DALLAS

Någonstans känns det som om det inte behövs mer kommentarer. Redan på 70-talet klev J.R Ewing (Larry Hagman), Bobby Ewing (Patrick Duffy), Jock Ewing (Jim Davis), Cliff Barnes (Ken Kershwal) och Pamela Barnes (Victoria Principal) in i amerikanska TV-rutor och skapade enorm diskussion. Var detta bra TV eller inte? I Sverige var debatterna ännu högre, för att inte tala om kritiken mot att det dracks så mycket i serien.

     För den som mot all förmodan aldrig har hört talas om eller sett ett avsnitt av "Dallas" så handlar det om ett oljeföretag, driven av en familjen Ewing, om maktspelet kring det, om fienderna och om lögner, svek och oäkta barn. J.R är den som ser sig själv som den store arvtagaren till pappa Jocks imperium, men pappan ser hellre att J.Rs bror Bobby tar över, trots att denne hellre jobbar på gården. J.R kämpar genom ca 13 år om makten i Ewing Oil, kortare perioder som "goodguy", men oftast som en hal och elak person och mot slutet som en lite små komisk person också.
     Serien var från början en vanlig TV-serie, med avslutande avsnitt, men efter hand så blev det tvådelade avsnitt och snart var det en evighetsserie med fortsättning vecka efter vecka. "Dallas" blev allt populärare och snart diskuterade man mer om handlingen än det etiska i serien. Serien var en så kallad "Prime time soap", en såpopera som gick en gång i veckan med mycket action och brott. I USA fick "Dallas" avynglingar i form av liknande serier som "Falcon Crest" och "Dynastin". "Falcon Crest" hade en trogen fansskara, men när SVTs dåvarande programchef Hannes Oljelund ville lägga ner "Dallas" och byta ut det mot "Dynastin" så blev det ramaskri. Klagobreven regnade över Oljelund och till slut meddelade man, 1986, i nyheterna att man lade ner "Dynastin" i svensk TV till förmån för "Dallas". Detta var nämligen på den tiden då SVT lyssnade på sina tittare.
     Och visst var "Dallas" en spännande serie, inget snack om saken. Vem har inte glömt avsnitt som när J.R, med hjälp av en legosoldat och psykopat, försöker starta krig mot arabvärlden för att få billigare olja, när J.R lägger in sig själv på sinnessjukhus för att få tillgång till konkurrenten Westars aktier eller när Jock omkom i en helikopterolycka och tillade i sitt testamente att J.R och Bobby skulle slåss i ett år om arvet efter Ewing Oil. För att inte tala om den världsberömda "drömsäsongen", alltså då Bobby dör i en bilolycka (efter att Patrick Duffy slutat i "Dallas") och serien lever sitt liv under en säsong, bara för att sen se Bobby (då Duffy återvänt till serien) stå i duschen och meddela att hans fru Pamela har drömt allt som hänt under ett år. Såpavärldens absolut sämsta planering och största nödlösning blev också den mest berömda historien i såpavärlden.
     Men 1991 så kom ändå slutet och Bobby, J.R och Cliff Barnes var ensamma kvar av originalbesättningen. Två TV-filmer kom 1994 och 1996, "J.R Returns" och "War of the Ewings". Av dessa är "J.R Returns" något bättre än "War of the Ewings", eftersom den innehåller fler av det gamla gänget och har en bättre story. Hollywoodbranschen hotade att göra en biofilm av "Dallas", fast med nya och mer Hollywoodaktuellaskådisar. Man snackade om John Travolta som J.R och Cathrine Zeta-Jones som Pam och annat och jag säger bara:
"Don´t fall for cheap imitations!"
Allvarligt, om Larry Hagman och Victoria Principal gjorde "Dallas" stor i mer än 10 år, kan man då få en succé genom att byta skådis, oavsett om det är John Travolta? Tveksamt...
Däremot kom en ny vända "Dallas" 2012 med mer fokus på JR och Bobbys söner John Ross (Josh Henderson i nya serien) och Christopher (Jesse Metcalfe i nya serien). Serien gick på TV 4 och var OK, även om skådespelarna bakom John  Ross och Christopher och deras nya fruar kändes väldigt bleka och drunknade i karisman hos JR, Bobby och Sue Ellen, som fortfarande var kvar i serien.

Välj ny TV-serie

Free Web Hosting