MAKTKAMP PÅ FALCON CREST

1982 kom "Falcon Crest", som givetvis också hade "Dallas" som sin främsta förebild. Men "Falcon Crest" utspelade sig på en vinranch i Karlifornien och var mer actionspäckad än både "Dallas" och "Dynastin" ihop. Huvudpersonen var något så bisarrt som en badguy, Angela Channing (Jane Wyman), en tant som med järnhand och knytpiska styrde sitt vinimperium och sin familj och som inte skyrde några medel för att försvara sitt imperium, Falcon Crest. Familjens medlemmar försökte ideligen lämna henne eller hämnas på henne, dottern Julia (Abby Dalton) försökte skjuta henne, playboybarnbarnet Lance (Lorenco Lamaz) försökte svindla henne på pengar, den vilsna dottern Emma (Margret Ladd) övergav henne och sonen Richard (David Selby) kidnappade henne. Men trots allt så kom de alltid tillbaka till henne och Angela förlät dem alltid, under förutsättning att de lydde henne förstås. Huvudfienderna var just Richard Channing, brorsonen Chase Gioberti (Robert Foxworth) och den rika Melissa Agretti (Ana Alicia - en av såpavärldens snyggaste tjejer). Men på nåt sätt lyckades Angela, mycket tack vare diverse kontakter och mutor, alltid klara sig och komma ut som segrare vilket är ganska imponerande av en 70-årig tant med fiender i varje hörn. Ännu mer imponerande var det av en tant i samma ålder att överleva en flygplanskrasch, skjutningar, att bli påkörd av en bil, explosioner och jordbävning.
     Serien var alltså actionspäckad med mord, kidnappningar, svindlerier, explosioner, hot, slagsmål, mutskandaler och vapen i var och varannat avsnitt. Och det var nog det som gjorde TV-serien "Falcon Crest" så stor, att serien aldrig var tråkig och hade gott om färgstarka karaktärer. Mest färgstark var nog ändå den hale och hänsynslöse affärsmannen Michael Sharpe, lysande spelad av Gregory Harrison som dök upp i sista säsongen. Lika färgstark, i samma säsong, var engelsmannen Mark Lindsay Chapman, som spelade en av såpavärldens otäckaste och halaste badguys, Charley St James. Jag menar, vad säger man om en man som rakt öppet stjäl en diamantring från kistan på en begravning. Annars är nionde och sista säsongen den som fått mest kritik av alla, vilket jag lite bestrider. Den är inte lika bra, men så dålig är den inte...
     "Falcon Crest" var inte lika stor som "Dallas", men hade en stadig skara tittare i Sverige, på någon miljon, varje vecka. Men 1990 så lades serien ner, då Angela och Lance var de enda som var kvar sen starten. Någon fortsättning i form av en TV-film har inte kommit och lär så inte komma heller. Jane Wyman dog 2008 och utan Angela finns inget "Falcon Crest".

Välj ny TV-serie

Free Web Hosting