag på honom så ska ni göra upp i närkamp i en duell där du ska skjuta honom så fort du kan innan han hinner före. Då tyckte jag spelet var rätt kul och visst är det nostalgi, men i längden var det rätt segt att rida runt och inte göra nåt och duellerna var ursvåra:

Knight Lore
I utseende, stil och grafik så är det inte nån större skillnad på Alien 8, ovan,och Knight Lore. Det är spelhandlingen som skiljer. Här är det ingen robot som är huvudfigur utan en man med tropikhjälm som bär på förbannelsen att han färvandlas till varulv på nattetid. Mannen har 40 dagar och nätter på sig att hitta den döende trollkarlen Melkhior för att bryta förbannelsen, annars förbli han varulv förevigt. Gillade man Alien 8 gillade man det också för det är nästan samma fällor, 3D-grafik och gångar som då, fast anpassad för en mänsklig huvudperson istället för en maskin.

Beam Rider
Detta var ett urtråkigt spel minns jag, men det är dock ett spel från 80-talet och dock så pass populärt att det också lanserades för både Atari och C64. Du styr ett Beam Rider skepp i rymden för att skjuta ner utomjordiska skepp som byggt en sköld runt jorden. Du far här alltså fram och tillbaka på ett blått rutnät och skjuter skepp, varken mer eller mindre. Som sagt, då var det urtråkigt, idag är det ett charmigt minne från en svunnen datatid.

Sorcery
Detta spel spelade jag en hel del, men det var också det spel som jag hade svårast att hitta nån nutida information om. I spelet är du en trollkarl som går och flyger runt olika landskap och flyr från spöken, andar och andra hemska saker. För att komma in i de rätta dörrarna så måste man hitta olika saker och vapen. Ett väldigt kul spel på sin tid som också finns för C64. En film från C64 varianten finns här.

Länkar till andra onlinespel:
Givetvis finns det andra sidor där man också kan spela klassiska data- och TV-spel online. Dessa länkar kommer du såsmåningom också att hitta i Retrogalaxens länksamling. Mycket nöje!

Spela C64 Online!
Spela DOS-spel online!
Spela Gameboy Online!





Äldre artiklar från Kuriosakammaren
Free Web Hosting