MEN DU, VAD HÄNDE MED...? Del 3 - Amerikanska deckarfavoriter

Om det är något som hör 80-talet till så är det de amerikanska deckarserierna. De häftiga signaturerna,  de tuffa privatspanarna, den bossiga chefen, den snygga kvinnliga hjälpredan och biljakterna. Och ständigt repliken från chefen:
"You´re of the case!", när ett fall blev för personligt.
Personligen tycker jag att det är skam att det inte finns fler serier av den klassen idag utan att alla serier idag är av seg HBO-stil, flummig science fiction eller reality såpor. Så jag har tagit mig tid till att rota reda på vad våra favoritdeckare från 80-talet gör idag. En del om vad de gjorde efter respektive series nedläggning har jag redan skvallrat om i TV-programsidan, men här är en mer djupgående koll på vad skådisarna bakom de pistolviftande snutarna gör nuförtiden, givetvis med lite fokus på de som gör lite mer än vandrar mellan såpa till såpa i USA eller de välkända namnen som är aktuell än.Stephanie Powers & Robert Wagner (Par I Hjärter) - Jonathan och Jennifer Hart, det romantiska gifta deckarparet som använde lite kärlek, lite hjärna, lite humor och mycket action för att lösa sina fall. Robert Wagner hade en karriär som gick tillbaka till 50-talet och Stephanie Powers var såpadrottning i USA.
2010: 
Stephanie Powers, 67, är idag programledare för TV-showen "Through the keyhole" på BBC där man gissar på kändisars olika ägodelar. Robert Wagner, 80, har fortfarande en framgångsrik karriär där han gästspelat i flera populära TV-serier, som "Two and a half men" och NCIS".


Stephanie Kramer & Fred Dryer (Hunter) - Paret som kanske mest fick gå bakom ryggen på chefen för att lösa sina brott, Rick Hunter och DeDe McCall, i serien som fick kritik i USA på sin tid för att den var för våldsam.
2010: Stephanie Kramer, 54, är faktiskt inte bara skådis utan även sångerska och har släppt plattor, den senaste så sent som 2008. Den heter "The great american songbook" och är covers på klassiska amerikanska sånger. Till det har hon gjort en turné där hon ensam står på scenen och sjöng.
Fred Dryer, 64, kunde ses i amerikanska reklamfilmer för ett SMS-företag förra året. Numera är han talesman för en advokatfirma som hjälper svårt skadade trafikoffer. Dessutom har han jobbat med en biofilm om "Hunter", som skulle ha haft premiär i oktober 2010, men vars öde ännu är okänt.


Gerald McRaney & Jameson Parker (Simon & Simon) -  
Det udda brödraparet Rick och AJ Simon, en cowboy och playboy, som hade en detektivbyrå var huvudrollspersoner i "Simon & Simon" som gick ett antal år på svensk TV i mitten av 80-talet. Rick spelades av Gerald McRaney och AJ av Jameson Parker.

2010: 
Gerald McRaney, 63, har sen flera år varit programledare för ett jaktprogram i USA betitlad "The World Of Beretta" medan Jameson Parker, 62, för flera år sen skadades svårt när en ilsken granne sköt honom. Fysiskt är Parker helad, men det mentala läkandet av händelsen pågår än. Han lever på en boskapsranch och gör diverse roller då och då.Chuck Wagner & Desi Arnaz Jr
(Automan)  - Datanörden Walter Nebisher (Desi Arnaz Jr) och hans hologrambild Automan (Chuck Wagner) löste brott ihop i ett program med mycket laser och tidiga dataeffekter.
2010: Chuck Wagner, 51, har sen Automantiden spelat mycket musikal och släppte 1999 en CD med låtar från sina musikaler. Han gjorde sen reklamfilm, men sadlade om till cirkusstjärna och uppträdde under namnet Ringmaster på Ringling Brothers And Barnum & Bailey Cirkus mellan 2006 till 2009. Han har också hjälpt till med rengöringsarbetet efter BPs oljeskandal i mexikanska golfen.
Desi Arnaz Jr, 57, är son till den legendariska komedienen Lucille Ball och den kubanske skådespelaren Desi Arnaz och var redan som barn med i popgruppen Deni, Desi & Billy som hade ett par hits
på 60-talet. Deni var ingen mindre än Dean Martins son Dean Paul Martin. På senare år har han både försökt driva ett museum om sina kända föräldrar samt återbilda och turnera med sin gamla grupp, fast nu med Dean Martins yngste son Ricci Martin under namnet Ricci, Desi & Billy.


Marc Singer (V) - Jorden invaderades av ödlor och ett gäng människor, ledda av Mike Donovan (Marc Singer), försökte befria människorna och ta kål på inkräktarna. Marc Singer extraknäckte också som smaragdletare i "Dallas".
2010: Marc Singer, 62, spelar teater mesta dels och har varit med i både Shakespears "Så tuktas en arbigga" och "Cyrano de Bergerac". Dessutom är han diciplinlärare på Heifetz International Music Institute i New Hampshire. Ni kan också se Singer i en mindre roll i den nyagjorda V-serien.


Anne-Marie Martin & David Rache (Sledge Hammer) - I deckarparodin "Sledge Hammer" så löser vapengalningen Sladge Hammer (David Rache) brott tillsammans med hans mer smarta kvinnliga kollega Doreau (Anne-Marie Martin).
2010: Anne-Marie Martin, 52, lämnade skådespelarbranschen nästan direkt efter nedläggningen av
"Sledge Hammer" och levde ett lugnt liv med sin man, författaren Michael Crichton, till 2001 då dom skiljdes. Därefter har hon satsat helt på ridning och hästar och tävlade nyligen i det amerikanska laget i världsmästerskapen för islandshästar.
David Rache, 66, har dock fortsatt med skådespeleri och kunde tills nyligen ses i TV-serien "Ugly Betty".


Joe Penny (Rättvisans Män) - Den buttre åklagaren JL McCabe (William Conrad) och hans assistent Jake Styles (Joe Penny) löser brott i Los Angeles, och under en säsong Hawaii, allt medan Styles också datar damer titt som tätt.
2010: William Conrad dog 1994 och det gick ryckten om att Joe Penny, 55, också hade dött, i aids eftersom han blev allt magrare efter inspelningen av "Rättvisans män" på Hawaii, men Joe lever och har hälsan och kunde 2008 ses i såpan "Days of our lives". Om ni vill träffa Penny lite närmare kan ni bege er till Örnsköldsvik på somrarna. Han besökte Höga Kusten under slutet av 90-talet och förälskade sig i naturen och har en sommarstuga där uppe.

Äldre artiklar från Kuriosakammaren
Free Web Hosting