FRAGGLARNA

Denna avfällning till Mupparna är gjord av Jim Henson, samma som ligger bakom, just, Mupparna och Sesam Street, men har blivit nästan en svensk företeelse, tack vare ett flitigt visande i svensk TV och bra svensk dubbning av folk som Monica Forsberg och Bo Maniette (de vanliga gänget, alltså) samt Stefan Ljugqvist som den numera kultförklarade Allvetande Skräphögen. Eftersom den är mest känd i Sverige i dess svenskdubbade version så hamnar den alltså på avdelningen för svenska program. 
     Fragglarna är små varelser som lever i ett berg där de leker och stojar. De delar rum med dosorna, pyttesmå gubbar som bygger ställningar vars matrial fragglarna lever av. Fragglarna tycks leva ett ganska bekymmerslöst liv, men de är väldigt äventyrslystna och intresserade av livet utanför berget. Följdaktigen kan de inte låta bli att råka i faror. Dessutom är de tokiga i rädisor, som växer i den onda jättefamiljen Gorgs trädgård. Och familjen Gorg är inte förtjusta i fragglarna.
     Dessutom så händer det att de går på upptäcksfärd i människornas värld. Fraggelberget leder ut till ett hål där den intet ont anande Doc har sin verkstad. Doc vet inte om fragglarnas existens. Hans klumpiga hund Sprocket däremot är väldigt intresserad av att fånga en fraggel.
     Som liten var fragglarna en kul serie och visst var äventyren med Moky, Gobo, Vips och de andra spännande även om jag hade svårt för den äckligt klämkäcka och krystade signaturen:
"Dansa och häng med! Sjung med oss och munnen le!!!"
Däremot så kanske serien inte lockar mig så mycket idag, men små nostalgiblickar ger den allt. I USA gick Fragglarna i 4 år  mellan 1983 - 87. Jim Henson dog 1990 och hans imperium av dockor sköts numera av sonen Brian. Serien är i Sverige dock fortfarande sedd som kult och ses av både barn och vuxna.
Välj ny TV-serie

Free Web Hosting