DYNASTIN

"Dynastin" började några år efter "Dallas" och handlade också om en oljefamilj. Fast tillskillnad från "Dallas" var patriarken i familjen fortfarande aktiv, i allra högsta grad. Han hette Blake Carrington (John Forsythe) och skulle just gifta sig med sin stenograf, Krystle Grant (Linda Evans). Blake hade från början två barn, stundtals homosexuelle Steven (Al Corley och sedan Jack Coleman) och bitchiga Fallon (Pamela Sue Martin och sedan Emma Samms). Den första säsongen fick Blake ta på sig en del av den elaka karaktären med både våldtäkt, hot, maffiametoder, mutor och en vållande av död. Efter en säsong så behövde man en riktig ond karraktär som rörde om i grytan så man skapade Blakes ex-hustru Alexis Carrington (Joan Collins) och Blake fick bli hjälten istället. Och det är dessa som serien handlar om. Om Alexis kamp för att bli accepterad av sina barn och hämnas på sin f d make, om Blakes kamp att behålla företaget och om skurksträck, kärlek, otrohet och svek. Med tiden dök det upp fler barn, bortskämda Amanda (Cathrine Oxenberg och sedan Karen Cellini) och den hale och elake Adam (Gordon Thompson - en av såpavärldens bästa badguys).
     Till skillnad mot Dallas och Falcon Crest så var "Dynastin" inte lika actionspäckad men hade lysande uppbyggnader till de spännande slutsäsongerna och serien hade spänning till max. Just detta gjorde "Dynastin" till en av de bästa serier som har gått. Allt signerat Aaron Spelling, som efter "Dynastin", tyvärr, aldrig gjort nåt som är ens i närheten av den serien, kvalitetsmässigt alltså kanske jag bör säga innan nån mailar mig och försöker påminna mig om hur stor "Melrose place" var. Däremot gjorde han en spin-off-serie till "Dynastin" kallad "The Colbys" som handlade om Carringtons systerfamilj Colby, ledd av Jason Colby (Charlton Heston) och hans intrigmakerska till fru, Sable (Stephanie Beecham). Blakes dotter Fallon och hennes man, Jeff Colby (John James), flyttade till dem under ett år. Men i USA var serien inte ens hälften så populär som huvudserien och inte ens hälften så populär "Dallas"-spinoffen, "Knots Landing". Därför lades serien ner efter bara två säsonger. Dock gjorde man en ganska osmidig övergång för Fallon och Jeff tillbaka till "Dynastin". Fallon blev i sista "Colbys"-avsnittet bortrövad av ett rymdskepp vilket gjorde att de som inte sett "The Colbys" och inte ens visste om dess existens, bland annat vi här i Sverige, blev ganska paff när Fallon plötsligt kom tillbaka till "Dynastin" och yrade om ufon och utomjordingar.
     "Dynastin" gick alltså i två säsonger i SVT innan folket krävde att serien skulle bytas ut mot "Dallas". Inte förrän 1994 fick vi svenskar se serien i sin helhet då TV4 tog in serien. 1990 lades den ner och hade kanske världens mest kontroversiella slut där Blake blir skjuten, Krystle hamnar i koma, Alexis ramlar utför en balkong och Fallon blir instängd i en grotta. Men det gjordes en TV-film, "Dynasty- the reunion", där familjen samlas kring ett hot om en karetell som hotar ta över hela den amerikanska ekonomin ledd av en riktigt lysande Joeren Krabbe som mediamogulen Jeremy Van Dorn. Filmen har en på papperet riktigt bra story, men vimlar av fel och blunders och är verkligen inte genomarbetad ordentligt. John Forsythe och Joan Collins ska inte alls ha varit nöjda med manuset, men kände ett ansvar mot fansen att ge dem ett riktigt slut.
     Efter "Dynastin" har det inte funnits mycket liv för skådespelarna. Idel B-filmer och såpor har de medverkat i. Al Corley gjorde en hyfsad platta som floppade, Emma Samms syntes i allehanda serier och TV-filmer, Gordon Thompson vandrade från "Santa Barbara" till "Sunset Beach" och Joan Collins fick spela bitch i B-film efter B-film. Som curiosa kan sägas att Joan Collins inte ens var tilltänkt som "Alexis". Hade Aaron Spelling fått som han velat hade Sophia Loren varit såpavärldens mest hatade badguy.

Välj ny TV-serie

Free Web Hosting