MEN DU, VAD HÄNDE MED...? Del 1 - Svenska artister

En sak som folk alltid frågar på olika diskussionsforum är vad olika kändisar från det gyllene 80-talet gör idag. Oftast hittar man det lätt på artisten/kändisens egen hemsida, men det kan också bli väldigt svårt att hitta viss info. Därför kommer jag då och då i Kuriosakammaren att skriva lite info om olika bortglömda personer från vår omhuldade kändisvärld. Denna månad handlar det om artister från den svenska musikbranschen. Informationen kommer från diverse sidor på nätet och hittar ni någon info som inte stämmer så tveka inte att maila mig, det vore bra om sanningen kom fram.


+ 1 - 1985 dök de upp med buller och bång och debuthiten "Nevermore" blev den första svenska tracksettan och det planerades för en utlandskarriär. Dock försvann bandet efter en platta.
2006: Ingen av medlemmarna sysslar med musik idag. Sångaren Thoth, som egentligen heter Göran Borgman, är idag kristen och jobbar som datakonsult på WM-data. De andra jobbar som respektive barnpsykolog, läkare, lärare och reklamman och har inte kontakt med varandra.

Fake - 1984 dök synthgruppen Fake upp med ett par snygga hits som blev gigantiskt stora i Europa och halvstora i Sverige. Efter 1985 försvann de lika fort som de kom.
2006: Sångerskan Ulrica Örhn, som också var känd från filmen "G - som i gemenskap", är idag musikredaktör på SVT. Tony Wilhelmson heter idag Tony Strepin och har utbildat sig till präst, Erik Strömblad jobbar med reklam och media och Stefan Sveverin jobbar som art direktor i nöjesbranschen.

Shanghai - Södertäljebandet Shanghai kom 1984 med en rad snygga synthpophits som "Ballerina", "Africa", "Rosalina" och "Bang bang".
2006: Sångaren Ulf Söderberg har ett företag som skapar musik åt bland annat bildspel. John Sandh jobbar som optiker i Stockholm, men skriver låtar tillsammans med Rex Gisslen och planerar att turnera med Rex Gisslen under namnet Shanghai och Anders Eliasson, som ersatte Rex Gisslén på bandets sista platta från 1986 är idag musiker i den ännu större Lambretta. De andra två medlemmarna, Niklas Bergqvists och Ralph Björklunds öden, är okända. Shanghai har en hemsida i form av en blogg på denna sida.

Visitors - Göran Danielsson och Svante Persson dök upp 1986 och fick en rad bra pophits med låten "Nothing to write home about" som största hit.
2006: Svante Persson jobbar som kapellmästare i TV samt med Jerry Williams. Göran Danielsson, som numera heter Hjertstedt, är pappaledig.

French Revolution - Denna synthgrupp dök upp med snygga låtar med science fictiontema på texterna, som "The light from fantastia", "Alien too (fallin´)" och "This is not the end".
2006: Jonas Warnerbring, son till Östen Warnerbring, jobbar som låtskrivare åt diverse schlagerartister och dansband medan Paris Edwinsson jobbar på en revisionsbyrå i Stockholm.

Adolphson & Falk - Bandet som fick sin karriär genom radioprogrammen Eldorado och Metropol och som spelade synthlåtar med intelligenta och eftertänksamma texter.
2006: Bandet gjorde comeback 2004 i samband med en konsert i Stockholm. Både Tomas Adolphson och Anders Falk hade civila jobb redan under 80-talet och har så än. Tomas Adolphson är produktionschef på Roslagsvatten och Anders Falk är landskapsarkitekt.

Dan Tillberg - Skånsk sångare som sjöng om passion och som gjorde succé i Melodifestivalen 1985 med "Ta min hand".
2006: Efter att i ett antal år ha drivit en reklamfirma så började han med musik igen 2000 och skapade ett eget skivbolag, Mixed Media Music, där han gav ut en samlingsplatta 2005. En ny platta med nytt matrial är på gång under året.

Treat - Hårdrocksbandet som hade Trackshits som "Get you on the run", "You´re the one i want", "Waiting game" och "Ride me high" och som spelat både som förband åt Queen och W.A.S.P samt på Monsters Of Rock i Tyskland.
2006: Bandet startade upp igen efter många års tystnad 2005 och släppte i år samlingsskivan "Weapons of choice 1984 - 2006" där två nyinspelade låtar fanns med. Dessutom spelade de på Sweden Rock Festival den 10 juni 2006.

Sha-Boom - Partyrockarna Sha-Boom gjorde stor succé med hiten och plattan "R.O.C.K" 1988 och bandet var stamkunder i tidningen OKEJ och på tonårstjejernas väggar.
2006: Dag Finn blev känd via dokussåpan "Baren" och var inte sen att efter det dra igång Sha-Boom igen, dock med han själv som ende originalmedlem och numera turnerar han i Norden med Sha-Boom. Senaste plattan kom 2005 och heter "The race is on". Peo Thyrén turnerar runt med sitt första, minst lika kända, band, Noice och Bobby Andersen finns i norska glamrockarna Wig Wam, som tävlade för Norge i Melodifestivalen 2004.

Alien - Hårdrockarna Alien dök upp 1988 med sin enda riktigt stora hit, balladen "Only one woman", en låt som spelades på alla discotek det året.
2006: Alien återbildades 2005 av Jim Jidhed och Tony Borg, som de enda originalmedlemmarna och släppte plattan "Dark eyes".


Karin Wistrand - Lolita Pops sångerska och frontfigur som sjöng på klassiska rockhits som "Mind your eye" och "Tarzan on a big red scooter" och som även gjorde hitlåten "Stanna hos dig" med Orup.
2006: Karin Wistrand spelar på Scalateatern i Stockholm tillsammans med Louise Hoffsten, Peter Jezewski (från Boppers) och Marika Lagerkrantz i föreställningen "Ung rebell" som handlar om kvinnans roll i rockmusiken.

Ankie Bagger - Lili & Sussies bakgrundssångerska som gick solo och fick discohits som "Where were you last night" och "People say it´s in the air".
2006: Ankie Bagger jobbar som artistförmedlare åt företaget "Fantastiska nöjen" och uppträder titt som tätt på olika klubbar.

Fredrik Willstrand - Han började sin karriär som "Shaking Fredrik", men fick sen en schlagerkarriär med hits som "Susanne" och melodifestivallåten "Fem i tolv" och var dessutom med i "Solstollarna".
2006: Fredrik har jobbat inom en mängdområden efter succén, bland annat inom dataföretag, budfirmor och korvstånd. Numera gör han olika events för företag och är på turnéer. Han spelar även utomlands ibland.

Vicki Benckert - Hon hade hela tre bidrag med i Melodifestivalen 1984, bland annat "Livet är ett träd" som hon sjöng själv. Sen gav hon ut kritikerrosade skivor och turnérade med Roxette. 1994 var hon dessutom programledare i Sommartoppen med Max Lorentz.
2006: Vicki Benckert är numera översättare av barnböcker och tecknad TV-serier samt har dubbat filmer.

Millas Mirakel - Sommarplågan 2006 verkar bli en technotrancelåt om "Boten Anna", men 1987 var det Morgan Hjalmarsson och Camilla Andersson i Millas Mirakel som fick den titeln för låten "Rytmen av ett regn". Efter ett par riktigt bra plattor och en floppande soloplatta med Camilla så försvann gruppen.
2006: Camilla Andersson jobbar som produktspecialist på ett läkemedelsföretag med ögonläkemedel och har även jobbat lite i bakgrunden på Per Gessles olika projekt (bland annat hörs hon i kören på Roxettelåten "A thing about you"). Morgan Hjalmarsson jobbar på länsstyrelsen i Halmstad.

Nina Letar UFO - Nina Letar UFO räknas som en av de, på sin tid, mest hyllade band som aldrig fick ett kommersiellt genombrott. "Maneter och planeter", "Het" och "Baba twist" blev mindre hits.
2006: Sångerskan Malin Werne jobbar som datautbildare, medlemmen Liza Haglund jobbar med filosofi för barn och de andra medlemmarna jobbar som musik, biolog och ingengör. Med i bandet fanns också en viss Lars Yngve "Vasa" Johansson, som är mer känd som trummisen med manteln i banden Pontus & Amerikanerna och Big Money. Han jobbar idag som författare och dramatiker. Vill ni läsa mer om bandet så finns en kortare biografi skriven av Malin Werne här.

Äldre artiklar från Kuriosakammaren
Free Web Hosting