DUCK TALES

Ja, jag vet att Duck Tales är en amerikansk uppfinning, men här är det den svenska dubbningsavsnitten som avses. Disney var på 80- och 90-talet flitig med diverse omgjorda TV-varianter av redan välkända figurer. Baloo och figurerna i "Djungelboken" gjorde man till flygserien "Luftens Hjältar", Piff och Puff blev storstadsdeckare i "Rescue Rangers" och man gjorde om Carl Barks Kalle Anka-serier till serien "Duck Tales". I "Duck Tales" har Kalle Anka beslutat sig för att gå med i flottan och lämnar Knattarna hos Joakim von Anka. Farbror Joakim har här sällskap av en trogen och sur butler, Albert, och en genomgod hushållerska, fru Matilda, och hennes barnbarn Anki. Dessutom har en korkad och krashtokig flygpilot vid namn Sigge MacQuack en central roll. Uppfinnar-Jocke var en av få från Carl Barks ordinarie figurgalleri som fick plats även här. Knattarna och Farbror Joakim upplever allehanda mysterier och möter hot från Björnligan (som här fått olika storlekar och namn, Kräng, Däng och Big Bäng), Guld-Ivar Flinthjärta och Magica De Hex. Det var riktigt spännande historier som upplevdes och "Duck Tales" var en sån stor succe att den var med i den ordinarie Kalle Anka-tidningen i ett antal år, trots att Kalle själv bara var med i ett fåtal avsnitt, Kajsa Anka helt var borta och Alexander Lukas enbart fick plats i ett avsnitt. Men flera av avsnitten var hämtade från Carl Barks serier, om än i något förändrad version.

     Efter nåt år så tillsatte man lite nya karaktärer, och främst då , stenåldersankan Bubba och den Kalle Anka-kopierade, karriärstokige och dumme revisorn Fenton Spadrig, som vid sidan av var den plåtförsedde superhjälten och livvakten Gizmo Quack (lite Stål-Kallekopierat kanske...?) samt hans TV-tokiga och lata mamma, Madam Spadrig. Dessa tillkomster, förutom den rätt irriterande Bobba, gjorde serien (enligt mig) ännu bättre och skådespelarna som dubbade (vilket var det sedvanliga gardet, Per Sandborg, Monica Forsberg, John Harrysson och Gunnar Hallerstam) var lysande. På det tidiga 90-talet så gjorde man biofilmen "Farbror Joakim och jakten på den magiska lampan", innan "Duck Tales" byttes bort och ersattes av superhjälten "Darkwing Duck". Av nån anledning så behöll man dock Sigge MacQuack till denna nya serie och lät honom bli Darwing Ducks hjälpreda. Darkwing Duck var en superhjälte som älskade att se sitt namn och slåss mot bovar, oftast med ofrivillig assistans av sin smarta och busiga adoptivdotter Gåsalin. Men när Darkwing Duck gick i SVT så fick den mycket kritik för att den ansågs för våldsam, eftersom Darkwing inte var rädd att ta till knytnävarna. Personligen fattar jag än idag inte denna kritik, eftersom "Tom & Jerry" innehåller scener där man både slår, misshandlar, spränger, knivhugger och steker varandra.
     Disney vandrade på med att experimentera med sina kända figurer i olika åldrar, man gjorde Djungelbokens figurer till barn (Lilla Djungelboken), man visade hur Knattarna, Kajsa och Kalle Anka skulle se ut som äldre (Quack Pack) och så vidare. Så nån brist på fantasi i Disneyfabriken finns inte, trots att de inte längre tecknar ens i närheten så bra som de gjorde förr i världen.


Välj ny TV-serie

Free Web Hosting